Z Tennessee ke hvězdám: 10 let s Paramore s TOP 10 největších hitů

Vydáno 26.07.2015 | autor: Josef Martínek

Na den přesně před deseti lety, 26. července 2005, vyšla debutová deska malé kapely z Tennessee, která si dala název Paramore. Dnes patří Hayley Williams a spol. k nejpopulárnějším poprockovým formacím. Natočili čtyři řadové desky, představili se i v Česku a zažili dobré i horší časy. Tady je jejich Top 10.

Z Tennessee ke hvězdám: 10 let s Paramore s TOP 10 největších hitů Z Tennessee ke hvězdám: 10 let s Paramore s TOP 10 největších hitů

Paramore-2013Jeremy Davis, Hayley Williams a Taylor York - to je dnešní sestava Paramore


Misery Business

Největší hit Paramore? Dost možná Misery Business! Minimálně se jednalo o průlomový singl, který skupině otevřel dveře do hitparád - v Británii to dotáhli na 17. místo, v USA na 26. Pilot skvělé druhé desky Riot! z roku 2007 strhl svou přímočarou výbušností, úderným refrénem i zpěvaččiným charismatem. A pokud jste v té době byli teenageři, vtipný klip z prostředí střední školy jste nemohli nemilovat. 


Crushcrushcrush

Další z nesmrtelných klasik Paramore - to je Crushcrushcrush, rovněž z alba Riot!. Hayley Williams tady svou rockovou rozervanost zkombinovala s magnetizující atmosférou a šepotem. Bylo to trochu jako ticho před bouří, která propukla v refrénu. A atraktivní videoklip z pouště získal nominaci na cenu MTV - jako nejlepší rockový klip v ročníku 2008 sice nakonec vyhlášen nebyl, zato se alespoň samotná skladba prosadila v Teen Choice Awards.


Decode


Stmívání, první díl Twilight ságy, to byl fenomén roku 2008. A jeho hymnu nazpívali Paramore. Singl Decode pro ně znamenal další krok k velkým koncertním pódiím. Filmová atmosféra ve spojení s už dobře rozpoznatelným rukopisem dvojice Hayley Williams a Josh Farro (autorsky vypomohl i další člen kapely Taylor York) zafungovala skvěle. Byla z toho dokonce nominace na Grammy, i když neproměněná. Fanouškovsky vděčnou se stala i emotivní akustická verze.


Ignorance


Třetí deska se jmenovala Brand New Eyes a po úspěchu předchozího kousku Riot! se k ní už vzhlíželo s velkým očekáváním - však také dobyla vrchol britské albové hitparády, v USA brala stříbro. A pilotní singl Ignorance - to byla pecka jako hrom. Jednička britského rockového žebříčku v sobě měla tolik napětí, že by se dalo krájet. Navíc se ho podařilo výtečně zachytit v klaustrofobním klipu, kde byla kapela zavřená v malé komůrce s jednou žárovkou.


Brick By Boring Brick

Z rusovlasé Hayley platinová blondýna - fanoušci se nestačili divit, když viděli klip k písničce Brick By Boring Brick, druhému singlu z desky Brand New Eyes. A to ještě netušili, že za pár let půjde frontwoman namodro! Snímek vyniká pohádkovými motivy a z hlediska vizuální estetiky Paramore byl určitě něčím novým. Koneckonců i sloky samotné skladby byly popovější, než se čekalo.


The Only Exception

You are the only exception... Jindy divoká Hayley zahrála v dalším singlu z nahrávky Brand New Eyes na romantickou notu. Řady fanoušků skupiny se tím rozrostly o popové posluchače a zpěvačka dokázala, že jí sluší snad jakákoliv poloha, i ta nejkřehčí. Půvabně tady koneckonců nepůsobí pouze její hlas, ale i ona sama.




Monster


Po albu Brand New Eyes zasáhlo Paramore personální zemětřesení - sestavu totiž opustily dva zásadní pilíře, bratři Farraovi. Kapelu to ale nepoložilo, naopak to zbylou trojci ještě víc semklo. Prvním zveřejněným songem po této rošádě se stala filmová skladba Monster, která se vztahovala ke snímku Transformers: Dark of the Moon. Hayley Williams se tu vyřvala ze vší frustrace a mohla se začít chystat čtvrtá deska. Mimochodem, v době uvedení singlu Monster se Paramore zastavili i v Česku, když v červenci 2011 vystoupili na festivalu Rock for People.






Now

Hned na začátku roku 2013 vyslali Paramore do éteru první lákadlo na novou desku. Singl Now svým syrovým zvukem, napětím visícím ve vzduchu a řízným refrénem v kontextu předchozí tvorby ještě tolik nepřekvapil, zbytek materiálu ale ano. Paramore byli najednou hravější, pestřejší a živější. Válečný klip k pilotnímu songu mimochodem patří určitě k tomu nejlepšímu v jejich videotéce. A na album nalákal dobře - vždyť poté zamířilo na číslo jedna v Británii i USA.






Still Into You

Balónky, pestré barvy, přímočarý popěvek a pohodová, chtělo by se říci až letní nálada - singl Still Into You dobře charakterizoval proměnu, kterou si Paramore prošli na eponymní čtvrté řadovce. Není divu, že si výborně vedl v hitparádách po celém světě. Třeba v USA z toho byl do té doby největší rádiový hit Paramore. Jen pár týdnů po jeho vydání přijela skupina znovu do Česka, v červnu 2013 rozpálila pražskou Lucernu.

 


Ain't It Fun


Až čtvrtá nominace na Grammy byla přetavena v zisk ceny - prestižní gramofónek za nejlepší rockový song zajistila kapele rozverná hitovka Ain't It Fun. V americké hitparádě poprvé pronikli do Top 10, v tamních rádiích byli dokonce druzí. Úspěchu určitě pomohl i vesele pojatý videoklip, ve kterém Hayley Williams, Taylor York a Jeremy Davis překonávají jeden netradiční světový rekord za druhým.

 


Bonus: Emergency

Vraťme se ještě na začátek - první deska All We Know Is Falling, jejíž desetileté výročí si skupina právě připomíná, sice nezrodila žádné velké globální hity, přinesla ale hned několik písní, které se v repertoáru Paramore staly klasikami. Třeba hned první singl Pressure. Nebo v pořadí druhý Emergency. Už tehdy se fanoušci divili, kde se v drobné dívence Hayley bere tolik energie, dravosti a bouřlivosti - vždyť dračici s červenými vlasy tehdy bylo pouhých 16 let! Dnes je jí 26, ale ono kouzlo v žádném případě nevyprchalo.


text: Josef Martínek


paramoreparamore top

zavřít