10 osobností, které nás v roce 2014 opustily

Vydáno 16.01.2015 | autor: redakce

Iveta Bartošová, Petr Hapka, Petr Skoumal, Phil Everly, Wayne Static a mnoho dalších hudebních osobností domácí i zahraniční scény nás v loňském roce navždy opustilo. Vzpomněli jsme alespoň na některé z nich.

10 osobností, které nás v roce 2014 opustily 10 osobností, které nás v roce 2014 opustily


bartosova-iveta-promo-emi-1 SQIVETA BARTOŠOVÁ

Česko i Slovensko přišlo v osobě Ivety Bartošové o popovu legendu. Ať už byl její osobní život v posledních letech jakkoliv žalostný, nikdo jí nemůže upřít mnoho úspěchů zejména z přelomu 80. a 90. let minulého století. Vyhrávala soutěže popularity, její desky získávaly za vysoké prodeje zlatá a platinová ocenění, na koncertech mívala vyprodáno a z mnoha jejich písní se staly hity. Svůj ženský půvab zúročila v hlavní roli filmu Svatba upírů. Než podlehla osobním problémům, zazářila i na poli u nás tolik oblíbeného žánru, jakým je muzikál. Mezi její nejznámější písně patří Tři oříšky pro Popelku, Dva roky prázdnin, Dej mi ruku, Útoč láskou, Láska má je zákon, Málo mě zná, Víš lásko a mnoho dalších. Pro český bulvár byla celebritou číslo jedna a není pochyb o tom, že se její pohnutý životní osud stane námětem pro filmový scénář.

 

 

 

 

Ramones - Ramones coverTOMMY RAMONE

V nedožitých 66 loni zemřel Thomas Erdelyi, v hudební branži známý jako Tommy Ramone. Se slavnou kapelou, jež zásadně ovlivnila směřování punku v Americe i Velké Británii a v loňském roce by oslavila 40 let od svého vzniku, strávil bubeník první čtyři roky. S Ramones natočil první tři alba: Ramones, Leave Home a Rocket to Russia, jež jsou považována za to nejlepší, co zlatý fond kapely. Tommy byl posledním žijícím členem původní sestavy Ramones; Joey Ramone zemřel v roce 2001 na rakovinu, Dee Dee o rok později na předávkování heroinem a Johnny o další dva roky později taktéž na rakovinu. Samotná kapela se rozpadla v roce 1996.

 

 

 

 

 

 

Petr hapka full SQPETR HAPKA

Petr Hapka byl jednou z ústředních postav, které vytvářely poválečnou popovou scénu. Po tři desetiletí spolupracoval s textařem Michalem Horáčkem, vytvořily písně jako Štěstí je krásná věc, Dívám se, dívám nebo S cizí ženou v cizím pokoji, Potměšilý host a Levandulová. Ve velké míře se věnoval i filmové hudbě, jeho písně se objevily ve filmech jako Páni kluci, Copak je to za vojáka nebo Léto s kovbojem. Hapka byl známý svou pověstí bohéma a milovníka žen. Zbožňoval také jízdu na motocyklu a silná auta. Zemřel 25. listopadu.

 

 

 

 

 

Paco De Lucia DB 0074 SQPACO DE LUCIA

Jedna z nejbolestivějších ztrát pro kytarový svět byl odchod geniálního flamencového kytaristy Paco de Lucíi. Jeho život byl ukázkovým příběhem geniálního muzikanta: od tvrdé dřiny v dětství, přes získávání zkušeností po boku známějších hráčů a fenomenální hvězdnou kariéru až po velký odkaz: skloubení do té doby oddělených světů, totiž flamenca a jazzu. Kromě krásných alb plných latinskoamerické a španělské hudby nám po něm také zůstaly desky zaznamenávající jeho spolupráci s tehdejšími jazzrockovými špičkami: Al di Meolou a John McLauhlinem; třeba Friday Night in San Francisko - virtuózní jízda plná rychlých not v improvizacích i nádherných not v tématech.

 

 

 

 

 

 

petr skoumal SQPETR SKOUMAL

Petr Skoumal byl známý nejen psaním písniček pro děti (k večerníčkům A je to..., Maxipes Fíx nebo Bob a Bobek), ale také svojí filmovou hudbou. Jeho písně zazněly například v cimrmanovských filmech Rozpuštěný a vypuštěný nebo Jára Cimrman ležící, spící. Své první sólové album nahrál až v 51 letech. Od konce šedesátých let tvořil uměleckou dvojici se spisovatelem a písničkářem Janem Vodňanským. V databázi OSA má zaregistrováno neuvěřitelných 779 skladeb. Zemřel po těžké nemoci ve věku 76 let.

 

 

 

 

 

 

 

The Everly Brothers PhilPHIL EVERLY

Phil Everly byl mladší z The Everly Brothers, sourozeneckého country-rock'n'rollového dua. K muzice se bratři dostali už jako malí, kdy vystupovali v rádiovém pořadu jejich otce jako Everly Family. Po střední škole se začali věnovat hudbě naplno a nahrávat. Velký úspěch zaznamenala skladba Bye Bye Love, která skončila jako druhá v žebříčku populární hudby hned za Elvisem Presleyem, v country žebříčku se umístila dokonce na prvním místě. Jejich rozjetou kariéru zmrazila až vojenská služba a Donovy problémy s návykovými látkami. Po rozkolu se Phil dal na sólovou dráhu a skládal také hudbu do filmů Clinta Eastwooda. Duo nakonec obnovili a posbírali mnoho ocenění, včetně Grammy. 3. ledna 2014 Phil podlehl následkům chronického onemocnění plic.

 

 

 

 

Bobby Womack 01 SQBOBBY WOMACK

Bobby Womack, všestranně založený muzikant a zpěvák, během svojí více než padesátileté kariéry spolupracoval s různými umělci, zásadní pro něj byl Sam Cooke, Janis Joplin i Damon Albarn. Stvořil hity jako Lookin' For a Love, That's The Way I Feel About Cha, Woman's Gotta Have It. A také píseň Across 110th Street, kterou si vypůjčil Quentin Tarantino do filmu Jackie Brown v roce 1997. Talentu měl na rozdávání, jeho kariéru ale několikrát zastínily jeho drogové skandály i ty osobním životě. Bobby Womack zemřel 27. června ve věku sedmdesáti let, kdy rohrál svůj boj s rakovinou tlustého střeva.

 

 

 

 

 

 

Scott-Asheton SQSCOTT ASHETON

Bubeník legendárních The Stooges, který se podílel i na sólových projektech Iggyho Popa, zemřel 15. března ve věku 64 let na srdeční infarkt. Scott Asheton byl jedním ze zakládajících členů (proto)punkových The Stooges v roce 1967. Po rozpadu kapely roku 1974 hrál v různých skupinách, nejvýraznější z nich byla asi Sonic's Rendezvous Band, ale roku 2003 se navrátil do znovuvzkříšených The Stooges. Iggy Pop po jeho smrti (a smrti jeho bratra Rona Ashetona před šesti roky) zůstává jediným žijícím stálým členem kapely ve všech jejích tvůrčích obdobích. Nechal se slyšet, že momentálně neplánuje žádné desky ani turné. Připomeňme, že The Stooges natočili poslední řadovku Ready to Die předloni. A doufejme, že světlo světa brzy spatří slibovaný dokument o kapele od Jima Jarmusche.

 

 

 

 

 

static-X novarock SQWAYNE STATIC

Výstřední frontman industrial metalové party Static-X opustil tento svět náhle v pouhých 48 letech. Přestože se spekulovalo o předávkování drogami (toto tvrzení přiživil svým vyjádřením na Instagramu zpěvák Papa Roach Jacoby Shadix), příčina úmrtí nebyla dosud objasněna. Muzikant, známý svým výrazným účesem a bradkou, v minulosti spolupracoval např. s Billy Corganem, Jonathanem Daviesem nebo Run DMC. Se Static-X vyprodukoval celkem šest nahrávek, tou poslední je počin Cult of Static z roku 2009. Několik měsíců před svým úmrtím Wayne svoji kapelu po předchozích pauzách definitivně rozpustil.

 

 

 

 

 

 

pete-seegerPETE SEEGER

V úctyhodných 94 letech odešla jedna z nejvlivnějších osobností současného folku. Během své aktivní kariéry, jež trvala více než sedm desetiletí, se vedle hudby velkou měrou věnoval i společenským a politickým tématům a ovlivnil řadu. Jeho angažovanost zahrnovala zejména lidská práva a životní prostředí. Kvůli svým vyhraněným názorům byl předmětem hojných diskuzí, zároveň ovlivnil velké množství písničkářů - aktivistů. Mezi jeho nejznámější songy patří Where Have All the Flowers Gone, jež je v Česku známá jako Řekni kde ty kytky jsou, dále If I Had a Hammer (Bylo by to krásný) nebo Turn! Turn! Turn! {vypnoutlink:Lucie}

 

 

 


text: Kateřina Nováková, Petr Adámek, Lucie Malá, Nikola Illeová, Daniel Maršalík, Jiří Kalous

 


 

bartosova-iveta-promo-emi-1 top

zavřít