Tattoo+ Bodyart 2007

Vydáno 23.05.2007 | autor: redakce

Od našeho posledního článku na toto téma byly posety další hektary kůže novými obrázky. Zjišťovali jsme, co je nového. Přinášíme vám Nakoukání do kožedělné kultůry LP 2007!

Tattoo+ Bodyart 2007 Tattoo+ Bodyart 2007


"Styly přicházejí a odcházejí, stejně tak přichází a odchází obliba určitých míst na těle, kde se lidé nechávají tetovat. Máme za sebou velkou oblibu motýlů na spodní straně zad a byly časy, kdy jsem dělal 3-4 "tribal" motivy denně. V současnosti je velmi populární nechat se tetovat do oblasti mezi zádové lopatky. Také teď často tetuji velké věci, které pokrývají většinu plochy rukou,"
říká Jim Karanik, majitel studia Red Sky Tattoo z amerického Castle Rocku.

A jak to vypadá s tetováním u nás? Trojice tatérů Pornstar, Zhivko a Gonzo ze studia BloodyBlue Tattoo (jejich práce jsou vidět na ilustracích nešeho článku) to vidí takto: „Docela oblíbený jsou stínovaný ornamenty, konečně se začínají rozmáhat i
barevná tetování (realistická, old skool i new skool motivy)“
.



Líheň nápadů je nekonečná a obliba tetování posouvá tento kdysi okrajový způsob sebevyjádření téměř do mainstremu. Máme zde však i jiné než pozitivní reakce na fenomén, který je dnes vlastní snad všem sociálním vrstvám. Třeba takoví mariňáci z U.S. Army. Hoši dostali zákaz nechat se tetovat na rukou a nohou a ti, co už svou kérku mají, nesmí už nic na své tělo přidat. Prý se to neshoduje s jejich hodnotami. Ve stínu masakrů civilů v třetím světě, které se pomalu stávají jejich obchodní značkou, zůstává otázkou, co jsou ty jejich hodnoty.



Méně bizarní záležitost je potom tetovací salón SKIN FX v malém americkém městě Poplar Bluff ve státě Missouri. Majitelé jsou věřící křesťané a motivy jejich prací vychází právě z této víry. Rovněž jejich klienti jsou křesťané a místní kněz na vše hledí shovívavě. Nejsou zde výjimkou motivy, jako modlící se andělé a naopak nelze narazit na motivy zobrazující zlo nebo agresivitu.



A na závěr trochu aktuálních statistik, jak jsou na tom s tetováním a piercingem za velkou louží. Podle závěrů dermatologické studie USA z února tohoto roku jsou 3 ze 4 Američanů, kteří mají piercing, ženy. Dvakrát více piercingu najdeme mezi demokraty než u republikánů. 36 % lidí ve věku od 21-32 let a dalších 24 % lidí ve věku 18-50 let má na svém těle tetování.
Mezi ženami se často tetuje na kotník (27 %), spodní část zad (25 %), malý motiv na záda (18%) a boky a zadek (15 %´). Chlapi preferují tetování na paži (75%), rameno (34%), nohy (25%) a hrudník (17%).

Na další výpravu do světa bodyartu se můžete těšit v letním dvojčísle Reportu, kde se mimo jiné dozvíte, co se dělo na letošní Tattoo Convention - samozřejmě nebude chybět spousta fotek.

Tomáš Nawar
zavřít