Beach Boys a příběh alba Pet Sounds, které kompletně změnilo moderní hudbu

Vydáno 16.06.2019 | autor: Aleš Harazim

Beach Boys. Kapela pro důchodce, řekne si určitě spousta lidí. Možná tak mohou působit na první pohled. Ve skutečnosti ale zapříčinili dost velkou revoluci v hudebním průmyslu. Nebýt jich, dnešní popová, ale i jiná hudba by nevypadala tak, jak vypadá. Už v neděli 16. června zahrají v pražské Lucerně.

Beach Boys a příběh alba Pet Sounds, které kompletně změnilo moderní hudbu Beach Boys a příběh alba Pet Sounds, které kompletně změnilo moderní hudbu

Psal se 16. květen 1966. V tento den vydali Beach Boys album s názvem Pet Sounds, které navždy změnilo to, jak se vytváří hudba. Ne ihned. Všechno trochu trvá, nejen v hudebním průmyslu. Ale Kanye West, Michael Jackson nebo Prince by neměli tak pěkně vyšlapanou cestičku, pokud by nebylo Briana Wilsona a jeho Plážových chlapců.


PRVNÍ ALBUM, KTERÉ VZNIKLO ZCELA POD KONTROLOU PRODUCENTA

Dnes to není nic zase tak divného, ale v roce 1966 bylo. Brian Wilson, který Pet Sounds napsal, všem ukázal, jak budou vznikat moderní popová alba, kdy má producent větší moc než umělec a smazává se hranice mezi zábavou a uměním. Tato nahrávka o zrodu a smrti adolescentní lásky není jen skvělá muzika. Je to také záznam mysli jednoho umělce.

Beach Boys byli do vydání Pet Sounds považováni za takové ty chlapíky, kteří zpívají radostné songy o zamilovaném surferovi a dívce z pláže. Brian Wilson měl ale větší ambice. Zároveň v té době poněkud experimentoval s drogami, což s tím také mělo nepochybně něco společného. Každopádně se po panické atace v letadle na turné s Beach Boys rozhodl vrátit domů a zavřít se do studia. Zatímco zbytek kapely koncertovat, vytvořit nové album. Uzavřené. Kompaktní. Temnější.

Beach Boys se vracejí do České republiky přesně 50 let od svého prvního vystoupení v pražské Lucerně

Brian Wilson si velice rychle uvědomil, že nestačí mít jen dobré písničky. Je třeba mít je dobře zprodukované. Zatímco Beach Boys objížděli Ameriku, sám ve studiu dával dohromady hudbu, zadní vokály a až když se kluci vrátili z turné, nazpívali jeho předpřipravený text. V té době byli Beach Boys v podstatě Backstreet Boys. Nebo jako švédský producent Max Martin, který stojí za úspěchem Britney Spears, Katy Perry a dalších. Brian Wilson byl zavřený ve studiu a dělal muziku, zatímco jeho atraktivnější placení náhradníci představovali produkt publiku. Zní to drsně, ale přesně tak to bylo.

PRVNÍ POŘÁDNÉ ALBUM, KTERÉ BYLO KONCEPČNÍ

Než vyšlo Pet Sounds, v roce 1955 vydal Frank Sinatra In the Wee Small Hours, které by se také dalo považovat za koncepční album. Bylo o zpěvákově rozchodu s Avou Gardner, ale jednotlivé písničky napsali v různý čas různí lidé a byly jen upraveny, aby seděly do Sinatrova konceptu. Trvalo dalších deset let, než dal dohromady Wilson své kompletně koncepční dílo, ve kterém měl prsty od začátku až do konce.

VIDEO: Když hráli Beach Boys v Československu v roce 1969, vykoupili celý bar. Vzpomínají na ně Jiří Černý i Václav Neckář

Inspiroval se u Rubber Soul od The Beatles z roku 1965. Nechtěl už mít jen výplně, chtěl vytvořit souvislý poslechový zážitek. Od začátku do konce tedy sledujeme vztah dvou lidí, který začíná mladistvým optimismem (Wouldn’t It Be Nice) a končí totální deziluzí (Caroline No). Také si hrál se zvukem (v God Only Knows můžete třeba slyšet klepání podkovami do lahví) a experimentoval s textem. Dokonce si na texty písniček najal reklamního copywritera.


NEJDŘÍV NEÚSPĚCH, PAK INSPIRACE PRO JINÉ

V době vydání Pet Sounds téměř nikdy nepochopil. Fanoušci Beach Boys byli zvyklí na radostné songy, při kterých se dalo tančit. Tohle byly písničky o vzájemném odcizení. Ty nezpíváte a netančíte na ně. Při nich sedíte a posloucháte je. Nikdo nechápal, proč nepokračovali v tom, co Beach Boys umí nejlépe - vytvářet hit za hitem. I hudební vydavatel se zalekl a raději ihned vydal kolekci Best Of, aby byli fanoušci šťastní.

Fotoreport: Beach Boys se do Česka vrátili skoro po padesáti letech

Kdo si ale všiml Pet Sounds, to byli například Beatles. Paul McCartney se nechal slyšet, že když ho slyšel poprvé, rozplakal se a zároveň si uvědomil, že Brian Wilson právě nastavil laťku pro popovou hudbu zatraceně vysoko. Ukázal všem, jak komplexní může popová muzika být. Beatles pak vytvořili Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band, na němž se právě Pet Sounds hojně inspirovali.

Nebyli jediní. Celá moderní hudební produkce začala z Pet Sounds a Briana Wilsona čerpat. Nejen ideou koncepčního alba, ale také tím, jak může vznikat - že se nějaký podivínský umělec zavře ve studiu a od začátku do konce vytvoří album. Michael Jackson, Prince, Radiohead, Kanye West a spousta dalších pak začali dělat totéž.

Možná vám přijdou Beach Boys jako kapela pro důchodce. Ale nebýt jich, hudební svět možná vypadá úplně jinak.

Text: Aleš Harazim

Témata: Beach Boys, Brian Wilson, turné, koncert, Pet Sounds, Praha

zavřít