ANKETA (II.) Jak hodnotí uplynulý rok a co letos chystají Marpo, Rybičky 48, Xindl X, Pekař nebo Cocotte Minute?

Vydáno 02.01.2020 | autor: Hana Bukáčková

Rok 2019 je minulostí. Jaký byl pro vybrané muzikanty, která hudba je v něm oslovila a co chystají pro rok 2020? Ve druhé části naší ankety odpovídali zástupci kapel Rybičky 48, Cocotte Minute nebo Fast Food Orchestra, dále Marpo, Xindl X a mnozí další.

ANKETA (II.) Jak hodnotí uplynulý rok a co letos chystají Marpo, Rybičky 48, Xindl X, Pekař nebo Cocotte Minute? ANKETA (II.) Jak hodnotí uplynulý rok a co letos chystají Marpo, Rybičky 48, Xindl X, Pekař nebo Cocotte Minute?

Hudebníci odpovídali na následující otázky: 
1) Jak hodnotíš uplynulý rok z pohledu svých hudebních aktivit?
2) Jaké album nebo živé vystoupení tě v uplynulém roce nejvíc oslovilo?
3) Co je v plánu na rok 2020?

KUBA RYBA (RYBIČKY 48)

1)  Z pohledu kapely to byl skvělej rok... Na jaře naše turné navštívilo přes 15 000 lidí, v létě super sezóna na festivalech a podzimní turné bylo téměř celé vyprodané a přišlo skoro 20 000 lidí. Nikdy jsme neměli tak plodný rok. Navíc se povedlo natočit pár singlů a máme i nové členy týmu, kteří výborně zapadli. Byl to zkrátka super rok.

Rybičky 48 slavili sedmnáctiny v Lucerně. Vzpomínali na své začátky a zvali do O2 areny

2) Je hrozně těžký na tohle odpovědět. Teď na podzim mě asi nejvíc dojala Lucerna, která byla už půl roku dopředu vyprodaná. Všechny koncerty měly super atmosféru, ale namátkou musím z tohoto turné ještě vyzdvihnout Velké Meziříčí a Dolní Benešov.

3) Příští rok budeme hrát trochu méně, na jaře máme čtyři halový koncerty. Na Valentýna začínáme v Pardubicích a pak každý týden jeden. Následuje Plzeň, České Budějovice a končíme v Brně na Výstavišti. Na podzim pak máme koncert jediný, a to O2 arenu. Rok 2020 pro nás bude hodně náročnej, ale čeká nás spousta novejch zážitků.

PF: Buďte dobří, šťastní, ohleduplní a upřímní... A milujte, ku*va! 


ZELLER (COCOTTE MINUTE)


1) Nejvíc všeho ever! Koncerty, mejdany, návštěvnosti, merchandising série, tržby, ohlasy, rozhovory, views na YouTube, poslechů na Spotify. Nemám si na co stěžovat!

Cocotte Minute potvrdili pověst koncertních bláznů, Zeller skočil ve vyprodané Akropoli z balkonu

2) Na toto jsem strašnej ignorant. V podstatě už nic neposlouchám a na žádný koncerty nechodím. Jsem padesátkrát za rok na svým vlastním gigu, čili není těžký pochopit, že po žádným jiným bordelu už netoužím.

3) Na jaře  odjedeme neplánovanou druhou várku turné Czeko 15 let. Ozvala se spousta klubů, že to máme dovézt i k nim, což rádi uděláme. Předpokládám, že v létě zapálíme pár festivalů a na podzim by mohly padnout větší sály s ještě jednou, pro někoho možná překvapivou, partou. Ale zatím je to tajemství.
 
PF: V novým roce se konečně zbavte všech šmejdů kolem sebe a naházejte je do rokle. Nenechte si kecat do života od looserů a nul, co nikdy nic nedokázaly, a začněte pořádně žít ten svůj! At se klidně všichni po*erou. Metal! Metal dětem!




RUDOLF BRANČOVSKÝ (POLETÍME?)

1) Byl to hezký rok. To, že jsem se přestěhoval na vesnici, se kladně odrazilo v energii, které teď lidem mohu dát více.

2) Fauré Requiem - King's College Cambridge

3) Rádi bychom představili dva nové klipy. První je překvapení a druhý bude pokračováním klipu a příběhu Lokomotiva. Od února začneme po pauze opět koncertovat, zahajujeme 15. února v Peci pod Sněžkou a pak hned hrajeme v Praze v Lucerna Music Baru. Teď máme naplánované hraní do konce března a samozřejmě v létě spoustu festivalů. Kromě všeho budu slavit čtyřicáté narozeniny slavnostním koncertem v Mahenově divadle v Brně a velkou výstavou svých obrazů.  



 
XINDL X

1) Rok 2019 hodnotím z hudebního hlediska velice kladně. Sice jsme díky mé misi ve StarDance, která mi zabrala skoro celej podzim, nemohli odehrát tolik koncertů jako v předchozích letech, ale i tak máme za sebou spoustu vystoupení na festivalech, což jsme si moc užili. A hlavně budu ještě dlouho vzpomínat na svůj narozeninovej koncert ve Foru Karlín, kam nás přišly podpořit čtyři tisíce fanoušků. Před pár lety by mě nenapadlo, že se někdy něco takovýho může stát. Samozřejmě mám taky radost z mojí výběrovky Anděl v blbým věku. Se svojí první kapelou na gymplu jsem kdysi vydal samizdatem desku, co se jmenovala Greatest Hits. Tehdy byl ten název čirá ironie. To, že teď vážně můžu vydávat desku největších hitů, je jeden ze splněnejch muzikantskejch snů.

LIVE: Xindl X ve Foru Karlín slavil narozeniny, křtil album a převzal platinu

2) Z Eda Sheerana jsem byl nadšenej už minulý rok, když jsem ho viděl ve Vídni, a úplně stejně jsem byl nadšenej i tentokrát v Praze. Na koncert Jiřího Korna v O2 areně jsem se šel podívat víceméně jen ze zvědavosti, ale byl jsem z něj absolutně nadšenej zrovna tak. Třetí nezapomenutelnej zážitek byl koncert Tomáše Kluse s Janáčkovou filharmonií k jejich desce Klusymfonie.

3) Na začátek roku máme nachystané charitativní koncerty pro Dům pro Julii, kterými bychom rádi podpořili vznik jednoho z prvních dětských hospiců u nás. Pak se po několika letech vrátíme s koncertní šňůrou na Slovensko. Dál nás čekají letní festivaly a pak už se budeme jenom flákat. Ne, dělám si legraci, flákat se nebudeme, i když si od koncertů dáme skoro na půlrok pauzu. V tom období totiž budeme připravovat náš největší koncert, který proběhne 30. ledna 2021 v O2 areně.

PF: Do novýho roku přejeme všem fanouškům hodně muziky za málo peněz a všem kapelám hodně peněz za hodně muziky... A hlavně hodně radosti!


 

JIŘÍ BURIAN 

1) Minulý rok byl jako každý velmi hektický a rychlý. Podařilo se mi udělat to, co jsem si v životě přál, a měl jsem tu možnost spolupracovat se skvělými lidmi.

2) Nejvíc mě oslovilo album Bert and Friends - Supr. To je pro mě jasná deska roku.

3) Rok 2020 bude rok alb. Počítal jsem to a vydám jich zhruba pět. Nová deska Kapitána Dema, album s Lénou Brauner, moje sólo, Eleni Michailidu - zpěvačka, se kterou máme hotovou desku. A ještě zpěvačka VeN, ta vydá album, na kterém mám většinu tracků. V plánu jsou stále i noví Southpaw, a tak jsem zvědavej, kdo to bude všechno exportovat.



 
MARPO 

1) Byl dost takovej divokej, ale nakonec jsme vydali novou desku, takže jsme ho zakončili úspěšně.

2) Super je novej Yelawolf, to mě baví hodně!

3) Motherfu*kin EDEN 27/6.



 
JAKUB KÖNIG (ZVÍŘE JMÉNEM PODZIM, KITTCHEN)

1) Teď v prosinci mne několikrát napadlo, že to byl asi ten hudebně a umělecky nejspektakulárnější rok, co jsem zažil. A to mám poslední dobou štěstí na moc hezký a plnotučný roky. Na jaře jsme totiž natočili se Zvířetem jménem Podzim a Pjonim trochu na tajňačku album Září. Během roku jsem měl hned několik výstav se zvířecí tematikou, které často doprovázely vystoupení literárně vizuálního Malého zvířete. Asi největší a nejdůležitější v kutnohorském GASKu, na jehož nádvoří jsme postavili a zapálili velkou dřevěnou sochu zvířete. A v listopadu jsme s velkou kapelou odjeli báječnou šňůru, co kromě vyprodaný Akropole a několika zastávek po Česku obsahovala i koncerty v Drážďanech a Bratislavě. A v prosinci jsme pak rok uzavřeli další Akropolí s Kittchen a Post-hudbou. Byl to krásnej rok, děkuju.

RECENZE: Zvíře jménem Podzim vydali asi nejlepší českou desku roku 2019

2) Nejvíc mě zasáhla deska Double Negative od kapely Low. To jsem fakt koukal s otevřenou pusou a na začátku při poslechu bojoval s fyzickým diskomfortem... aby mě to pak úplně pohltilo. Takhle se dá taky dělat hudba? A taková hudba, rozbitá a roztříštěná, se mnou může takhle silně hejbat... A stejně silně na mě zafungoval i jejich koncert v Meet Factory.

3)  Na jednu stranu určitý zklidnění, dát do pohybu celou tu mašinu Zvířete kolem natáčení desky stojí ohromný množství energie. Připravit se dobře na koncerty, sehrát se. To teď máme za sebou. Na léto nás čekají nasmlouvané festivaly, zkusíme na nějakým krásným místě natočit živou desku... a pokud se nám podaří vyšetřit na jaře či na podzim čas, rádi bychom vyjeli na nějakej prodlouženej víkend s Kittchen. V hlavě se mi usazujou spóry novejch písniček, těším se na soustředěnou a klidnou práci.

PF: Hodně štěstí v novém roce, žijte svý sny.




FILIP  VONDRÁŠEK (FAST FOOD ORCHESTRA)

1) Byl to naprosto úžasnej rok a nemůžu říc nic jiného než to, že jsem spokojený a šťastný za to, že můžu dělat to, co dělám.

2) Skvělých alb bylo více než dost. Namátkou mě chytly nové desky PUP, Tiger Army, Zac Brown Band, Tones And I, Tegan and Sara, The Menzingers nebo třeba The Devil Wears Prada. Koncert roku za mě na plné čáře vyhrál Yungblud v Roxy. To byla absolutní bomba, kterou už jen tak něco nepřekoná.

3) Tak asi nejpodstatnější je to, že jdeme v dubnu do studia, pak nás čekají letní festivaly a na podzim vyrazíme na turné k desce po ČR. Když všechno dopadne, jak má, v zimě bychom se chtěli vrátit na deset koncertů do Jižní Ameriky.
 
PF: Čtenářům, redakci iREPORTu i fanouškům přeju úspěšný rok 2020, a to nejen v hudebním slova smyslu. 2020 je nový začátek. Začněte co nejlépe a budete mít skvělé i roky následující.


 

PETR TOMS - PEKAŘ

1) Celý rok se nám daří - zvlášť příjemné byly letní festivaly a v tomto duchu se neslo i naše podzimní akustické turné, z velké části vyprodané.

2) Na Létofestu v Pardubicích mě zaujali Wanastowi Vjecy. Musím říct, že jsem v té chvíli pochopil, k čemu se snaží přiblížit jiné kapely. A taky to, že na všechno klobouk nestačí.

3) Hned na jaře 2020 jedeme VAMOS Tour s Jakub Děkan Band. Vznikne i společná píseň se stejným názvem. Na léto chystáme další píseň, která bude naši festivalovou hymnou, se kterou budeme startovat. Máme toho teď hodně na práci. Malém bych zapomněl, ze nás bude čekat natáčení nového alba, a to ve spolupráci s Ronym Janečkem, se kterým jsme letos pracovali na písni Větrolamy.
 
PF: Přeji všem čtenářům vše dobré do roku 2020. Pevné zdraví, boží požehnání a skvělou českou muziku od Pekaře.


 

MARTIN ČUPKA (JOHN WOLFHOOKER)

1) Velkou část roku jsme strávili skládáním a nahráváním materiálu na naše nové album, které je podle mě to nejlepší, co jsme dosud jako kapela vytvořili. Kromě toho se nám povedlo odehrát naše dosud největší koncerty, které jsme si strašně užili - Tipsport Aréna s Hollywood Undead a Forum Karlín s Enter Shikari. Na obrovské moshpity na našem akustickém koncertě na Rock For People též určitě nezapomene. 

Hollywood Undead šlehali v Praze plameny. Předskakovali jim John Wolfhooker

2) Nejvíc mi z celého roku v paměti utkvěly asi koncerty Twenty One Pilots a Billie Eilish v O2 areně. Baví mě, jak postupně oba interpreti stoupají nahoru navzdory tomu, že si hudba stále dělají po svém. Užil jsem si také koncert Mikea Shinody a Yungbluda. Z menších koncertů to byly asi Casey v Modré Vopici. 


3) Už se nemůžeme dočkat, až budeme hrát songy z nové desky naživo, takže hlavně koncertování a skládání nového materiálu. 

PF: Čtenářům bych rád popřál vše nejlepší do nového roku, hodně kvalitní hudby, koncertů a aby byli otevřeni také novým žánrům.  

Hana Bukáčková, foto: Romana Šlapáková, David Malík, Nicola Bernard, archiv interpretů

Témata: anketa, Rybičky 48, Pekař, John Wolfhooker, Jiří Burian, Marpo, Cocotte Minute, Poletíme?, Xindl X, Fast Food Orchestra, Zvíře jménem podzim

zavřít