Historie Žebříku: TOP 7 nejúspěšnějších skupin za čtvrt století ankety

Vydáno 16.01.2019 | autor: Josef Martínek

Už 27. ročník hudební ankety Žebřík pozná své vítěze v pátek 8. března. V plzeňském DEPO2015 budou pod moderátorskou taktovkou Jakuba Koháka a Ivy Pazderkové oznámeni první tři interpreti či díla v každé z deseti kategorií. V prvním kole můžete pro své favority hlasovat až do 31. ledna, finálové kolo proběhne v únoru. Připomeňme si umělce, kteří v anketě od roku 1992 v daných kategoriích nejčastěji bodovali. Po přehledu nejúspěšnějších zpěvaček a zpěváků se podíváme na zoubek i skupinám. 

Historie Žebříku: TOP 7 nejúspěšnějších skupin za čtvrt století ankety Historie Žebříku: TOP 7 nejúspěšnějších skupin za čtvrt století ankety


7) Arakain
(1 x první, 2 x druzí, 3 x třetí)

V devadesátých letech zažíval Arakain zlaté časy, které odstartovala alba jako Thrash The Thrash a Schizofrenie. Za mikrofonem stál tehdy Aleš Brichta, který získával ceny i mezi zpěváky, a kapela oslovovala zejména thrashmetalové publikum. Na první místo se v kategorii kapel probili sice pouze jednou, na stupně vítězů ale dosáhli celkem osmkrát. Naposledy v roce 2000. 

Historie Žebříku: TOP 7 nejúspěšnějších zpěvaček za 25 let

6) UDG
(2 x první, 0 x druzí, 1 x třetí)

Svou zatím nejúspěšnější etapu zažili UDG v letech 2009 a 2010, kdy v soutěži kapel skončili první. Pomohlo jim k tomu album Autoportrét. Pak sice v dalším ročníku z medailových pozic vypadli, v roce 2012 se ale na "bednu" vrátili třetím místem. 

Historie Žebříku: TOP 7 nejúspěšnějších zpěváků za 25 let

5) Wohnout
(2 x první, 1 x druzí, 1 x třetí)

První pomyslnou medaili získala kapela vedená bratry Homolovými v roce 2004 - a hned tu nejcennější. Úspěch s albem Rande s panem Bendou zopakovali o dva roky později, kdy jim vyšla deska Polib si dědu. Kromě dvou vítězství mají Wohnout na kontě i druhé místo (2005) a třetí (2008), celkem se tedy do nejlepšího trojlístku kapel vešli čtyřikrát.

Výsledky všech ročníků ankety Žebřík

4) Lucie
(3 x první, 1 x druzí, 0 x třetí)

Fenomén devadesátých let - Lucie - pochopitelně promluvil i do Žebříku. Nejsilnější období měli Koller a spol. v druhé polovině dekády, přičemž tři první místa získali vždy v sudých letech - 1996, 1998 a 2000. V roce 1999 k tomu přidali druhou příčku. 

Hlasujte v anketě Žebřík a podpořte své favority

3) Kabát 
(3 x první, 3 x druzí, 0 x třetí)

Také Kabát patří mezi kapely, které bodovaly hlavně v raných letech ankety. V letech 1992 až 1995 se tepličtí rockeři umisťovali pravidelně, skončili dvakrát první a dvakrát druzí. Na další medailovou příčku si pak museli počkat pět let, až do roku 2000, kdy jim připadlo stříbro. Zatím naposledy je fanoušci prohlasovali na přední pozice v ročníku 2003. Tehdy vyšlo prodejně velmi úspěšné album Dole v dole, načež získal Kabát své třetí vítězství. 

2) Chinaski
(3 x první, 5 x druzí, 1 x třetí)

Mnoho hitů muselo projít rádii, než se Chinaski v ročníku 2004 konečně vmáčkli do první trojice skupin. Tehdy z toho ještě bylo druhé místo, o rok později už ale Malátný se svou partou nenašli přemožitele. Druhé vítězství přidali Chinaski v ročníku 2007 a to třetí, zatím poslední, přinesl letopočet 2014, kdy vyšlo album Rockfield. Celkem byli v Top 3 devětkrát.

1) Kryštof 
(4 x první, 4 x druzí, 2 x třetí)

Hned první album Magnetické pole (2001) přineslo skupině Kryštof průlomový hit Lolila i umístění mezi nejlepšími kapelami Žebříku. Tehdy skončili druzí za Monkey Business. za rok už ale získali první ze svých čtyř triumfů. Na nejvyšší stupínek se vrátili v letech 2008, 2012 a 2015. 

Kdo se stane Skupinou roku za uplynulý rok, se dozvíte 8. března na slavnostním vyhlášení výsledků v DEPO2015 v Plzni. Moderují Jakub Kohák a Iva Pazderková, vystoupí Tomáš KlusDivokej BillVladimír MišíkMydy RabycadGaia Mesiah, DJs a další hosté. Hlasovat pro své favority můžete na www.anketazebrik.cz.

Témata: Žebřík, Kryštof, Chinaski, Kabát, Lucie, Wohnout, UDG, Arakain

zavřít