Hvězdy letních festivalů: V Česku se představí Lana Del Rey, The Prodigy, Chemical Brothers i Guano Apes

Vydáno 09.06.2018 | autor: Dominik Pavliš

Festivalová sezóna se pomalu rozjíždí a na české fanoušky opět čeká spousta zahraničních hvězd. Na Aerodrome zavítá Lana Del Rey, Prodigy se po šesti letech vrátí na Rock for People a festival Benátská s Impulsem! láká na Guano Apes. Tím ale bohatá festivalová nabídka zdaleka nekončí. 

Hvězdy letních festivalů: V Česku se představí Lana Del Rey, The Prodigy, Chemical Brothers i Guano Apes Hvězdy letních festivalů: V Česku se představí Lana Del Rey, The Prodigy, Chemical Brothers i Guano Apes


Lana Del Rey – Aerodrome Festival (28. 6. – 30. 6.)

Dnes dvaatřicetiletá zpěvačka u nás již před pár lety koncertovala v rámci festivalu Electronic Beats v Divadle Archa. Nyní si ji mohou fanoušci užít pod širým nebem v rámci Aerodromu, na kterém je jedním z headlinerů. Festival, který letos bude poprvé třídenní, vždy sázel na opravdu velká jména. V minulých letech měli návštěvníci možnost vidět kapely jako Metallica, Billy Talent, Linkin Park či System Of A Down. Letos pořadatelé chystají dvě hlavní stage, jednu spíše popovou a na té druhé budou hrát kapely tvrdších žánrů, na něž jsou diváci z Aerodromu zvyklí. Výhodou je, že se harmonogram obou scén nepřekrývá. Vystoupí i Macklemore, Wiz Khalifa či Nine Inch Nails. Line-up je opravdu nabitý!

RECENZE: Lana Del Rey si na Lust For Life lebedí ve svém rybníčku. Jen občas pleskne rukou do vody

The Prodigy - Rock for People (4. 7. - 6. 7.)

Po šesti letech se na hradecké letiště vrátí The Prodigy. Dalo by se říci, že tato kapela je sázka na jistotu. I když u nás koncertovali již mnohokrát, publikum stále přitahují, a to zejména díky své multižánrovosti a energičnosti. V jejich hudbě najdeme prvky ravu, techna, punku, alternativního rocku či breakbeatu - to vše zabalené do působivé pódiové show. Hradecký Rock for People je pro mnoho lidí srdeční záležitostí, a tak by byla jistě škoda vynechat již 23. ročník, kde krom The Prodigy vystoupí též výborní The Kooks, Skillet, The Vaccines, Enter Shikari nebo legendární "Sugar Man" Rodriguez.

SOUTĚŽ: 3 x 2 vstupenky na Rock for People

Guano Apes - Benátská! s Impulsem (26. 7. - 29. 7.)

Převážně české a slovenské kapely doplní na 26. ročníku festivalu Benátská! s Impulsem také dvě zahraniční hvězdy - velšská zpěvačka Bonnie Tyler a alternativně rocková skupina Guano Apes. Druhá jmenovaná se řadí mezi legendy německého rocku, vždyť hit Open Your Eyes známe z rádií všichni. V roce 2004 se rozpadli a na pět let si dali pauzu. Nyní opět koncertují v plné síle a v roce 2015 dokonce vystoupili na festivalu Rock for People, který se tehdy konal v Plzni. Přáním pořadatele Benátská! je, "aby v Česku vznikaly nové kapely, které by mohly oživovat dramaturgii festivalu. Aby na nejkrásnějším hudebním festivalu v Čechách vystoupila například Metallica nebo R.E.M. A zejména - aby nám posluchači a návštěvníci zachovali přízeň."

SOUTĚŽ: 3 X 2 vstupenky na festival Benátská! s Impulsem

N.E.R.D. - Colours of Ostrava (18. 7. – 21. 7.)

Obnovení N.E.R.D po sedmileté hibernaci vyvolala americká politická realita, stoupající rasové násilí a potřeba se k tomu vyjádřit. "Nevím, zda jste viděli zprávy nebo kdo vládne mé zemi, ale je to zatraceně špatná TV show. Nikdy jsem za svůj život neviděl takové zoufalství," vysvětlil překvapivý loňský návrat tria pro The Guardian Pharrell Williams. Loni vydali výborné album No One Ever Really Dies, kde hostují Rihanna, Gucci Mane, Kendrick Lamar či Ed Sheeran. V případě N.E.R.D. to bude první vystoupení v České republice a dá se očekávat opravdu velkolepá a výjimečná show. Dolní oblast Vítkovice, jeden z nejhezčích a nejzajímavějších festivalových areálů v České republice, bude dále hostit hvězdy, jako jsou Jessie J, Kygo, London Grammar, George Ezra a mnohé další. 

Chemical Brothers – Metronome Festival (22. 6. – 23. 6.)

Neotřelá jména nabízí i pražský Metronome festival. "Chemical Brothers jsou jedněmi z nejvýznamnějších vizionářů elektronické hudby posledního čtvrtstoletí. O jejich postavení na hudební scéně svědčí to, že šest z jejich alb dosáhlo první příčky britského žebříčku a že jsou držiteli čtyř cen Grammy," říká programová ředitelka festivalu Barbora Šubrtová. Metronome proběhne teprve potřetí, nicméně i za tak krátkou dobu si stihl vybudovat renomé a s přehledem dokáže konkurovat i velkým lokálním festivalům, u kterých se line-up po roky nemění. Navíc vyvrátil představu, že se v Praze velký festival dělat nedá.

Royal Republic - Mighty Sounds (13. 7. – 15. 7.)

Švédská rocková čtveřice v kvádrech Royal Republic není pro české publikum neznámou. Několikrát koncertovala v Praze (například minulý rok v rámci festivalu Aerodrome) a v letech 2013 a 2016 se objevila na Rock for People. Nyní si se svým svěžím garážovým rockem našli cestu i na táborský festival, kde představí nejen svou poslední desku Weekend Man, kterou vydali před dvěma lety. Mighty Sounds se vyznačuje svou úzkou žánrovostí - je zaměřen na punkrock, rock’n’roll, hardcore, ska, reggae a příbuzné žánry. I díky tomu, že se sem sjiždí vyznavači těchto nemainstreamových stylů, je možné zde zažít jedinečnou atmosféru, která se musí opravdu zkusit na vlastní kůži. Krom Royal Republic se návštěvníci mohou těšit na Anti-Flag, Dub Fx, Sick Of It All, Cancer Bats nebo Inner Circle.

Helloween - Masters of Rock (12. 7. - 15. 7.)

Hlavním headlinerem letošního Masters of Rock budou legendární Helloween v sestavě, kterou nazývají Pumpkins United. Minulý rok vystoupili v pražské Tipsport aréně a návštěvníci si povedený koncert nemohli vynachválit. Nevylučuje se ani to, že by skupina mohla natočit další studiové album. Krom Helloween na festivalu ve Vizovicích u Zlína vystoupí také Gene Simmons band - skupina baskytaristy z Kiss, dále Lordi, Arch Enemy či Powerwolf, kteří představí svou novou desku. V posledních dvou letech byl festival vyprodán, tudíž se vyplatí s nákupem vstupenek neotálet.

text: Dominik Pavliš

Témata: Lana Del Rey, Aerodrome festival, The Prodigy, Rock for People, Chemical BrothersMetronome festival, N.E.R.D., Colours Of Ostrava, Royal Republic, Mighty Sounds, Guano Apes, Benátská! s Impulsem, Helloween, Masters Of Rock

zavřít