TOP 7 vycházejících zahraničních hvězd roku 2015

Vydáno 08.01.2015 | autor: redakce

Již jsme se stihli ohlédnout, kteří hudebníci se v loňském roce dokázali prosadit na světové scéně. Nyní vám přinášíme sedm interpretů, jejichž dosavadní práce předesílá do blízké budoucnosti výraznější úspěchy. Těšme se na chystanou desku Jamese Baye, živá vystoupení Years & Years nebo Hoziera.

TOP 7 vycházejících zahraničních hvězd roku 2015 TOP 7 vycházejících zahraničních hvězd roku 2015


JB CATC Cover FINALJames Bay, jeden z nadějných muzikantů roku 2015

 

HOZIER 

Pokud jste slyšeli o Jamesi Bayovi, pravděpodobně vám neušlo ani jméno tohoto písničkáře. Ten svou debutou desku vydal už loni v září a na turné mu vypomáhal právě Bay. Do širokého povědomí, tedy mimo záběr ženských fanynek, se dostal na poslední Victoria's Secret Fashion Show, kde vystoupil živě se svým hitem Take Me To Church a svou pěveckou složkou se zařadil po bok již zavedených jmen Taylor Swift a Ed Sheeran a loňského objevu Ariany Grande. Přestože několik úspěchů už Hozier za sebou má, právě v roce 2015 se očekává, že jeho jméno poroste. Uvidíme ho na některém z našich festivalů...?

 

 

 

NATALIE PRASS

V době přeprodukované hudby snažící se za každou cenu natlačit elektroniku ke každému z pozůstavších živých nástrojů se objevuje Natalie Prass, mladá dívka z Clevelandu. Uvedení berte samozřejmě s nadsázkou, zpěvačky tohoto typu ještě nejsou vyhynulým druhem, ale věnovat se klasičtější formě a hlavně dokázat s ní zaujmout není snadné. O to více potěší, když to Natalie dokáže s lehkostí posunující dopředu vlastní hlas, stále však ctící melodická pravidla. Možná i proto si ke svému písničkářství vybrala zvuk odkazující k 60. a 70. létům, kdy si přes rádio lidé pouštěli jak country, tak funk. Její debutová deska vychází na konci ledna, je tedy dostatek času naposlouchat ji do času jarních procházek.

 

 

FUTURE BROWN

Fatima Al Qadiri, Asma Maroof a Daniel Pineda z Nguzunguzu a J-Cush se spojili v projekt Future Brown. Do něho každý přináší trochu jiný aspekt, aby dohromady tvořili současnou taneční hudbu zahuštěnou footworkem, hip hopem, temnou elektronikou i rytmikou Latinské Ameriky. Debutové album je ohlášené na konec února a mělo by obsahovat 11 skladeb, přitom na každou přispěl nějaký host. Future Brown je hudba pro alternativní módní přehlídky, což částečně potvrzuje přizvání k videu designéra Telfara, a do klubů sledující aktuální trendy.

 

 

 

JAMES BAY

Britský písničkář vydal již tři EP a ke konci roku se dokázal probojovat do dvou anket dávajících šanci nadějným hudebníkům. V Critics' Choice prestižních Brit Awards již dokázal zvítězit a porazil talentované Years & Years a Gerorge The Poeta. Všichni tři jmenovaní interpreti jsou rovněž zařazani do nominací na BBC's Sound Of 2015, jejichž vítěz bude znám po 9. lednu. James Bay následně rozjede své turné, s nímž zavítá i do Austrálie. V březnu pak vydá očekávané album Chaos And The Calm, na němž nebudou chybět ani předešlé singly Let It Go a Hold Back The River.

 

 

 

 

VIET CONG

Poté, co se po smrti jednoho z členů rozpadla solidně rozjetá skupina Women, rozhodl se baskytarista a zpěvák Matthew Flegel s bubeníkem Mikem Wallacem přizvat další dva muzikanty a založit Viet Cong. Již v roce 2013 vydali pro turné určenou kazetu, svého oficiálního debutu se kapela ovšem dočká až nyní, v lednu. Eponymní album obsahuje 7 skladeb a vyjde pod uznávaným labelem Jagjaguwar. Podle dostupných ukázek bude nahrávka plná špinavého post punku, který vyvolává dojem garážové zábavy, vše je přitom důkladně promyšleno. Fanoušky Joy Division a všeho toho tíživého basového tepání a občasné výpomoci syntezátorů by mohla kanadská parta potěšit.

 

 

YEARS & YEARS

Londýnské trio již stihlo předskakovat zpěvákovi Samu Smithovi, pro něhož byl rok 2014 zatím nejdůležitějším v kariéře. Nejen tento fakt indikuje, že by následujících dvanáct měsíců mohlo přát i Emremu, Mikeymu a Ollymu. Právě posledně jmenovaný, čtyřiadvacetiletý zpěvák, který se již dříve proslavil jako herec a do kapely byl přizván až jako poslední, má velký podíl na libozvučeném electro popu. Years & Years mají vydanou již desítku písní, včetně úspěšných hitů Real a Take Shelter. Na regulérní album, které by je jasněji definovalo, se stále čeká. Zatím posledním singlem je King, který cílí zejména na dívčí posluchačstvo a předznamenává, že skupina se chce prosadit na tanečních parketech i mimo Velkou Británii.

 

 

SHAMIR

Dvacetiletý Američan Shamir Bailey může někoho svým zženštilým projevem odradit, z jeho hudby ale čiší neskonalá radost a už na první poslech si díky nenáročné hudbě On The Regular zapamatujete. Již nyní má podepsanou smlouvu s vydavatelstvím XL Recordings a každá jeho další skladba je netrpělivě očekávána. Jeho dříve představený song I Know It's A Good Thing sázel spíše na minimalismus s jednoduchým piánovým riffem v pozadí, který po dvou minutách přitvrdí. Skladba tvoří vedle rozchodového If It Wasn't True a dalších tří písní EP Northtown, které bylo mnohými hudebními médii označeno za jedno z nejlepších roku 2014.

 

text: Ondřej Bambas

 


 

JB CATC Cover FINAL TOP

zavřít