ANKETA (I.): Jak hodnotí uplynulý rok a co letos chystají Mňága a Žďorp, Vypsaná Fixa, Jelen, Pokáč a další?

Vydáno 01.01.2020 | autor: Hana Bukáčková

Rok 2019 je minulostí. Jaký byl pro vybrané muzikanty, která hudba je v něm oslovila a co chystají pro rok 2020? V první části naší ankety odpovídali Petr Fiala z kapely Mňága a Žďorp, Pokáč, Voxel, Jindra Polák ze skupiny Jelen, Martin Harich a mnoho dalších. 

ANKETA (I.): Jak hodnotí uplynulý rok a co letos chystají Mňága a Žďorp, Vypsaná Fixa, Jelen, Pokáč a další? ANKETA (I.): Jak hodnotí uplynulý rok a co letos chystají Mňága a Žďorp, Vypsaná Fixa, Jelen, Pokáč a další?

Hudebníci odpovídali na následující otázky: 
1) Jak hodnotíš uplynulý rok z pohledu svých hudebních aktivit?
2) Jaké album nebo živé vystoupení tě v uplynulém roce nejvíc oslovilo?
3) Co je v plánu na rok 2020?

 

RADEK ŠKAROHLÍD (HENTAI CORPORATION)

1) Bylo to košaté, oproti minulým rokům jsme však ubrali na počtu akcí a soustředili se na psaní nového matroše. Každopádně troják na Rock for People nebo opětovné hraní po boku Michala Pavlíčka byl zážiteček.

Hentai Corporation v Plzni: Živelná smršť převálcovala Divadlo Pod Lampou

2) Hodně jsem si jel oldschool blues. Nic novýho jsem neobjevoval. Letos to bylo ve znamení Johna Lee Hookera. Kromě našich akcí jsem na koncerty moc nechodil, nebylo chuti a je to furt dokola stejné. I když teď jsem vlastně byl na Michael's Uncle na Sedmiččce na Strahově a byla to p*del jaksviň. Kluci jsou genitální.

3) Animovanej krutoklípek s environmentální tematikou a první část desky, vyjde to hned zkraje roku. Songy jsou totální sedmiminutový opusy a grafika je minimalismus á la Picasso před smrtí na piku. Takže to bude nádherný, opět. My si to umíme udělat hezký. Pak odjedeme na jaře turné a v létě budeme prudit na velkejch akcích. Prostě se tomu našemu syflu nevyhneš.

PF: Nemnožte se, nemá to stejně cenu.

 

MARKA RYBIN (GAIA MESIAH + SKYLINE)

1) Hudebně jsem letos byla nadmíru produktivní. Nikdy jsem nejela v takovém zápřahu v kuse se dvěma kapelami. Někdy to bylo trochu náročné na přejezdy mezi festivaly, ale o to víc jsem měla pocit, že fakt makám. S Gaiou jsme vydali album Excellent Mistake na začátku letošního roku a se Skyline na nové desce pracujeme.

2) Letos jsem objevila kapelu Leoniden, na které jsem byla dvakrát naživo. Neuvěřitelný hlas a nadějné melodie, trochu naivní, ale plné energie. Doporučuji živé vystoupení. A potom samozřejmě moji oblíbení The Asteroid Galaxy Tour, roztomilá performance naživo.

3) V roce 2020 je v plánu živé album s Gaiou, které vyjde na začátku února, a se Skyline se blížíme do finále s novou deskou, kterou budeme vydávat na jare. To bude jízda!

PF: Buďte zodpovědní za svůj život, tak si lze užít svobody. Nikdo jiný vám totiž do hlavy nevidí! A nebojte se, ještě se nestalo, že by něco nějak nedopadlo :*

 

MÁRDI (VYPSANÁ FIXA)

1) Byl to pro nás naprosto skvělej rok! Měli jsme kulatý narozeniny, vydali jsme desku a skoro všude, kde jsme hráli, bylo vyprodáno nebo v horším případě narváno. Nádhera! 

Největší koncert v dějinách fixího lidu. Vypsaná Fixa se ve Foru Karlín pořádně rozepsala

2) OTK - Druhá šance a pak samozřejmě naše Kvalita.

3) Budeme hrát a víme dokonce kde, protože už teď máme naplánovaný koncerty skoro na celej rok. 
 
PF: VF 2020!!!

 

TONDA RAUER (HARLEJ)

1) Rok 2019 byl pro Harlej, myslím, hodně pozitivní a pracovní. Jarní i podzimní šňůry dopadly velice dobře a v létě jsme kromě spousty dalších akcí poprvé hráli na putovním festivalu Hrady CZ, což byl pro nás hodně příjemnej zážitek. Navíc jsme vypustili novej singl a klip Nejsem zklamanej a máme skoro dokončený nový album.

2) Z koncertů určitě moji oblíbenci Metallica a Phil Collins. Těch alb bylo hodně, těžko vybírat.

3) Příští rok oslavujeme 25 let Harleje. Na jaře pojedeme k výročí halový turné, který zakončíme 18. dubna v Praze ve Foru Karlín. Na jaře vyjde nový album, k tomu nějaký klipy, festivaly a na podzim jedno překvapení, na který se moc těším.

PF: Do novýho roku přejeme za Harlej všem hodně pohody a porozumění a málo stresu a problémů. A hlavně klid.

 

MARTIN HARICH

1) Určitě přelomový v mojí tvorbě. Po osmi letech trpělivé práce se moje hudba konečně rozezněla rádiovým éterem, což je pro hudebníka - skladatele jeden z nejlepších pocitů, zadostiučinění. Tento rok se nesl v duchu skladby Serious Trouble a práce na novém albu Blue, které vyjde hned zkraje roku 2020. 

2) Popravdě jsem netrpělivě čekal na novou tvorbu od Coldplay. Nakonec však musím říct, že jsem tento rok asi nejvíc poslouchal Deana Lewisa, Toma Walkera, Chainsmokers a Anne-Marie. V posledních měsících jsem pracovně trávil hodně času v USA, kde jsem "přičichl" ke kráse country. Musím říct, že kdysi jsem si byl naprosto jistý, že se to nikdy nestane. Ale třeba Wagon Wheel od Dariusa Ruckera si pouštím skoro každý den a v duchu u toho cestuji starým Mustangem po R 66. Ideální při sprchování.

3) Můj kamarád říká, že je třeba mít velké a přehnané plány, protože když se z nich pak splní alespoň polovina, stále je to super. Takže: vydat anglicky zpívané album Blue, které už je hotové, dokončit hudbu do muzikálu Christmas Carol od Charlsese Dickensa, kterou zrovna píšu v New Yorku, spousta energických koncertů a samozřejmě cestování. Ať už sám, nebo s mými nejbližšími. Cestování považuji za jedinou investici, která se vždy bez rizika vrátí v podobě nezapomenutelných zážitků v našem životě. 

PF: Přeji vám, aby byl váš rok 2020 plný dní, po kterých si řeknete, že stály opravdu za to. S vaší rodinou, přáteli a dobrou hudbou.


PETR FIALA (MŇÁGA A ŽĎORP)

1) Rok 2019 byl pro kapelu skvělý rok. Natočili jsme novou desku Třecí plochy, v Sonu a s panem Cimfem za mixem. Album ma výborné ohlasy u fanoušků i bezva recenze, jsme moc rádi, neb jsme se hodně snažili, aby to byla dobrá deska. K novým písničkám jsme natočili zatím tři klipy. Taky jsme odehráli během roku stovku koncertů a nemůžu si vzpomenout na nějakej špatnej, takže dobrý. Kapela drží pospolu, máme se rádi a těšíme se na další dobrodružství!

Petr Fiala (Mňága a Žďorp) interview: Jsme kapela, která žije tím, že dělá nové písničky, nežijeme jen z podstaty

2) Letos jsem toho kvůli práci kolem desky a přestavbě novýho bydlení moc nestihl, ale byl jsem na Kool and the Gang, a když spustili Celebration, bylo to boží!!!

3) Příští rok zveřejníme na jaře dva nové klipy, v reedici vyjdou na vinylu tři alba z devadesátek Furt rovně, Ryzí zlato a Chceš mě? Chci tě!, bude pokračovat jarní část Třecí tour a 1. dubna oslavíme 33 let existence kapely. Vypadá to slibně!

PF: Mějte se krásně, užívejte života se vší pokorou, dělejte si, co chcete a nebojte se ničeho a nikoho, kurvadrát, děkuju!


 

JINDRA POLÁK (JELEN)


1) Rok 2019 byl pestrý a nadupaný v tom nejlepším slova smyslu, objeli jsme celou republiku, ať už přes léto na festivalech, nebo na podzim na našem turné Půlnoční vlak. Potkali jsme spoustu nových, inspirativních lidí a hlavně si užili spoustu muziky a legrace. Mám obrovskou radost z toho, jak nás to společně pořád baví a jak skvělá atmosféra v kapele je. Takže za mě uplynulý rok - 200%! 

LIVE: Půlnoční vlak Jelena razantně zahoukal v ostravském klubu Garage

2) Obrovský zážitek pro mě byl koncert Eda Sheerana v pražských Letňanech. Zažít tu energii a jeho charisma naživo byla obrovská inspirace! Z nových alb jsem si zamiloval While I'm Livin' americké country legendy Tanyi Tucker, navíc produkované mojí oblíbenou písničkářkou Brandi Carlile. A trochu se zpožděním (ale o to větším nadšením) jsem objevil album Rainbow (2017) popové zpěvačky Keshy a úplně si ho zamiloval.

3) Chystáme s Jelenem pár vlastních koncertů a v létě samozřejmě vyrazíme na fesťáky, už teď máme prakticky plný kalendář, ale nejdůležitější pro nás aktuálně je práce na novém autorském albu. Máme rozepsanou spoustu nových písniček a už se nemůžeme dočkat, až se s nimi zavřeme do studia!

PF: Zdravíme naše fanoušky, kamarády a samozřejmě všechny čtenáře iREPORTu. Moc vám děkujeme za fantastickej rok a za to, že vás muzika (nejen ta naše) pořád zajímá a baví, že chodíte na koncerty, podporujete svoje oblíbené interprety a že díky vám může ta naše scéna pořád růst a kvést! Díky moc, hodně štěstí, zdraví a lásky v novém roce a samozřejmě spoustu nové muziky, bez toho by to nešlo! Vaši Jeleni


 

POKÁČ

1) Za mě supr. Nový album, mraky koncertů, na který občas i někdo přišel... nemůžu si stěžovat!

2) Byl jsem v Roxy na Passengerovi, ten byl klasicky skvělej. Album... zaujal ně Alec Benjamin. Zničehonic takhle skvělý songy, zejména Steve je můj favorit.

3) Songy, klipy, turné... No, bude toho zas moc, letošek byl teprv začátek!

PF: Mějte skvělej rok se skvělou muzikou a nestyďte se za to, že dodnes tajně posloucháte Lunetic.


 

CZENDA (POST-IT)


1) Za Post-It byl rok 2019 potentní jak hudebně, tak i z rodinného hlediska. Přibyly nám tři noví členové Post-It gangu a zrodilo se naše nové EP. Takže se můžeme docela pochválit.

2) Nejvíc mě zaujal koncert dánské kapely Siamese, která tady předskakovala na podzim australským Dead Letter Circus. Neskutečně dobrá muzika, moderní sound. Skvělá performance! Jak se říká u nás ve Vršovicích, při jejich
koncertu mi "vypadly hračky"!


3) Chystáme se koncertovat a zahrát si konečně písničky z nového EP taky naživo. Těšíme se na letní sezonu a pokud vše klapne, rádi bychom udělali menší turné po ČR. 
 
PF: Přátelé, kamarádi. Ať je rok 2020 balzámem nejen pro vaše hudební duše. A vězte, že "Co tě neposílí, to tě zabije"! Budeme se těšit na viděnou.



VOXEL

1) Asi jsem nezažil intenzivnější rok, vznikla kapela, udělali jsme kampaň na Startovači, nahráli CD Nanovo, jeli turné s Čechomorem, natočili první kapelní videoklip, vyprodali Palác Akropolis. Byl to náročný, ale skvělý rok!

Voxel interview: Když k tomu přistupujete zodpovědně, začne kolem kapely proudit správná energie

2) Byli jsme se ženou na koncertě kapely The Lumineers, která jede světové turné k nové desce III. A takový koncert bych chtěl jednou z pódia zažít. Bylo v tom vše, muzikálnost, lidskost, energie, silné melodie i překvapivé momenty, např. sólo na dva klavíry. Zážitek jaxviňa!


3) Už na leden chystáme nový singl s videoklipem a přes léto pojedeme další koncerty s Čechomorem po amfiteátrech, moc jsme si sedli a dohodli se, že v roce 2020 naše koncertní sety ještě více propojíme, nemůžeme se dočkat!
 
PF: Čtenářům iREPORTu bych přál přesně to, co sobě a své rodině - radost ze všedních věcí, odvahu vycházet ze svých bublin a komfortních zón, chuť obklopovat se lidmi, kteří nás obohacují, a ne těmi, kteří nás vysávají. Krásný nový rok!

Hana Bukáčková, foto: Petr Tibi, Jana Braunová, archiv interpretů

Témata: anketa, Jelen, Pokáč, Voxel, Martin Harich, Gaia Mesiah, Skyline, Hentai Corporation, Vypsaná Fixa, Mňága a Žďorp, Post It, Harlej

zavřít