ANKETA (IV.): Jak hodnotí uplynulý rok a co letos chystají Emma Smetana, Mydy, Zrní nebo Support Lesbiens?

Vydáno 04.01.2020 | autor: Hana Bukáčková

Rok 2019 je minulostí. Jaký byl pro vybrané muzikanty, která hudba je v něm oslovila a co chystají pro rok 2020? Ve třetí části naší ankety odpovídali zástupci kapel Zrní, Imodium, Mydy, Vesna nebo zpěvačka Emma Smetana

ANKETA (IV.): Jak hodnotí uplynulý rok a co letos chystají Emma Smetana, Mydy, Zrní nebo Support Lesbiens? ANKETA (IV.): Jak hodnotí uplynulý rok a co letos chystají Emma Smetana, Mydy, Zrní nebo Support Lesbiens?

Hudebníci odpovídali na následující otázky: 
1) Jak hodnotíš uplynulý rok z pohledu svých hudebních aktivit?
2) Jaké album nebo živé vystoupení tě v uplynulém roce nejvíc oslovilo?
3) Co je v plánu na rok 2020?


JUGI (UDG)

1) Kladně. Na jaře jsme vydali klip k písničce Parfémy a s UDG odjeli klubovou šňůru ke dvaceti letům, většina koncertů byla vyprodaná. Léto bylo náročné, ale krásné. Spousta festivalových gigů se fakt povedla. Na podzim tři plodná soustředění, pět nových písní, které jsme hned natočili, a v příštím roce je představíme fanouškům.

UDG slaví už dvacáté narozeniny, chystají k nim velký koncert

2) Já jsem starej bigbíťák a v autě se mi zaseklo album Uprchlík Michal Ambrože & Hudby Praha. To je hodně povedené!Viděl jsem dvakrát koncert Lucie v rámci halového turné. To bylo skvělé. Fantastické zvukově i produkčně!

3) Teď žijeme naším Forem Karlín, které máme 26. března. Završíme tam oslavy dvaceti let kapely a pak se vydáme vstříc další dvacítce.

PF: Přejeme všem hodně zdraví.



ŽOFIE DAŘBUJÁNOVÁ (MYDY)


1) Musím tedy říct, že to byl zatím snad nejnáročnější rok, jaký jsme s MYDY doposud zažili. Naštěstí nám ale veškerou práci oplatil koncert ve Foru Karlín, což byl naprostý sen! Takže konec dobrý, všechno dobré!

Mydy Rabycad pokřtili ve Foru Karlín album Numbers a odehráli svůj poslední koncert

2) Popravdě jsem si nedávno uvědomila, že jsem v samém shonu nějak vůbec nestihla novou hudbu vnímat, a tak teprve teď všechno doplňuji. Momentálně sjíždím stále dokola trojici Jamie Cullum, Lizzo a The Chemical Brothers.

3) V první řadě rozhodně dovolenou! Ale pak už se těším, až zas vpadneme do tvůrčího kolotoče a nachystáme vám něco, co neprozradím, protože dělat tajnosti nás po uplynulém roce baví ještě víc než kdy dřív!????

PF: Přeju nám všem, abychom do novýho roku trochu přibrzdili a začali si znovu víc a pořádně užívat maličkostí a věcí, jako je třeba právě hudba. Takže ne ve fitku z chrchláčku ani ve zběsilým běhu na schůzku, ale pěkně doma v obýváčku s nohama nahoru! Aplikujte na vše, ať se neuženem!




MICHAL HORÁK


1) Tenhle rok byl pro mě bezesporu dost zlomový. Vydal jsem pod Supraphonem první cédo i se vší parádou okolo a celkově se do svojí hudební činnosti víc obul. Před pár lety by se mi o tom ani nesnilo. Tak snad to k něčemu bude.

2) Letos se u nás urodilo, dost mě baví například nová Voxelova kapela a jejich společné cédo, na kterým jsem teda měl tu čest se i textařsky podílet. A z jiného soudku je tu Perpetuum promile od Prago Union, to je prostě textařská lahůdka. No a z koncertů asi Pokáčův vyprodanej Karlín. Možná to bylo tím, že jsem to coby předskokan mohl zároveň vidět z trochu jinýho pohledu, ale byla to fakt neskutečná show.

3)  Na jaře pojedu svoji první šňůru po republice, takže jsem zvědav, jak to dopadne. Před tím plánuju ještě jeden singl, který zpracovává jeden příběh kolující po Praze, co mě ohromně pobavil. No a taky plánuju dodělat třeťák na vejšce, ideálně. Zbytek se uvidí.




THOM FRÖDE (IMODIUM, WALKMANZ)

1) Byl zlomový, v letošním roce se moje kapela Imodium rozhodla uložit ke spánku na dobu neurčitou a to po víc jak sedmnácti letech. Takže celkem zásadní rozhodnutí a změna v mém životě.

Nová česká kapela Walkmanz: Naše hudba bude kytarová a moderní. Lidi si zaskáčou

2) Snažím se každý rok "objevit" minimálně dvě tři nové kapely. Letos to u mě vyhrály party Waterparks a jejich nový album Fandom a pak garážovka Dinosaur Pile Up. Koncertů jsem jinak viděl opět velkou hromadu, takže budu spíš lovit z těch "posledních". Těm naprosto vévodí Yungblud v Roxy!

3) V pauze mojí kapely Imodium se hodlám věnovat projektu Walkmanz, kterýho jsem se stal součástí. Tedy tvorba nový muziky, koncertování... taky bych rád dotáhl další "hudební projekty", který nosím v hlavě už hrozně dlouho a doposud nebyl čas je zrealizovat. Rád bych opět pomohl jiným kapelám svou produkcí a samozřejmě si dál chci užívat roli otce!   

PF: Milujte hudbu, přátelé, buďte jí věrní a ona vás nikdy nezradí! Hezkou dvatisícedvacítku přeji!




PATRICIE
 FUXOVÁ (VESNA)


1) Tenhle rok byl pro mě zásadní. Byl to první rok s manažerkou Martinou Tůmovou, se kterou se skvěle doplňujeme a myslím, že pochopila mou vizi i směr, kterým se s Vesnou chci ubírat, a ještě to vše posunula o kus dál. Poprvé v životě tedy cítím jistou oporu v tom, co dělám, což mi umožňuje soustředit se na tvorbu. Byl to také rok plný fajn spoluprací na písničkách Lucie Bílé, Terezy Maškové, Aničky Slováčkové a dalších. Hodně jsem si ho užila. Jako zpěvačka i textařka. 

2) Tenhle rok jsem hodně poslouchala Skandinávce. Fay Wildhagen, Sigrid, Aurora. Nejvíc mě dostal koncert Billie Eilish a Kimbry.

3) Pokračování jarního turné #MyaVy a na přelomu jara a léta nový hudební počin. To ostatní je zatím tajemství! Hlavně si hodláme rok 2020 užít ještě víc než ten předchozí.

PF: Ať čtenáři iREPORTu vykročí do nového roku tou správnou notou




MARTIN KYŠPERSKÝ (KVĚTY)


1) Natočil jsem hodně hudby, složil album pro Květy, hrál spoustu koncertů, produkoval desku Evolet, hrál s Honzou Ficem, složil a natočil hudbu k filmu, pěkný to bylo všechno.

2) Markéta Lisá a Bert and Friends!

3) Přál bych si novou desku Květů a taky občas hrát sólo.

PF: Pěkně foukejte... předpotopním fénem... pořádně fešně... precizní fazónu!




PETR MAREK (MIDI LIDI)

1) Velká radost z koncertů, hlavně z těch, kde se něco pokazilo a musel na místě vzniknout úplně nový improvizovaný repertoár. Mám docela škodolibou radost, když se něco kazí, a zvlášť mně. Takže je to škodolibost namířená proti sobě, z níž pak lezou občas dobré písňové klenoty, které pak zmizí v tom večeru a nikdo je už nikdy neuslyší. Jsem taky šťastný, že jsme vydali dvouvinyl Trash On Mars Soundtrack, protože tahle hudba, kterou jsme dělali spolu s Gurun Gurn, OTK a B4, vznikla úplě stejně: živelnou improvizací ve studiu, pouze s jednou přestávkou na spánek a dvěma na jídlo, během nichž polovina hudebníků pokračovala v nahrávání a druhá polovina se v půlce písně vrátila a připojila. Natočili jsme i klip k jediné regulérní písničce z ní, kterou nazpíval náš bubeník Tomino Kelar. Taky mám radost  toho, že jsme v Midi Lidech nashromáždili asi 200 demo-kousíčků, z nichž v lednu začne vznikat deska. A já už mám dalších 100 demo-kousíčků textů. Takže snad z toho dvacet písniček bude.

2) Koncerty letoška byly výrazně v nevýhodě vůči loňsku, protože turné Davida Byrna se zdálo jako nepřekonatelný hudebně-jevištní zážitek. Naštěstí u nás máme Máriuse Konvoje. A to je člověk/duo, jehož vystoupení je pro mě vždy nejdokonalejší kombinace humanismu a debility, tvrdosti a naivity s tím nejkrásnějším poselstvím. Na jeho koncertu se dojímám k slzám smíchu a krásy. To je Gesamtskunstwerk.

Koncertně jsem ještě velmi nadšen z Opaku Dissu. Výborně si zatančím na Ventolina a zasměju a poučím u Buty. A nová koncertní podoba Načevy byla úžasná. A doufám, že uvidím naživo Underworld. A také Catherine Ringer, zpívající písně skupiny Les Rita Mitsouko. New Order v Praze se mi letos splnili. Dále mě ohromuje kapela Metastavy, jak na koncertě, tak na nahrávce. A když z toho, co jsem letos nejvíc poslouchal  vyjmu všechny staré osvědčené, nahrané mezi lety 1920-2017, tak to bylo z "tuzemských" Léto s Monikou, Ospalý pohyb, poslední Žbirka, Burger a Pjoni.

Midi Lidi si do Jazz Docku pozvali Koně a prase a Ještě jsme se nedohodli

Nepřestávám žasnout, kolik slovních her, které mají smysl, dokáže vrazit Kato do  každého textu Prago Union. Velmi mě potěšila nová Mňága a pak píseň z filmu Čertí brko Mám takovej pocit od skupiny Hmm. A z "dovozu" a "starých dobrých" to byl jedinečný celoroční projekt Underworld DRIFT SERIES 1., nové desky Young Gods a Stephena Mallindera (z Cabaret Voltaire), pro mě teprve letos objevený The Brian Jonestown Massacre. A také geniálně jednoduché politické EP od Pet Shop Boys s jeho dokonalými ironicko-melancholickými texty o současných společenských problémech. A z novějších Re-Tros, First Hate,  Bar, Tops, Boy Pablo, deska Keira od někoho, kdo se jmenuje Susso. Nejposlouchanější písničkou roku pro mě byla Strange Overtones od Davida Byrna a Briana Ena.

A nejhezčí hudební zážitek byl poslech alba Captain of None od Coleen na břehu oceánu v Portugalsku, který tak nějak normálně bouřil, a ve spojení s touhle jemnou deskou to bylo nejkrásnější. A velmi srdečným objevem pro mě je Neil's HeavyConcept Album, deska, kterou vydala postava z geniálního britského anarchicko-komediálního seriálu Mladí v partě. Nihilistický hipík Neil si na ní plní svůj psychedelický sen, vykrádá své květinové vzory a zažívá na desce mnoho komplikací, včetně vklouznutí zpěváka do burákového másla na kotouči gramofonu.

3) V lednu začínáme nahrávat novou desku. A už rok se snažím sestříhat klip k písni, kterou jsme před čtyřmi lety vyřadili z desky Give Masterpiece a Chance pro její přílišnou hitovost.

PF: Přání do nového roku je jako do každého roku: otevřenost a velkorysost. Ostatní přijde samo.




HYNEK TOMAN (SUPPORT LESBIENS)

1) Hudebně jsem měl rok 2019 celkem nabitý a plodný. Se Support Lesbiens jsme poslali do rádiového etéru už čtvrtý a pátý singl z alba Glow, Little By Little a právě aktuální Here I Am, ke kterému nedávno vyšel i videoklip (koukněte na YouTube). Jinak jsme měli od května až do začátku listopadu dost nabitou koncerní letní sezónu, bylo nám ctí hrát na mnoha zajímavých akcích, na kterých nechybělo skvělé publikum, moc jsme si to s klukama užili. Mimo Lesby jsem v první půli roku napsal a produkoval dva singly, první byl pro novou tvář na české hudební scéně, Filipa Chrise - The Power, a druhý jsem dělal pro zpěvačku DebbiLighthouse. Takže jsem se v uplynulém roce nenudil.

2) Byl jsem se juknout v pražském LMB na Welshly Arms, asi právě tenhle koncert jsem si nejvíce užil. A hodně mě baví nové album od Coldplay - Everyday Life, protože si na něm zase dělají, co chtějí.

3) Už jsme začali pracovat na materiálu pro novou desku. Tu bychom chtěli vydat na podzim 2020. Když teď koukám do kalendáře na příští rok, léto bude ještě více nabité koncerty než letos. Budou tam zase hodně zajímavé akce. (Čekuj web, fb, insta.)

PF: Přejeme všem hlavně zdraví, mějte se rádi, co nejméně se nasírejte a dál choďte na veškerou živou muziku, přinejmenším jako doteď.






EMMA SMETANA 

1) Produktivní a radostné to bylo! Vydala jsem dvě nové písně (Over a Dream On) a objela republiku díky Over Tour. A vlastně i s DVTV v rámci Sametového speciálu ke třiceti letům svobody.

Emma Smetana ve vyprodaném Café V lese představila i nové písně

2) Všechny koncerty mé dcery Lennon. Některé v koupelně, jiné v autě, další v kuchyni... a pár se jich neplánovaně odehrálo i na pódiu.

3) Tak co třeba nová deska? 2020 je hezké datum...

PF: Milujte se, přejídejte se, hodně se smějte, sledujte, co se děje, a choďte na koncerty!




JAN UNGER (ZRNÍ

1) Pro nás to byl dobrej a zároveň poměrně náročnej rok. Odehráli jsme 100 koncertů, což je záhul z hlediska kapelní energie. Párkrát jsme si už z toho lezli na nervy, ale rok končíme radostně, v míru a natěšený na novou desku. O tý byl letošní rok taky. Mezi koncerty jsme pracovali na novejch písničkách a na podzim nahrávali v Jámoru u Ondry Ježka. Teď v lednu bude Ondra, spolu s Jonatánem Pastirčákem, desku míchat a v březnu vyrážíme na turné s novým materiálem. Do toho většině z nás doma povyrůstaly děti z mimin do chodících a mluvících trpaslíků, a tak to bylo letos náročný nejen pro nás, ale i pro naše partnerky. Těšíme se teď na zimní spánek a pauzu a klid, abychom do toho mohli v březnu naskočit s novou silou. Zmíním ještě úplně boží koncerty namátkou: v Lucerně, na Borech, v divadlech, u Vaška Koubka, v Cooltouru, v Bretani, na Hrádečku...

2) Tak třeba letošní posmrtný album Leonarda Cohena... hodně silný, se závěrečným sloganem závěrečný písně závěrečnýho alba: "Poslouchej hlas kolibříka, neposlouchej mě". Jinak jsem letos poslouchal všechno možný, hodně africký a indický muziky, abych se trochu odpoutal od toho našeho západního chápání písňový struktury, rytmiky a melodiky.

3) Desku. A bude to naše nejlepší deska. (Dokud neuděláme tu další)

PF: Štěstí, zdraví, pokoj svatý, ať jste zvědaví!

Hana Bukáčková, foto: Tomáš Klíma, Lucie Nohlová, archiv interpretů

Témata: anketa, Emma Smetana, Zrní, Midi Lidi, UDG, Mydy, Michal Horák, Support Lesbiens, Imodium, Walkmanz, Vesna, Květy

zavřít