8 kapel, které to loni zabalily

Vydáno 23.01.2015 | autor: redakce

Příliš mnoho ega na malém prostoru, spory o další směřování, vyhoření, ztráta motivace, "dodávkový syndrom". To vše často končí pro kapely rozchodem. Pro které byl osudný loňský rok? Vybrali jsme osm jmen, která nám budou nejvíce chybět.

8 kapel, které to loni zabalily 8 kapel, které to loni zabalily

 

 

orbital2ORBITAL

Jeden rozchod už Orbital zažili, a to v roce 2004, tentokrát ale nejspíš jde o konec definitivní. Druhé funkční období bratrů Hartnollů trvalo od roku 2009 až do toho loňského, kdy prostřednictvím svých oficiálních stránek dali světu vědět, že už opravdu končí. Jejich poslední deska Wonky vyšla v roce 2012, hity jako Wonky nebo Where Is It Going představili také Velkém sále pražské Lucerny. Bratři mají nyní v plánu pracovat na vlastních projektech, Paul oznámil svůj nový projekt 8:58 a letos v únoru chce vydat album.

 

 

 

 

 

sunznewSUNSHINE

Jedna z nejznámějších (a v zahraničí nejúspěšnějších) českých kapel má své nejplodnější a koncertně nejaktivnější období už několik let za sebou. Za svoji tvorbu posbírali nejrůznější ocenění, mimo jiné nominace na ceny Akademie populární hudby Anděl. V loňském roce ale jejich činnost začala stagnovat a na světlo vycházely informace o nových projektech jednotlivých členů, ať už hudebních nebo soukromých. Sunshine sice konec kapely oficiálně neohlásili, ale z jejich (ne)aktivit, je jasné, že se jejich fanoušci s novými indie rockovými skladby budou muset na nějakou dobu, ne-li na vždy, rozloučit. Prodat kapelní dodávku je vcelku jasný signál...

 

 

 

 

 

Klaxons 19KLAXONS

Případ Klaxons nelze nazvat rozchodem v pravém slova smyslu. Klaxons totiž skončili i neskončili. Oznámili, že je prostě nebaví "jezdit po plesnivejch klubech v Evropě" a přestávají to tedy dělat. Ovšem, kdyby se jim naskytla možnost hrát na velkém festivalu nebo nějakém velkém koncertě, nikdy se prý bránit nebudou. Tohle jednání může působit jako ztělesněná arogance a nevděk k jejich fans, ale kdo jiný než tihle acidem vysmažený ufouni by si to mohl dovolit?

 

 

 

 

 

a-banquet-promo-2013-2-pavel-mu߆k kopieA BANQUET

U hodovního stolu hudební scény chybí od loňského léta A Banquet. Baskytarista Michael Vácha a bubeník Richard Spilka se neshodli s vizí zpěváka Matěje Káninského sunout kapelu směrem do zahraničí. Dvojice Vácha & Spilka proto založili skupinu Rituály, která má v blízké době vydat třetí singl, na nějž budou zkraje března  navazovat první koncerty v čtyřčlenné sestavě. Káninský mezitím přesídlil do Londýna, kde hodlá sbírat jak nové hudební, tak i životní zkušenosti. A Banquet fungovali necelých pět let a ze spolupráce se Stevem Albinim a Borisem Carloffem vylezl na jaře 2012 osobitý debut Breath. Posledním počinem kapely byl videoklip k singlu Too Young od režiséra Martina Živockého.

 

 

 

 

ethan kath smallCRYSTAL CASTLES

Dvojice Ethan Hawke a Alice Glass se dala dohromady v roce 2004 v Torontu a vydala tři studiové desky: 2008 (i), 2010 (ii) a 2012 (iii). Spolupracovali taky s Robertem Smithem z The Cure, a to na singlu Not In Love. Alice Glass oznámila rozpad Crystal Castles přes Twitter s tím, že se hodlá věnovat své sólové kariéře. Crystal Castles byli vždycky podivíni na podiu i mimo něj, nezapomenutelný je jejich koncert na Glastonbury v roce 2008, který byl kvůli nezbedné Alici (šplhala po konstrukci stage) zkrácen. Umělec Trevor Brown je obvinil z toho, že užili ve svojí komunikaci obrázek Madonny bez svolení - kapela mu nakonec zaplatila odškodné a získala práva na užívání. Stokrát díky za songy jako Alice Practice, Celestica nebo Air War.

 

 

 

airfare1AIRFARE

Bez jakéhokoliv oficiálního vyjádření a mediálního humbuku to loni po osmi letech zabalili i Airfare. Podle kytaristy Lukáše Chromka stojí za rozchodem osobní problémy: "Za těch asi sedm let, co Airfare fungovali, jsme si prošli spousty vzestupy a pády, ale v létě 2014 už to opravdu nešlo. Tím pádem se vytratila i radost z hraní a to je konečná." Airfare za dobu své existence natočili tři alba. To poslední s názvem Youngblood vyšlo v roce 2011. Jejich nejznámější skladba Sorry Baby se dokonce stala nejhranější rádiovou písní roku 2008. A co dál? Přinejmenším Lukáš Chromek má jasno: "Dal jsem do kupy všechny svý starý i nový písničky a pracuju na nejlepší desce svýho života."

 

 

 

 

liam hp smallBEADY EYE

Sice to tak nejdřív nevypadalo, ale nakonec je to Noel, který tu svoji káru táhne dál, zatímco Liam to loni s Beady Eye pověsil na hřebík. Na Twitteru jenom stroze oznámil, že kapela už není a poděkoval fanouškům. Kytarista Andy Bell to okomentoval po svém a vrátil se raději ke svojí kapele Ride. Beady Eye vydali celkem dvě alba, Different Gear, Still Speeding v roce 2011 a o dva roky později BE. O to houževněji se teď samozřejmě debatuje o návratu Oasis.

 

 

 

 

 

The Knife colours2013 den3 14THE KNIFE

Po patnácti letech skončila dvojice ze Švédska The Knife. "Nemusíme pokračovat, vždy mělo jít hlavně o zábavu," řekla zpěvačka Karin Dreijer Andersson. Konec oznámili už v dubnu loňského roku, před šesticí posledních koncertů. Poslední odehráli na Islandu. Karin zatím nezveřejnila další plány pod uměleckým jménem Fever Ray, ale její bratr Olof Dreijer pokračuje ve spolupráci s tuniským hudebníkem Houwaidou Hedfidem. {vypnoutlink:Air,Alice}

 

 


text: Kateřina Nováková, Hedvika Pajerová, Adam Vrána, Martyn Starý, Petr Adámek

 


sunznew top

zavřít