Trhni si aneb TOP 10 Fuck you songů

Vydáno 28.12.2014 | autor: Ondřej Bambas

Konec prosince je ideální čas na bilancování všeho druhu. I uplynulý rok jistě přinesl do vašeho života bytosti, které si zaslouží jeden krásný vztyčený prostředníček. S podobným pocitem se potýkají čas od času také muzikanti. Vybrali jsme ty, kteří se s touto potřebou vypořádali nejlíp. Jak poslat někoho do háje písničkou? Stačí vybrat některou z následujících desíti.

Trhni si aneb TOP 10 Fuck you songů Trhni si aneb TOP 10 Fuck you songů

 

 

IRISH NATIONAL - Fuck You, I'm Drunk 

Říká se, že Češi toho mají s Irskem hodně společného. Proto se není čemu divit, když u našich zelených přátel najdeme obdobu tuzemských sprostonárodních písní, toliko oblíbených při popíjení piva. Zatímco mladší generace se k našim hospodským klenotům čtvrté cenové dostávají hůře, irská pijácká diskografie ožívá i díky skupinám jako Metallica (Whiskey In The Jar) nebo nositelům irského dědictví Dropkick Murphys či Flogging Molly, kterým je i omylem přisuzována přiložená skladba. Pokud se kvůli množství alkoholu v krvi nechcete nebo nemůžete vyzpovídávat z toho, proč pijete, řekněte to písní.

 

 

 

EAMON - Fuck It

Originální videoklip ani nemůžeme přiložit, protože jeho cenzurovaná verze je parodií sama na sebe. Když před více jak deseti lety představil Eamon svou bolestnou zpověď o tom, jak ze sebe nechal udělat paroháče, stal se z toho velký hit. V pokračování, v němž ne zcela plnohodnotně a přesvědčivě, hudebně však stejně obstojně, vracela úder Frankee. První klepy přišly s domněnkou, že se jedná o Eamonovu skutečnou přítelkyni, neoddiskutovatelné je naopak to, že pro Američana skladba znamenala jediný výrazný singlový úspěch. Ale i na jedné nas*ané zpovědi o nevěře holky se dá slušně vydělat. Lepší způsob než dát její fotky na "roztahovačky".

 

 

SUN KIL MOON - War On Drugs: Suck My Cock

Albert Černý by řekl něco jako: "Ten název zní hustě, že?" Nic ale není tak černobílé, jak se zdá. Pokud někdo sledující alternativní scénu nezaznamenal letošní kauzu, které se poměrně rozsáhle (a až zbytečně) věnovala některá zahraniční média, nabízíme vám krátký exkurs: Na jednom festivalu hrají ve stejný čas na pódiích The War On Drugs a Mark Kozelek vystupující pod pseudonymem Sun Kil Moon. Ke Kozelekově nelibosti je druhá skupina, kterou ani podle svých slov nezná, příliš hlasitá a ruší jeho představení. Uštěpačnou poznámkou posílá kapelu i s jejími fanoušky do pr**** a rozpoutává tak několikatýdenní slovní válku, jež vyúsťuje až v tento poeticky nazvaný track. Tenhle příběh špatný konec nemá (navíc se vzájemně marketingově umělci podpořili), ale jak je o ikonickém písničkáři známo, ani vlastní fanoušci ho příliš nezajímají. Stay Kozelek.

 

GA-IN FEAT. BUMKEY - Fxxk U

Gain je jihokorejská umělkyně a zpěvačka, která se proslavila s dívčí skupinou Brown Eyed Girls. Již pár let ale tvoří také sólově a na začátku letošního roku vydala další nahrávku, kterou uvedla skladbou Fxxk U, která popisuje její vztah s jedním hercem. Jak mají Asiaté ve zvyku, vše prožívají naplno a jejich emoce bývají opravdu silné, proto dokázala zpěvačka svou zpověď za pomoci zpěváka Bumkeye dostat i do této odlehčené K-popové písně. Videoklip se dá zhlédnout i s anglickými titulky, můžete si tak dopřát kromě jasně formulovaného refrénu i zbytek textu - to je tak pro jistotu, že byste se ztráceli v obrazovém doprovodu. Protože Asie má svůj vlastní svět, kterému nerozumí ani těch několik miliard lidí, co tam žije, toto dílo nijak nesoudíme. Vlastně je nám docela u pr****. Ale taky nás baví.

  

ARCHIVE - Fuck You

Archive se v březnu opět vrací do Prahy a doufejme, že i s tímto milým songem. Atmosféra písně je až ďábelsky temná a zákeřná. Ačkoli by se podle názvu mohlo zdát, že bude oběť cupovat jako tygr, ve skutečnosti adresáta textu spíš pitvá jako šílený doktor. Pomalu a pečlivě kostičku po kostičce, které si skládá vedle sebe podle velikosti. Fuck You je hymnou nenávisti, tichou a zarputilou. Najdete ji na albu Noise vydaném roku 2004, který byl pro kapelu přelomový kvůli odchodu zpěváka Craiga Walkera. Vykladači se přou, zda je píseň schizofrenní výpovědi o znechucení sebou samým, či má politický podtext.

 

 

DAMIEN RICE - Rootless Tree

Nejkrásnější a nejsmutnější Fuck You jaké bylo kdy zazpíváno. Úctyhodná pasáž věnovaná opakovanému zvolání tohoto slovního spojení je prolnuta jakousi zoufalou agresí a především bezmocí. "Jdi do prd*le, jdi do prd*ele, nenáviď mě, jestli chceš, nenáviď mě, nech mě bejt, nech mě bejt..." Jedno je jisté: poslední, co by Damien chtěl, je, aby ho dotyčná skutečně nechala, protože takové emoce nevyvolá jen tak někdo. Lisa Hannigan, jež dělala Damienovi v kapele partnerku, se právě roku 2007, kdy song spatřil světlo světa, dala na sólovou kariéru. Nabízí se tak domněnka, že Damienovo vykořenění má na svědomí právě ona.

 

 

THE VERVE - Come on 

Byla by škoda mít The Verve zafixované jako nějaké kliďase, kteří si neumí od plic zanadávat. Konkrétně v téhle písni zaznívá ono Fuck You nenápadně až úplně na konci, zato několikrát. Na veleúspěšném albu Urban Hymns se Come On označuje za tu nabušenou pro rockery. Její základy vznikly už za éry předchozí desky Northern Soul. Video je vystřiženo z jednoho z několika tour dokumentů, který The Verve natočili. V závěru inkriminovaným zvoláním neposílají k šípku nikoho konkrétního. Z textu se dá vycítit, že "fuckují" jednoduše všechny, kteří šlapou po snech.

 

 

 

THE NEIGHBOURHOOD - Afraid

O The Neighbourhood se toho u nás moc nenamluví a je to škoda. Hudebně je klidně můžete postavit po bok Arctic Monkeys nebo The 1975. A co se textů týče, ty rozhodně nejsou tak učesané jako "sousedovic" zpěvák Jessie James Rutherford. "Jsi ztělesněná průměrnost, nemam tě rád, di do prd*le. Bolí to, ale stejně s tebou nebudu soupeřit, protože mi za to nestojíš..." zaznívá v druhém singlu Afraid z debutového alba I Love You. Ačkoli mají tato slova jistě mnoho využití, pokud chcete někoho prostřednictvím písně odkázat do patřičných míst, příběh písně je hlubší. Je zpovědí člověka trpícím depresemi a úzkostí a zmíněná citace je obraz postoje, kterého se zpěvákovi dostává od druhých. Oficiální videoklip byl na YouTube označen za nevhodný a uvádí ho varováním. Svůj podíl na této klasifikaci má určitě ta nahota...

 

CEELO GREEN - Fuck You

Vedle Fuck You od Lily Allen je stejnojmenná píseň od CeeLo Greena asi ta, která každému vyvstane na mysli jako "Trhni si song" číslo jedna. Píseň, v níž Green stihne šestnáctkrát poslat do háje jakousi zlatokopku, se do rádií dostala v poněkud nudnější verzi jako Forget You. Stejně jako ta od Lily je zpěvná a roztančená. Místo o zlomeném srdíčku, jak by se mohlo na první poslech zdát, je song roku 2010 dle časopisu Spin, o vyřizování si účtů s nahrávací společností. Na nahrávce se podílel Greenův kolega Bruno Mars, jemuž sprostá slůvka z počátku vůbec nešla přes rty... A i když jsme se letos přesvědčili, že CeeLo naživo za moc nestojí, dejte si jeho Fuck You ze Szigetu.

 

 

GLASVEGAS - Fuck You, It's Over

A protože je čas Vánoc, nemůže vynechat tuto skotskou vánoční klasiku. Glasvegas nám před šesti lety naservírovali povedené kolední EP, na kterém nechybí klasika Tichá noc, zároveň ale ukázali, že ne za každou vánoční písní se skrývá radost a nadělení a že i na Vánoce se nedějí pouze zázraky. Můžete se například cítit špatně z rozchodu se svojí partnerkou/partnerem a namísto rozmýšlení o ukončení svého života se nad celou záležitost povznesete a ex- pošlete jedno krásné Fuck you. Protože je konec!

Minimálně tedy konec roku 2014, a proto vám celá redakce iReport přeje, abyste si v nejtěžších chvílích maximálně od srdíčka zanadávali a s písničkou na rtech jeli dál. Úspěšný rok 2015!

 

 

text: Ondřej Bambas, Alena Bílková

 


 

eminem 2013 TOP

zavřít