Inovátor, sexuální rebel i ten, co šel proti době: 10 podob legendárního Prince

Vydáno 21.04.2017 | autor: Daniel Maršalík

Populární hudba přišla na den přesně před rokem o svého Prince. Zní to jako klišé, ale tento zpěvák, skladatel, producent a multiinstrumentalista po celou svou kariéru patřil mezi nejproduktivnější a nejpracovitější umělce na světě. Rok 2016 si i kvůli jeho odchodu navždy budeme pamatovat jako rok, kdy odcházeli hudební géniové.

Inovátor, sexuální rebel i ten, co šel proti době: 10 podob legendárního Prince Prince byl nadaný v mnoha směrech

PRINCE = EGO

Prince měřil pouhých 158 centimetů, ale jeho ego ho mnohonásobně převyšovalo. A bylo tomu tak již od raného mládí. Když v druhé polovině sedmdesátých let odešel z domu dobýt svět do New Yorku, odmítl tři nahrávací společnosti, protože trval na tom, že producentem desek bude jedině on sám. Dohodl se s Warner Brothers a v roce 1978 vydal prvotinu For You. Superstar se stal ale až s druhým albem nazvaným Prince (1979) s hitem I Wanna Be Your Lover. Mezi jeho největší hity patří dále Purple Rain, When Doves Cry, Let's Go Crazy, Raspberry Berret, Kiss, Sign o' the Times, U Got the Look, Batdance, Diamond and Pearls, Cream nebo i v Česku velmi populární The Most Beautiful Girl in the World.

Zemřel zpěvák Prince, bylo mu 57 let

PRINCE = GENIÁLNÍ SKLADATEL

Prince přetékal tvůrčí energií. Vydával desky téměř rok co rok, někdy dokonce i více alb ve stejném roce. Mnoho jeho písní zpívali i jiní interpreti a někteří dokonce se skladbou měli větší úspěch než on sám. S Madonnou nahrál duet Love Song, Chaka Khan bodovala s písní I Feel For You, Tom Jones do repertoáru zařadil Kiss, Alicia Keys často zpívá How Come U Don't Call Me Anymore? a TLC nahráli If I Was Your Girlfriend. Málokdo ví, že autorem hitu Manic Monday od The Bangles je právě Prince. Je podepsán také pod megahitem Nothing Compares 2 U, který proslavila písničkářka Sinead O'Connor.

Revoluční umělec, vizionář, hrdina. Prince oplakávají Madonna, Mick Jagger, Paul McCartney a další kolegové


PRINCE = HUDEBNÍ LEGENDA

Osmdesátá léta byla Princovi zaslíbená. Pop stvořil dvě magehvězdy - Michaela Jacksona a Prince, kteří toho měli tolik společného a zároveň byli tolik odlišní. Zatímco Jackson byl perfekcionista a nahrávky dlouho piloval, Prince byl živel, který rok co rok chrlil desku za deskou. Navíc se prodávaly v mnohamilionových nákladech. Quincy Jones dokonce naplánoval jejich společné nahrávaní. Jacksonův hit Bad byl původně zamýšlen jako song pro obě největší hvězdy té doby. Prince si však spolupráci nakonec rozmyslel a dal tak podruhé košem Králi popu. Poprvé, když se nezúčastnil nahrávání charitativní písně We Are The World.


PRINCE = FILM

Prince natočil čtyři autorské hudební filmy, a navíc se v roce 1989 postaral o soundtrack k Batmanovi. Jednoznačně nejznámější z jeho filmů je hned ten první z roku 1984. Purple Rain z dnešního pohledu filmařsky nedosahuje velkých kvalit. To ovšem nelze říct o hudbě k němu, která získala i Oscara a dodnes je nejprodávanějším soundtrackem v historii. Obsahuje hity Let's Go Crazy, When Dowes Cry, I Would Die 4 U, Take Me With U a titulní Purple Rain. Prodalo se ho přes 22 milionů kopií. Po Jacksonově Thrilleru je to komerčně nejúspěšnější deska z osmé dekády dvacátého století. Dvacátému výročí vydání alba byl vzdán hold na Grammy v medley, kde Princovi sekundovala Beyoncé.

vložte odkaz, text nemažte



PRINCE = SHOW

Prince absolvoval 28 větších či menších koncertních šňůr. Dokonce ještě minulý týden vystupoval. A i když v posledních letech v hitparádách nebodoval jako v 80. letech, dokázal i v 21. století překvapit. V roce 2004 natočil desku Musicology, ke které následovalo obří turné po Spojených státech. To bylo vyhlášeno jako nejvýdělečnější tour toho roku. Další koncertní majstrštyk přišel v roce 2007 s turné 21 Nights in London: The Earth Tour, kdy Prince jednadvacetkrát vyprodal londýnskou O2 arenu. Tehdy inspiroval Michaela Jacksona, který následně plánoval rovnou padesát koncertů v rámci This Is It Tour. Nezapomenutelnou show Prince také předvedl v přestávce finále ligy amerického fotbalu. Jeho minikoncert je považován za jeden z nejlepších v historii Super Bowlu.



PRINCE = PROVOKATÉR

Extravagantní Prince provokoval po celou svou kariéru jak svými texty, tak živými vystoupeními. Většina jeho písní z rané fáze  kariéry byla o sexu. Podobnou image měla i Madonna. Ale při srovnání obou hvězd nakonec zpěvačka vyjde jako cudná chovanka katolického kláštera. Při předávání Video Music Awards v roce 1991 Prince a jeho tanečníci na pódiu předváděli kopulační pohyby. Vystoupení Prince korunoval tím, že na všechny vystrčil holý zadek. Američan se vymykal i výstředním způsobem života. Nosil vysoké podpatky, udržoval si image herce z laciného pornofilmu a oblékal si kostýmy, které se spíš podobaly ženskému oblečení. Nikdy také neodložil make up. Znakem extravagance bylo i jeho sídlo. Nechal si postavit Paisly Park - obrovský dům se studiem a i koncertním sálem, kde pravidelně pořádal party.

PRINCE = MULTINSTRUMENTALISTA

Prince se na klavír naučil hrát v sedmi letech, a když mu bylo dvanáct, ovládal údajně už hru na dvacet hudebních nástrojů. Pravdou je, že na koncertech nejčastěji byl s kytarou nebo piánem. Ale občas sedl za bicí, nebo si vzal baskytaru. U mnoho jeho desek je uvedeno, že veškeré nástroje nahrál sám. Prince díky jeho muzikálnosti obdivovaly miliony fanoušků. Doma byl ve funku, rocku, r'n'b, popu i v jazzu. A i lidé, kteří byli žánrově jinde, ho respektovali. Velkou oblibu si získalo video k písni While My Guitare Gently Weeps, kde se sešli hudební velikáni, aby uctili památku svého kolegy George Harrisona. Prince exceluje kytarovým sólem v druhé polovině skladby.

PRINCE = UMĚLEC

Prince prodal přes 100 milionů alb. Vyhrál sedm cen Grammy a získal také Zlatý Glóbus a Oscara. Britové ho vyznamenali celkem pěti Brit Awards. V roce 2004 byl uveden do Rock and Rollové Síně slávy. Ale to ho rozhodně nezastavilo v jeho plodnosti. V jednadvacátém století americkou prodejní hitparádu Billboard dobyl s deskou 3121. Stříbro získala alba Lotusflov3r a MPLSound a bronz desky Musicology a Planet Earth. Z celé diskografie se vymyká instrumentální album N.E.W.S., které obsahuje čtyři šestnáctiminutové skladby North, East, West a South. Deska byla dokonce nominována na Grammy v kategorii nejlepší jazzové album roku. Posledními hudebními počiny, které stihl vydat, jsou desky HITnRUN Phase One & Two z loňského roku.

PRINCE = INOVÁTOR

Poté, co se vyvázal z kontraktu u Warner Brothers, začal Američan místo jména používal symbol, který obsahoval mužský a ženský znak a zároveň evokoval některé hudební nástroje. Média se s tím často neuměla srovnat a používala označení The Artist Formely Known As Prince. Zpěvák začal ještě více experimentovat, a to jak hudebně, tak obchodně. Založil NPG club a jen jeho členové se dostali k části jeho diskografie. V posledních letech bojoval s YouTubem, odkud mazal svoje nahrávky, a se streamovacími službami, kterým až na výjimky neposkytl právo mít v katalogu jeho písně. Nečitelný byl Prince také na sociálních sítích. Založil si účet na Instagramu, pak ho smazal, aby ho následně obnovil. Podobně se choval na Twitteru, kde byl poměrně aktivní, ale mnoho svých příspěvků následně smazal.



PRINCE = PRAHA

V Česku Prince nikdy nevystupoval - údajně kvůli tomu, že byl příliš drahý a cena vstupenek by pro českého fanouška byla nedostupná. Nyní pořadatelé říkají, že se nikdy nepodařilo najít vhodný termín. Přesto Prince v Praze strávil dvě noci. V roce 2007 si odskočil z londýnského turné, aby na Karlově mostě natočil klip k písničce Somewhere Here on Earth.

text: Daniel Maršalík

Témata: Prince, funk, pop, Purple Rain

zavřít