Star Trek - budoucnost začíná

Vydáno 07.09.2009 | autor: Filmopolis.cz

Je jedenáctý v řadě a přitom přelomový. Zatímco předchozích deset celovečerních Star Treků patřilo především fanouškům, tenhle bude pro všechny. Nemusíte vědět nic o eskapádách kapitána Kirka, o špičatých uších rezervovaného Spocka, nemusíte znát všechna zákoutí jejich vesmírné lodi Enterprise, přesto byste si měli tohle intergalaktické dobrodružství báječně užít.

Star Trek - budoucnost začíná Star Trek - budoucnost začíná

Alespoň to slibuje jeho režisér J. J. Abrams. Na druhou stranu, kdo jiný by dokázal neznalým divákům zpřístupnit tuhle ságu, než člověk, který resuscitoval formu televizního seriálu (Ztracení) a dokázal, že katastrofický thriller lze natočit i digitální kamerou (Monstrum)? Ve scénáři Roberta Orciho a Alexe Kurtzmana (Transformers, Mission: Impossible 3) se celá sága vrací na samotný začátek. Pozdější kapitán Kirk (Chris Pine) je zatím jen postpubertální mladík, který balí holky na nadupanou motorku a všechno ostatní je mu tak trochu jedno. Když má ale někdo v osudu napsáno, že bude v budoucnosti velet vesmírné flotile, musí se tomu chtě nechtě podřídit.

Druhým velkým hráčem v příběhu je rezervovaný premiant Spock (Zachary Quinto), jehož okolnostmi vynucený vztah s Kirkem připomíná soužití vody a ohně. Brzy oba přijdou na to, že mají-li zúročit naději, kterou do nich všichni vkládají, musí začít spolupracovat. A když nejde o nic menšího než o záchranu planety, musí jít rivalita skutečně stranou.

„Při psaní scénáře jsme se snažili ideálně vybalancovat příběh pro tvrdé fanouškovské jádro a pro diváky Star Trekem nepolíbené. Bob Orci, jeden ze scenáristů, má celou ságu v malíku, na druhou stranu koproducent Bryan Burke neviděl jediný díl seriálu. Z téhle rovnováhy nakonec vzešel scénář, který oslovoval oba tábory," popisuje Abrams zrod nového dílu. Režisér navíc tvrdí, že se nenechal sešněrovat predefinovanými charaktery jednotlivých postav. „Všichni stojí na prahu dospělosti a teprve se hledají. Události, které určují jejich pozdější chování, je teprve čekají, a tak jsme mohli docela experimentovat a místy být i velmi odvážní," slibuje režisér. Právě odvaha, která tradiční televizní sci-fi špikuje humorem, erotikou a velkolepými akčními scénami, by měla filmu pro uzavřenou komunitu „trekkies fanatiků" přivést mnohem širší publikum.

Koupit DVD na Filmopolis.cz

zavřít