Guns N' Roses - TOP 7 očekávaných songů pražského koncertu

Vydáno 02.07.2017 | autor: redakce

Letos uplyne 30 let od vydání alba Appetite For Destruction. Nic lepšího od té doby Guns N' Roses nevydali - oni toho obecně moc nenahráli - ale není se co divit, vždyť tato deska patří mezi nejlepší rocková alba všech dob. I proto je opětovné spojení trojice Axl Rose, Slash a Duff McKagan celosvětová událost. Čeští fanoušci se dočkají 4. července, kdy bude mít monstrózní cirkus zastávku na letišti v pražských Letňanech.

Guns N' Roses - TOP 7 očekávaných songů pražského koncertu Guns N' Roses - TOP 7 očekávaných songů pražského koncertu

WELCOME TO THE JUNGLE

"You know where you are? You're in the jungle baby!" Tímto výkřikem začal pražský koncert v roce 2006. Pamětníci nezapomenou zejména na to, jak dlouho na sebe nechal frontman čekat... Onou džunglí není myšlena složitá změť vztahů uvnitř skupiny, nýbrž Město andělů, tedy Los Angeles. Zatímco v Británii singl bodoval hned napoprvé, v americké hitparádě to žádný zázrak nebyl. Přesto se skladba objevila ve filmu The Dead Pool (Sázka na smrt, 1988), v němž Clint Eastwood ztvárnil roli nekompromisního policajta Harryho Callahana. Kapitola "Dirty" Harry se právě tímto pátým dílem uzavřela, ale kariéra kapely naopak začala nabírat raketové tempo.

Pražský koncert Guns N' Roses: Pořadatelé varují před nedostatkem parkovacích míst a zveřejnili harmonogram večera



SWEET CHILD O' MINE

Další megahit z debutové nahrávky, bez kterého si vystoupení GNR nelze představit. Singl se vyšplhal na první místo žebříčku Billboard Hot 100. Pokud právě tuto pecku považujete za nejlepší píseň skupiny, nikdo se s vámi hádat nebude. Vždyť Slash zde předvedl jeden z nejúžasnějších kytarových riffů. Přitom podle autobiografie Duffa McKagana z roku 2012 právě Slash neměl Sweet Child O' Mine moc rád. Na rozpoznání této písničky nepotřebujete několik sekund, stačí pár tónů. Dočkala se celé řady coververzí. Jednu z nejpovedenějších má na svědomí Sheryl Crow, které vynesla cenu Grammy.

RETRO: Guns N' Roses v Praze v roce 1992: 16 převleků Axla, výbuchy a k tomu Faith No More a Soundgarden



PARADISE CITY

Appetite For Destruction je na aktuálním turné zastoupeno měrou vrchovatou, což je jen a jen dobře. Až dozní Paradise City, bude to zároveň konec večera, na který tuzemští fanoušci čekali čtvrt století od dnes už legendárního strahovského koncertu, kdy GNR vystoupili v sestavě nejbližší té letošní. Pravda, mohlo by to být ještě lepší. Zároveň však platí, že drtivá většina příznivců by za Axla, Slashe ani Duffa nevyměnila účast třeba Izzyho Stradlina, natož nevyzpytatelného Stevena Adlera. Význam songu potvrzuje skutečnost, že ho skupina zahrála i na akci The Freddie Mercury Tribute ve Wembley, kde na jaře 1992 neměla času na rozdávání.

Axl Rose z Guns N´Roses: Uječený potížista

 

KNOCKIN' ON HEAVEN'S DOOR

Zásluhou Knockin' On Heaven's Door začátkem 90. let "Gáni" připomněli mladší generaci Boba Dylana. Oné generaci dnes pomalu táhne na čtyřicet, Dylan už si nechodí pro Grammy, ale pro Nobelovu cenu za literaturu. Nebeskou bránou od té doby prošli... Škoda mluvit. Jen v roce 1991, kdy se tento šlágr objevil na albu Use Your Illusion II, třeba Steve Clark (Def Leppard), Freddie Mercury (Queen) nebo Eric Carr (Kiss). Štěstí, že aspoň Slashův cylindr je stále na svém místě. Dylanova skladba byla poprvé použita na soundtracku k filmu Pat Garret & Billy The Kid v roce 1973. Není divu, že po letech se jí s radostí ujali jiní "pistolníci".

vložte odkaz, text nemažte

 

NOVEMBER RAIN

Dvojalbum Use Your Illusion přineslo na ploše 150 minut rovných 30 tracků. Vzhledem k tomu by si zasloužilo větší prostor, ale na současném turné hrají GNR také řadu coverů. Nicméně November Rain je stálicí. Bezmála devítiminutový track patří mezi nejdelší songy souboru, a to se na album dostala výrazně zkrácená podoba. Slash tvrdí, že ještě před nahráváním Appetite For Destruction byla pořízena verze dlouhá 18 minut. Rozsahu odpovídaly i náklady na videoklip. Investice se ale vyplatila, k dnešnímu dni má na YouTube více než 816 miliónů zhlédnutí. Kvůli skladbě se po letech do slovní přestřelky dostali Matt Sorum a Mike Portnoy, kterému se výkon kolegy za bicí soupravou zdá příliš repetitivní...



CIVIL WAR

Na tuto píseň asi nemá veselé vzpomínky Steven Adler. Za své problémy s alkoholem a drogami si pochopitelně může sám, trpělivost ostatních však došla k bodu zlomu, když nebyl schopen nahrát Civil War. Šedesát pokusů je vážně dost... Paradoxně se nakonec skladba na desku dostala s Adlerovými bicími. Zároveň je tím posledním, co s kapelou zvládl. Vše ostatní na albech Use Your Illusion obstaral Matt Sorum. Dnes jsou slova Civil War možná aktuálnější než před lety. Koncerty, turistická letoviska, pomatenci mohou udeřit téměř kdekoli a kdykoli. Nezbývá než dokola opakovat: "I don't need your civil war!"



YOU COULD BE MINE

Na tomto místě by klidně mohlo být mnoho jiných hitů: It's So Easy, Nightrain, Mr. Brownstone nebo třeba Patience. Ovšem tento klip nabízí až příliš lákavou kombinaci, aby zůstal opomenut. Axlova parta na gigantickém turné vyprodávala i ty největší stadióny. V té době jim doslova patřil svět. Film Terminátor 2: Den zúčtování se stal kasovním trhákem, který bodoval rovněž při udílení prestižních cen, a získal hned čtyři Oscary. A samozřejmě Arnold Schwarzenegger jako T-800. Hit neztrácí na údernosti ani při živém provedení bez třaskavého vizuálního doprovodu. Akční hrdina na koncert sice nedorazí, ale důkladné skenování nejen pohledem si návštěvníci koncertu jistě užijí při vstupní prohlídce i bez něj.


text: Tomáš Rumler

Témata: Guns N' Roses, Axl Rose, Slash, Letňany, koncert

zavřít