Album Nevermind Nirvany slaví 29 let: Příběh soundtracku života teenagerů

Vydáno 24.09.2018 | autor: Filip Pešta

Pomyslné svíčky narozeninového dortu dnes sfoukává druhé album kapely Nirvana. Deska, která sesadila z čela americké hitparády popového krále Michaela Jacksona, stala se kultem žánru grunge a dala soundtrack života všem nepochopeným teenagerům. Všechno nejlepší! 

Album Nevermind Nirvany slaví 29 let: Příběh soundtracku života teenagerů Album Nevermind Nirvany slaví 29 let: Příběh soundtracku života teenagerů

V dubnu 1990 dorazili do studia Sound City ve Van Nuys v Los Angeles tři hudebníci. Kytarista a zpěvák Kurt Cobain, basista Krist Novoselic a čerstvý nováček kapely, bubeník Dave Grohl. "Upřímně už si ani nepamatuju, proč jsme si, sakra, vybrali zrovna Sound City. Je to drsné místo, ale my byli zvyklí žít na hraně." A právě v těchto dnes již legendárních prostorách, kde jste se klidně mohli vyčůrat do rohu na koberec bez toho, aniž by vás někdo káral, vzniklo za šestnáct nahrávacích dní s rozpočtem šedesát pět tisíc dolarů album, jehož komerční úspěch zachránil životnost tehdy umírajícímu nahrávacímu studiu. Samotnou kapelu katapultoval do nebeských výšin nazvaných komerční úspěch.

Kurt Cobain by slavil 50 let. "Každý užívá svou vlastní formu heroinu," tvrdil lídr Nirvany

Předběžný název zněl Sheep. A velký podíl na jeho zvuku a aranžích měl producent Butch Vig, dnes přezdívaný jako "Nevermind Man". Skladby byly nahrávány v pravidelných denních sezeních, trvajících obvykle osm až deset hodin. Kurt si na ně donesl hned několik druhů kytar od firem Stratocaster nebo Fender Jaguar. Krist Novoselic zase zvolil svoje zbraně v podobě 1979 a natural 1976 Gibson Ripper. Zatímco Novoselic s Grohlem nahráli svoje tracky za pár dní, Kurtovi to trvalo o něco déle, ať už se jednalo o dopsání textů, nahrávání kytary nebo zpěvu, který byl podle producenta Butche Viga natolik konzistentní, že si žádal zdvojení - například ve skladbě In Bloom. Jde o techniku, kdy vokalista nazpívá svůj part ještě jednou do svého již nahraného hlasu. Cobainovi se do toho moc nechtělo, ale Butch Vig jej přesvědčil argumentem: "John Lennon to taky udělal." Kdo by řekl, že kluci z Nirvany byli fanoušci Beatles.



"Kurt byl hodně náladový, v jednu chvíli byl prostě skvělej a pak třeba hodinu jen seděl v koutě," popsal práci s legendárním muzikantem producent. Cobainův záměr ohledně zvuku druhé studiovky byl popsán jako: "Kapely The Knack a Bay City Rollers jsou sexuálně zneužívány Black Flag a Black Sabbath.  Na předním obalu alba je nahé mimino ve vodě s dolarovou bankovkou na rybářském háčku." S tímhle nápadem přišel poté, co viděl v televizi vodní porod.

SMELLS LIKE TEEN SPIRIT

"I když jste třeba úplně nerozuměli, o čem zpívá, věděli jste, že je to intenzivní jako hrom." Rozchod, násilí, zloba, strach, nepochopení, to všechno můžete vyčíst nejen z textů, ale doslova to na vás stříká z Kurtova hlasového projevu. Dle Novoselice byla z hlediska nahrávacího procesu nejšílenější píseň Lithium. "Kluci pořád zrychlovali. Ne jemně, ale hodně, jako by závodili. " Bubeník Dave Grohl tehdy dostal nejranivější otázku v kariéře bubeníka: "Dave, hrál jsi někdy s metronomem?" Co on na to? "Bylo to, jako by mě někdo bodnul do mýho za*ranýho mozku," popsal. Jedovatá otázka však bubeníka motivovala natolik, že Lithium nahráli napodruhé.

ROCKBLOG: Kurt Cobain a Nirvana očima českých muzikantů

"Když se nahrávalo Something In The Way, Kurt přišel do režie a lehl si s kytarou na gauč. A já vypnul větráky, telefony a všechno. A on hrál ten song a sotva mumlal, zatímco lehce drnkal na pětistrunku," vypráví Krist. S názvem Smells Like Teen Spirit přišla Kathleen Hannah, zpěvačka kapely Bikiny Kill, a Kurt si její nápad napsal na zeď. Ano, na opravdovou zeď. Kathleen říkala, že Kurt smrdí jako deodorant Teen Spirit, který v té době používala jeho tehdejší přítelkyně Toby Vail. Samotný název se stal revolučním sloganem definujícím anarchismus a punk rock. Zároveň je to na desce jediný song, jehož autory jsou všichni členové kapely. Komerční rádia reagovala slovy: "Tohle nemůžeme hrát, nerozumím mu, co zpívá." Stanice MTV však situaci vyřešila přidáním titulků do videoklipu. Po Kurtově smrti se dostal na seznam písní, které utvářely rock and roll. Je považovánaza největší hit skupiny a dodnes platí za hymnu apatických dětí generace X.



Kurt Cobain o něm prohlásil: "Pořád se cítíme jako náctiletí, protože nerespektujeme směrnice, které nám říkají, kdy se máme chovat jako dospělí. Je to taková znělka revoltujících teenagerů."

Nevermind je dnes bezpochyby kultovní album. Zároveň je i obřím razítkem reflektujícím talent všech tří muzikantů, kteří svoje schopnosti propojili v jeden skutečný, surový, živý hudební zážitek. Takový, který se stal zlatou žílou jejich žánru. Vyvolá ve vás sopku těch temnějších emocí, které občas prožívá každý z nás. Díky této desce se tak může věčně frustrovaný posluchač z druhé strany mince reality dnešního světa cítit pochopen a řict si třeba: "Prožívám peklo...ale nevadí."

Pro zvědavější fanoušky doporučujeme knihu Nirvana: Teen Spirit: The Stories Behind Every Song, hudební dokument Sound City nebo životopisný dokument Bretta Morgena pod produkcí Cobainovy dcery Frances s názvem Kurt Cobain: Montage Of Heck.

Témata: Kurt Cobain, Nirvana, Nevermind

zavřít