ANKETA (II:): Jak tráví léto muzikanti? Volt z UDG zažil divokou noc na přehradě, Thom z Imodium se chladí ledovými pytli

Vydáno 08.08.2018 | autor: Josef Martínek

V první části ankety nám svůj způsob trávení léta poodhalili Voxel, Petr Fiala nebo Pokáč, v té druhé jsme vyzpovídali další sedmičku hudebníků či kapel. Proč mají letos Zrní lehčí režim? Jaký největší bizár objevil v přehledu letních akcí Zeller z Cocotte Minute? A kdo s tropickým počasím nebojuje, ale vyžívá se v něm? I to jsme se dozvěděli. 

ANKETA (II:): Jak tráví léto muzikanti? Volt z UDG zažil divokou noc na přehradě, Thom z Imodium se chladí ledovými pytli ANKETA (II:): Jak tráví léto muzikanti? Volt z UDG zažil divokou noc na přehradě, Thom z Imodium se chladí ledovými pytli

Hudebníci odpovídali na následující otázky:

1) Letní sezóna je v plném proudu. Hraješ na mnoha festivalech, stihl jsi i dovolenou? Kde jsi už byl a kam se případně chystáš?
2) Jaký největší zážitek máš spojený s létem?
3) Jaký největší bizár máš spojený s letošními festivaly?
4) Jak bojuješ s aktuálním vedrem, které panuje v ČR?

ANKETA (I.): Jak tráví léto muzikanti? Kuba Ryba si napouští vanu na zahradě, Petr Fiala nesnáší klimatizaci


Jan Unger (Zrní)

1) My máme letos o něco lehčí režim, protože se nám roděj děti. Juklovi se má Meda narodit každym dnem, Caitovi se narodila Alžběta 14 dní zpátky, Ondřejův Eliáš je tu od března. No, a tak jsme měli a máme radši kolem těch plánovanejch termínů porodu volno, aby kluci mohli bejt se svejma ženama u toho. To jsou naše letošní rodící dovolený. Já ji takhle měl loni a předloni, když jsem pozoroval příchod našich dvou kluků - Nuka a Kuma. Bulvár co?

2) Co se našich letošních letních koncerů týká, zažili jsme neskutečnej koncert ve Vesnickým klubu Vaška Koubka v Chotěmicích. Už jsme tam v tý jeho stodole hráli asi poosmý, vždycky to bylo výjimečný, ale letos se stalo něco neskutečnýho. Byl to trip, mysteriózní zážitek. Ten koncert se roztočil do ohromný energie. To se čas od času souhrou všech okolností povede. A místa jako tohle tomu nahrávaj, protože tam lidi spí, jsou uvolnění, chtějí se tomu otevřít, dělá se oheň. Je to krásný místo, vládne rodinná atmosféra. Tyhle zážitky na koncertování hledám a fascinujou mě. Jo a hodně tomu pomohla i parta motorkářů, kteří tam na nás tradičně na takovejch těch nejslabších motorkách - fichtlech, pionýrech - jezděj z Dobříše. Tímto je zdravím!!

Zrní zajiskřili Černou hodinkou a půl na střeše Lucerny

3) Možná hraní v Český Lípě na náměstí po Ivanu Mládkovi? Ta kombinace nevšední. Přídavek Jožin z bažin a pak Zrní. Plný náměstí zpívá hity Ivana Mládka a my se chystáme v backstagi. Ale nakonec to bylo uplně dobrý! No a teď si na zahradě už dva dny zpívám: sousedovic Toníček, nemá žádný koníček...

4) Já mám nějak vedro rád. Jako bych byl kdysi Afričanem, nebo jiným obyvatelem horkejch míst světa. Nějak mi to je vlastní, bejt ve vedru, potit se, makat na slunci. Nedělá mi to problém. Cejtim, jak mě slunce nabíjí, jak jsou ty paprsky sladký. Ale zahrada bojuje se suchem, a tak trávim spoustu času zalejvánim. A bojuje celá příroda, a to mě trápí, protože vidim, jak velkej podíl na tom suchu má člověk svým počínánim. Rozčiluje mě to a nechápu, že se s tim na vládní úrovni něco nedělá. Proč máme nejrozsáhlejší polní celky snad z celý Evropy? Proč se tolik let od komunismu pořád nevrátily ty remízky, o jejichž kolektivizačnim rozorávání jsme se učili už na základce? Pořád za to snad můžou ty komunisti? To už asi ne...

Thom Fröde (Imodium)

1) Zatím ne, ale mám ji letos po letech v plánu. Určitě budu cestovat vzduchem, protože v zadku mám tisíce kilometrů po našich úžasných silnicích a cestovat za mořem podobným způsobem, to bych asi už umřel! Zajímá mě Egypt, ještě jsem tam nebyl a na potápění prý není lepšího místa!

2) Ani ne tak s létem jako s příchodem jara, kdy všechno kvete. Býval jsem celkem silný alergik na pyl. Takže věčně zarudlý očí a hlavně plnej nos. Znáte to jak se chcete zasmát, ovšem bez otevření pusy? Zkuste si to a zjistíte, že jde hodně vzduchu nosem ven. A co jde ještě ven, když ten nos máte ucpanej? Ano, stalo se mi to přímo na pódiu. 

Imodium a Portless vyrazí na společné podzimní No Man Tour

3) Běžný každoroční bizárek spočívá v "módě", kterou některé zejména prostornější figury razí.

4) Těžko, větrák naplno, klimatizaci si s hlasivkama nemůžu dovolit. Začal jsem si objednávat domů pytle plný ledu. To je absolutní pecka, která se dá využít všelijak.

Fido (Fast Food Orchestra)

1) Dovolenou jako takovou jsem rozhodně nestihl. Ta je v létě pro většinu muzikantů těžko dosažitelný luxus, ale povedlo se mně párkát v týdnu vyrazit na chalupu nebo ke kamarádům na Berounku, takže docela dobrý. V září máme týden volno, tak pojedu zrelaxovat k moři a tradičně v některým ze zimních měsíců vyrazím někam na surf. Hodně přemýšlím o Namibii. Taky se s klukama z kapely chystáme za týden na soutředění, takže grilovačky, španělky a pohoda, zkrátka léto, jak má být.

2) Léto je skvělý obecně. Festivaly, pohoda, koupačky, slunce, rozpálené město, letní lásky a všechno, co k tomu patří. Asi nemám žádný konkrétní zážitek, spíš takový velký celek toho všeho. Stačí třeba v srpnu projíždět venkovem při západu slunce, na obou stranách silnice pole s čerstvě posekanou slámou. Noční obloha plná padajících hvězd. Perfekce!

3) V tomto ohledu jsem se asi nejvíc bavil jako návštěvník festivalu Obscene Extreme. To je totiž naprosto geniální místo s neuvěřitelnou koncentrací pořádných "podivínů". Škatulka bizárek je tomu málo. To myslim teda v tom nejpozitivnějším duchu, málokde je možné vidět tolik legrace a nadsázky jako tady. Všem vřele doporučuji.

4) Nebojuji, miluju to. Hodně spim pod větrákem, piju (vodu), chodím se koupat a vůbec se netěším na zimu.

Zeller (Cocotte Minute)

1) Teď zrovna nám začala jakože kapelní dovolená na 14 dnů, ale spíš začínám dohánět všechny resty, co mi během prázdnin zatím naskákaly na záda. Není to úplná sranda dělat tyhlety heavy metaly, k tomu chodit do práce, dodělávat desku a hlídat tři malý děti, protože zavřeli školky a školy. Obzvlášť když ti žena nastoupí po osmi letech mateřský do práce. Zatím jsem právě nebyl nikde a nejsme ani schopný se se ženou potkat a domluvit se, kam tu naši zvěř odvezem.

2) Vůbec netuším. Já to mám obvykle tak divoký, že každej den je tak trochu největší zážitek.

LIVE: Cocotte Minute rozžhavili Prahu, na koncert si vzali fakíry a akrobatku

3) Ortel 18. 8. 18 v Písku... To bude asi ten správnej A.H. koncert a i bizárek roku ne? Škoda, ze to není v Letech u Písku. To by byl dokonalej koncept.

4) Rád bych napsal, že jsem zavřenej někde ve sklepě pivovaru a snažím se propít na dno cisterny, ale ve skutečnosti se pařím v autě s rozbitou klimatizací, protože finišujem s EP, připravujem klip, takže běhám a schůzuju kolem toho.

Radek Škarohlíd (Hentai Corporation)

1) Dovolenou v pravém slova smyslu ne, měříme s výzkumným týmem vzorky v rámci vědeckého projektu, takže přes týden se musí tvrdě dřít. Každopádně chystám se na chatu, zbydou-li volné dny na refresh.

2) Rozhodně hostování Pražskému výběru, bylo příjemné se s klukama potkati.

LIVE: Nezkrotní bouřliváci Hentai Corporation pokřtili album ve vyprodaném klubu

3) Asi ne. Jsme starý a hodný. 

4) Sdílím info o globálním oteplování a prosím v meditaci kokoty typu Trumpa, aby sa probrali. 

 

O5 a Radeček

1) Každé léto si necháváme jeden víkend bez koncertů, ať můžeme vyrazit na dovolenou. Letos je to právě příští víkend, kdy nikde nehrajeme. Všichni vyrazíme na jih, což letos nemá ten správný efekt, protože z ukrutného horka pojedem ještě do většího. Příští rok musíme změnit kurz na sever, třeba k Baltu, jako když jsme byli malí. (úsměv)

2) Určitě je to hraní na velkých festivalech, hrát pro hodně lidí, a ještě když si zpívají s námi naše písničky, to nám zatím nezevšednělo a pořád nás to dostává. Stejně tak celková atmosféra festivalů, backstage, potkávání se s ostatními komedianty.

LIVE: O5 a Radeček se na střeše dotkli pražského nebe

3) Letos se nám takové ty šílené bizáry docela vyhýbají, ale máme štěstí na docela bizarní moderátory festů, ne všichni, ale hodně z nich jsou fakt svérázní človíčkové.

4) S vedrem bojujeme tak, že hrajeme na Přehrady festu. Ale jinak nad námi vedro vyhrává. Trávíme hodiny na cestách v dodávce, kde kvůli zpěvákům nemůžeme zapnout klimu, takže je to fakt hnus. V poslední době je už takové vedro, že nám přestaly chutnat i panáky. Strašná doba! 

Volt (UDG)


1) Byl jsem na čtyři dny v Řecku a pak taky hodně času mezi víkendy trávím v Českým ráji, kde to miluju. Navíc jsem se letos na jaře odstěhoval z Prahy. Teď mám zahradu, na který jsem taky dost. Kousek za barákem les, hory. Když jsem doma, mám takový svoje procházkový kolečko, který večer obejdu. Nadechnu se čerstvýho vzduchu v lese, projdu se. Pro někoho možná obyčejná věc, ale pro mě jako člověka, kterej teď deset let byl v malým bytě v centru Prahy, je to naprosto boží! Celý letošní léto se vlastně cítím jako na jedný velký dovolený. Beru tak i fesťáky - ačkoliv jich máme požehnaně, jsou pro mě především zábavou a nepovažuji je za práci v pravým slova smyslu. Letos je to prostě dobrý!

2) Těch zážitků jsou tisíce, každej den se něco děje. Pokud to jen trochu jde a není úplná kosa, jsem ve vodě. Letos počasí přeje, tak jsem tam v podstatě každej den. Tenhle rok teda většinu zážitků tvoří koupání a výtety s ním spojený. Kéž by to léto bylo furt! 

3) Nevím, jestli je to úplnej bizár, ale letos jsem se na Slapech na Přehrady Festu rozhodl spontánně po koncertě zůstat. V autě jsem měl spacák, tak jsem si řekl, že si lehnu na pláž a přespím tam. Sešla se ale dobrá parta lidí a pařilo se až do rána. Když jsem se šel natáhnout do toho spacáku, sluníčko už bylo nahoře. A začalo vedro. Ze spánku teda nebylo nic a šel jsem se rovnou koupat. Ten den jsme měli dva koncerty. A to byl ten bizár. Nebo spíš možná boj o přežití. Nakonec jsem to ale zvládnul a po druhým koncertu padnul a spal. Spát na fesťáku se teda nevyplácí! A ještě víc se nevyplácí tam nespat! 

4) Nebojuju, já tohle počasí miluju! Ať je takhle furt, klidně bych ještě přidal!

Text: Hana Bukáčková

Témata: Hentai Corporation, Cocotte Minute, Zrní, O5 a Radeček, Imodium, UDG, Fast Food Orchestra

zavřít