Manchesterská scéna: výstava, mejdan, exkluzivní report

Vydáno 27.07.2007 | autor: Jana Kománková

Manchesterská scéna, to jsou Joy Division, New Order, Happy Mondays a klub Hacienda. Vydali jsme se přímo na místo činu!

Manchesterská scéna: výstava, mejdan, exkluzivní report Manchesterská scéna: výstava, mejdan, exkluzivní report

Manchester si své scény umí vážit. Vydali jsme se tam, abychom se podívali na výstavu na téma klub Hacienda a místní muzika vůbec. V tištěném REPORTU si přečtete mnohem víc! Jako závdavek vám přinášíme exkluzivní reportáž z launche výstavy + pár fotek...



Výstava na se koná ve skleněné budově jménem Urbis, kde najdete i místní TV stanici. Můžete ji navštívit až do února 2008, v předvečer zahájení (18. července) se na místě konala velká oslava s DJi Sashou, Graemem Parkem a Peterem Hookem (ex-New Order).



V Urbisu najdete kusy výzdoby originální Haciendy, plakáty na koncerty kapel a parties, staré fotky protagonistů scény i kusy oblečení, jaké se nosilo v 80. letech na rave parties.



Nechybí novinka - speciální edice kecek Adidas Hacienda, která se právě začíná prodávat. Na party se jeden pár - podepsaný Peterem Savillem, Shaunem Ryderem a dalšími - vydražil za tisíc liber, jinak vás vyjdou na 350, pokud je ovšem seženete (existuje jen omezená edice).



Mejdan zahájil DJ Sasha, který vytáhl historické taneční kousky z přelomu 80. a 90. let. Následoval Peter Hook, jenž oproti nedávnému (a snad ne jedinému) pražskému hraní zařadil méně klasických kytarových věcí a soustředil se na dance music. Jeho set trval jen necelou hodinu, což byla trochu škoda - ale snažil se alespoň při oné aukci, kdy byl spolukonferenciérem i jakousi živou záštitou toho, že utržené peníze půjdou na charitu.



Zbytek večera patřil hodně dlouhému a hodně radostnému setu Graema Parka, nyní 43letého, ale stále v taneční hudbě zabořeného pána ("najít originální houseovou skladbu je čím dál tím těžší, ale jde to," řekl mi před akcí).



Park hrál až do konce party. I on se soustředil hlavně na archivní kousky - a i on nechal, stejně jako Hook, připravené gramofony netknuté: CDčka, případně laptopy válcují vinyl i v Manchesteru.



Vzhledem k zákazu kouření v uzavřených prostorách platícímu v celé Anglii a tomu, že organizátoří tušili, že mezi hosty jako je Shaun Ryder, Ian Brown, Peter Saville a další "zasloužilí umělci" bude hodně kuřáků, měla akce i venkovní část, kde se kouřilo a pilo plechovkové pivo. Asi i proto se muselo skončit už o půlnoci. Během celé doby byla výstava volně přístupná a i přes to, že se pilo ostošest, nedoznaly exponáty žádné úhony.



Původní Hacienda byla před několika lety přestavěna na luxusní apartmány, ale, jak se ostatně dušují všichni zúčastnění, její duch žije dál. Po téhle party se tomu nedá než přitakat.


V REPORTU najdete velký článek o manchesterské scéně včetně exkluzivních interview s legendárním designérem Peterem Savillem a DJem Graemem Parkem + tipy, jak v Manchesteru fungovat, abyste toho viděli co nejvíc a přitom se nezruinovali.

Jana Kománková

Užitečné weby:
výstava: www.urbis.org.uk/page.asp?id=3149
Hacienda na myspacu: www.myspace.com/fac51thehacienda
speciální edice kecek Hacienda: www.creativereview.co.uk/crblog/fresh-off-the-factory-floor
web města Manchester: www.visitmanchester.com
zavřít