Hudební únor: Koncerty u nás odehrají Lindsey Stirling, HammerFall i Apocalyptica, Grammy poznají vítěze

Vydáno 02.02.2017 | autor: Hana Bukáčková

Po lednu, kdy k nám zavítali Green Day či Powerwolf, se i v únoru můžeme těšit na pořádnou nálož hudby. Nové album Marilyna Mansona či udílení cen Grammy s favorizovanou Beyoncé pochopitelně doplní řada koncertů. Přijedou k nám legendární Apocalyptica, mnišský chorál Gregorian či hvězdná houslistka Lindsey Stirling

Hudební únor: Koncerty u nás odehrají Lindsey Stirling, HammerFall i Apocalyptica, Grammy poznají vítěze Lindsey Stirling se stala globálním fenoménem. Foto: Kamush Ostružinová


RAE SREMMURD

co: americký trendy hip hop
kdy: 2. 2., Velký sál Lucerny, Praha

Rae Sremmurd jsou na současné americké hip hopové scéně jedním z nejskloňovanějších jmen. Loni vydali svou druhou desku SremmLife 2, kterou podpoří evropským turné se zastávkou v Praze. Bratři Swae Lee a Slim Jxmmi aka Rae Sremmurd (název labelu Ear Drummers pozpátku) si bránu do hudebního světa otevřeli platinovými singly No Flex Zone a No Type, loni na podzim ale zabodovali ještě víc. Celosvětového úspěchu se dočkala skladba Black Beatles a s ní související virální Mannequin Chalange. 

HAMMERFALL

co: exkluzivní show ke zbrusu novému albu
kdy: 3. 2., Sportovní hala Euronics, Zlín

Desáté studiové album severské heavy metalové legendy vyšlo loni v listopadu. Přijedou ho představit v rámci turné také do zlínské haly Euronics. Již předposlední deska (r)Evolution zaznamenala nevídaný úspěch také v zámoří, HammerFall tak s novou nahrávací společností a novou deskou navazují na svou dlouhodobou metalovou kariéru. Svým věrným fanoušků opět dokážou, že v nich metalový oheň stále ještě nevyhasnul. Naopak, vrací se silnější než kdy dřív a se svým novým kladivem naplno udeří.

LIVE: Hymnické refrény HammerFall stále fungují, i když není plno

ENNIO MORRICONE

co: exkluzivní vystoupení fenomenálního Itala s českým orchestrem
kdy: 4. 2., O2 arena, Praha

Světově uznávaný filmový hudební skladatel Ennio Morricone ještě jednou vystoupí v České republice. Praha se tak stane jedním z mála měst, ve kterém Maestro Morricone vystoupí. Mezi jeho nejslavnější filmy, na kterých pracoval, patří Tenkrát na západě, Misie, Nejvyšší nabídka, Tenkrát v Americe, Profesionál, Pro hrst dolarů navíc, Maléna, Legenda o 1900 nebo právě oceněný snímek Osm hrozných. Ke spolupráci si opět vybral Český národní symfonický orchestr. Společně s orchestrem bude během celé tour vystupovat také mnohočlenný pěvecký sbor a sólisté. 

LIVE: Ennio Morricone v Praze: 60 let hudby, 8 hrozných, 1 maestro

DREAM THEATER

co: ohromná projekce a speciální rockmetalová show
kdy: 6. 2., Forum Karlín, Praha

Americký rockmetalový gigant Dream Theater vyráží na evropské turné Images, Words & Beyond se zastávkou v Praze. Těšte se na ohromující pódiovou produkci a exkluzivní tříhodinovou show k oslavě 25. výročí nejúspěšnějšího alba Images and Words. Geniální nahrávky a perfektní koncerty, naprosto profesionální a technicky vyladěná produkce, to stojí za americkou kapelou, která za svou dobu působení prodala více než 6 miliónů alb po celém světě. Formaci tvoří technicky velmi zdatní hráči, kteří jsou uznávaní po celém světě a patří mezi špičky rockových a metalových muzikantů. 

APOCALYPTICA

co: legendární instrumentálka zpět po roce se speciálními výročními koncerty
kdy: 11. a 12. 2. Forum Karlín, Praha, 19. 2. Kongresové centrum, Zlín

Po vystoupení na Masters of Rock se po Novém roce toto seskupení hrající na violoncella přesouvá do dvou velkých koncertních sálů. Apocalyptica slaví 20 let od vydání alba Plays Metallica by Four Cellos, vydala jeho rozšířenou verzi, bohatší o zcela nové, nikdy dosud nevydané instrumentální nahrávky Battery, Nothing Else Matters a Seek & Destroy, a chystá speciální koncerty v Praze a Zlíně. 

Nejočekávanější koncerty roku 2017 (I.): Green Day, Korn, Lindsey Stirling, Rae Sremmurd, Macy Gray, Apocalyptica a další

 

UDÍLENÍ GRAMMY

co: předávání hudebních ocenění za rok 2016
kdy: 12. 2., Los Angeles (ČT Art)

Největší favoritkou 59. ročníku cen Grammy se po zveřejnění nominací stala Beyoncé - přesně jak se očekávalo. Ke svým dvaceti Grammy může Beyoncé přidat hned devět dalších trofejí, a to v žánrově různorodých kategoriích. Akademici ji totiž mezi nominované vybrali v rockové, popové i r'n'b a rapové sekci. Především ale může uspět v nejsledovanějších kategoriích Album roku (Lemonade), Song a Nahrávka roku (oboje Formation). Všechny tři nejcennější gramofónky jí ale může vyfouknout Adele s deskou 25, potažmo singlem Hello, k tomu má ještě dvě další nominace. Po osmi příležitostech získali od poroty Drake, Kanye West a Rihanna. Posmrtně může cenu dostat David Bowie a ve hře je i česká operní pěvkyně Magdalena Kožená.  

TOP 8 momentů Grammy: Taylor Swift se radovala z vlastní prohry, Adele zklamala

GLENN HUGHES

co: jedinečná česká zastávka 
kdy: 13. 2., Meet Factory, Praha

Koncert zpěváka a ex-baskytaristy slavných Deep Purple slibuje nezapomenutelný zážitek. Hughes, který vloni vstoupil s Deep Purple do Rockové síně slávy, má za sebou pozoruhodnou kariéru, která odstartovala v 70. letech právě s těmito průkopníky hardrockového žánru. Spolupracoval se jmény Chad Smith, John Frusciante (Red Hot Chili Peppers), Dave Navarro či Jerry Cantrell (Alice In Chains), Doug Aldrich (Whitesnake) či Tony Iommi (Black Sabbath). V roce 2009 obdržel speciální ocenění v hudební anketě Žebřík, kde také koncertně vystoupil. 

vložte odkaz, text nemažte


MARILYN MANSON

co: vydání nového alba
kdy: 14. 2.

Zdálo se, že pán temnoty má to nejlepší už za sebou, jeho minulá deska The Pale Emperor z roku 2015 však zaznamenala kladné ohlasy a vrátila Mansona zpátky do hry. Jestli má nadále co říct, ukáže novinka Say10. Její vydání tak trochu zvrhle naplánoval na svátek zamilovaných - 14. února. Podle slovní hříčky v názvu přitom o žádnou love story asi nepůjde. 

TOP 10 nejočekávanějších zahraničních desek roku 2017: Depeche Mode, Foo Fighters, Marilyn Manson, Taylor Swift a další

GREGORIAN

co: poslední vystoupení gregoriánských mnichů
kdy: 2. 2. Ostrava, 4. 2. Zlín, 12. 2. Brno, 13. 2. Pardubice, 14. 2. Praha

Mniší Gregorian dovedli svou hudbu až k magické dokonalosti - každý nástroj a hlas mají své nezaměnitelné místo a tvoří dokonalou harmonii. Jsou jiní, nenapodobitelní a unikátní - roucha mnichů, sborový zpěv a světelná a pódiová show slibuje neskutečný zážitek a pozitivní emoce. Šestnáctiletá sága Masters Of Chant definitivně končí posledním evropským turné také v pěti českých městech.

TYCHO

co: downtempový hudební projekt
kdy: 15. 2., Praha

Hudební projekt Tycho založil americký designér, fotograf a producent Scott Hansen. Základními složkami jsou IDM, ambient a downtempo. Zprvu čistě elektronická hudba do sebe však časem vsákla i zvuky živých nástrojů, což vedlo k rozšíření sestavy o baskytaristu Zaca Browna a bubeníka Roryho O'Connora. V nových skladbách se začaly objevovat prvky ovlivněné post rockem a celá hudba dostala organický nádech. Downtempový hudební projekt se vrací do Prahy s novým albem, kde se americké trio představí s novým albem, support mají na starosti Heathered Pearls.

ALVARO SOLER

co: španělský hitmaker poprvé v ČR
kdy: 18. 2., Forum Karlín, Praha

Alvaro Soler v roce 2014 opustil kapelu Urban Lights, kterou založil se svým bratrem a kamarády kapelu, přestěhoval se do Německa a vydal se na sólovou dráhu, kterou zahájil singlem El mismo sol. Po jeho úspěchu vydal o rok později debutové album Eterno Agosto, na kterém je i jeho další hit Sofia. Španělský popový zpěvák, který si zazpíval i s Jennifer Lopez, nyní poprvé vystoupí u nás. Pro velký zájem byl koncert přesunut z původních prostror v Roxy do Fora Karlín.

TWO DOOR CINEMA CLUB

co: našláplá indie rocková parta s novým albem
kdy: 22. 2., Kongresové centrum, Praha

Irská kapela, která se na hudební scéně pohybuje už od roku 2007, se po čtyřech letech probudila ze zimního spánku a vloni vydala dlouho očekávané třetí album Gameshow, jež navazuje na předcházející dvojici nahrávek Tourist History a Beacon. Kapela už u nás koncertovala v roce 2013 a hned na poprvé s ohromným úspěchem, když koncert vyprodala již měsíc před jeho konáním. Nyní kapela jede turné v rámci propagace své nové desky. Uvidíme, zda se i tentokrát u nás dočká úspěchu.

RECENZE: Světlo Two Door Cinema Club září stále jasněji

LET IT ROLL

co: zimní verze oblíbeného tanečního festivalu
kdy: 25. 2., Expo PVA Leťnany, Praha

Let It Roll zaměřený na elektronickou hudbu a především žánry drum'n'bass a dubstep se u nás objevil již před čtrnácti lety. V posledních letech, jste mohli zaznamenat i jeho zimní obdobu, která letos vychází na 25. února a vystoupí zde mnoho zvučných jmen. V čele pečlivě vybraného line-upu Factory stage tentokrát stojí nejoblíbeněnjší drum and bassový DJ na světě a boss labelu RAM Records, Andy C. Sekunduje mu mladá britská hvězda Wilkinson. Jeho zbrusu nový hit Brand New od svého vydání v prosinci ještě 2016 nestihl ani pořádně vychladnout.

LINDSEY STIRLING

co: houslistka a tanečnice v jedné osobě
kdy: 28. 2. a 1. 3., Forum Karlín, Praha

Lindsey Stirling je živoucím důkazem, že by se vždy mělo snít ve velkém. Možná proto inspirovala milióny fanoušků po celém světě. Začalo to v roce 2012, kdy vydala debutové album a rychle se stala zářivou hvězdou na hudebním nebi. Získala prestižní cenu Billboard Music Award v kategorii Top Dance/Electronic Album a dosáhla platinového ocenění v Německu, Rakousku, Švýcarsku, zlatého v Polsku a stříbrného ve Francii. V srpnu 2015 houslistka vydala své třetí studiové album s příznačným názvem Brave Enough. Lindsey Stirling pro obrovský zájem přidala v Praze k již ohlášenému koncertu i druhé vystoupení. V současnosti patří mezi nejžádanější umělkyně.

Text: Hana Bukáčková, foto: archiv

Témata: Rae Sremmurd, Hammerfall, Ennio Morricone, Dream Theater,  Apocalyptica, Grammy, Glenn Hughes, Marilyn Manson, Gregorian, Tycho, Alvaro Soler, Two Door Cinema Club, Let It Roll Winter, Lindsey Stirling

zavřít