TOP 10 nejlepších zahraničních videoklipů 2014

Vydáno 25.01.2015 | autor: redakce

Po žebříčku nejlepších domácích klipů loňského roku jsme se porozhlédli i za našimi hranicemi. Vybrali jsme desítku těch, které nás svým uměleckým vizuálním zpracováním, příběhem nebo myšlenkou zaujaly nejvíc.

TOP 10 nejlepších zahraničních videoklipů 2014 TOP 10 nejlepších zahraničních videoklipů 2014

 

 

KASABIAN - Stevie

Kasabian letos vydali album 48:13, na kterém se nebáli experimentovat a poskytnou fanouškům opět něco neotřelého a nového. Pozadu nezůstali ani s tvorbou videoklipů. Obzvlášť záležet si dali na tom ke skladbě Stevie, v němž je člověk zobrazen jako laboratorní krysa. Tým vědců vytvoří nezničitelného chlapce, který je však zvědavou lidskou bytostí zvědavosti a rozhodne se překonat strach a objevit svět za zdí. Klip řeší mnoho klasických antiutopických myšlenek jako vzájemné odcizení nebo přemíru empirie na úkor citu, ale nevyznívá pesimisticky, ba naopak!

 

 

 

NICKI MINAJ - Anaconda

Málokterý hudební videoklip loňského roku vzbuzuje tak polarizované emoce. Rodačka ze souostroví Trinidad a Tobago navázala svým pralesním dílkem na twerkovací mánii, kterou odstartovala její kolegyně Miley Cyrus. Video je vlastně návodem, jak získat postavu, jakou se pyšní Minaj: je třeba poctivě cvičit s činkami, které nic neváží, vrtět zadkem, a co se týká jídla, ideální jsou banány a šlehačka ve spreji. Ačkoliv za Nicki oddřou všechny obtížné věci tanečnice, i ona sem tam předvede několik náročnějších pohybů. Především v oblasti pánve, kterou jí příroda (nebo plastický chirurg?), nadělila.

 

 

 

ARCADE FIRE - We Exist

Klip We Exist jde do hloubky. Ztvárňuje Andrewa Garfielda (známý třeba z hlavní role ve filmu Amazing Spider-Man 2) jako mladého muže, který postupně přeměňuje svou genderovou identitu. Překvapivě to tenhle klip, snažící se o poselství rovnosti a sebeposílení, schytal u menšiny, kterou chtěl podpořit. Dokonce i od Laury Jane Grace (zpěvačky Against Me!), která si stejnou životní proměnou prošla. Vadilo jí to, že pro hlavní roli nevybrali skutečného transsexuála ale hollywoodskou star. Finální záběry z koncertu Arcade Fire byly natočeny na festivale Coachella v Indiu v Kalifornii.

 

 

 

DIE ANTWOORD - Pitbull Terrier

O svém lehce nonkonformním smyslu pro estetično přesvědčují jihoafričtí Die Atnword už od vydání debutu $O$ před šesti lety. Nic na tom nezměnila ani jejich loňská nahrávka Donker Mag. Hranicí všeobecného vkusu otřásl hned první videoklip k singlu Pitbull Terrier. Skvělé masky a pečlivá stylizace je už samozřejmostí, v hlavní roli Ninja alias ze řetězu utržený pitbull, v roli vedlejší několik prokousnutých hrdel, pár litrů krve a Yolandina slina s efektem živé vody. Obyčejný hnus nebo svébytná forma umění? V tomto případě nejspíš obojí. Za zhlédnutí stojí i zatím poslední vizuální kousek Ugly Boy, v němž si zahrál mimo jiné Marilyn Manson.

 

 

M. I. A. - Double Bubble Trouble

Mladá zpěvačka pocházející ze Srí Lanky poodhaluje život mladých indických gangsterů ve Velké Británii. Pop-artový klip se odehrává na šedivém sídlišti, ale hýří barvami a světly. Kluci a holky v něm mávají platovými zbraněmi, které jsou podle vysvětlení v úvodu vyrobeny na domácí 3D tiskárně. M. I. A. opět udává módní trendy - mezi ty nejlepší vychytávky patří nikáb s potiskem úsměvu nebo zlaté grillz na horní zuby spojené mezi každým zubem zlatým řetízkem se spodní protézou. Nechybí ani pejsci a opičky.

 

 

 

THE BLACK KEYS - Fever

V základu dvojčlenná americká blues rocková kapela vydala nejnovější CD s názvem Turn Blue v roce 2013. Fever je název prvního singlu, ke kterému natočili The Black Keys poněkud podivný videoklip. Zpěvák a kytarista Dan Auerbach v něm přemlouvá národ, aby daroval peníze zavoláním na uvedené telefonní číslo, zatím co bubeník Patrick Carney sedí vedle něho na židli a občas si přihne z placatky. Pod telefonním číslem na obrazovce běží seznam dárců a výzva „call now," mezitím jsou na obrazovku promítány záběry tančících lidí. Ponurou atmosféru umocňuje unavený vzhled obou muzikantů.

 

 

 

LADY GAGA - G. U. Y.

Gaga opět nenatočila jen tak obyčejný klip, jak už má tato padlá popová ikona ve zvyku, ale rovnou krátký "An Artpop film." Gaga v podobě přerostlé červené slepice umírá probodnutá šípem mezi muži, kteří se perou o peníze. Z posledních sil se vyškrábe do bílého zámku, kde ji muži v latexových kraťasech a ženy v monokinách utopí v bazénu, čímž ji oživí. Zpěvačka pak s nimi rozdává lásku po celém světě. Mezi vrcholy klipu patří párová choreografie, kdy Gaga tancuje jen v džínách s černochem, připomínající soulož. Šedesát milionů zhlédnutí během deseti měsíců však zdaleka nedosahuje nejen jejích předešlých klipů, ale ani současných klipů jejích popových rivalek.

 

CANNIBAL CORPSE - Kill or Become

Death-metalová smečka Cannibal Corpse se pomalu blíží ke třiceti letům existence. Jedni ze zásadních pilířů žánru nepolevili ani na své loňské, v pořadí třinácté desce A Skeletal Domain. Vizuál řežby Kill or Become je skvělé natočená, nekompromisní zombie vyvražďovačka jako vystřižená z hollywoodského hororu. Nic pro slabé povahy; o tom se ostatně koncem loňského roku přesvědčilo publikum v pražské MeetFactory. Pokud se vám při pohledu na krev zvedá kufr, tento klip raději přeskočte. Máte-li naopak podobné sadistické řádění plné krve v oblibě, přejeme příjemnou podívanou.

 

 

 

BOMBAY BICYCLE CLUB - Home By Now

Píseň Home By Now z alba So Long, See You Tomorrow se tato britská skupina rozhodla doprovodit divadelním zpracováním kultovního filmu Stanley Kubricka 2001: Vesmírná Odyssea. V podání malých dětí v DIY kostýmech vypadá příběh tajemného monolitu, počítače HAL a astronauta Davida Bowmana velmi roztomile, aniž by ztratil na záhadné atmosféře a vážnosti. Nelze však nařknout kapelu, že se cíleně vyhýbá hraní v klipu. Pro jednou se schovali do ústraní a zahlédnout je můžeme, jak manipulují s rekvizitami.

 

 

 

BONAPARTE - Two Girls

Všichni známe to ráno po povedené párty, kdy se probudíme neznámo kde a nepamatujeme si vůbec nic. Frontman progresivní německé kapely Tobias Jundt neboli Monsieur Bonaparte posunul ranní kocovinu do dalšího levelu. Probouzí se s růžovými vlasy v pustém lese a snaží se najít cestu domů. Situace se komplikuje, když ho začnou pronásledovat tanečnice Clea Cutthroat a Mad Kate. Ze svízelné situace ho vysvobodí až lesní muž, který ho odnese na hudební festival. Tam z něj prokletí vyžene květinová dívka a její pekelný tanec, načež Jundt nachází cestu domů. Bonaparte ukazují, že špatný sen je stejně nepříjemný jako nepovedený trip.

 

 

text: Hedvika Pajerová, Petr Adámek, David Stoklas, Kateřina Nováková

 


 

die-antwoord-pitbull-terrier-1 TOP

 

zavřít