TOP 25 nejlepších klubovek jara (II.)

Vydáno 26.04.2015 | autor: Ondřej Bambas

Nyní již můžeme zhodnotit, jak se vyvedla první polovina jarní klubové sezóny 2015. V té druhé se k nám po dvou letech vrátí The Dodos, stejně jako Skream. Naopak poprvé budeme mít možnost slyšet na vlastní uši flow Big Seana. Mezi vrcholové klubové akce budou jistě patřit sety Cavalera Conspiracy nebo Princess Chelsea.

TOP 25 nejlepších klubovek jara (II.) TOP 25 nejlepších klubovek jara (II.)

 

 

the dodos 2014THE DODOS

kdy: 1. května – Rock Café, Praha
cena vstupenek: 350 Kč v předprodeji / 400 Kč na místě
proč: The Dodos mají Prahu velmi rádi. Dokazuje to mimo jiné živák z roku 2010, který pořídili na svém koncertu v Paláci Akropolis. Od té doby vydali další tři alba a naposledy se u nás zastavili před dvěma lety. Na vystoupení v Pilotu mnozí vzpomínají v tom nejlepším, oproti tomuto koncertu se ale nyní na pódiu postaví pouze dvojice hudebníků. O to více vynikne syrovost letošní šesté řadovky Idivid. Podle ohlasů zahraničních médií jsou Meric Long s Loganem Kroeberem ve skvělé formě. The Dodos hrají dřevitý indie folk postavený na bicích bez kopáku a kytaře akustické i elektrické a zejména naživo vyniká síla a hloubka jejich písní.

 

 

 

 

sleep party people 2014SLEEP PARTY PEOPLE

kdy: 6. května – MeetFactory, Praha
cena vstupenek: od 290 Kč v předprodeji / 390 Kč na místě
proč: Poprvé k nám zavítají dánští Sleep Party People, projekt Briana Batze, který má na svém kontě již tři řadová alba. Název napovídá, že se nebude jednat o obvyklé spojení. Hudba je velmi náladová a driftuje mezi snovou sférou klidu a nervně zastřeným rockovým večírkem. Maska králíčka připomínající postavu z Donnie Darka, jíž Sleep Party Peple využívají, podtrhuje těžkou zařaditelnost jejich zvrácené krásy. Pokud vám nevadí vystoupit ze své komfortní zóny, nechte se obměkčit devastující party intelektuálů.

 

 

 

 

nils frahm 2013NILS FRAHM

kdy: 7. května – Palác Akropolis, Praha
cena vstupenek: od 550 Kč
proč: Nils Frahm jede Solo. Pod tímto názvem nedávno uveřejnil zdarma svou novou nahrávku, s níž se vrací k intimnímu prostředí klavíru. Známý německý skladatel a hudebník se v Česku zastavil naposledy loni v létě v rámci festivalu Spectaculare. Došlo i na obvyklou hru záchodovou štětkou, která bohužel nevydržela a Nils musel skladbu dohrát s rozbitým nástrojem. Aktuální evropská štace se jmenuje Nils Frahm lost his mind, lze tedy očekávat ještě heroičtější výkony než doposud. Klavír vyměnil za bohatý set pian a kláves, je tedy na co se těšit. Klasická hudba zná málo elegantnějších propojení se současností.

 

 

 

skream 2013SKREAM

kdy: 7. května – Roxy, Praha
cena vstupenek: od 290 Kč
proč: Zhruba před deseti lety se začalo utvářet jméno Skream. DJ a producent, kterého má většina spojeného s dubstepem. Tradiční formou s pomalejším beatem a basovými zašpiněnými liniemi vycházejícími z UK garage. Do své tvorby čítající i spolupráci s dalšími ceněnými umělci Bengou a Artworkem pod jménem Magnetic Man ale postupněl začal přimíchávat i další taneční styly. Ty nejsou tak čitelné na jeho studiových LPčkách, s vydáváním singlů ale nějak nezaostává. Stejně tak se věnuje remixování, na což možná vzpomenou i fanoušci Jess Glynne nebo Rudimental, jejichž písně předělal do houseu, potažmo tanečního groovy funku. Od jeho vystoupení v Roxy tak lze očekávat leccos, rozhodně to ale nebude nuda.

 

 

 

jam city cover 2015JAM CITY

kdy: 8. května – Neone, Praha
cena vstupenek: 150 Kč / 190 Kč po půlnoci
proč: Jak se zdá, klub Neone si hodně oblíbil věci od Night Slugs. Po Girl Unit hostil poslední večírek Good Night samotný zakladatel labelu L-Vis 1990 a nyní přijíždí v rámci svého live turné do Prahy Jam City. Jack Latham, jak zní jeh civilní jméno, má na svém kontě nespočet mixů a své plnohodnotné album vydal před třemi lety. To doplnil před nedávnem svou druhotinou Dream A Garden. Pod tanečním beatem nechybí popová linka, díky níž se dostává Jam City i k posluchačům stojícím mimo prostor před mixážním pultem. Na třetím vydání Good Night doplní line-up Mount Bank z Donky Pitch nebo domácí duo VR/Nobody, kteří mají před vydáním velmi očekávané desky.

 

 

 

princess chelsea 2015PRINCESS CHELSEA

kdy: 20. května – Palác Akropolis, Praha / 21. května – Fléda, Brno
cena vstupenek: od 300 Kč (Praha) / od 250 Kč (Brno)
proč: Cigaretkový duet udělal před třemi lety z této zpěvačky poměrně žádanou interpretku. Díky tomu se mimo jiné stala i jednou z hlavních hvězd Budějovického Majálesu. O rok později se vrátila na velké pódium jiného festivalu, tentokrát do parku Ladronka, kam se nečekaně přesunuly United Islands Of Prague. Novozélandská princezna má za sebou ale i menší koncerty, ke kterým se nyní zařadí i další dvě návštěvy Prahy a Brna. Po debutu Lil' Golden Book vydala zpěvačka loni desku The Great Cybernetic Depression, která měla původně vyjít již o rok dříve. Oproti prvotině je zde více elektroniky s jasnějším odkazem na osmdesátá léta.

 

 

 

foxygen 2014FOXYGEN

kdy: 22. května – MeetFactory, Praha
cena vstupenek: od 330 Kč v předprodeji / 430 Kč na místě
proč: Některé kapely se rozcházejí skutečně. Někdy se ale po kratší či delší době obnoví a rozlučkové koncerty tak ztrácejí na své jedinečnosti. Jak to bude s Foxygen, se pozná až po čase, prohlášení zní nicméně jasně: "Toto bude naše POSLEDNÍ turné + vylepšená show." Pro jistotu by tedy bylo lepší vystoupení v MeetFactory nepropásnout. Foxygen se prosadili naplno svým druhým počinem We Are The 21st Century Ambassadost Of Peace & Magic, aktuálně ale propagují loňskou nahrávku ...And Star Power. Ta je o něco komplikovanější jak svým konceptem o neexistující kapele, tak bohatým obsahem dosahujícím délky celovečerního filmu. Exkurs do sedmdesátých let by ale naživo mohl stát zato, materiálu ze stáje vydavatelství Jagjaguwar u nás není nikdy dost.

 

 

 

tops 2015TOPS

kdy: 26. května – 007 Strahov, Praha
cena vstupenek: od Kč
proč: Montrealská kapela TOPS vznikla před čtyřmi lety, kdy členové opustili své dřívější projekty. Ústřední dvojice David s Jane se přitom znala již od školních let, cesty je dohromady ale svedly až roku 2009. Své debutové album Tender Oppositesvydali TOPS v roce 2012 a zařadilo se do několika žebříčků o nejlepší nahrávku roku. Kapela na úspěch navázala rovněž velmi povedenou deskou Picture You Staring. Svůj infantilní indie pop vydávají pod vydavatelstvím Arbutus Records, kde jsou zapsáni i Blue Hawaii nebo Braids, jimž nyní vychází třetí album Deep In The Iris. Na stejném labelu začínala i Grimes. Tohle bude startér ještě slunečnějších dní.

 

 

 

hot since 82 2014HOT SINCE 82

kdy: 5. června – Roxy, Praha
cena vstupenek: od 260 Kč
proč: Červnová party v Roxy nepropaguje putiky odmsedátých let, jak by si jeden dyslektik mohl myslet. Do klubu naopak přijede persona současné britské deep houseové scény. Daley Padley si už přes dva roky užívá pozornost jako nápaditý autor původních skladeb i remixů. Svůj první úspěch zaznamenal ale již o pár let dříve, kdy bavil návštěvníky taneční meky Ibizy. Úspěch vedl Hot Since 82 nakonec k tomu, aby vloni založil vlastní label Knee Deep In Sound. A vězte, že pokud navštívíte 5. června Dlouhou ulici, budete se v tom až po uši taky.

 

 

 

 

and you will know us by the trail of dead...AND YOU WILL KNOW US BY THE TRAIL OF DEAD

kdy: 7. června – Futurum Music Bar, Praha
cena vstupenek: od 300 Kč v předprodeji / 380 Kč na místě
proč: Dvacet let je dostatečně dlouhá doba na to, aby se výročí oslavilo. Kapela s překotným názvem často zkracovaným na Trail Of Dead má za sebou celkem devět studiových desek, z nichž bývá nejvíce oceňována ta s názvem Source Tags & Codes, debut u vydavatelství Interscope. Ani ostatní tituly ovšem nepostrádají kvalitu a například fanoušci zimních extrémních sportů poznají song Will You Smile Again? skvěle doplňující snímek First Descent. České republice se skupina představila již třikrát, poslední návštěva proběhla ovšem před dlouhými šesti lety. Ve Futuru tak jistě představí jak nový materiál, vzhledem k výročí ale jistě zavzpomínají i na starší věci.

 

 

 

l7 1989L7

kdy: 11. června – Lucerna Music Bar, Praha
cena vstupenek: od 400 Kč v předprodeji / 500 Kč na místě
proč: Dívčí skupina L7 bude známa zejména pamětníkům časů, kdy existovala Nirvana a grunge byl brán jako vrchol programu hudebních relací. Kromě svých kvalit se kapela zapsala do análů také svými excesy, kdy si zpěvačka Donita Sparks během vystoupení v pořadu The Word sundala kalhoty a na festivalu Reading zase po publiku hodila svůj použitý tampon. Hudba L7 se později dostala k mladším posluchačům prostřednictvím snímku Takoví normální zabijáci nebo hry GTA: San Andreas. Jejich nedávný návrat byl podpořen crowdfundingovou akcí ke vzniku dokumentu. Praha patří k jedněm z mála měst, kde L7 vystoupí, proto byste si šanci zavzpomínat na časy bestiálního feminismu neměli nechat uniknout.

 

 

 

big sean 2012BIG SEAN

kdy: 14. června Lucerna Music Bar, Praha
cena vstupenek: 570 Kč
proč: K větší slávě dovedl Big Seana Kanye West, když ho zapsal k svému labelu GOOD Music a následně mu dal velký prostor na kompilaci Cruel Summer, na níž nechyběl společný hit Clique a Mercy. V té době už měl venku debut Finally Famous, další deska následoval v roce 2013 a poslední Dark Sky Paradise je stará pouhé dva měsíce. V rámci její propagace zavítá v polovině června i k nám a chvíli svítala naděje, že podobně jako sledovala na podzim na koncertu Klaxons svého druha v Lucerna Music Baru Keira Knightley, bude nyní koukat na Big Seana Ariana Grande (dokonce by měla v tento den volno po vystoupení v Kolíně). Pár před pár dny ovšem oznámil rozchod, americký rapper ale třeba možná představí jiného zajímavého hosta.

 

 

cavalera conspiracy 2014CAVALERA CONSPIRACY

kdy: 16. června – MeetFactory, Praha / 17. června – Rock And Roll Garage, Ostrava
cena vstupenek: 690 Kč
proč: Bratrské duo Cavalerových je u nás známé každému fanouškovy metalu. České republice je známa formace Sepultura (i když ne v původní sestavě), Soulfly, tak i Cavalera Conspiracy, kteří u nás naposledy zahráli před čtyřmi lety na festivalu Sonisphere. Bratry doplňují v sestavě Marc Rizzo a Nate Newton a společně budou představovat publiku na dvou koncertech v Praze a Ostravě loňské album Pandemonium. Jak lze vyčíst z posledních setlistů, ani tentokrát nevynechají skladby Sepultury a možná ani novinka nebude tak hojně zastoupená jako debut Inflikted.

 

 

text: Ondřej Bambas, foto: fb profily umělců a událostí

 


klub top

zavřít