Na co se těšit v září: 15 tipů iREPORT.cz

Vydáno 03.09.2015 | autor: redakce

Přehlídka nových desek v čele s Lanou Del Rey nebo Davidem Gilmourem, zajímavé klubové akce i monstrózní festival v Německu. A komu by to bylo málo, může zajít do kina na koncertní film Rogera Waterse. Září bude zkrátka hudebně nabité. Co by vám určitě nemělo uniknout? Máme pro vás 15 tipů. 

Na co se těšit v září: 15 tipů iREPORT.cz Na co se těšit v září: 15 tipů iREPORT.cz

 

lana-del-rey-honeymoon-album-cover ireportNová deska Lany Del Rey bude patřit k nejočekávanějším novinkám podzimu

 

dj-paypal-300x300DJ PAYPAL

co: Good Night se platí po prázdninách Paypalem
kdy: 4. září, Neone, Praha

Z kolektivu Teklife už se nám představili dva členové – DJ Earl a DJ Taye. Po úspěšném showcaseu se k nám po necelém roce vrací další zástupce, DJ Paypal. Ten svým zvukem přidává oproti kolegům svébytnému stylu více agrese, ale také více hravosti. Díky jeho progresivnímu přístupu vyšel šestiskladbový vinyl pod značkou LuckyMe. Nezávislý skotský label od svého založení v roce 2007 vydal desky interpretů jako Machinedrum, Jacques Greene, Cashmere Cat, Baauer, Lunice nebo Hudson Mohawke, který je zároveň jedním ze zakladatelů. Většinu z vyjmenovaných interpretů jsme u nás již měli možnost vidět, jsme tedy rádi, že k návštěvě DJe Paypala, který se loni rovněž podílel na kompilaci Drake Edits, dochází tak brzy. Juke a footwork jsou totiž stále aktuální.

 

battles 2015BATTLES

co: Radio Wave Stimul představí premiérově v ČR Battles
kdy: 7. září, MeetFactory, Praha

Není mnoho skupin, které by byly zároveň tolik alternativní, a přesto se jejich skladby objevovaly v reklamách, videohrách či dokonce populární filmové sérii Twilight. Přes veškeré repetitivní a úchylné melodie v sobě jejich skladby častokrát skrývají obrovskou chytlavost. Stačí si poslechnout Race In nebo Ice Cream. Battles připravili na letošní podzim novou desku, z níž poprvé čtyři ukázky zahráli na začátku srpna na live session v New York City. Kromě těchto skladeb, které byly k poslechu pouze 24 hodin po spuštění, se na albu objeví 8 dalších písní. La Di Da Di má stejně jako předchozí nahrávky zajímavý obal. A podobně jako u Mirrored a Gloss Drop, i tentokrát práce na albu trvala delší dobu. Tentokrát však nebyli hudebníci po několik měsíců zavřeni v nahrávacím studiu, ale většinu nápadů a podkladů si připravili předem. Jak zní nový materiál živě a jak bude pasovat k ceněným starším dílům, můžete posoudit v pondělí 7. září v MeetFactory.


m ward 2012M. WARD

co: zpěvák a skladatel známý z dua She & Him tentokrát bez Zooey Deschanel
kdy: 9. září, Basement Bar, Praha

Nenápadný, ale o to milejší gig proběhne uprostřed druhého zářijového týdne v Basement baru. Písničkář M. Ward se do širšího povědomí dostal hlavně díky spolupráci s herečkou a zpěvačkou Zooey Deschanel. Pod označením She & Him natočili společně tři díly Volume kolekce, jednu vánoční desku a pod názvem Classics originálně interpretovali v doprovodu dvacetičlenného orchestru skladby jako Unchained Melody nebo Oh No, Not My Baby. Wardovy vlastní písně čerpají z tradičního amerického kánonu. Folk, country, blues s hřejivým zpěvem. Klidné písně doprovázené často pouze jedním či dvěma nástroji vyniknou jistě také v prostředí útulných sklepních prostor pražského podniku.

 

06 radost fxFX BOUNCE!

co: desáté narozeniny FX bounce čtvrtků
kdy: 10. září v Praze, Radost FX

Už je to deset let, co začal pražský klub FX Radost pravidelně pořádat čtvrteční našlapané párty, které dříve než ráno nekončí. Jedná se o nejstarší a nejnavštěvovanější klubovou noc v Čechách. Oslava bude samozřejmě pojata ve velkém stylu. Během večírku, který oficiálně započne v deset hodin večer, se za pultem vystřídá symbolicky deset DJs. Jedním z nich je i exkluzivní host až od protinožců DJ AUSTRALAN.





 

eats everything 2014EATS EVERYTHING

co: klubovou sezónu v Roxy zahájí britský hudebník Daniel Pearce
kdy: 11. září, Roxy, Praha

Když v roce 2011 vydal Daniel Pearce Entrance Song, opravdu téměř všechno snědl a nic nenechal druhým. Eats Everything, jak si bristolský DJ říká, od té doby jenom stoupal a už následující rok získal ocenění Best British DJ měsíčníku DJ Mag. Za sebou má několik mixů pro BBC Radio 1, také rezidentní večery v londýnském XOYO. V Praze zahraje nyní poprvé a během večera představí jistě i něco ze své aktuální tvorby, ať už původní nebo té remixové. Na pódiu jej doprovodí Eska, Pavel Bidlo a Fatty M v b2b se Schwa. Kompletní program na druhé stage podpoří Adam Cloud & JB.

 

04 lollapaloozaLOLLAPALOOZA BERLÍN

co: festivalový gigant konečně v Evropě
kdy: 12. – 13. září v Berlíně

Legendární festival Lollapalooza se evropským hudebním nadšencům dlouhá léta vyhýbal. Letos však zavítá do prostor berlínského letiště Tempelhof a přiveze s sebou spousty zvučných jmen. K hlavním lákadlům celé akce patří hiphopové duo Macklemore & Ryan Lewis, znovuzrození Libertines, Fatboy Slim, James Bay, Sam Smith, Tame Impala nebo současná senzace Wolf Alice, jejíž nedávno vydané debutové album doslova posadilo kritiku na zadek. Za zmínku určitě ještě stojí Muse či Bastille. Lollapalooza je skvělou příležitostí vidět umělce, kteří do Česka jen tak brzy nezavítají.

 

 

 

mutiny on the bounty 2014MUTINY ON THE BOUNTY

co: lucemburská skupina představí současnou desku Digital Tropics
kdy: 14. září, Café V lese, Praha

Mutiny On The Bounty není pouze označení historické události z konce 18. století, ale také název lucemburské kapely hrající rock založený na math-rockových kompozicích i post-hardcoreových riffech. U nás se naposledy představili před 3 lety, kdy vystupovali na bouřkou zničeném festivalu Rock For People. V té době ale ještě neměli venku album Digital Tropics, se kterým přidali do své hudby více hravosti. To je ostatně vidět na videoklipu ke skladbě Mkl Jksn oslavující soulové tance. Že se dá na rockovou muziku skvěle vyřádit, dokazuje i novější video k songu dance AUTOMATON dance. Sami se můžete přesvědčit živě v polovině září v Café V lese.

 

 

02 david gilmourDAVID GILMOUR

co: čtvrtá sólovka frontmana Pink Floyd je na cestě
kdy:  18. září

Deska s názvem Rattle That Lock naváže na předchozí studiový počin z roku 2006. O přebal nahrávky se postaral Dave Stansbie pod dohledem Aubreyem Powella, který s Pink Floyd spolupracoval na přelomu šedesátých a sedmdesátých let. Je to první artwork, na kterém nefiguruje jeho osoba. O texty písní se opět postarala Gilmourova manželka Polly Samson a jsou inspirovány knihou Johna Miltona s názvem Ztracený ráj. Jeho žena není jediným rodinným příslušníkem, co přiložil ruku k dílu. Gilmourův syn Gabriel si ve skladbě In Any Tongue zahraje na piano a je to vůbec poprvé, co si vyzkoušel atmosféru ve studiu.




 

05 lana del reyLANA DEL REY

co: americká diva se po roce vytasí s novým albem
kdy: 18. září

Předchozí deska Ultraviolence vyšla teprve něco přes rok zpět a Lana Del Rey zanedlouho vydá další, která bude v pořadí čtvrtá a ponese název Honeymoon. Není se čemu divit, o další návštěvě studia začala uvažovat pouhých pár týdnu po vydání Ultraviolence. Údajně se chce stylem vrátit k albu Born to Die. Z připravované nahrávky prozatím vypustila kromě titulní skladby ještě písničky High by the Beach a Terrence Loves You.  O typickou snovou náladu a působivé vokály jistě nebude ani tentokrát nouze.





 

03 langerovaANETA LANGEROVÁ

co: česká zpěvačka startuje podzimní turné
kdy:  od září v českých městech

Album Na Radosti vyšlo po dlouhé studiové odmlce loni v listopadu. Od té doby Aneta absolvovala spoustu koncertů a své fanoušky potěší i během letošního podzimu, kdy bude pokračovat ve svém na jaře zahájeném turné. My se na zpěvačku těšíme 19. září v Plzni, kde nabídne jediné speciální vystoupení na stání, a to v rámci oslavy 25 let existence tamního Divadla pod Lampou. Za album Na Radosti sklidila Langerová řadu hudebních cen, včetně tří trofejí ze Žebříku. I po téměř roce od vydání se drží mezi TOP 20 nejprodávanějších titulů u nás.

 



disclosure caracalDISCLOSURE

co: bratrské duo bude chtít albem Caracal navázat na debut
kdy: 25. září

Disclosure dokázali ze svého debutového alba Settle těžit opravdu dlouho. Mezi hity rádiové (Latch, F For You) vměstnali i taneční singly jako When A Fire Starts To Burn nebo Grab Her. Z dobré poloviny skladeb se pak staly singly. Nyní, před vydáním napjatě očekávané druhé desky, už stačili představit tři skladby. S novinkami také rozehráli příběh odehrávající se v Ciudad de México a hlavní roli v něm hraje tajemný symbol karakala. Ostatně Caracal dal jméno i celé desce. Kromě Gregory Portera a Sama Smitha na ní hostují i Miguel, Lorde nebo The Weeknd. Jak se zdá, bratři Lawrenceovi budou pokračovat v mírnějším tempu, než aby dobývali houseové hitparády. Nahrávka opět vyjde v deluxe edici, na níž budou čtyři tracky navíc.

 

07 mezi plotyMEZI PLOTY

co: psychiatrická léčebna Bohnice přivítá hudební festival
kdy: 26. – 27. září v Praze

Festival, který se každoročně koná mezi ploty areálu psychiatrické léčebny v pražských Bohnicích, nabídne opět působivý multižánrový program. Na celkem čtrnácti scénách se během dvou dnů vystřídá kolem stovky vystupujících. Z nich za zmínku stojí například Prago Union, Sto Zvířat, Kašpárek v rohlíku, Ewa Farna, Michal Pavlíček nebo Dan Bárta. Na své si v rodinných zónách přijdou i mladší návštěvníci festivalu. Po celou dobu trvání akce mohou návštěvníci přispět na léčbu duševně nemocných.



 

01 roger watersROGER WATERS: THE WALL

co: autentický snímek ze světového turné hvězdy Pink Floyd
kdy: 29. září v českých kinech

Roger Waters: The Wall je název snímku mapujícího šňůru projektu The Wall z let 2010 až 2013. Turné se zastavilo také v Praze. 29. září se Česká republika připojí k dalším desítkám zemí, kdy v kinech poběží záznam z úchvatné audiovizuální show. Ústředním tématem, které projekt The Wall řeší, je izolace člověka od svého okolí. Také proto se na pódiu objeví pomalu rostoucí zeď, která pak slouží k efektivním videoprojekcím. Film lze zhlédnout pouze jediný den v síti kin Cinemacity, která pro velký zájem přidala další, bohužel už poslední dostupné prostory.

 

waves vienna 2015WAVES CENTRAL EUROPE

co: pátý ročník festivalu a konference kromě Vídně opět i v Bratislavě
kdy: 30. září – 4. října, Vídeň + Bratislava

Již dva roky se kromě Vídně pořádá hudební festival doplněný o konferenci v Bratislavě. Letošní ročník připadá na 30. září až 4. října. Bohatý program nabídne na Slovensku vystoupení polských Bokka, kteří sklidili úspěch na letošních Colours of Ostrava, americkou scénu zastoupí Quiet Company, se svým DJ setem se připomene také bývalý hlas The Streets, Mike Skinner. Do rakouské metropole zase nalákají návštěvníky Oddisee s Good Compny, duo Rebeka, které si získalo fanoušky na piešťanském Grape festivalu, nebo britská zpěvačka Little Boots. Českou vlajku budou na festivalu hájit Zrní, Holden Caulfield, Never Sol nebo Mulholland Blue, letošní vítězi soutěže Startér na Radiu Wave. Kompletní informace získáte na oficiálních webových stránkách.

 

08 ire nightiREPORT NIGHT

co: hudební magazín iReport nabídne koncert Lake Malawi a party spojenou se křtem nového designu
kdy: 2. října v Praze, La Loca

Lake Malawi, kapela kolem charismatického Alberta Černého, si na letošní podzim nachystala jediný pražský koncert. Proběhne v rámci velkého mejdanu hudebního magazínu iReport.cz, který představí zbrusu nový design. Kromě toho oslaví ředitel a zakladatel Jarda Hudec své narozeniny. Celý večírek do ranních hodin doprovodí QOTA DJanes. Vstupenky jsou k dostání v předprodeji na www.laloca.cz.







 

text: Ondřej Bambas, David Stoklas, foto: facebookové profily umělců a událostí, archiv


lana-del-rey-honeymoon-album-cover TOP

zavřít