Motörhead a ti druzí: TOP 5 nejhlučnějších kapel

Vydáno 23.05.2015 | autor: redakce

"Nejhlasitější = nejlepší" patří mezi nejotřepanější klišé rockové hudby a touha být právě těmi nejhlasitějšími je vlastní nejedné kapele. Vybrali jsme pětici z nich, při jejichž koncertech by měly být špunty do uší povinnou výbavou.

Motörhead a ti druzí: TOP 5 nejhlučnějších kapel Motörhead a ti druzí: TOP 5 nejhlučnějších kapel


motorhead 2015Hlučnost Motörhead si můžete otestovat na vlastní bubínky 4. července v Plzni

 

Kapely svými živými performancemi zatím sice neničí celé planety jako je tomu v Restaurantu na konci vesmíru od Douglase Adamse, kde kapela Disaster Area hraje na své nástroje pomocí dálkového ovládání z oběžné dráhy, zatímco posluchači sedí v betonových bunkrech pár desítek kilometrů od pódia, ale i tady na planetě Zemi nejsme žádní šumaři: pokud si chcete přivodit permanentní zvonění v uších jako Pete Townshend, čtěte dále, ať víte kam zajít na koncert!

 

MOTÖRHEAD

Kapela, jejíž fanoušci nosí na tričku nápisy "everything louder than everyone else", asi nebude patřit k přeborníkům v decentních vystoupeních. Otcové zakladatelé nekompromisního heavy rocku byli jako nejhlasitější kapela světa označeni v roce 1986 v článku Scotta Cohena. Během jejich vystoupení ve Variety Theater v Clevelandu byla naměřena hlasitost 130 decibelů a k újmě došel i samotný sál, což dodalo na vážnosti Lemmyho výroku o tom, že když se k vám do sousedství nastěhují Motörhead, pojde vám i trávník. I když byl zvukový rekord později překonán, nálepku nejhlučnější kapely Motörhead asi už nikdo nikdy nevezme. Jestli je fráze "only way to feel the noise is when it's good and loud" pravdivá, si můžete ověřit 4. července v Plzni na letošním Rock for People Europe!


MANOWAR

Vytrvalými rivaly Motörhead co do hlasitosti jsou američtí válečníci Manowar. V roce 1984 byli zapsáni do Guinessovy knihy rekordů za nejhlasitější hudební vystoupení. O deset let později se jim v Hannoveru podařilo během koncertu dosáhnout 129.5 decibelů. Ani to jim ale nestačilo, a tak se rozhodli předvést, co dokážou, když se rozzlobí, i když jenom během zvukové zkoušky - během zvučení na Magic Circle Fest v roce 2008 dosáhli 139 decibelů. Co byste také čekali od kapely, která hrála s bubeníkem, který si musel pořídit ocelové bicí, protože normální se mu pod údery paliček rozpadaly.

 

 

 

THE WHO

V porovnání s předchozími kapelami vypadají The Who neškodně, ale svého času šlo o jedny z největších rebelů a inovátorů, které rodící se rock mohl nabídnout. Že to nikdy nebyli slušní kluci je ostatně vidět i na průřezovém videu. Ve výčtu nejhlasitějších kapel bychom na ně rozhodně neměli zapomenout, protože oni s tím vlastně začali: celé generace měli na otázku "Who is the loudest band?" zcela jasnou odpověď: The Who! Na koncertě v The Valley v Londýně na jaře roku 1976 bylo naměřeno 32 metrů od reproduktorů naměřeno 126 dB. Jak nakonec dopadl Pete Townshend jste si mohli přečíst hned v úvodu.

 

 

LETFIELD

Navzdory tomu, co bylo napsáno na začátku, není hluk výsadou jen rockových skupin. Své by o tom mohli vyprávět účastníci performancí třeba takových Kraftwerk. Na poli elektronické hudby jsou nicméně jasnými šampiony britští Letfield, kteří při propagaci svého prvního studiového alba Leftism dosáhli v červnu roku 1996 hlasitosti 137 dB. V Brixton Academy, kde se party odehrála, začala padat ze stropu omítka a prach. V souboji se "zdí zkázy" složené z Marshallů se sofistikované soundsystémy nenechají zahanbit.

 

 

 

FOO FIGHTERS

Pokud je pro vás padání omítky málo, měli byste se vypravit na koncert Foo Fighters, kteří se nespokojí s ničím menším, než se zemětřesením! Jejich vystoupení na Novém Zélandě na sklonku roku 2011 bylo zaznamenáno seismografem novozélandského Institutu geologie a nukleární vědy (GNS). I přes nezpochybnitelnou roli skákajících fanoušků jde o úctyhodný výkon. Pokud jsou na vás lístky do Stadhalle ve Vídni, kde budou FF letos v listopadu hrát, příliš drahé, nemusíte si zoufat - stačí do Vídně dorazit stopem a pak si najít nějaké hezké místo k posezení. Jejich koncerty totiž bývají slyšet až dvanáct mil daleko...

 

 

text: Jiří Kalous

 


motorhead 2015  TOP

zavřít