Třicet let s Roxette: TOP 6 zásadních songů jejich kariéry

Vydáno 21.05.2015 | autor: Daniel Maršalík

Poměrně mnoho švédských jmen zabodovalo ve světové pop music, např. The Cardigans, Ace of Base, Avicii, Europe a asi největší stopu zanechala skupina Abba. Hned za ní se na druhé místo řadí Roxette, kteří prodali více než 75 milionů desek a ve čtvrtek 21. května vystoupí v pražské O2 aréně, kde oslaví 30 let palbou největších hitů. Do Česka se pak vrátí ještě 15. června na koncert v ostravské ČEZ aréně.

Třicet let s Roxette: TOP 6 zásadních songů jejich kariéry Třicet let s Roxette: TOP 6 zásadních songů jejich kariéry

Roxette2014 full 


THE LOOK (1988)

The Look, první megahit dua Marie Fredriksson & Per Gessle, se narodil v roce 1988. Sametová revoluce u nás neotevřela jen hranice k cestování na Západ, ale také kultuře. Češi přestali chodit do divadel a poslouchat domácí muziku. Možná i proto hudba Roxette tolik zarezonovala v tehdejším Československu. Bez přehánění lze říct, že Roxette vychovali celou jednu generaci. A právě lidé, kterým táhne na čtyřicítku, budou ve čtvrtek v pražské O2 aréně převažovat.

 

 

 

 

IT MUST BEEN LOVE (1990)

Rok 1990 patřil Julii Roberts a Richardu Gerovi. Romantická komedie Pretty Woman má úspěch dodnes, a když ji televize zařadí do (většinou silvestrovského) vysílání, má zaručený divácký úspěch a může se radovat z krajíce koláče sledovanosti. Soundtracku vévodí balada It Must Been Love, která byla jen v amerických rádiích odehrána více než 5 milionkrát. Zajímavostí je, že Roxette píseň nahráli už v roce 1987 jako svůj vánoční singl. Label EMI ale odmítl skladbu vydat mezinárodně. Nezdála se mu dost dobrá.

 

 

JOYRIDE (1991)

Posuňme se o rok dál. V roce 1991 byli Roxette na vrcholu. S písničkou Joyride vystoupali počtvrté na špici americké hitparády Billboard a poprvé koncertně objeli svět s programem Join the Joyride – World Tour. Desky, které dal název zmiňovaný singl Joyride, se prodalo přes jedenáct milionů kusů. A v tomto ohromném čísle nejsou započítány tisíce kazet v československých dětských pokojích nakoupených na legendárních polských tržnicích.

 

 

 

 

SLEEPING IN MY CAR (1994)

Poté už následoval pomalý ústup z velké slávy. V Evropě Roxette ještě s přehledem bodovali v hitparádách, ale v USA se zájem o ně ztrácel. Přesto můžeme říct, že o deskách Tourism (1992) a Crash! Boom! Bang! (1994) se američtí fanoušci švédského dua ještě dozvěděli. Poslední singl, který se na chvíli ohřál v hitparádě Billboard, se jmenoval Sleeping In My Car.

 

 

 

 

WISH I COULD FLY (1999)

Ačkoliv nadšení z Roxette v druhé polovině devadesátých let klesalo, Per Gessle stále dokázal napsat několik písní, které zaujaly evropské rozhlasové dramaturgy a díky vysokým rotacím v rádiích se z nich staly hity. Kapela nejvíce uspěla hlavně díky pomalejším písním Wish I Could Fly a Milk and Toast and Honey. Upadající popularita se ale jevila úsměvným problémem v porovnání s tím, co ženskou část kapely postihlo v následující dekádě.

 

 

 

SHE'S GOT NOTHING ON (BUT THE RADIO) (2011)

V roce 2002 byl Marii Fredriksson diagnostikován mozkový nádor. Zpěvačka podstoupila operaci a náročnou léčbu. Kapelu postihla desetiletá přestávka a v podstatě nikdo nevěřil, že by kapela mohla začít opět fungovat. Marie se začala věnovat výtvarnému umění. V roce 2009 vystoupila jako host na dvou Perových koncertech a začalo se spekulovat o resuscitaci Roxette. Od té doby vydal Per s Marií už dvě studiové desky – Charm School (2011) a Travelling (2012). V současné době jsou na svém čtvrtém světovém turné, které čítá i dvě zastávky v České republice (21. května 2015 v Praze a 15. června v Ostravě). Na koncertech Švédové slaví 30. výročí skupiny, ke kterému vydali i kompilaci hitů XXX – The 30 Biggest Hits a na říjen dokonce připravují desáté studiové album s novým materiálem.

 

text: Daniel Maršalík

 


 

Roxette2014 LR TOP

zavřít