Černí koně festivalů pro rok 2019: Shilpa Ray na Colours of Ostrava nebo God Is An Astronaut na Rock for People

Vydáno 26.04.2019 | autor: Dominik Pavliš

Festivalová sezóna už brzy propukne. Headlineři těch největších letních open air akcí jsou již dopředu známi, často to ale bývají méně známí interpreti, kteří nejvíc překvapí. Zapátrali jsme v programech a vybrali šest tipů na vycházející hvězdy, které by vám v následujících týdnech a měsících na českých pódiích neměly uniknout. 

Černí koně festivalů pro rok 2019: Shilpa Ray na Colours of Ostrava nebo God Is An Astronaut na Rock for People God Is An Astronaut


Gus G. - Metalfest Open Air (31. 5. - 2. 6.)

Tohoto řeckého kytaristu, známého také jako zakládajícího člena formace Firewind, by si neměl nechat ujít žádný návštěvník plzeňského Metalfestu. Krom výše zmíněné party je také znám jako kytarista Ozzyho Osbournea. Hrál s kapelami jako Dream Evil, Mystic Prophecy nebo Arch Enemy. Gus G. má solidně rozjetou i svou sólovou kariéru, už stihl vydat tři studiová alba - debut I Am the Fire z roku 2014, o rok mladší Brand New Revolution a poslední desku Fearless zveřejněnou minulý rok.

Desátý Metalfest láká do Plzně na Powerwolf, Amon Amarth, Arch Enemy a další hvězdy

 


Madhouse Express - Rockový slunovrat (31. 5. - 1. 6.)

Pražští Madhouse Express návštěvníky Rockového slunovratu v Řevnicích přenesou do psychedelických šedesátých a sedmdesátých let. Čtveřice zachovává odkaz kapel jako The Doors, Pink Floyd a jim podobným. Změny nálad, intenzivní kytarové riffy, repetitivní basové linky, energické bicí a excentrický vokál - to vše je pro ně charakteristické.

Rockový slunovrat zná kompletní program. Hlavním tahákem jsou Royal Republic


God Is An Astronaut - Rock for People (4. 7. - 6. 7.)

Irská post-rocková kapela God Is An Astronaut se tuzemským fanouškům představila naposledy v květnu minulého roku v pražském MeetFactory. Instrumentální hudba v kombinaci s vizuální projekcí zajišťuje dostatek prostoru pro rozjímání. Nechá-li se člověk unášet dynamickou muzikou skupiny, odnese si nezapomenutelný a "nadpozemský" zážitek. Na Rock for People představí v pořadí již devátou studiovou desku Epitaph. "Psali jsme ji srdcem, ne hlavou," prozradil o nahrávce v rozhovoru pro novinky.cz Torsten Kinsella, zakládající člen formace.

Rock for People oznamuje další hvězdu, dorazí Manic Street Preachers

 


Deathstars - Masters of Rock (11. 7. - 14. 7.)

Švédští Deathstars se řadí k industriálnímu metalu s odkazem na glam metal osmdesátých let. Vznik kapely se datuje do roku 2002. Od této doby koncertuje a v posledních letech je mezi vyznavači metalu a jeho nejrůznějších odnoží čím dál tím víc populární. Jejich přízeň si získali debutovým albem s názvem Synthetic Generation, které zajímavým stylem kombinovalo metal s elektronickou hudbou.

 


Moscow Death Brigade - Mighty Sounds (12. 7. - 14. 7.)

Mix hardcoru, rapu a techna, pouliční kultura či vymezování se proti rasismu a válkám. To všechno jsou Moscow Death Brigade z Ruska, kteří svůj styl definují jako "circle pit hip hop". Krom výše zmíněného je jejich hudba ovlivněna také drum'n'bassem, dancehallem, ravem nebo grimem. MDB se vyznačují přístupem "udělej si sám" a v tvrdších žánrech patří k nejžádanějším kapelám na území Evropské unie. Festival Mighty Sounds je pro ně jako stvořený. Již teď je jasné, že při show Moscow Death Brigade bude v červenci na táborském letišti dusno.

 


Shilpa Ray
 - Colours of Ostrava (17. 7. - 20. 7.)

Na Colours of Ostrava je každoročně zárukou neokoukané kvality Full Moon stage. Letos nabídne například vystoupení rodačky z New Yorku Shilpy Ray, která spolupracovala s Nickem Cavem a oblíbila si ji také Patti Smith. V České republice již několikrát koncertovala. Na otázku, co se jí tu nejvíc líbí, odpověděla: "Češi milují depresivní hudbu stejně jako absint." Na festivalu by měla představit svou novou studiovou desku.

Florence And The Machine konečně v Česku! Jeden z nejpůsobivějších hlasů současnosti zazní na Colours Of Ostrava

 

text: Dominik Pavliš

Témata: Shilpa Ray, God Is An Astronaut, Moscow Death Brigade, Deathstars, Gus G., Madhouse Express, Colours of Ostrava, Rock for People, Mighty Sounds, Masters of Rock, Metalfest Open Air, Rockový slunovrat

zavřít