ANKETA (I.): Co do roku 2019 chystají Ewa Farna, Rybičky 48, Lenny, Lipo, Mydy Rabycad a další?

Vydáno 31.12.2018 | autor: redakce

Ani na konci roku 2018 jsme se nezapomněli vybraných hudebníků zeptat, na jaké zážitky z uplynulých dvanácti měsíců jen tak nezapomenou. V tradiční anketě nám Ewa Farna, Kuba Ryba ze skupiny Rybičky 48, Lenny, Pokáč, Žofie Dařbujánová z Mydy Rabycad a mnozí další odhalili také své plány na rok 2019. Druhou várku odpovědí hledejte na iREPORTu 1. ledna. 

ANKETA (I.): Co do roku 2019 chystají Ewa Farna, Rybičky 48, Lenny, Lipo, Mydy Rabycad a další? ANKETA (I.): Co do roku 2019 chystají Ewa Farna, Rybičky 48, Lenny, Lipo, Mydy Rabycad a další?

Hudebníci odpovídali na následující tři otázky:

1) Jaký je váš největší hudební zážitek roku 2018 z pohledu muzikanta?
2) Jaký je váš největší hudební zážitek roku 2018 z pohledu diváka / posluchače?
3) Co zajímavého připravujete v roce 2019?

Ewa Farna

1) Jako muzikanta mě bavil náš koncert s kapelou a Janáčkovou Filharmonii Ostrava, kde jsme moje písničky hráli v novém kabátu ušitém na míru od Jana Steinsdorfera. Na to, jak pojmout aranže, jsme se docela dlouho připravovali a strašně jsem si ten tlak na pódiu, když za sebou máte několik desítek muzikantů, užila. Obzvlášť když to ještě vyprodaný Gong odmění postleskem vestoje, pak je to pro muzikanta top zážitek. Z této akce teď vyšlo live CD a DVD, takže si to i fanoušci můžou kdykoli připomenout. Jsem šťastná, že mám zaznamenaný tak silný hudební prožitek.

LIVE: Ewa Farna v Karlových Varech zazpívala s orchestrem, vystoupil i David Stypka

2) Málokdy se povede zajít na mé oblíbené interprety, poněvadž většinou sami hrajeme. Letos jsem si dala ale spíš legendy - dva koncerty v Polsku, Rolling Stones a Paula McCartneyho. Když všichni zpívali Satisfaction, nebo ještě líp Hey Jude, fakt jsem si pobrečela dojetím. To je ale nejspíš tím, že větších žijících legend populárné hudby už není a slyšet hit z šedesátých let dodnes slavný na celým světě naživo, je prostě emotivní. Krásný koncert jsem si ale užila i od skvělé Emeli Sandé.

3) Máme před sebou s kapelou naše první divadelní turné na sezení. Jmenuje se Málo se známe, budeme chtít neztrácet energii a zavřít se do prostoru, kde půjde vytvořit intimnější atmošku. První část turné bude v květnu, pokračovat ale chceme na podzim. V létě budeme spíše k vidění v Polsku na open air akcích. Největší koncert roku 2019  v Čechách chystáme na 7. prosince do zcela nového prostoru O2 Universum v Praze. Zahrajeme tam se symfonickým orchestrem a mojí kapelou. Na to se nesmírně těším.


Voxel

1) Když mi můj čtyřletý syn Vašík řekl v autě sám od sebe, že by si chtěl se mnou zazpívat jednu písničku na koncertě. A ještě ten den jsme spolu stáli na pódiu a zpívali úplně novou píseň. Byl jsem šíleně nervózní za něj. A zároveň neskutečně dojatý, že můžu sdílet svou práci, radost, koníček s někým, koho miluju a s kým jsem ještě tuhle možnost sdílení neměl. A i pro něj to byl velký zážitek a chce se mnou odteď jezdit na koncerty skoro všude.

LIVE: Voxel s cimbálovou muzikou za zády v Praze diváky roztančil vlastními písněmi i lidovkami

2) S celou rodinou jsme byli v Praze na malém, ale krásném koncertu našich oblíbenců z Austrálie, dua Hollow Coves, v Café V lese. Děti nám tam obě usnuly (jedno v nosítku, druhé vsedě mezi nohama), my si užili koncert... Teda... do poloviny, pak se nám dítko s brekem probudilo a my se museli prodrat davem a rychle frčet na hotel. I tak to ale bylo milé, silné a krásné.

3) Chystám kapelu, to je teď ta největší změna za posledních pět let. S kapelou jsem hrál naposledy v osmnácti letech a skoro se zařekl, že "už nikdy mít žádnou nebudu". No jo, to si tak člověk nalinkuje život, aby pak stejně zjistil, že může plánovat, jak chce, ale život je mnohem dynamičtější a akčnější. Už 1. března to odpálíme a nemůžeme se dočkat, jsme jako čtyři puberťáci, kteří spolu tvoří nové songy (a že jich je!), po zkoušce se touláme o půlnoci v lese... Moc mi to teď obohacuje život. Už abychom to mohli sdílet se všemi okolo nás! A učím se kvůli kapele na mandolínu, takže jestli se mi budete chtít přijít vysmát za to, jak mi to "jde", budu se těšit o to víc!


Lenny

1) Letos jsem pracovala na vůbec největším sólovém koncertu své kariéry, proto mám radost, že se vše povedlo. Vyprodané Forum Karlín a nadšení fanoušků i inspirace, která z toho plyne, je pro mě jedním z mnoha hnacích motorů do nového roku. 

LIVE: Lenny málem propásla vlastní koncert ve Foru Karlín

2) Toho bylo určitě víc, ale nemohu nezmínit koncert Rolling Stones, které jsem jako malá poslouchala jen z doslechu z otevřených oken domů. Letos jsem konečně měla možnost vidět tyto legendy naživo.

3) Rok 2019 pro mě bude, doufám, dost nabitý. Chystám nové singly, album i koncerty. V létě mě čeká spousta festivalů. Těším se na tu kreativitu i na lidi. Svou práci miluju a doufám, že to bude opět inspirací pro fanoušky.  


Lipo

1) Určitě tour na závěr roku, kterou jsme jeli společně s Poetikou a kde jsem svoje songy odprezentoval v provedení se živou kapelou. Hrozně jsem si ten vibe užíval a věřím, že i lidé tenhle krok ocenili.

RECENZE: Lipo je na novém albu Lyrika upřímný sympaťák, se kterým byste zašli na pivo

2) Týden po křtu mojí desky Lyrika v Akropoli vystoupili na stejném místě Debbi a také David Stypka s Bandjeez. Jako divák jsem si jeho vystoupení moc užil. Živě je to ještě silnější zážitek než z desky. 

3) Chtěl bych posledním klipem uzavřít desku Lyrika a vrhnout se na práci na nových věcech. Chci také víc rozvinout živé hraní s kapelou. Je to pro mě výzva!



Žofie Dařbujánová (Mydy Rabycad)

1) Jeden z našich koncertů v Lafayette v Louisianě letos na jaře. Hráli jsme v deset večer na hlavní stage, Tomáš, náš bubeník, měl ten den narozeniny. Řekla jsem to lidem a všichni ihned začali zpívat Happy Birthday. Bylo to desetitisícové Happy birthday, čili desetitisícovej doják. Rázem jako bychom narozeniny měli všichni. Ve spojení s faktem, že to bylo ve Spojených státech, kde nás nikdo předtím neznal, to byl zaručeně jeden z nejlepších večerů vůbec!

2) Jednoznačně koncert Bruna Marse, na který jsem musela až do Dánska. Neuvěřitelná energie, show, muzikantsky zmáknuté na jedničku s hvězdičkou, až jsem se z toho málem utancovala. Jestli mě ten večer někdo viděl, rozhodně si musel myslet, že jsem pod vlivem nejedněch drog.

3) Rok 2019 bude jistě velmi výživný. Krom jednoho projektu, který ještě chystám a je stále tajemstvím, se s Mydy pomalu chystáme na novou desku, kterou bychom na konci roku rádi pokřtili ve Foru Karlín. Těšim se jak malá!



Pavel Callta

1) To, že jsem stihl vydat svou druhou desku Součást za pět dvanáct před Vánoci. A co se týče prodeje, je mezi TOP 10 alby v České republice. To mě neskutečně těší. A celkově proces vzniku desky byl pro mě velkým zážitkem.

2) Film Bohemian Rhapsody, na kterém jsem byl třikrát v kině a stále mě neomrzel.

3) Ve Foru Karlín se 7. listopadu uskuteční můj životní koncert, kde pokřtím jak album Součást, tak knihu, na které nyní pracuji ve spolupráci s vydavatelstvím Albatros. Tímto vás srdečně zvu! Bude to můj největší koncert, tak doufám, že někdo přijde.


Thom Fröde (Imodium)

1) Měli jsme s kapelou krásnej rok, ale co do výjimečnosti musím za sebe zmínit účast na akci Pocta Radimu Hladíkovi. Jak na festivalu Rock for People, tak hlavně ve dvakrát vyprodaném Divadle Archa.


2) Jednoznačně Rolling Stones. Víte, když žijete v tom, že někoho už neuvidíte a ono se to nejenže povede, ale ten koncert je navíc geniální, je to fakt zážitek!


3) S kapelou na jaro chystáme hodně speciální akustický turné na velmi speciálních místech. Bude to zážitek. A taky se mi narodí dítě. Což bude taky krásný turné…

Pepa Bolan (Mandrage)

1) Asi náš vyprodaný koncert v pražském Foru Karlín. Bylo to úplně první vystoupení z turné k nové desce. A jak už to u těch zahajovacích zastávek bývá, byli jsme z toho všichni trochu nervózní. Nakonec jsme odehráli asi nejlepší koncert v naší historii vůbec, lidi byli v naprosté euforii, až mě to dojalo.

Mandrage interview: Naše dodávky mezi sebou cestou na koncerty soupeří

2) Návštěva koncertu mého nejoblíbenějšího muzikanta Andyho McCoye na severu Finska. Andyho miluju už od svých teenagerských let, kdy založil kapelu Hanoi Rocks, která se sice nikdy nestala komerčně veleúspěšnou, ale byla kultem pro celou rockovou scénu osmdesátých let. Na jejich koncerty se chodili inspirovat třeba ještě tehdy neznámí Guns'N'Roses. Nikdy by mě nenapadlo, že bych ho mohl naživo někdy spatřit.

Nakonec to shodou několika náhod dopadlo tak, že jsme spolu jamovali v jednom hotelovém apartmánu, který si Andy pronajal, aby tam mohl na tajňáka hulit. On byl dost zhulenej a já dost opilej. Vyprávěl mi, jak si dával heroin s Rolling Stones, nebo o večírcích s Iggy Popem a Mötley Crüe. On mluvil napůl finsky a já blekotal pátý přes devátý, takže jsme si moc dobře popovídali. A nakonec mi strčil do ruky svoji kytaru. Ale byl jsem už v takovém stavu, že mi jenom upadla na zem. Říkám mu, že v tomhle stavu asi už nic nezahraju, a on na to, že to je rock'n'roll, že se mu to stalo taky, akorát před ním na pódiu stálo třicet tisíc lidí. Ale co vám budu povídat, naprosto nepřenosnej zážitek.

3) Zajímavého nic. Zajímavé věci mě nezajímají. Začátkem roku pojedu do Bangladéše, kde nic není. Je to země, která nemá co nabídnout. Je tam pouze bída, hlad a nemoci. Moc se těším, že si tam vyčistím hlavu od sterilního západního stylu života. Pak asi začnu připravovat nějaký songy na další desku Mandrage.


Kuba Ryba (Rybičky 48)

1) Celé podzimní turné. I v létě jsme si to užívali a bavilo nás to, ale poprvé na naše turné chodilo tolik lidí. Největším zážitkem ale byla asi vyprodaná Velká Lucerna. Srovnatelné s tím a možná i o špetku silnější bylo Brno. Náš první koncert v hale a bylo narváno. Z tý energie budeme žít celou dvouměsíční pauzu. 

2) Jsou to pro mě kapely, který na sobě makaj a je to každý rok vidět. Je jedno, jestli je to okresní přebor, nebo první liga, nejdůležitější je vidět posun a to, že se skupina v něčem snaží. Musím vyzdvihnout z kolegů třeba Mandrage, kteří se pustili do moderních vizuálních scén, TroubleGang, kteří se toho nebojej a sypou to tam chytře a srdcem, Dymytry za to, jak se hudbě věnujou a pro svý fanoušky dělaj přesně to, co po nich chtějí. Civilní obrana se zvedá, kluci ze Sendwitch kteří s námi teď jeli turné, to je další kapela, která na sobě maká. Snažíme se jít taky cestou stálých inovací a zapojování fanoušků do příběhu skupiny, proto jsou to pro mě nejlepší hudební zážitky. A Mikolas Josef mě taky baví. Ani ne tak tím, jakou muziku dělá, ale tím, jak dobře ji dělá, i celým PR okolo sebe.

3) Na jaře pojedeme tour Pořád nás to baví po kulturácích s kapelou Civilní obrana. Vydáme klip k songu Na první dojem, potom si dáme měsíc a půl pauzu, vydáme singl Biolid, kde si uděláme takovou laskavou srandu z jednoho našeho kolegy. Doufáme, ze do toho půjde s námi. V létě pojedeme fesťáky v super časech a na co nejvíc koncertů chystáme největší scénu, co jsme kdy měli. Nechte se překvapit! Po festivalové sezóně bude song Zamilovaný/Nešťastná 2: Po deseti letech. A pak turné na podzim. Je dost možný, že to bude všechno úplně jinak, ale to je na našem povolání to krásný. Hudebník míní, ale manažer mění.



Marka Rybin (Gaia Mesiah)

1) Hodně jsem si ujížděla na desce od Paramore - After Laughter. Líbí se mi ta hravost, zpěvy jsou dokonalý a i textově se mě tahle deska dotkla.

2) Skvělý zážitek byl pro mě Netsky v Roxy. Byl tak nadšený, že strhnul tou energii celou Roxy. A to byl vážně masakr. Top letošní hudební zážitek.

3) Už 1. února vydáváme s Gaiou album Excellent Mistake, po kterým následuje turné po celé ČR, včetně vystoupení na Žebříku v Plzni. V dubnu to plynule přejde do festivalové sezóny. A se Skyline se k té festivalové sezóně taky připojíme. Bude to pro mě celkem zkouška zvládnout dvě kapely naráz! No, už se nemůžu dočkat, nejlíp totiž funguji pod tlakem, tak uvidíme. 


Zeller (Cocotte Minute)

1) Nic neposlouchám a na žádný koncerty nechodím. Mám dost těch svejch. To už po mně nikdo nemůže chtít, abych se po nocích někde flákal. Musím chodit do fitka a žrát müsli, abych byl cool a fešák na instáči... Tedy, až si ho založím.

Cocotte Minute v Akropoli: EP Veď mě pokřtila fanynka

2) A to, že nikam nechodím, mě uchránilo i před jakýmkoliv zážitkem na poli kultury. Tedy, a asi i vězením, protože polovině v Česku slavnejch interpretů bych musel na koncertu vrazit do zad šroubovák.

3) Na rok 2019 chystáme velký věci. Bude zllo.


Thom Artway

1) Turné po Velké Británii s kapelou. A z těch mých sólových koncertů jsou to dva vyprodané v Uherském Hradišti. Atmosféra, kterou tam vytvářejí místní lidé, je neuvěřitelná. 

2) Jednoznačně koncert Ólafura Arnaldse v Lucerně.

3) Budu hodně hrát. Nicméně již v lednu se chystám někam zavřít a připravovat nový materiál - hned jak se vrátím se showcaseového festivalu Eurosonics.


Pokáč

1) Vůbec to, že na můj koncert někdo přijde, je ten největší a zároveň nejabsurdnější zážitek.

2) Myslím, že letos jsem žádnou kapelu neviděl zepředu. Navíc Taylor Swift pořád odmítá přijet do Prahy, takže není důvod nikam chodit.

3) Nový album, velkej křest ve Foru Karlín a spousta dalších, nuda snad nebude. Na jaře turné, v létě fesťáky, taková klasika... ale vrchol roku určite koncert v megalomanským Karlíně.

připravili: Josef Martínek, Markéta Koloničná, Hana Bukáčková

Témata: anketa, Voxel, Ewa Farna, Lenny, Lipo, Žofie Dařbujánová, Imodium, Pavel Callta, Rybičky 48, Pokáč, Thom Artway, Mandrage, Gaia Mesiah, Cocotte Minute

zavřít