Historie Žebříku: TOP 7 nejúspěšnějších zpěváků za čtvrt století ankety

Vydáno 15.01.2019 | autor: Josef Martínek

Už 27. ročník hudební ankety Žebřík pozná své vítěze v pátek 8. března. V plzeňském DEPO2015 budou pod moderátorskou taktovkou Jakuba Koháka a Ivy Pazderkové oznámeni první tři interpreti či díla v každé z deseti kategorií. V prvním kole můžete pro své favority hlasovat až do 31. ledna, finálové kolo proběhne v únoru. Připomeňme si umělce, kteří v anketě od roku 1992 v daných kategoriích nejčastěji bodovali. Po přehledu nejúspěšnějších zpěvaček pokračujeme s top sedmičkou zpěváků. 

Historie Žebříku: TOP 7 nejúspěšnějších zpěváků za čtvrt století ankety Dan Bárta při svém dvanáctém vítězství v Žebříku, kterého dosáhl v ročníku 2006. Foto: Zdeněk Vaiz


7) Michal Malátný
(1 x první, 1 x druhý, 2 x třetí)

Také frontmani úspěšných skupin mají v historii Žebříku v pěvecké kategorii své místo. Michal Malátný coby lídr Chinaski dokonce anketu v roce 2007 vyhrál. Šlo o odměnu fanoušků za album 07, které ten rok kapela vydala. K tomu byl Malátný v této kategorii ještě jednou druhý a dvakrát třetí. Další ceny pochopitelně získal se svou formací.

Historie Žebříku: TOP 7 nejúspěšnějších zpěvaček za 25 let

6) Kamil Střihavka
(1 x první, 4 x druhý, 0 x třetí)

Jeho šňůra umístění trvala od roku 1994 do roku 1998, během pěti ročníků skončil Kamil Střihavka jednou první (1994) a poté ještě čtyřikrát druhý. Na očích byl tehdy díky muzikálu Jesus Christ Superstar, kde právě v tomto období hrál hlavní roli Ježíše. Úspěšný byl ale také se skupinou BSP. Snad každý zná jejich hit Země vzdálená

Výsledky všech ročníků Žebříku

5) Richard Krajčo
(1 x první, 5 x druhý, 1 x třetí)

Také Richard Krajčo jako frontman skupiny Kryštof jednou dosáhl na první místo mezi zpěváky. Bylo to v ročníku 2008, tedy v době, kdy z rádií zněly hity jako Atentát nebo Tak nějak málo tančím. Na "bednu" se Krajčo poprvé dostal v roce 2002, kdy skončil třetí, kromě toho má ještě pět stříbrných úspěchů. Naposledy se mezi trojici nejlepších vklínil v ročníku 2015. 

Hlasujte v anketě Žebřík a podpořte své favority

4) Martin Chodúr
(2 x první, 0 x druhý, 0 x třetí)

Ve výsledkové listině se Martin Chodúr neobjevil tak často jako někteří jiní zpěváci, jenže jako jeden z mála získal v pěvecké kategorii hned dvě první místa. Za celou historii Žebříku jsou v tomto ohledu jen tři úspěšnější kolegové. Chodúrovi se povedlo zabodovat v letech 2009 a 2010. Zatímco poprvé získal hlasy těsně po vítězství v SuperStar, podruhé už měl triumf podložen úspěchem debutové desky Let's Celebrate. 



3) Aleš Brichta
(2 x první, 3 x druhý, 3 x třetí)

Osmkrát ho prohlasovali fanoušci do první trojky, mezi lety 1992 až 2000 získal dvě prvenství, tři druhá místa a tři třetí. Oblibu si získával jednak jako frontman metalové bandy Arakain, ale i díky svým sólovým nahrávkám. Kdo by neznal jeho patrně nejznámější hit Barák na vodstřel?

2) Tomáš Klus
(5 x první, 3 x druhý, 0 x třetí)

Pět triumfů (a všechny v jedné řadě) poslalo Tomáše Kluse v historické statistice hned na druhé místo. Přitom v době prvního ročníku Žebříku (1992) bylo malému Tomášovi pouhých šest let. Svou sérii umístění na stupních vítězů započal v roce 2010, kdy získal druhé místo, což zopakoval i za rok. Od roku 2012 pak pravidelně vítězil. Až ročník 2017 přinesl změnu a Klus se musel na druhé příčce sklonit před Michalem Hrůzou. 

VIDEOROZHOVOR: Tomáš Klus - Na pódiu potřebuji podávat výkony, mít pocit, že jsem odevzdal všechno

1) Dan Bárta
(12 x první, 1 x druhý, 2 x třetí)

O prvním místě nemůže být pochyb. Vždyť Dan Bárta získal téměř stejný počet vítězství jako všichni ostatní zpěváci dohromady. Mužskou kategorii ovládl hned dvanáctkrát, poprvé v roce 1995. Mimořádné navíc je, že těchto dvanáct prvenství přišlo v jedné řadě bez přerušení - v letech 1995 až 2006 zkrátka Bártu nikdo ani jednou neporazil. Vedle toho se jednou umístil druhý a dvakrát přidal bronzový úspěch. V nominacích se pravidelně objevoval i v posledních ročnících. 

Kdo se stane Zpěvákem roku za uplynulý rok, se dozvíte 8. března na slavnostním vyhlášení výsledků v DEPO2015 v Plzni. Moderují Jakub Kohák a Iva Pazderková, vystoupí Tomáš Klus, Divokej Bill, Vladimír Mišík, Mydy Rabycad, Gaia Mesiah, DJs a další hosté. Hlasovat pro své favority můžete na www.anketazebrik.cz.

Témata: Žebřík, Dan Bárta, Tomáš Klus, Aleš Brichta, Martin Chodúr, Richard Krajčo, Kamil Střihavka, Michal Malátný

zavřít