Na co se těšit v červenci: 12 tipů iREPORT.cz

Vydáno 01.07.2015 | autor: redakce

Příchod července dává jasně najevo, že sezóna festivalů a koncertů pod širým nebem je v plném proudu. A máme z čeho vybírat: velké festivaly reprezentují Colours of Ostrava, Rock for People Europe nebo slovenský Bažant Pohoda. Z koncertů zahraničních hvězd stojí za zmínku Suzanne Vega, Robert Plant či Lindsey Stirling. Novým albem zase přispějí The Chemical Brothers.

Na co se těšit v červenci: 12 tipů iREPORT.cz Na co se těšit v červenci: 12 tipů iREPORT.cz

 

RFPROCK FOR PEOPLE EUROPE

co: tradiční festival letos už podruhé! Po červnové štaci v Hradci tentokrát s evropskými kapelami
kdy: 3. - 5. července v Plzni

Hradec Králové letos viděl Rock fo People už o měsíc dřív, vyznavači tradičního červencového termínu ale smutnit nemusejí. Od 3. do 5. července budou v Plzni k vidění kapely ze všech koutů Evropy, mezi nimiž ční jména jako Motörhead, Guano Apes či Parov Stelar. Srdcem festivalu bude kreativní zóna DEPO2015. Doplní ji prostor Papírny ležící na protilehlém břehu Radbuzy, který s DEPO2015 spojuje lávka. Pro návštěvníky je mimo pořádné porce muziky nachystán i bohatý doprovodný program a pestré nehudební vyžití - třeba písečná pláž s lehátky, koktejl barem a hudbou od známých DJs až do rána. Dále Kinokavárna a filmová přehlídka oscarových snímků, novinek studentů českých filmových škol i kultovních seriálů a nádavkem diskuze s filmovými tvůrci. A to zdaleka není všechno.

 

 

tipy cervenec 8 mighty soundsMIGHTY SOUNDS

co: každoroční festival plný punku, hardcoru, ska a rockabilly
kdy: 3. až 5. července v Táboře

Festival Mighty Sounds se už několik let potýká s pokutami od krajské hygienické stanice. Ta loňská se vyšplhala na neuvěřitelných 500 000 Kč. I přes tyto potíže se ale organizátorům daří uspořádat akci plnou světové hudby. Svůj set si zde letos střihnou britští šílenci Enter Shikari, kteří už jsou v Česku pomalu jako doma. K dalším headlinerům patří jejich krajané post-hardcoroví Architects. Svého zástupce bude mít na letošních Mighty Sounds i americký kontinent, neboť se představí také skupina Sick of It All. Z tuzemské scény se můžeme těšit na Pipes and Pints, Vanessu nebo Discoballs.

 

 

suzanne vega 2013SUZANNE VEGA

co:
slavná písničkářka si střihne hned dva koncerty
kdy: 7. července v Plzni a 8. července na zámku Sychrov

Suzanne Vega má k České republice velmi vřelý vztah - byla kamarádkou bývalého prezidenta Václava Havla. Po roce opět poctí zdejší fanoušky svými hity. Jen dva dny po skončení festivalu Rock for People Europe zažije Plzeň další kulturní pecku, jelikož Suzanne Vega vystoupí právě v tamní Měšťanské besedě. Oblíbená písničkářka se kromě hudby hojně angažuje i v oblasti lidských práv. Účinkuje pravidelně na charitativních akcích a pořádá dobročinné koncerty na podporu dětí v nesnázích. O její plzeňské vystoupení byl takový zájem, že dokonce den poté zahraje ještě na zámku Sychrov.

 

 

 

tipy cervenec pohoda 4BAŽANT POHODA

co: slovenský multižánrový festival plný světové hudby
kdy: 9. – 11. července v Trenčíně

Bažant Pohoda patří k největším a nejzajímavějším slovenským festivalům. I letos nabídne velice zajímavý line-up, kterému dominují světoví umělci napříč všemi žánry. Headlinerem je islandská diva Björk, která zde představí skladby z jejího aktuálního alba Vulnicura. Na své si přijdou i příznivci kytarové hudby, ti se mohou těšit na show skupiny Franz Ferdinand, která vystoupí po boku matadorů z kapely Sparks. O trochu toho bizáru se postará jihoafrické duo Die Antwoord. K dalším zajímavým jménům patří třeba Young Fathers, Manu Chao nebo Turbowolf. Kromě zahraničních hudebníků se lze těšit i na hvězdy česko-slovenské scény jako Midi Lidi, Monikino Kino nebo Puding paní Elvisovej.

 

tipy cervenec hrady 3ČESKÉ HRADY

co: již tradiční sešlost v prostředí českých hradů a zámků
kdy: každý víkend od 10. července

Putovní festival HRADY.CZ se každoročně těší velké návštěvnosti. Není se čemu divit, neboť nabízí spoustu hvězd tuzemského mainstreamu. Na celkem osmi zastávkách po historických stavbách Čech a Moravy se v tomto ročníku představí Chinaski, Mig 21, Tomáš Klus, Anna K, Wanastowi Vjecy, Wohnout, Xindl X, Mandrage, Tata Bojs, Visací Zámek, Skyline a mnoho dalších. Ze Slovenska k nám zamíří kapely No Name, Desmod a Inekafe. Celá série odstartuje 10. července již tradičně na zřícenině hradu Točník.

 

 

 

lindsey stirling 2015LINDSEY STIRLING

co: houslová senzace z Ameriky rozezní Žluté Lázně
kdy: 11. července v Praze

Americká houslistka, která se proslavila hlavně díky svým videím na YouTube, poctí ani ne po roce českou metropoli dalším koncertem. Tentokrát však vymění vyprodanou Incheba Arenu za malebné prostředí Žlutých Lázní v Praze. Její tvorba je založena na kombinaci houslových melodií, vizuálních efektů, působivých tanečních kreací a úderného dubstepu. V roce 2012 vydala Stirling své debutové album a songy Crystallize nebo Radioactive se staly obrovskými hity. Velká část jejích příznivců má ale hlavně ráda její covery známých skladeb z úspěšných počítačových her Skyrim nebo Assassin's Creed.

 

 

tipy cervenec 2 coloursCOLOURS OF OSTRAVA

co: hvězdy světové i tuzemské alternativní scény opět rozezní areál oceláren
kdy: 16. – 19. července v Ostravě

Colours of Ostrava letos nabídne 299 programových bodů, které budou k vidění na celkem šestnácti scénách. Nutno zmínit, že nepůjde čistě jen o hudbu. Vedle hvězd, jako jsou Björk, Kasabian, Rudimental, Mika, José Gonzáles, Caribou nebo Swans, se v industriálním areálu Dolních Vítkovic objeví umělci ze zemí celého světa od Pákistánu až po Mexiko. Kromě hudebního programu mohou návštěvníci zhlédnout filmový program, který připravila letní filmová škola Uherské Hradiště. V diskuzní zóně Reflexu budou připraveny debaty se členy Dejvického divadla, Danem Bártou nebo majitelem Vítkovic Janem Světlíkem. Na Colours of Ostrava si vybere každý od hudebního fanouška přes filmového nadšence až po milovníka poezie.

 

tipy cervenec 1 barvyBARVY LÉTA

co: přehlídka hvězd Česka i Slovenska u poděbradského jezera
kdy: 17. – 18. července v Poděbradech

Letos bude festival Barvy léta dvoudenní a nabídne program plný známých českých a slovenských interpretů. Do Poděbrad přijedou zahrát kapely Vypsaná Fixa, Slobodná Evropa, E!E, Totální nasazení, Horkýže Slíže, Mňága a Žďorp, Lety Mimo, Debbi a další. Nebude chybět ani tamní každoroční stálice Tři sestry, která zde oslaví své kulaté jubileum. Kromě hudebního programu nabídne festival hrací zónu, malování na tělo, dětský koutek a oddychovou zónu s čajovnou pro ty, kteří budou chtít na chvíli dopřát odpočinek svým ušním bubínkům.

 

 

tipy cervenec melt 6MELT!

co: německý festival představí Kylie Minoque
kdy: 17. – 19. července na poloostrově Ferropolis v Německu

Německý Melt! je stálicí mezi evropskými festivaly. U jezera Gremmin na poloostrově Ferropolis se představí velmi zajímavá kombinace světových hudebníků. Hlavní hvězdou celé akce je zpěvačka Kylie Minoque. Ovšem u jejího jména to nekončí. Ukáže se ještě legenda elektronické hudby Giorgio Morodor, dále indie senzace Alt-J nebo producent Coldplay a DJ v jedné osobě Jon Hopkins. Festival se koná v bývalé těžební oblasti plné vyřazených těžících strojů, které dodávají celá akci zvláštní atmosféru. Areál festivalu Melt! se nachází pouhých tři sta kilometrů od Prahy, což je ještě kratší vzdálenost než mezi Ostravou a Prahou.

 

tipy cervenec chemical 7THE CHEMICAL BROTHERS

co: britské elektronické duo vydává osmou desku
kdy: 20. července

Tom Rowlands a Ed Simons, které zná celý svět jako The Chemical Brothers, již tento měsíc poruší pětiletého studiového bobříka mlčení. Nová nahrávka, která nese název Born In The Echoes, vyjde přesně 20. července. The Chemical Brothers si během jejího nahrávání nevystačili pouze sami se sebou a přizvali si i zajímavou plejádu spolupracovníků. Například k již zveřejněnému singlu Under Neon Lights si přizvali zpěvačku St. Vincent. Album bude obsahovat celkem 11 tracků. Komu to bude málo, může sáhnout po deluxe edici, která nabídne čtyři skladby navíc.

 

 

robert plant 2014ROBERT PLANT AND THE SENSATIONAL SPACE SHIFTERS

co: nezaměnitelný hlas Led Zeppelin se vrací do Česka
kdy: 23. července v Brně

Nositel Řádu britského impéria a držitel několika cen Grammy se po roce rozhodl opět navštívit Českou republiku. Poprvé v kariéře se vydá do Brna. Hlas Roberta Planta zná většina lidí z tvorby kultovních Led Zeppelin a není proto divu, že je o jeho vystoupení pořád obrovský zájem. Koncert, který proběhne v hale Rondo, nabídne nejen skladby z Plantova loňského alba Lullaby And... The Ceaseless Roar, ale fanoušci se také mohou těšit na průřez repertoárem zmíněných Led Zeppelin. Snad jen můžeme zalitovat, že na její případný comeback to dle Plantových slov nevypadá.

 

tipy cervenec hancock 5HERBIE HANCOCK
co:
ikona světového jazzu nás poctí návštěvou
kdy: 24. července v Praze

Jen stěží lze v hudebním průmyslu najít někoho, kdo ovlivnil akustický i elektronický jazz a R&B více než právě Herbie Hancock. Ačkoliv letos oslavil 75 let a jeho hudební kariéra zasáhla již pět dekád, dodnes je jedním z nejrespektovanějších pianistů a jazzových experimentátorů. Průřez svou tvorbou představí Hancock 24. července v sále pražského Fóra Karlín. Není to poprvé, kdy se tento umělec představí českému publiku. Poprvé tady vystoupil v roce 1986 na Mezinárodním jazzovém festivalu, druhý koncert si odbyl před deseti lety na Pražském jaru.

 

 

 

text: David Stoklas, foto: TZ, facebookové profily umělců a akcí, archiv


Björk  Vulnicura TOP

zavřít