7 kroků do hrobu: Co udělalo z Amy Winehouse legendu

Vydáno 21.08.2015 | autor: Josef Martínek

O dokumentu Amy, který působivým způsobem mapuje cestu Amy Winehouse od pěveckých začátků až k hořkému konci, už toho bylo napsáno víc než dost. Je to film, který vás donutí vnímat a prožívat smutnou cestu spolu s hlavní představitelkou. A zobrazuje všechny příčiny, proč pozemský svět opustila tak brzy, zatímco v tom hudebním se její jméno stalo nesmrtelným.

7 kroků do hrobu: Co udělalo z Amy Winehouse legendu 7 kroků do hrobu: Co udělalo z Amy Winehouse legendu

amy-winehouse docAmy Winehouse zemřela ve 27 letech. Její odkaz je ale čím dál tím sledovanější


MILOVALA JAZZ, KDYŽ NEBYL IN

Na začátku třetího tisíciletí nebyl jazz komerčně nijak atraktivním žánrem. "Dnes se v rádiu hrají samé s*ačky! Složí vám píseň a postaví vás před mikrofon, ať zpíváte," říká v dokumentu Amy, která byla - zejména v rané fázi své kariéry - velmi bezprostřední. Láska k jazzu a svým vzorům ji úspěšně dovedla ke dvěma studiovým albům, po nichž začaly být jazz i soul znovu v kurzu. Však se poté ve stejnou dobu vynořily zpěvačky jako Adele nebo Duffy a kráčely po cestě, kterou jim Amy vyšlapala.

RECENZE: Amy Winehouse: Příběh staré duše v mladém těle

"JÁ NECHCI BÝT HVĚZDA!"

Spousta zpěváků či zpěvaček se vrhá do nahrávání desek a vystupování s tajným snem: chtějí být hvězdy. Touží po potlesku, cvakání fotoaparátů a slávě. Amy tohle nikdy nechtěla. "Nechci být hvězda. Nezvládla bych to. Myslím, že by mi ze slávy jeb*o," zopakovala několikrát ve filmu. Byla absolutně nehvězdný typ, což je dobře vidět na záběrech z různých rozhovorů, kde vždy překvapila spontánností a odpovědí, kterou by nikdo nečekal. Jak to tak ale bývá, když něco v životě nechceme, dostaneme to navzdory své vůli. Amy se tak musela poprat se slávou i s otravnými paparazzi. A všichni víme, jak to dopadlo.

DVĚ DESKY A ŽÁDNÉ BŘEČKY

Dvě desky - jedna lepší než druhá - a pak konec. Kariéra Amy Winehouse byla tak krátká, že zpěvačka nestačila vyplodit žádný béčkový materiál. Právě v poctivosti a vypiplanosti jejího repertoáru v kombinaci s jejím výjimečným hlasem a nezpochybnitelným talentem vězí jeho největší síla. Zejména nahrávka Back To Black z roku 2006, oceněná několika soškami včetně Grammy, patří s prodejem přes 20 milionů kopií k nejúspěšnějším deskám minulé dekády. Jak by zněla její další studiovka, kterou v době před svým úmrtím připravovala, můžeme jen hádat. A posmrtnou Lioness: Hidden Treasures neberme moc vážně.


"TATI, JÁ ZVRACÍM"

Amy Winehouse táhly ke dnu alkohol i drogy. Závislosti na různých "oblbovácích" se jejím životem táhly až do konce. A když byly snahy, aby se vyléčila, přišel její otec a řekl, že léčení nepotřebuje. Právě vztah s její rodinou je asi nejcitlivějším tématem dokumentu - mimo jiného v něm totiž zazní, že Amy se rodičům už v 15 letech svěřila s tím, že sní jídlo a pak ho jde vyzvracet. Ti nad tím ale prý mávli rukou. Projevy bulimie pak Amy pronásledovaly až do smrti.

"BEZ DROG JE TO NUDA!"

Amy přičichla k drogám už ve velmi mladém věku, neukočírovatelnou se ale její závislost stala až v době, kdy se stala hvězdou bulváru. Jedna stránka jejího já se toužila ze všeho dostat, jenže ta druhá jí říkala, že bez drog nic nebude tak skvělé. Působivý je ve filmu například moment, kdy byla Winehouse svým vzorem Tony Bennettem vyhlášena jako držitelka Grammy - na dálku, právě kvůli drogám jí totiž nebylo povoleno odcestovat. Když pak odešla do zákulisí se svou kamarádkou z dětství, místo projevu radosti prý řekla jen: "Ach, bez drog je to taková nuda."

(SEBE)DESTRUKTIVNÍ LÁSKA

Dokument v plné nahotě ukazuje, jak moc Amy toužila po lásce. Po lásce doslova až za hrob. Takový byl její vztah s Blakem Fielderem-Civilem. Navzájem se ničili, ale bez sebe být nemohli. Tedy alespoň Amy bez něho. Blake se totiž podle všeho živil hlavně její slávou. Film často naznačuje, že to byl právě on, komu by se příliš nehodilo do krámu, kdyby se vyléčila z drogové závislosti.


AURA KLUBU 27

Můžeme se dohadovat, kde by dnes byla Amy Winehouse nebýt osudného 23. července 2011, kdy zemřela ve věku 27 let na otravu alkoholem. Bylo by velmi odvážné tipovat, že by se ze všech svých potíží dostala a svou kariéru úspěšně restartovala. Vždyť na koncertě v Bělehradu, měsíc před smrtí, byla v takovém stavu, že ji publikum vypískalo. "Zpívej, nebo mi vrať peníze!" křičel někdo z davu. Ze všech pozemských starostí ji nakonec vysvobodila až smrt. A právě ta - spolu s aurou proslulého klubu 27, kam patří i Kurt Cobain, Janis Joplin nebo Jimi Hendrix - z ní udělala legendu. Takovou, že se nad jejím příběhem a talentem dnes trochu pokrytecky dojímají i ti, kterým byla kdysi coby "alkoholička" a "feťačka" pro smích. 

text: Josef Martínek


amy-winehouse doc TOP

zavřít