Začíná festival Jeden svět

Vydáno 03.03.2008 | autor: redakce

Desátý ročník mezinárodního filmového festivalu o lidských právech Jeden svět je věnován Aun Schan Su Ťij, nositelce Nobelovy ceny míru, a lidem v Barmě, které utlačuje brutální vojenský režim.

Začíná festival Jeden svět Začíná festival Jeden svět

Na festivalu bude uvedeno 138 dokumentů z téměř čtyřiceti zemí světa, a to jak v soutěžních, tak v tematických kategoriích. Tyto filmy byly vybrány z více než 1500 přihlášených snímků. V zahajovací den festivalu proběhne i setkání a debata patrona festivalu Václava Havla se členy poroty Rudolfa Vrby, tj. s disidenty či bojovníky za svobodu ze zemí, v nichž panují nejhorší diktatury současnosti (Barma, Kuba, Severní Korea).



Název festivalu Jeden svět není pouhým odkazem k civilizačnímu, kulturnímu a duchovnímu prostředí, v němž žijeme, ke vzájemné provázanosti jeho součástí, k závislosti všeho na všem. Je rovněž varováním, že jiný svět k dispozici nemáme a mít nikdy nebudeme,“ říká Václav Havel.

Desátý, jubilejní ročník festivalu Jeden svět se bude konat v Praze od 5. do 13. března, v průběhu března a dubna se uskuteční ve 28 dalších městech po celé České republice.

www.jedensvet.cz
zavřít