Desky roku 2016: Chystají je Kanye West, Lady Gaga nebo Elton John. A možná i Guns N' Roses

Vydáno 04.01.2016 | autor: Josef Martínek

Začátek roku vždycky přináší tradiční otázku: "Kdo letos vydá novou desku?" Těšit se mohou rockeři, které potěší Red Hot Chili Peppers i Kings Of Leon, fanoušci popu (Elton John, Lady Gaga, Katy Perry) i hiphopoví nadšenci vyhlížející novinku od Macklemorea či Drakea. O těchto 15 deskách se bude v následujících 12 měsících určitě mluvit. 

Desky roku 2016: Chystají je Kanye West, Lady Gaga nebo Elton John. A možná i Guns N' Roses Své nové desky vydají v roce 2016 i Lady Gaga nebo Elton John

David Bowie
Jedno z prvních velkých alb nového roku vydá David Bowie. Legendární britský zpěvák si jeho vydání načasoval přesně na den svých 69. narozenin, tedy na 8. ledna. Jeho Blackstar obsáhne 7 písniček, přičemž titulní skladba se již v loňském roce dočkala hodně propracovaného videa, které trvá skoro 10 minut. Jestli se novinka povede minimálně stejně jako minulá studiovka The Next Day z roku 2013, je zajisté nač se těšit.

VIDEO: David Bowie je jako černá díra. Klip k singlu Blackstar vás pohltí

Sia
Hit Chandelier znamenal pro kariéru Sii zásadní milník. Odstartovala tím úspěšnou éru alba 1000 Forms Of Fear, z něhož vzešel i další hit Elastic Heart. Novinka This Is Acting ale nebude ani tak o australské zpěvačce samotné, nýbrž spíš o rolích, do kterých se pokusí vžít. Umístila na ni totiž písně původně psané pro jiné interprety, ti je ale odmítli. Byla mezi nimi i Adele, které se nepozdával singl Alive, jenž lednové album ohlašuje.

Elton John
V listopadu 2016 dorazí Elton John po třech letech do Prahy a kromě nestárnoucích hitů jistě zapěje i něco z nové desky. Wonderful Crazy Night, to je 10 skladeb, na které produkčně dohlížel T-Bone Burnett. Pro Eltona jde už o studiovku s pořadovým číslem 32. Recenze té minulé, The Diving Board z roku 2013, ale dávají tušit, že 68letý umělec má i v pokročilém věku co říct.

Rihanna
Zdálo se být skoro jistotou, že tříleté čekání na nové album Rihanny skončí v roce 2015. Barbadoská zpěvačka totiž vydala několik singlů, včetně hitu FourFiveSeconds. Jenže rok utekl jako voda a ANTI, jak se má deska jmenovat, stále nikde, navzdory nekonečným náznakům a vlně spekulací. Jedinou jistotou tak je, že 26. února startuje ANTI World Tour. Jednou z jeho zastávek bude 26. července i pražský Eden.

Rihanna vydá album ANTI, v červenci ho přiveze do pražského Edenu

Radiohead
S rokem 2015 se patřičně rozloučili kultovní Radiohead: Thom Yorke a spol. totiž dali fanouškům k Vánocům písničku Spectre, kterou napsali pro stejnojmennou bondovku. Tvůrci si ale nakonec vybrali Sama Smitha a song ve filmu nezazněl. Podle všeho však aspoň kapelu nakopl k pracím na novém albu. Byl by to návrat po pěti letech od minulé nahrávky The King Of Limbs.

Kanye West
S minulým albem Yeezus dostal Kanye West do kolen nejen fanoušky, ale i kritiky. O nástupci SWISH ale zatím úspěšně mlží, fanoušci se tak mohou spolehnout jen na to, že jeho vydání se určitě zase neobejde bez Kanyeho sebevědomých prohlášení. Všichni už přece víme, že West je největší rocková hvězda současnosti, jak řekl při svém vystoupení na Glastonbury, kde se proti jeho koncertu podepisovala petice. A kdyby vám to bylo málo, v roce 2020 se chystá kandidovat na prezidenta USA. To zase oznámil v srpnu na vyhlášení cen MTV VMA.

Ceny MTV ovládla Taylor Swift, Kanye West oznámil kandidaturu na prezidenta

Lady Gaga
Poslední sólová deska ARTPOP sice nenaplnila komerční očekávání a ani pražský koncert nezhlédla plná hala, od té doby se ale Lady Gaga daří snad vše, na co sáhne. Vydala ceněné jazzové album s Tony Bennettem, za něž dostala Grammy, úspěšně si zahrála v seriálu American Horror Story a singl Til It Happens To You podpořil znásilněné ženy. Magazín Billboard ji dokonce označil za Ženu roku 2015. Také proto se hodně čeká i od její nové desky. Na ní znovu pracuje s hitmakerem zvaným RedOne, který má na svědomí její průlomové hity. Pracovně se zatím albu přezdívá LG5.

Red Hot Chili Peppers
Po pěti letech uzrál čas pro 11. desku Red Hot Chili Peppers. Poprvé po 25 letech se kapela musí obejít bez producenta Ricka Rubina, restartovat svůj zvuk tentokrát chtějí za pomoci Danger Mouse. Vydání by mělo připadnout někdy na květen nebo červen letošního roku, kdy mají Red Hoti v plánu vyrazit na šňůru po amerických letních festivalech.

Katy Perry
Také Katy Perry má novou deskou na co navazovat. Zpěvačka, jejíž pestrobarevnou show jsme v únoru 2015 viděli v O2 areně, dobyla s minulou deskou Prism a hity jako Roar či Dark Horse snad všechny žebříčky. Perry si tím jen upevnila pozici jedné z nejúspěšnějších zpěvaček současnosti. Nové album potvrdil její manažer na rok 2016, opět se tedy o přízeň fanoušků porve se svými tradičními rivalkami jako Lady Gaga či Britney Spears.

Kings Of Leon
Rockery určitě potěší novinka Kings Of Leon. Rodinný klan Followillů se připomene po třech letech. Bližší informace si však zatím schovávají pro sebe. Místo rodného Nashvillu by se ale tentokrát mohli usídlit ve studiu v Los Angeles, kde nahrávali své první dvě desky. Třeba se v něm zrodí další nesmrtelný hit typu Sex On Fire nebo Use Somebody.

Britney Spears
Minulá deska Britney Jean byla rychle zapomenuta, neboť zpěvačka se při jejím dokončování už plně soustředila na své původně dvouleté angažmá v Las Vegas. Jenže její show Piece Of Me se těšila takovému zájmu, že byla potvrzena i další představení až do roku 2017. Popová princezna ale přesto nové písně chystá. Fanoušci zatím připravovanému albu říkají B9 a očekávají, že se z něj zase zrodí nějaký ten hit.

Drake
Hned se dvěma nahrávkami dobyl kanadský rapper Drake v roce 2015 americký albový žebříček, jenže ani v jednom případě nešlo o klasickou řadovku, ale o mixtape. Další řádnou studiovku si schovává až pro letošní rok. Bude se jmenovat Views From The 6 a naváže na desku Nothing Was The Same z roku 2013. Jestlipak na ní bude hit velikosti Hotline Bling, s nímž v posledních týdnech ovládá žebříčky?

POST SCRIPTUM (26): Padající Madonna, znásilněný Drake, sabotující Kanye West - i takový byl rok 2015

Nine Inch Nails
Velmi strohým tweetem oznámil Trent Reznor nové album svých Nine Inch Nails. Devátá řadovka amerických rockerů vyjde v zatím neurčenou dobu někdy během roku 2016. "Noví NIN přijdou v roce 2016. A další věci taky," uvedl. S minulou řadovkou Hesitations Marks si NIN zahráli i v Praze, v roce 2014 zavítali do tehdy zbrusu nového Fora Karlín.

Macklemore & Ryan Lewis
Nástupce veleúspěšné desky The Heist z roku 2012 byl očekáván už loni, jenže nakonec zůstalo jen u singlu Downtown a spolupráce s Edem Sheeranem, v níž Macklemore oslavoval narození dcery. Tahle dvojka, která s minulým albem zazářila v žebříčcích i v očích poroty Grammy, ale rozhodně nezahálí a je jen otázkou času, kdy se s novým materiálem pochlubí.

Guns N' Roses
Velkou událostí by nepochybně bylo nové album Guns N' Roses v původní sestavě se Slashem, který před 20 lety z kapely odešel. Vše směřuje k tomu, že Guns N' Roses v dubnu vystoupí na festivalu Coachella a v létě objedou severoamerické turné po 25 stadionech. Má to jen jediný háček: skupina zatím nic nepotvrdila a vyčkává. Stejné je to i s novým albem, o kterém se horlivě spekuluje. Až následujících 12 měsíců ukáže, zda je nová studiovka realitou, nebo jen zbožným přáním fanoušků.

Josef Martínek

zavřít