Jak šel čas s Kabátem: TOP 10 songů z 10 alb

Vydáno 18.05.2015 | autor: redakce

Kabát vyráží na turné, kde představí i zbrusu nové album. Start je naplánován na 19. května v Karlových Varech. A protože koncerty nerozlučné pětice nejsou tuctovým zážitkem, mají se fanoušci i tentokrát na co těšit. Ještě předtím si můžete připomenout, kudy vedla cesta Do pekla/do nebe.

Jak šel čas s Kabátem: TOP 10 songů z 10 alb Jak šel čas s Kabátem: TOP 10 songů z 10 alb

 

MÁŠ TO UŽ ZA SEBOU (1991)

V posledních letech už se kapela ve svých vzpomínkách vrací málokdy až do období, kdy vydala debutovou nahrávku Má ji motorovou. Pravdou je, že obal není zrovna umělecké dílo hodné vystavování, a to nejen kvůli gramatické nesrovnalosti... Skladby jako Dr. Bambus, Skrblík nebo Vasil dnes znají asi opravdu jen pamětníci. Tedy i mnozí z těch, kteří dnes Kabátu nemohou přijít na jméno. Ať už proto, že vyměknul a zpomalil, nebo prostě kvůli tomu, že úspěch se v našich zeměpisných šířkách a délkách neodpouští. Jinak není těžké uhodnout, co má hrdinka písně za sebou. Přitom stačilo jen říct: "Miluji Vás, madam".

 

 

ŽÍZEŇ (1993)

Po časové ose se posuneme o dva roky, a to k albu Děvky ty to znaj. Najdete na něm nejen stejnojmennou skladbu, ale i další hity Opilci v dějinách, Moderní děvče či třeba song Pivrnec. Tato populární postavička Petra Urbana je ztvárněna i na obalu. Ruda je zachycen v okamžiku, kdy zřejmě právě sedl na traktor a zdrhá do Bavor. A to kvůli tomu, že "hospodskej nestíhá a brzo zavírá, sudy jsou bez piva". Pivrnec ani samotní hudebníci zkrátka nechtěli trpět žízní. Kvůli této "nemoci" byla skupina ochotna zajít i za doktorem. Vzhledem ke každoročně zveřejňovaným statistikám ohledně spotřeby piva se tuto zákeřnou chorobu stále vymýtit nepodařilo.

 

STAREJ BAR (1994)

Vyschlé hrdlo nebude nikoho trápit ani u vzpomínky na Colorado. Přesuneme se totiž do jednoho starého baru. V podobném lokálu by si Vojtek a spol. jistě rádi zahráli karty s osudem nebo rozjímali o tom, co by se dělo, Kdyby ženský nebyly. Bouřlivou debatu by mohl odšpuntovat jejich postřeh, že "kvůli nim je všechno zlo, chlapi za nic nemůžou". Věčným koncertním kouskem je stále song Colorado. Což může znamenat i to, že zlatá žíla ještě nevyschla a nejmenovaná malá země zatím nebyla zcela rozkradena. Navzdory názvu celého alba se Kabát nesnaží popřít svůj původ, což dokazuje i track Nejsem z USA.

 

DÁVÁM TI JEDEN DEN (1995)

V první polovině 90. let se s tím Kabát nijak nemazal. Možná proto, že od svého vydavatele v době finálních úprav slyšel pokyn: dávám ti jeden den. A to ještě v našem přehledu vynecháváme CD Živě! Rovněž s letopočtem 1995 se tedy rozmnožila diskografie kapely a sbírky fanoušků o další placku, tentokrát s názvem Země plná trpaslíků. Skladeb, které si rychle získaly přízeň publika, bylo i v tomto případě dost. Vždyť například na prvním DVD, se kterým se skupina pochlubila, tedy Best Of Video/Koncert - Praha - GSG Tour, najdete z éry trpaslíků pecky Láďa, Piju já, piju rád nebo Tak teda pojď.

 

 

 

LADY LANE (1997)

Ačkoliv koncerty této bandy jsou dnes v podstatě rodinnou záležitostí, obal CD Čert na koze jel pravděpodobně zdi dětských pokojíků nezdobí. Na jedné z předchozích desek Josef Vojtek přiznal, že "čert si duši mou dávno vzal". Tentokrát byla v pekle žijící bytost obsazena dokonce do hlavní role. V Baladě o špinavejch fuseklích Milan Špalek připomene, že pod obraz si můžete nejen lehnout, ale i se tak cítit. Řeč přijde i na bubeníka, neboť "Hurvajs byl asi stvořenej pro Acapulco". Mimo jiné je posluchač taktéž ujištěn, že všechno bude jako dřív. Což může být dobrá zpráva, nebo také velmi zlá. Ve finále je to ale úplně jedno, protože "ty a já už nebudeme žít".

 

 

ŠAMAN (1999)

Jestliže o několik let zpátky - konkrétně v časech alba Colorado - nemohla teta dospat a tyto potíže se snažila řešit pomocí Rohypnolu, CD MegaHu začíná smutnou zprávou. Dorazilo parte z Ostravy. Její nespavost je tímto vyřešena navždy a vzhledem k výše uvedenému vlastně ani nepřekvapí informace, že "prej to měla z otravy". Nic se nemá přehánět, poněvadž potom už nepomůže ani akční hrdina Bruce Willis, nic nezmůže všemu rozumějící Brouk Pytlík, pozdě je volat na pomoc a doufat, že veškeré nesnáze vyřeší Šaman. Tím spíš, že tenhle sice hodně ví, jenže "taky už nikam nespěchá."

 

 

V PEKLE SUDY VÁLEJ (2000)

Parodovat reklamní kampaň mobilního operátora a nazvat album Go satane go, to byl skutečně nápad minimálně za 100 bodů. Což pravděpodobně v době geneze této myšlenky nenapadlo ani členy skupiny či jejich management. Následně stačilo v klidu vyčkat, až se někdo bude cítit dostatečně pohoršen a podá stížnost k Radě pro reklamu kvůli urážce svého náboženského cítění. Luxusní propagace nahrávky ve většině médií byla zajištěna, a to zcela zdarma. Satan se přesně podle uvedeného sloganu neflákal a v pekle mezi sudy vyštrachal i další dodnes žádané songy, ať už je to Bum bum tequilla, Na sever nebo Bára.

 

 

DOLE V DOLE (2003)

Kabát z hlediska vydávání nahrávek věrně kopíruje model celé řady jiných kapel, které jsou na scéně delší dobu. Udržet interval a každý rok či dva poslat do světa nový materiál, to nemůže jít věčně. První delší pauzu vyplnila kompilace Suma sumárum. Pod zemským povrchem to mezitím vřelo, aby se nakonec z temné šachty pod nánosy mouru podařilo vytěžit třináct písní. Dole v dole se úspěšné skrývá Elvis a celkově se sešla hodně vypečená partička: Nimrod Fábera, Stará Lou, Kalamity Jane. Snílkům, kteří stále naivně věří tomu, že upřímnost je nade vše ceněná vlastnost, je určena závěrečná Kdo si nechce hubu spálit.

 

 

BURLACI (2006)

Není žádné tajemství, že Milan Špalek našel zalíbení ve Španělsku. Pyrenejský poloostrov poskytuje zcela jistě mnohem příjemnější klima, než jaké musel vydržet ve společnosti čertů, satanů nebo o tři roky dříve dole v dole. Korida není všem po chuti. Corrida od Kabátu se zákazů bát nemusí. Další mimořádně úspěšné turné zažilo vrchol v Hradci Králové, kam dorazilo přes 25 tisíc fanoušků. Těm vůbec nevadilo, že Malá dáma v Helsinkách na soutěži Eurovision Song Contest neuspěla. Za svými favority by jeli klidně i Buldozerem. Zajímavě se Kabát postavil k otázce zdravého životního stylu. Šířil znepokojivé zjištění, že "kdo běhá, cvičí, klouby si ničí".

 

BANDITI DI PRAGA (2010)

Vývoj kapely, tedy cestu z malých sálů až ke gigantické show, které přihlíží desetitisíce fanoušků, svým způsobem charakterizuje ukázka textu z úvodu kariéry, přesněji z písně Fuck'n'roll: "Na smeťáku bydlím a jsem spokojen". Zatímco o devatenáct let později Potkali se v Paříži. Kabát za sebou měl první Po čertech velkej koncert a po něm už směřoval své úsilí k další studiové nahrávce. Ta vyšla pár dní před Štědrým dnem a podle počtu prodaných nosičů nahradila koledy v řadě domácností. Banditi di Praga měli v úmyslu podmanit si území od Aše po Jablunkov a nezabránili jim v tom ani Ebeni, byť v rukou měli hole. Vzpomínkou na dobu, kdy u nás vládli úplně jiní "banditi", je skladba Lady Gag a Rin.


text: Tomáš Rumler

 


Kabat 2015 02 TOP

 

zavřít