Očekávaná alba II.

Vydáno 22.08.2018 | autor: Josef Martínek

Očekávaná alba II. Očekávaná alba II.

ZRNÍ

I loňský rok přál kladenským alternativcům. Vydali desku Jiskřící s překvapivými elektrickými prvky, které nijak nepohoršovaly od jejich zavedeného standardu, ba naopak. Posunulo je to o další level v jejich kreativnosti a emancipaci. Po tom, co v loňském roce vyprodali Forum Karlín a na jaře zajiskřili na intimním turné Černá hodinka a půl na zajímavých prostorech, přichází s novinkou na letošní podzim - novým EP Spící, jež bude složeno ze skladeb, které se nevešly na poslední desku Jiskřící. S novinkou jsou spojeny i dva koncertní křty, jeden 1. listopadu v brněnském klubu Fléda a druhý 17. prosince v Lucerna Music Baru v Praze.

Zrní zajiskřili Černou hodinkou a půl na střeše Lucerny

COCOTTE MINUTE

Cocotte Minute se hlásí ve vrcholné formě s novou studiovou nahrávkou Veď mě, která vyjde tři roky po comebackovém Rituál, kmen a srdce a kmen v druhé polovině září. Šestitrackové EP obsahuje písně Shoř teď, Zapal!, Vlčí hrad, Křič nahá, Králům Koruny, Veď mě + bonus Říkej si co chceš, který kapela nahrála ve volném čase pro zábavu. Kapela na nových věcech spolupracovala s rakouským producentem. „Vždycky jsme se snažili dávat svým fanouškům nejvyšší možnou kvalitu, a proto jsme se rozhodli nahrát EP v Rakousku pod taktovkou rakouského producenta i s vědomím, že tato investice nemá naději se nám vráti,“ popisuje důvody výběru producenta Zeller.

Cocotte Minute interview: V nových písních nejsme tak přímočaří, ale jdeme víc do detailu

SUPPORT LESBIENS

Na přelomu loňského roku s přechozím zaznamenala kapela Support Lesbiens změnu na postu zpěváka. Místo Czendy Urbánka, který se vrátil k Post-It, přišel Dušan Marko. Velké zemětřesení se nekonalo a výměna proběhla v klidu. Marko se zapojil rovnou do nové tvorby, všechny anglické texty k připravované desce si napsal sám. Album Glow vychází 12. října, Supporti si ho produkují sami, mix a mastering dělajíve studiu Biotech Ecson Waldes. Na albu bude deset písniček obsahující singly Movin’ On a Brighter Day a jeden bonus v češtině, který otextoval Xindl X. Ve dvou věcech hostoval na akustickou kytaru Pepa Flores a v některýh písničkách jako backvokalistka Lenka Novotná. Jako další ochutnávku bude singl Ocean, který vychází na konci srpna. Cover alba si vzal na starost Dan Kurz.

VIDEO: Support Lesbiens se posouvají dál. Připravovanou desku avizují singlem Movin' On

STROY

Nová deska Stroy, která vyjde na podzim má prozatím pracovní název jednoduše "Stroy", jelikož kapela ze dvou třetin obměnila cleny (zůstal jen zpěvák Michal Skořepa) a tím i sound. Vrátil se basák Marek Bero, zakládající člen kapely, a za bicí usedl Danny Rico, původem Rakušan, nyní žijící v Portugalsku. Od metalu nastal odklon blíže ke grungi, stoner rocku, místy i punku. Dřívější epika se tím mnohem více přiblížila k údernosti a syrovosti. Přesto kapela zachovává svůj rukopis. Devět nových písní se jako obvykle zabývá potenciálem člověka ve vztahu k dnešní nemocné době a snaží se podpořit jeho individualitu, prastarý zvířecí cit a empatii. V hudbě je silně cítit ozvěna devadesátých let, ale zaroveň zní kapela fresh a zvukově je blízko současným kapelám jako třeba Royal Blood.

KAPITÁN DEMO

Silný trojlístek na podzim obstará Jiří Burian, vyjde nový Kapitán Demo, comeback Southpaw v původním osazení a dohlíží producentským okem na debut Lény Brauner. Nové album Kapitána Dema se bude jmenovat Mládí v Trapu a křest proběhne 5.12 v Roxy. Singl Machoparking už je v éteru nějaký ten pátek a začátkem října by měl vyjít singl Zlatíčka a videoklipem. Na desce Mládí v Trapu je zajímavé, že jí neprodukoval nikdo a nikdo ji ani nesložil a přesto za záhadných okolností vznikla. Podle slov Kapitána Dema je nejlepší, jakou kdy udělal a to i v minulosti.

Majitel světa a největší celebrita Kapitán Demo ovládl Ostravu

SOUTHPAW

I’m really gonna miss these songs when I’m dead I’m really gonna miss these songs when I’m dead je název dlouho očekávaného comebackového alba pražské indie kytarovky Southpaw, která se vrací na scénu po osmi letech. Album by mělo vyjít ještě do konce roku a nahrávalo se ve studiích Karla Havlíčka a Jiřího Buriana. "Nová deska bude v podstatě takové best of všech období Southpaw, ale s novými songy. Materiál vznikal zhruba 4 roky a postupně zrál. Comebacková alba jsou kapitoly sami pro sebe a tak jsme si dali opravdu záležet aby každá věc byla silná a melodická, tak jak to máme rádi.", prohlašuje Burian.

Southpaw zítra odehrají poslední koncert a ukončí kariéru

LÉNA BRAUNER

Překvapení podzimu obstará malířka Lena Brauner, která se "vrhla" na zpívání a pod svá producentská křídla si ji vzal právě ostřílený Burian.Po Emmě Smetana nebo vietnamsko-české zpěvačce Viah, natáčí v těchto dnech Jiří Burian své další producentské album tentokrát s ní. První singl má vyjít už na podzim a samotné album před vánocemi. Jak sám Burian dodává: "Spolupráce s Lénou Brauner je pro mě magická a hudebně je nejblíž mému projektu Ghostmother. Myslím, že spousta lidí bude překvapena jak Léna zpívá. Stejně tak jako já, když jsem s ní začal nahrávat. Milovníci temné elektroniky a pohádek s mají určitě na co těšit."

MONKEY BUSINESS

Novou desku ohlásili i Monkey Business, jejichž album se bude jmenovat Bad Time for Gentleman. Venku je zatím první klip k písni Kick the Stupid. K této novince nemáme prozatím více informací. 

Mohlo by Vás zajímat

zavřít