Monty Python na českém jevišti

Vydáno 29.04.2007 | autor: redakce

Již 17. června proběhne v Divadle Rokoko premiéra inscenace Monty Pythonův létající kabaret, která přiblíží humor této kultovní britské skupiny komiků.

Monty Python na českém jevišti Monty Python na českém jevišti

Těšit se můžete např. na skeče o smrtícím vtipu, ministerstvu švihlé chůze, mrtvém papouškovi či obraně proti čerstvému ovoci. Po dlouhých jednáních se MDP jako prvnímu divadlu v České republice podařilo získat autorská práva na převedení montypythonovských skečů na jeviště. Půjde o výběr z toho nejlepšího, co skupina natočila. Diváci se mohou se těšit na opravdu bezbřehý a místy i brutální slovní i situační humor plný fantazie a nečekaných zvratů. Petr Svojtka, režisér inscenace a umělecký šéf MDP, o záměru převést slavné televizní skeče na divadelní prkna říká, že se v jeho pojetí nebude jednat o napodobeniny televizních pořadů, ale o adaptaci vycházející z původních textů v překladu Petra Palouše, rozšířenou například o osobní vklad herců.



"Rozhodně se nebudeme snažit o věrnou kopii. Vycházíme z poetiky Monty Pythonů i z literární podoby skečů, televizním zpracováním se necháme inspirovat. Ovšem bude to jen prvotní inspirace - chtěl bych, aby to byl jistý startovní bod, záminka k improvizacím a herecké kreativitě, rozehrávání a chcete-li blbnutí", říká Svojtka.
Pro inscenaci si režisér Petr Svojtka a dramaturg Jiří Janků vybrali takové herce, o kterých jsou přesvědčeni, že se nespokojí s pouhým kopírováním pythonovských skečů, ale budou je na zkouškách tvůrčím způsobem rozvíjet.



Dramaturg Jiří Janků k tomu dodává: "Počítáme s jejich částečným autorským vkladem. S Vasilem Fridrichem, Radimem Kalvodou a Hynkem Čermákem jsme si již několik inscenací na podobném principu vyzkoušeli v Divadelním sdružení CD 94 a víme, že dar takto pracovat mají. Stejně tak Jiří Hána. Nováčky v tomto směru pro nás budou Roman Štabrňák a Barbora Poláková, studenti DAMU."

www.mestskadivadlaprazska.cz/divadlo-rokoko
zavřít