Na co se těšit v říjnu: 15 tipů iREPORT.cz

Vydáno 02.10.2015 | autor: Ondřej Bambas

Září uteklo jako voda a nyní přebírá žezlo říjen. Na co se těšit? V Praze vystoupí kytaroví bozi Joe Bonamassa a Joe Satriani, do Brna zase míří Enter Shikari. A nouze nebude ani o nové české desky: těšíme se, čím nás překvapí Tonya Graves a Tata Bojs.

Na co se těšit v říjnu: 15 tipů iREPORT.cz Na co se těšit v říjnu: 15 tipů iREPORT.cz

Foto Salim Issa 2015Nová deska Tata Bojs vyjde 9. října

lunchmeat 2015 LUNCHMEAT WARMUP: UNTOLD
co: letošní ročník audiovizuálního festivalu se rozšiřuje do Brna
kdy: 2. října – Kabinet Múz, Brno

Lunchmeat se přesunul pro letošek z jara na podzim. Už nám v rámci zahřívacích večerů představil Roberta Henkeho a Paulu Temple. Nadcházející warmup proběhne v Brně, kde v Kabinetu Múz zahraje Untold, britský undergroundový DJ a producent. Techno večerem ho doprovodí například HRTL, Unclean nebo Abu a dru. O týden později se odehraje ještě jeden warmup v Praze. V Neone bude znít ztřeštěná hudba easyFun a Tielsie a připraví tak všechny návštěvníky na party 23. října, kdy to všechno vyvrcholí. Ve Veletržním paláci budou moci návštěvníci žasnout nad spoluprací Andyho Stotta a Roberta Seidela nebo si vychutnat Nathana Fakea, který na letošní Colours of Ostrava nedorazil.

01 bonamassaJOE BONAMASSA
co:
bluesová špička opět navštíví Česko
kdy: 5. října - Forum Karlín, Praha

O koncert jednoho z nejproslulejších bluesových kytaristů současnosti byl podle očekávání obrovský zájem. Kvůli tomu pořadatelé trochu improvizovali a sál nafoukli o dalších 150 míst. Bonamassa patří bezpochyby k současným kytarovým špičkám a je často označován za nejlepšího kytaristu své generace.  Do Prahy se vrátí po dvou letech, tehdy zahrál před zaplněnými prostory Kongresového centra. Mimo jiné zde představí svou novou desku Different Shades Of Blue, která je jeho už v pořadí jedenáctá.

02 dub fxDUB FX
co:
australský beatboxer popřeje LMB k narozeninám
kdy: 7. října - Lucerna Music Bar, Praha

Benjamin Stanford alias Dub FX začínal jako zpěvák a bubeník kapely Twitch. Rozhodl se ale hledat štěstí v Evropě a na živobytí si vydělával jako pouliční umělec. Do povědomí se dostal díky milionům views svých videí na YouTube. Z ulice se pak mohl přesunout na velké festivaly. Na kontě má už čtyři alba. To poslední Theory of Harmony vyšlo před dvěma lety. Dub FX tvoří pozoruhodnou kombinaci rytmů od drum&bassu přes hip hop až po reggae či dubstep. To celé jen pomocí svého hlasu, efektorových pedálů a looperů. Dub FX se připojí k sérii gratulantům, kteří popřejí pražskému klubu k jeho dvacátým narozeninám.

03 nazarethNAZARETH
co: legenda zahraje v Evropském městě kultury
kdy: 8. října - KD Peklo, Plzeň

Plzeň jakožto Evropské hlavní město kultury 2015 hostí jedinou českou zastávku podzimního turné této skotské hardrockové legendy. Díky tomu, že spolu působí již od roku 1968, se řadí mezi nejdéle fungující hudební formace na světě. Kapela stihla vydat 28 studiových desek. Album Big Dogz z roku 2011 dokonce natáčeli v Praze. Zpěvák a zakladatel Dan McCafferty před dvěma lety ze zdravotních důvodů Nazareth opustil a na jeho místo přišel letos v února Carl Sentence. Vstupenky na plzeňský koncert jsou v prodeji na webu(www.mestanska-beseda.cz a v ostatních prodejních sítích.

04 shikariENTER SHIKARI
co:
Brno se dočká hardcorového šílenství
kdy: 8. října - Fléda, Brno

Enter Shikari navštíví jihomoravskou metropoli po nekonečných sedmi letech. Bude se jednat už o jejich třetí vystoupení v České republice v tomto roce. V lednu to rozparádili v Praze, v červenci si střihli festival Mighty Sounds a teď se dočká i Brno. Enter Shikari letos vydali desku The Mindsweep, která se 30. října dočká remixové reedice. O tu se postarali dvorní umělci londýnského drum'n'bassového labelu Hospitalised. Vstupenky jsou k dispozici za 455 Kč v brněnském hostelu ELEVEN nebo na portálu smsticket.cz.

05 tatabojsTATA BOJS
co:
po čtyřech letech bude nová deska
kdy: 9. října

Tata Bojs už za sebou mají čtvrt století existence a na krku jim visí celkem osm studiových desek. Ta devátá už nervózně vykukuje zpoza rohu. Zbrusu nové album nese název A/B a kapela jím chce navázat na loňský dvojsingl Strana A. Kromě toho se mohou jejich fanoušci těšit na nabité podzimní turné, které odstartuje 30. října a bude čítat celkem třináct zastávek po celé České republice. Scénicky nejlplnější vystoupení proběhne 12. listopadu v pražském Foru Karlín.

06 apocalypticaAPOCALYPTICA
co:
drsné smyčce přiletí z Finska až k nám
kdy: 10. října - Forum Karlín, Praha

Moderní prostory pražského Fora Karlín mohou očekávat drsný severský vítr. Finská formace totiž přiveze nový materiál v podobě aktuální desky Shadowmaker. Na tomto albu se objevil vokalista Franky Perez, který působí v kapele dvou členů System Of A Down Darona Malakaina a Johna Dolmayana. Pereze, který se po dobu turné stane pátým členem kapely, samo sebou spatří i pražské publikum. Jako předkapelu si Apocalyptica vybrala australskou skupinu Tracer, která akci osvěží dávkou grunge a rocku říznutého kapkou blues.

07 satrianiJOE SATRIANI
co:
kytarová ikona poctí Prahu a Třinec svými sóly
kdy: 15. října - Tipsport Arena, Praha a 16. října - Werk Arena, Třinec

O tom, že Joe Satriani patří mezi nejlepší kytaristy současnosti, není sporu. V červenci uvedl na trh své nové album album Shockwave Supernova. To teď přijede představit i českému publiku během dvou koncertů. Joe Satriani za svou kariéru prodal 10 milionů alb a získal 14 nominací na cenu Grammy. V roce 1995 založil slavnou formaci G3, kde kromě něj působili další geniální kytaristé Steve Vai, Eric Johnson a mnoho dalších. Jeho školou prošli mnozí hráči na kytaru ze slavných kapel jako Kirk Hammet z Metalliky nebo legendární Mick Jagger. Vstupenky lze zakoupit v běžných předprodejích za 790 Kč.

08 tonya gravesTONYA GRAVES
co:
  nová deska od Tonyi Graves bude návrat k bluesu
kdy: 16. října

Tonya Graves v pátek 16. října vydá pod hlavičkou Supraphonu své druhé sólové album. Už podle jeho názvu je jasné, jaký hudební žánr na něm bude dominovat. Tonya se na něm chce vrátit ke svému oblíbenému blues. Navíc přiznává, že jedním z impulsů pro nahrání alba bylo také letošní úmrtí jednoho z nejlepších a nejuznávanějších bluesových umělců všech dob B. B. Kinga. Jako ochutnávku zatím poskytla skladbu Hound Dog od Big Mama Thornton, kterou pak více proslavil Elvis Presley.

viscera praha 2015VISCERA/// + FLESHWORLD
co:
 italský psych-metal dvakrát v Česku
kdy: 18. října – Chapeau Rouge, Praha, 19. října – Azyl Pivní bar, Liberec

Italská psych-metalová skupina Viscera/// vyráží společně se svými polskými souputníky Fleshworld na menší turné, v rámci něhož udělá i dvě zastávky v České republice. Na pražském koncertu je navíc doprovodí berlínští Vayl a čeští Voluptas. Krakovská skupina předvede ukázky ze svého letošního splitu s Kehlvin, které si možná někdo pamatuje z předloňského pražského koncertu. To Viscera/// se na stejné místo vrací po roce a půl, kdy byl ovšem koncert zrušen. Od té doby navíc vydali dva další splity a jeden na uvedení čeká. To už je dost dobrý důvod přijít.

09 raduzaRADŮZA
co:
česká písničkářka představí novou desku
kdy: 18. října - Měšťanská beseda, Plzeň

Zpěvačka a multiinstrumentalistka Radůza letos k příležitosti sedmdesáti let od konce druhé světové války vydala novou desku, která je celá laděna do atmosféry válečných konfliktů. Deska Marathon – příběh běžce mapuje válčení od dob války mezi starověkým Řeckem a Peršany přes bitevní pole první světové války až po boje té druhé. Na jejím koncertě v Plzni, který proběhne 18. října, zazní jak nové skladby, tak samozřejmě i ty ze starších nahrávek.  Vstupenky jsou k mání na pokladně Měšťanské besedy v Plzni nebo v infocentru města Plzně.

post tangent 2015AXES + ALPHA MALE TEA PARTY + CLEFT
co:
ozvěny Arctangentu nabízejí třetí, tentokrát trojitou várku
kdy: 19. října – Studio Alt@, Praha

Když se letos vypravovalo jádro Landmine Alert na festival Arctangent, pánové tušili, že by mohli odchytit nějaké interprety pro pražské koncerty. Po koncertu Mutiny On The Bounty a 100 Onces se mohou fanoušci math-rockových ekvilibristik těsit na trojici britských kapel Axes, Alpha Male Tea Party a Cleft. Právě posledně jmenovaní celý večer zahájí a na úvod dokážou, že dva hudebníci jsou někdy více, než se zdá. O jednoho člena navíc čítá liverpoolská skupina Alpha Male Tea Party, a přestože se pro mnohé bude jednat o vrchol večera, ještě přijdou na řadu Axes, kteří jsou čtyři a dohromady s předešlými kapelami podporují projekt na pomoc uprchlíkům.

be23 2015BE23
co:
také letos slaví Roxy své narozeniny ve velkém
kdy: 19. – 24. října – Roxy, Praha

V pondělí 19. října odstartuje DJ Opiuo, který letí od protinožců na své evropské turné, čítající pouhých osm zastávek. Stejně exkluzivní bude i vystoupení následující den, kdy se u nás premiérově představí Walk Off The Earth. Sestava nejvíc proslavená svým originálním pojetím hitu od Gotyeho a Kimbry Somebody That I Used To Know představí v Praze druhé album Sing It All Away. O koncert je ovšem takový zájem, že lístky už jsou dlouhou dobu vyprodány. Smutnit ale nemusí příznivci české hudby, která bude představena třetí den, a fanoušci tanečních stylů, jež na víkend přichystají Britové Friction, DJ Zinc, Kove a Dense & Pika. Kompletní info na webových stránkách klubu.

vladimir 518 2015BE23 – SOUNDZ CZECH
co:
v jeden večer vystoupí zadarmo Vladimír 518, Kittchen i Noisy Pots
kdy: 21. října – Roxy, Praha

V rámci oslav proběhne tradičně také večer s českými kapelami. A také letos bude vstup volný. Hlavním tahákem je jistě Vladimír 518, který vystoupí v doprovodu live bandu. Svou kazetu pokřtí Vložte kočku a jedno ze svých prvních vystoupení bude mít v prostoru NoD skupina ukrývající se pod názvem Apollinaire. V horním prostoru domu č.p. 33 je ještě doprovodí Manon Meurt a Noisy Pots. Naopak během scházení do Roxy bude příchozí vítat Kittchen a Black Lion. Kompletní line-up doplní v chill out zóně Gagarin a Peter Pan Complex. Bude plno podobně jako loni?

10 bros and bonesBROTHERS AND BONES
co:
svěží várka londýnského alternativního rocku
kdy: 24. října - La Loca, Praha

Skupina Brothers and Bones patří k hrdým zástupcům londýnské alternativní scény. Brothers and Bones představí pražskému publiku své skladby v rámci jejich evropské šňůry Omaha Tour. Letos v srpnu teprve vydali debutové album a během své existence stihli předskakovat takovým hvězdám jako Bastille nebo Ben Howard. Vstupenky na jejich koncert za 200 Kč v hudebním klubu La Loca MUSIC BAR & LOUNGE je možné zakoupit na oficiálních stránkách klubu nebo i v dalších předprodejích.

text: Ondřej Bambas, David Stoklas, foto: fb profily umělců a událostí

zavřít