TOP 10 nezapomenutelných písní Petra Hapky

Vydáno 27.11.2014 | autor: redakce

V úterý 25. listopadu opustil po těžké nemoci tento svět uznávaný hudební skladatel Petr Hapka. Zanechal nám tu svou práci - desítky moderních šansonů, popových skladeb a filmových melodií a písní, které mají jeho osobitý rukopis a dlouhodobou trvanlivost. Připomeňte si ty nejzásadnější, díky nimž nebude na Petra Hapku nikdy zapomenuto.

TOP 10 nezapomenutelných písní Petra Hapky TOP 10 nezapomenutelných písní Petra Hapky


Petr hapka fullPetr Hapka zemřel ve věku 70 let na své chatě na Okoři

 

 


POTMĚŠILÝ HOST

Když se řekne 3H většině lidem se vybaví "písně Petra Hapky na slova Michala Horáčka zpívá Hana Hegerová". Hudební skladatel pro naši nejlepší šansoniérku napsal mnoho písní, zvláštní místo bude navždy mít deska Potměšilý host z roku 1987, jejíž titulní skladbou paní Hana poslední léta končila své beznadějně vyprodané koncerty. Album započalo fungující autorskou dvojici Hapka/Horáček, kteří spolu nahráli úspěšné desky V penzionu svět, Citová investice, Strážce plamene a Mohlo by tu být i líp.

 

 

 

 

ROZEZNÁVÁM

Petr Hapka s textařem Michalem Horáčkem pro české publikum objevili Richarda Müllera. Probudili v něm šansoniéra, který umí být jak kritický tak něžný. A zamilovaný je právě v jedné z nejkrásnějších milostných melodií československé populární hudby, kterou napsal právě Petr Hapka. Svůj obdiv k výjimečné skladbě skládá slovenský zpěvák na svých koncertech dodnes, a to už je více než čtvrt století, kdy ji zpíval poprvé.

 

 

 

 

NA HOTELU V OLOMOUCI

Objevovat neznámé talenty byla spíše posedlost Michala Horáčka než Petra Hapky. Ten však pro ně uměl napsat nezapomenutelné melodie, které se posluchači nepodbízely, přesto na sebe nabalily mnoho fanoušků. Skladbu Na hotelu v Olomouci z alba Strážce plamene (2006) bezkonkurenčně odinterpretovala slovenská herečka Szidi Tobias. Hapka s Horáčkem si pro své písně vůbec oblíbili Slováky zpívající česky. Kromě Tobias na jejich deskách najdeme Richarda Müllera nebo Janu Kirschner a i samotná Hana Hegerová je slovenského původu.

 

 

 

 

MOTIV PANNY

Nejen šansony, ale i mnoho muziky pro divadelní představení a film najdeme v diskografii Petra Hapky. Složil hudbu k více než osmdesáti filmům či televizním seriálům. Je mezi nimi například Tisícročná včela, Den pro mou lásku, Krakonoš a lyžníci, Páni kluci, Upír z Feratu nebo Deváté srdce. Nejraději spolupracoval s režiséry Jurajem Jakubiskem a Jurajem Herzem. Druhý jmenovaný natočil slavnou strašidelnou pohádku Panna a netvor o princi začarovaném do děsivé zvířecí podoby, jehož vysvobodí až čistá láska. Nejznámější hudební pasáží je zřejmě Motiv panny.

 

 

 

ŘEKA ZÁZRAKŮ

Předtím, než se Hapka seznámil s Michalem Horáčkem, napsal mnoho písní pro nejpopulárnější zpěváky v tehdejším Československu. Jeho písně mají v repertoáru Karel Gott, Václav Neckář, Helena Vondráčková, Karel Zich, Jitka Zelenková, Jiří Korn, Karel Černoch nebo Hana Zagorová. Právě pro ni napsal v roce 1975 život oslavující Řeku zázraků, která překypuje pozitivní energií a skvěle koresponduje s textem Zdeňka Rytíře.

 

 

 

 

ŠAŠKOVÉ POČMÁRANÍ

Ano, i tenhle kousek má na svém kontě dvojice Petr Hapka a Michal Horáček. Svého času byla Manéž Bolka Polívky v televizi opravdu svérázným originálem, tento pořad se začal vysílat v roce 1987 a stal se na několik let nejpopulárnější a nejzábavnější show, kterou mohl tehdejšímu divákovi televizní program nabídnout. "Ne, že se snad není co bát, úzkost má tlapy jako Cassius Clay, ten věčný strach na miskách vah převážit chce šašek počmáranej."

 

 

 

 

NESTŮJ A POJĎ

Tato ústřední píseň z filmu Páni kluci od režisérky Věry Plívové-Šimkové pochází z roku 1975 a stala se jedním z největších hitů Václava Neckáře. Hravá a vstřícná melodie Petra Hapky byla otextována neméně věhlasným Zdeňkem Rytířem. Kdo tenhle film viděl, tomu musí zmiňovaná píseň právě pro svoji vlídnost a nádech klukovského objevování a odřených kolen vykouzlit patrný úsměv na rtech i po letech.

 

 

 

 

ŠTĚSTÍ JE KRÁSNÁ VĚC

Už během hraní se skupinou Banket se Richard Müller začal věnovat svému sólovému projektu a v roce 1988 nazpíval na album V penziónu Svět tři písně od dvojice Hapka a Horáček - Rozeznávám, Milostný dopis Haně Zagorové a Štěstí je krásná věc. Právě druhá zmiňovaná se stala nejspíš základním kamenem pro Müllerovu sólovou kariréru a i dnes ji od něj můžete naživo slýchat.

 

 

 

 

 

LEVANDULOVÁ

Píseň Levandulová pochází z prvního alba dvojice Hapka a Horáček Potměšilý host, které vyšlo v roce 1987 a nazpívala jej již zmíněná Hana Hegerová. Jediným duetem alba je právě tato píseň. Petru Hapkovi, který se teprve seznamoval s rolí zpěváka - vypravěče, tato skladba skvěle slušela. Ze zmiňovaného alba pochází i řada jiných zásadních písní jako například Denim Blue, Vana plná fialek nebo Potměšilý host.

 

 

 

 

DÍVÁM SE, DÍVÁM

Další z nezapomenutelných duetů, kterým Petr Hapka vtiskl svou nenapodobitelnou roli vypravěče - průvodce životem. Přestože Lucie Bílá nazpívala například s Karlem Gottem celé album společných duetů, píseň Dívám se dívám vzešlá ze spolupráce s Petrem Hapkou je jedním z jejich nejvýraznějších. Text zakládající svůj příběh na vyprávění o bonvivánovi, který má strach z toho, že na sklonku života zůstane sám, jakoby vycházel přímo ze života samotného Petra Hapky. {vypnoutlink:Lucie,1975}

 

 

 

text: Kateřina Nováková, Daniel Maršalík

 


 

hapka a horacek-151 TOP

zavřít