Na co se těšit v lednu: 10 tipů iREPORT.cz

Vydáno 03.01.2015 | autor: redakce

Marilyn Manson s novým albem, Inekafe na evropském turné, start projektu Plzeň 2015 nebo double - nová deska a pražský koncert - Enter Shikari; to jsou některé z lednových událostí, které byste neměli prošvihnout.

Na co se těšit v lednu: 10 tipů iREPORT.cz Na co se těšit v lednu: 10 tipů iREPORT.cz


Manowar 2014 4553 JDM EAMANOWAR

co: heavymetalová legenda zatřese Ostravou
kdy: 12. ledna - ČEZ Aréna, Ostrava

Manowar v nedávné době začali pracovat na dalším, dosud nepojmenovaném albu, které chtějí dokončit po návratu z krátkého lednového turné. To čítá vystoupení v Německu, Švýcarsku a také České republice. Oproti roku 2012, kdy u nás zahráli hned ve třech městech, půjde tentokrát o jediný koncert na našem území. Na turné s názvem Kings Of Metal MMXIV World Tour chtějí dát Manowar možnost svým fanouškům oslavit 25. výročí vydání své průlomové a nejprodávanější desky Kings Of Metal. Zatím posledním řadovým albem kapely, která patří k základním stavebním kamenům a průkopníkům heavy metalu, je tři roky stará nahrávka The Lord Of Steel.

 

 

 

inekafeINEKAFE

co: bratislavské trio míří do Evropy, zastaví se i na Žebříku
kdy: 16. ledna - 28. března

První lednový den poslalo Inakafe do světa svoji novou desku Nevhodný typ. V polovině měsíce pak vyrazí na evropské turné. Trojice Vratko Rohoň, Roman "Hulo" Hulín a Jozef "Dodo" Praženec během dvou měsíců navštíví kromě Česka a Slovenska také Velkou Británii, Irsko, Srbsko, Polsko a Ukrajinu. Mezi čtyřiadvacítkou zastávek nechybí ani vystoupení na vyhlášení ankety Žebřík 2014 Bacardi Music Awards, které se uskuteční 13. března v DEPO Plzeň. Na turné oslaví Inekafe dvacáté výročí existence.

 

 

 

Enter Shikari The MindsweepENTER SHIKARI

co: britští divoši vypouštějí novou desku
kdy: 19. ledna

Hned dva důvody k radosti mají v lednu fanoušci Enter Shikari. Britská čtveřice jednak vydává nové album The Mindsweep a týden před oficiálním releasem předvede čerstvý materiál naživo v České republice. V pořadí čtvrtá nahrávka, nástupce tři roky starého počinu A Flash Flood of Colour bude obsahovat dvanáctku skladeb. Prvním singlem je track The Last Garrison. Během nahrávání použili Enter Shikari nové nástroje (mj. dechy), které dosun na jejich studiovkách slyšet nebyly. Podle slov frontmana Roua Reynoldse by měla tato inovace posunout jejich hudbu o dimenzi výše. Smělé tvrzení můžete zhodnotit sami 13. ledna v pražském Lucerna Music Baru - pokud tedy vlastníte vstupenku. Koncert je již vyprodán.

 

 

 

Marilyn Manson The Pale EmperorMARILYN MANSON

co: z pana Antikrista bude Bledý císař
kdy: 19. ledna

Další albový zářez si letos v lednu připíše i Marilyn Manson. Nahrávka s pořadovým číslem devět nese název The Pale Emperor a na trhu se objeví dva a půl roku od vydání předchozího titulu Born Vilian. Umělec si jej opožděně nadělí ke svým šestačtyřicetinám, jež oslaví o 14 dní dříve. Nahrávku před vydáním promovaly dva singly: spíš klidnější a zvukově překvapivá skladba Third Day of a Seven Day Binge a aktuální, typicky mansonovská vypalovačka Deep Six. Všestranně zaměřeného umělce jsme v poslední době mohli spatřit i na televizních obrazovkách - objevil se v americkém seriálu Sons of Anarchy, kde hrál rasisticky smýšlejícího bělocha Rona Tullyho, nebo ve filmu Fízlové, hajzlové.

 

 

ZOOT WOMAN jon furley 3 smallZOOT WOMAN

co: Britská elektro-popová skupina zahraje 24. ledna v pražském klubu La Loca.
kdy: 24. ledna - La Loca, Praha

Zoot Woman fungují od roku 1996 ve složení Stuart Price (producent hvězd jako je Madonna, The Killers, Pet Shop Boys, atd.) a Johnny a Adam Blakeovi. Koncem ledna se druzí dva jmenovaní představí na koncertě v pražském podniku La Loca. Přivezou s sebou letošní album Star Climbing, které britský deník The Guardian označil za návrat ve velkém stylu. Vstupenky na pražský koncert jsou k dispozici v předprodeji v ceně 350 Kč, omezený počet vstupenek bude k dostání i na místě. Dveře klubu budou návštěvníkům otevřeny od 19 hodin, samotné vystoupení začne přibližně kolem půl deváté.

 

 

 

gerard wayGERARD WAY

co: zpěvák My Chemical Romance v Praze podruhé, nyní sólově
kdy: 28. ledna - Lucerna Music Bar, Praha

Jedna etapa skončila, nová se sólovou deskou loni začala. A tak je třeba stoupat nahoru pomalu. S My Chemical Romance vedl Way černý marš před celou holešovickou hokejovou halou. Nyní se bude snažit uhranout o dost menší sál Lucerna Music Baru. Činit tak bude s materiálem ze své prvotiny Hesitant Alien. Pokud se vám deska se singly Millions a No Shows zalíbila, těšte se na její pravděpodobně kompletní koncertní prezentaci. Zklamáni naopak zůstanou fanoušci původní formace, kterou v dosavadních setlistech ignoruje. Sólová tvorba však z poslední skupinové desky Danger Days poměrně hodně čerpá, ochuzen o chytlavé riffy a přímé refrény tedy návštěník nebude.

 

 

TRSTTR/ST

co: oceňovaný Joyland, i starší debut poprvé živě v Praze
kdy: 28. ledna - MeetFactory, Praha

Na umělecká jména bez samohlásek už jsme si zvykli. Stejně tak už nás nepřekvapí středověká forma písmene "u" využívající své nezakulacené verze. Tenhle projekt Roberta Alfonse má kvůli názvu nepříliš přívětivého k vyhledávání na internetu rovněž svůj ojedinělý zápis. Ale říkejte mu klidně pouze Trust. Svou důveru v něj budeme moci naplno projevit až po pražském vystoupení, na kterém koncem ledna předvede své druhé album Joyland. To je vlastně popovou záležitostí zabalenou do pošmournější, "depešacké" nálady, která vás i v černé barvě dokáže bavit. Koho zajímá hudba od Cut Copy, ale necítí se tak barevně, měl by si poslechnout i kanadskou živou verzi disca od Trust. (foto: William Nixon)

 

 

 

FALTYDLFALTYDL

co: do divočiny černé hudby nás pozve FaltyDL
kdy: 29. ledna - Lucerna Music Bar, Praha

Když posloucháte hudbu od producenta Andrewa Lustmana, vystupujícího pod jménem FaltyDL, máte pocit, že se procházíte mezi mrakodrapy Chicaga nebo New Yorku. Jen je těžší rozeznat, zda se jedná o součanost nebo třicátá léta minulého století. V hudbě totiž kombinuje jazzovou a soulovou klasiku se soudobými tanečními žánry. Jeho poměrně nedávné zařazení do katalogu vydavatelství Ninja Tunes je tak zcela na místě. Na svém kontě má FaltyDL již čtyři dlouhohrající desky a v Praze bude v rámci prvního letošního Conference večera propagovat svou poslední nahrávku In The Wild. Jak bude rozmanité a rozkouskované album plné samplů fungovat živě, se můžete přesvědčit poslední lednový čtvrtek v Lucerna Music Baru.

 

 

 

plzeň  logoKLUBOVÁ NOC

co: západočeská metropole ožije klubovou hudbou všech žánrů
kdy: 30. - 31. ledna, Plzeň

Plzeňské kluby se v rámci projektu Plzeň - Evropské hlavní město kultury 2015, jenž po pěti letech příprav odstartuje v polovině ledna, rozvlní poslední lednový víkend živou hudbou. Můžete se těšit na hip-hop v Divadle pod lampou, šraml v Zach's Pub, Hard and heavy víkend v Šeříkovce, multikulturní program v Čajovně u Pekla, alternativní elektro v Andělu, bigbít v House of Blues, velkou párty v Pantheonu, folkové noci v HiFi klubu, funky večery v Buena Vistě, mezinárodní indie v Papírně a blues a jazz v Jazzrocku.

 

 

 

 

MRCMR.C

co: uznávaný DJ a producent předvede v Praze svoje beaty
kdy: 31. ledna - Chapeau Rouge, Praha

The Shamen, Mantrac nebo Nu Jacks jsou jména několika projektů, na kterých se tento světoznámý britský DJ a producent podílel. Už v šestnácti letech byl Mr.C známý jako jeden z nejrychlejších MCs, ale až spojení s housovým DJ Eddie Richardsem mu přineslo v polovině osmdesátých let post rezidentního rappera jednoho z nejznámějších londýnských klubů, Camden Palace. Dodnes je znám jako frontman popové skupiny The Shamen. Jedna z nejvýraznějších postav současné elektronické scény se 31. ledna se vrátí do pražského Chapeau Rouge. {vypnoutlink:Seven}

 

 

 

text: Petr Adámek, Ondřej Bambas, Hedvika Pajerová

 


 

marilyn manson TOP

 

zavřít