Snowboard, box i aquabely: TOP 7 sportovních klipů

Vydáno 27.06.2015 | autor: redakce

Eminem si oblíbil box, Martin Solveig paroduje tenisový zápas a David Guetta zase usedl do závodní formule. Tentokrát jsme se podívali na zoubek sedmi nejzajímavějším klipům ze sportovního prostředí. Inspirovali nás k tomu hlavně Guano Apes, snowboardoví nadšenci, kteří už za pár dní vystoupí v Plzni na festivalu Rock for People Europe. 

Snowboard, box i aquabely: TOP 7 sportovních klipů Snowboard, box i aquabely: TOP 7 sportovních klipů

Guano Apes cb 2015Na snowboardu už se Guano Apes vyřádili. Jak to asi rozbalí v Plzni?

 

GUANO APES – LORDS OF THE BOARDS

Německá rocková partička našla zalíbení v zimních sportech, a to konkrétně ve snowboardingu. Skladbu Lords Of The Boards, jež byla napsaná pro mistrovství Evropy ve snowboardingu 1998, doprovodila hned dvěma videoklipy. První tvoří záběry z různých živáků, zato ten druhý je o poznání zajímavější. Guano Apes s sebou na svah vzali kameramana a předvádějí nejrůznější triky. Náročný sportem nabitý den pak zakončí vystoupením v horské chatě. Píseň, která bořila v Německu a Rakousku hitparády, se tak nejen díky svému názvu stala neoficiální hymnou všech příznivců snowboardu.

 

 

EMINEM – GUTS OVER FEAR FT. SIA

Americký rapper Eminem se skladbou Guts Over Fear, ve které mu sekunduje australská zpěvačka Sia, chtěl omluvit všem, kterým kdy nějakým způsobem ublížil. Videoklip nemá k tématu ubližování moc daleko, neboť se v něm vydáme do boxerského ringu. Sledujeme zde příběh boxera, který prožívá nelehké životní období a jediným východiskem z něj je cesta až na sportovní vrchol. Dalo by se říci, že příběh vizuálu je dost podobný Eminemově kariéře, neboť jeho cesta na výsluní také nebyla nejjednodušší. Box mu rozhodně není cizí, nyní dokonce pracuje na soundtracku k tématickému filmu Southpaw, který se počátkem září dostane do kin.

 

 

STATUS PRAESENTS – PROX

Cyklistika nemusí být nutně jen Tour de France. Existuje mnoho různých odvětví od horské cyklistiky přes BMX až třeba po extrémní sjezdovou variantu. Právě té se ve své tvorbě věnuje i pražská hardcorová kapela Status Praesents. Napsala o ní i skladbu ProX, která měla premiéru v květnu roku 2006 na fourcrossových závodech v pražských Butovicích. Fourcross je nebezpečnější varianta klasických BMX závodů. Vyžaduje kombinaci rychlé jízdy, dobrého ovládání kola a notnou dávku sebevědomí. Atmosféra a šílenost těchto extrémních závodů je krásně vyobrazena právě v klipu k písni ProX.

 

 

 

STATIC X – DESTROYER

Také americká kapela Static X našla zalíbení v drsných sportech. Skladbu Destroyer z předposledního alba Cannibal doprovodila záběry z jednoho ne moc známého odvětví, které se jmenuje roller derby. Někdo by však mohl namítnout, že snad ani nemůže být považováno za sport. V klipu jsou některé situace vyhnané do extrému, ale roller derby jako takové vzniklo ve třicátých letech minulého století původně jako exhibice dvou ženských týmů, které proti sobě soupeřily na kolečkových bruslích. Nicméně se těšilo velké oblibě, až se z něj stal regulérní a uznávaný sport s vlastními pravidly a několika ligami, které působí převážně v USA.

 

 

BOMBAY BICYCLE CLUB – LUNA

Britští Bombay Bicycle Club si jako ústřední motiv pro vizuální doprovod skladby Luna vybrali vystoupení skupiny aquabel. Pohodově laděná píseň a strojově přesné vystupování mrštných žen, které chvílemi připomínají rej vodních vil, k sobě náramně ladí. Synchronizované plavání stojí na pomezí mezi sportem a uměním, lze říci, že hudba zde hraje velmi významnou roli. Leckomu právě tato vystoupení připomínají baletní show a evokují atmosféru cirkusu plného různých akrobatů.

 

 

 

MARTIN SOLVEIG & DRAGONETTE – HELLO

Prostředí tenisu je atraktivní pro smetánku, obyčejné lidi, ale i pro hudebníky. Své o tom ví i francouzský producent a DJ Martin Solveig, který si v klipu k singlu Hello na turnaji French Open v Paříži střihnul match proti svému kolegovi z branže a krajanovi Bobu Sinclairovi. Videoklip je takřka dokonalou parodií na tenisový zápas. Jediný, kdo v něm dokáže opravdu hrát, je jeden z nejlepších tenistů současnosti Srb Novak Djokovič, jenž přijde vynadat rozhodčímu za špatný verdikt.

 

DAVID GUETTA – DANGEROUS FT. SAM MARTIN

Světoznámý DJ David Guetta pro jednou odložil sluchátka a mixážní pult a rozhodl se usednout do závodní formule. V klipu k loňskému singlu Dangerous tak sledujeme napínavou bitvu o první příčku a místo na výsluní. Celé prostředí závodní tratě pojal Guetta po svém. Místo automechaniků má kolem sebe tým překrásných a samozřejmě spoře oděných dívek, které se však umí o svého závodního koně velice dobře postarat. Napětí by se dalo krájet, vzduch je tu nasáklý vůní benzínu a všichni se zatajeným dechem očekávají, čí stroj projede cílovou rovinkou nejdříve.

 

text: David Stoklas

 

 


Guano Apes cb 2015 TOP

 

zavřít