Ben Harper míří do Česka: TOP 5 hitů mistra rocku, blues, soulu i folku

Vydáno 14.09.2016 | autor: Daniel Maršalík

Americký multiinstrumentalista Ben Harper ve středu 28. září na Den české státnosti, kdy slaví svátek Václavové, vůbec poprvé vystoupí před českým publikem. Na jeviště pražského Fóra Karlín vstoupí s kapelou The Innocent Criminals, se kterou letos po osmi letech vydal nové album. Jmenuje se Call It What It Is.

Ben Harper míří do Česka: TOP 5 hitů mistra rocku, blues, soulu i folku Ben Harper míří do Česka: TOP 5 hitů mistra rocku, blues, soulu i folku


Steal My Kisses

Ben Harper založil kapelu The Innocent Criminals v roce 1993 a největší úspěch s ní zaznamenal na přelomu století se singlem Steal My Kisses z desky Burn To Shine. Na ní předvedl, jak umí pracovat s mnoha žánry včetně blues, rocku, soulu a folku. Navíc dokázal nahrát písničku, kterou bez problémů mnoho rádií zařadilo do svých playlistů. Desce celkově dominuje bezstarostná atmosféra.

Na co se těšit v září: Nickelback slibují pekelnou párty, Red Hoti se pokusí napravit reputaci a Beatles ovládnou kina



Diamonds On The Inside

V roce 2003 vydal další úspěšnou desku Diamonds On The Inside, kde k výše zmíněným žánrům přimíchal funk a reggae. V hitparádách nejvíce bodovala titulní skladba, která se pohybuje na hraně blues a country. Recenzenti album, na kterém se úspěšný singl nachází, označovali jako velmi vášnivé.

vložte odkaz, text nemažte

Better Way

Do top 10 americké hitparády Billboard se Harper poprvé podíval přesně před deseti lety, tedy v roce 2006, s dvojalbem Both Sides Of The Gun. První disk obsahuje pomalejší balady s přemírou smyčců, druhý je rokovější, funkový a gospelový. Harper vytvořil koncept, který zafungoval. Svým zaujetím v hudbě svého dětství připomíná Lennyho Kravitze, přesto jsou oba na první poslech lehce rozlišitelní. Singlem se stala píseň Better Way, kde vypjatý vokál jasně odráží umělcovu frustraci a nespokojenost s tehdejším americkým politickým systémem. Hudební novináři skladbu často srovnávají s Lennonovou Give Peace a Chance.

Fly One Time

V roce 2008 Ben Harper založil bluesrockovou kapelu Relentless7 a o rok později společně nahráli desku White Lies Dark Times, kde převažuje rozdrásané blues středního tempa. Je to pravděpodobně album, kde multiinstrumentalista nejčastěji sáhl po elektrické kytaře. Singl Fly One Time je o riskování. Harper vystupuje proti životu, kterému panují denní rituály. Z takového života je nutné co nejrychleji vystoupit.

Shine

Letos šestačtyřicetiletý Ben Harper vydal už třináctou desku. Call It What It Is je album vhodné jako kulisa k západům slunce a k letnímu grilování. Harper je stále věrný své lásce k hippie době, přesto nenudí. Je pravděpodobné, že nové skladby budou kostrou pražského koncertu, což nevadí, protože jsou konkurenceschopné těm nejlepším, jaké Harper kdy napsal. Jeho kariéra je kvalitativně velmi vyrovnaná. Nejlepšími písněmi jsou When Sex Was Dirty, Shine, Bones nebo titulní Call It What It Is.

text: Daniel Maršalík

Témata: Ben Harper, The Innocent Criminals, koncerty

zavřít