TOP 11 songů z hokejových arén

Vydáno 30.04.2015 | autor: redakce

Hymny klubů a významných sportovní událostí vyvolají dost často rozpaky, pokud ne přímo opovržení. Občas nepanuje shoda ani v tom, co je vlastně oficiální hymna. Pokaždé to ale průšvihem neskončí. Hymnou se navíc může stát i píseň, která se sportem nemá absolutně nic společného. Před domácím šampionátem v ledním hokeji neuškodí malá rekapitulace.

TOP 11 songů z hokejových arén TOP 11 songů z hokejových arén

 


NIGHTWISH: LAST RIDE OF THE DAY

V roce 2012 bylo svěřeno pořadatelství MS hned dvěma zemím, a to finským Helsinkám, které byly hlavním organizátorem, a švédskému Stockholmu. Tento nepříliš povedený experiment se o rok později opakoval, jen v obráceném gardu. Oficiální hymnou šampionátu byla zvolena skladba z alba Imaginaerum. Kapela má k hokeji evidentně kladný vztah, o čemž se můžete přesvědčit na DVD Showtime, Storytime, kde mezi bonusy najdete i turnaj ve stolním hokeji. A stejně jako hokejový trenér nemá problém vyměnit gólmana, pokud to průběh zápasu vyžaduje, Tuomas Holopainen pro změnu klidně vystřídá zpěvačku uprostřed turné.

Hoď zadkem aneb TOP 10 + 1 nejen twerkovacích klipů


DOGA
: OCELOVÁ SÍLA

Kapela Doga vydala své debutové CD v roce 1993, v té době ještě třinečtí hokejisté postup mezi tuzemskou klubovou smetánku jen toužebně vyhlíželi. V posledních letech už Oceláře můžeme směle zařadit k extraligové elitě. Vedení klubu nejenže pumpuje značné finanční prostředky do hvězdného kádru, ale nechalo vybudovat i krásnou novou Werk Arenu. Halu slavnostně otevřela v září 2014 svým koncertem Tarja Turunen. Scházela tedy už jen nová klubová hymna. Tu natočila Doga, která si v průběhu let také vybudovala pevné místo na české rockové scéně, při přípravě alba Detox.


FANÁNEK & SYNOVÉ VÝČEPU: HC LITOMĚŘICE

V Litoměřicích se nejvyšší hokejová soutěž nehraje. Přesto se i odtud můžete odrazit ke skvělé kariéře, která vyvrcholí ziskem Stanley Cupu. Právě to dokázal Martin Škoula. Pokud se v nejbližších letech nestane něco mimořádného, litoměřický Stadion se mezi přední české kluby jen tak nepodívá. Hymnu tamním hráčům však mohou závidět i tradiční hokejové bašty. S bývalou kapelou Františka Sahuly ji nahrál letitý parťák zavražděného démona Fanánek. Synové výčepu společně s frontmanem Tří sester byli přesvědčeni, že skladba obstojí i jinde než na domácím ledě litoměřických a zařadili ji rovněž na CD Miluáju Chána.

 

ZVLÁŠŇÝ ŠKOLA: MODROBÍLÁ

Zatímco v kanadsko-americké NHL nepřipadá v úvahu, aby se názvy klubů měnily podle hlavního sponzora, u nás je to naopak jev naprosto běžný. Takže třeba bývalý důrazný útočník Michal Dvořák mohl mít po celou plzeňskou éru stejné místo v šatně, přesto si postupně zahrál za HC Keramika Plzeň, HC Lasselsberger Plzeň, HC Plzeň 1929 a naposledy za HC Škoda Plzeň. Povedená hymna punk-rockové kapely Zvlášňý škola naštěstí není poplatná žádnému mecenáši, takže si ji na klubovém webu můžete stáhnout i dnes, kdy má tým za sebou i v písni toužebně vyhlížený výstup na vrchol Extraligy.

 

INEKAFE: BRATISLAVA VOLÁ

HC Slovan Bratislava se může pyšnit velmi energickou hymnou, návštěvnost na domácích zápasech je pro řadu ostatních týmů nedosažitelná a kvůli MS 2011 zrenovovaná Slovnaft Arena klubu ostudu rozhodně nedělá. Zdánlivá idylka. Pohled na tabulku, hráčský výprodej a s tím související finanční problémy přesto naznačují, že na podzim už Slovan nemusí být součástí KHL. Po roční epizodě HC Lev Poprad by to byl už druhý marný pokus nejmocnější evropské hokejové soutěže uchytit se na Slovensku. Inekafe složilo také skladbu Čiernobiela na počest tragicky zesnulému Pavolu Demitrovi, pro kterého byli "Kafáči" nejoblíbenější kapelou.

Smrti vstříc: TOP 10 songů o sebevraždách

 

ALKEHOL: HYMNA HC SLAVIA PRAHA

Svěřit hymnu sportovního klubu partě, která už léta razí heslo "pivo dělá hezká těla", se může zdát jako poměrně odvážný krok. Mnohem pikantnější je navíc skutečnost, že v repertoáru této kapely najdete i track Železná Sparta. Pokud však zavítáte na web Alkeholu, zjistíte v sekci Fanzone, že Ota Hereš se svými kumpány nejsou v disciplíně "hymna" žádnými nováčky. Zadané téma bez problémů zpracují nejen pro pražská "S", ale třeba i pro futsalisty. Doprovodný klip může vzhledem k současnosti vypadat až neskutečně, ale opravdu to není úplný pravěk, kdy byli příznivci sešívaných schopni vyprodat největší tuzemskou halu. Přítomnost a dost možná i budoucnost až tak vesele nevypadá...

 

BLUE BUCKS: HC DĚČÍN

Rocková banda z Kolína je pro většinu hudebních příznivců velkou neznámou. Soudě alespoň podle počtu fanoušků na Facebooku. Pokud ovšem razíte názor, že hokej je rychlá a tvrdá hra, tudíž hymna by měla být zpracována též v tomto duchu, pak by se vám pozvánka do "děčínského pekla" mohla líbit. HC Děčín najdete až ve 2. lize, tedy třetí nejvyšší soutěži, takže se nedá čekat, že by domácí borci připravili svým soupeřům skutečné inferno. Tedy měřeno pohledem náročnějšího diváka, který si pod tímto pojmem představuje souhru Crosbyho s Malkinem nebo aspoň Polanského s Adamským. Nicméně to neznamená, že se na tamním zimáku nemůžete pobavit, k čemuž pomůže i klubová hymna.

 

ALEŠ BRICHTA: HYMNA ORLI ZNOJMO

Znojemští hokejisté v české Extralize odehráli deset sezón, největším úspěchem byl bronz získaný na jaře 2006. Významným mezníkem klubové historie je taktéž ročník 2011/12. Orli Znojmo se totiž stali historicky prvním českým klubem, který začal působit v mezinárodní ligové soutěži, konkrétně v EBEL lize. Aleš Brichta je spojený s jednou z nejlepších českých fotbalových písní Nechte vlajky vlát, neztratí se evidentně ani mezi mantinely. Společně se zástupci fanklubu nazpíval klubovou hymnu v nahrávacím studiu Propast. Jestliže se váš oblíbený celek řítí do propasti, nic dobrého to neznamená. Tenhle výlet se ale vyplatil.

 

KRISTINA: HEJ, SLOVENSKO

Tohle dílo nelze nezmínit. Češi mají jednu úžasnou vlastnost - umí si udělat legraci naprosto z čehokoliv. Naši východní sousedé si to pravděpodobně velmi dobře pamatují. Snad proto připravili pro MS 2011, které se konalo v Bratislavě a Košicích, píseň, která je (špatným) vtipem už sama o sobě. Fanouškům se vůbec nelíbila, což dávali okamžitě najevo. A to ještě netušili, že na turnaji je nepotěší ani Gáborík se svými spoluhráči, jelikož obsadili konečné desáté místo. Pořadatelé přispěchali s vysvětlením o marketingovém tahu a falešné hymně, ovšem ani finální verze stejné interpretky Life Is A Game si o moc lépe nevedla.

 

GRACIAS & NOAH KIN: I AM

Pro rockem cvičené uši ještě jeden "náročnější" kus. Do srdcí fanoušků Jokeritu Helsinky se nesmazatelně zapsal třeba Otakar Janecký. Jeho číslo 91 patří mezi vyřazená, ale to není zdaleka vše. Pokud si budete chtít pořídit suvenýr, navštívíte obchod pojmenovaný 91store. Není divu. Legendární centr totiž dovedl Jokerit ke čtyřem titulům. Když Janecký "Žolíky" opouštěl, jistě ho nenapadlo, že za 15 let nebude jeho bývalé mužstvo svádět bitvy s celky jako IFK Helsinky, Tappara Tampere nebo Lukko Rauma, ale za svými soupeři pocestuje v rámci KHL do Moskvy či Petrohradu. Pro Janeckého generaci nebylo Rusko vysněnou destinací. Jestli se do jeho vkusu trefila nová hymna, toť také otázka...

 

KABÁT: JAK TI ŠLAPOU KABÁTI

Kabát při příležitosti letošního domácího MS věnoval hokejistům píseň Brousíme nože. Všeobecné nadšení zatím nevzbudila. Klasikou se však stal jiný song této skupiny. Už v roce 1996 se neoficiální hymnou reprezentace stal popěvek Jak ti šlapou Kabáti. Legendárním se stal nejen díky zlatému tažení Bukačova výběru a vítěznému gólu Martina Procházky pár vteřin před koncem finále, kdy šťastný střelec ještě na střídačce nemohl uvěřit, co se mu právě podařilo. Fanouškům se vryl do paměti i tehdejší předseda vlády Václav Klaus, který se v šatně přidal k oslavám. A kvůli své ješitnosti je možná dodnes přesvědčen, že Robert Reichel a spol. neměli po večerech na práci nic lepšího, než skládat píseň oslavující jeho velikost...

text: Tomáš Rumler

Témata: hokejové hymny, Nightwish, Doga, Fanánek, Kabát, Inekafe, Alkehol, Kristína, Aleš Brichta

zavřít