Jak se klube jaro (I.): Chystají se na vás japonské math-rockerky Tricot i taneční hvězda Art Department

Vydáno 20.03.2016 | autor: Ondřej Bambas

Venku se probouzí jaro. Pozitivní nálada míří také do útrob klubů a koncertních sálů. Údajně naposledy si v Praze zahrají Maybeshewill, svou údernou angličtinu předvede v MeetFactory Skepta a začátkem dubna roztancuje Roxy dvojice Pan-Pot. O dalších tipech na nejbližší dny čtěte níže.

Jak se klube jaro (I.): Chystají se na vás japonské math-rockerky Tricot i taneční hvězda Art Department Art Department, když byli ještě dva

MAYBESHEWILL + WAKING AIDA

kdy: 20. března - NoD, Praha
cena vstupenky: momentálně vyprodáno (posledních pár kusů ke koupi na vstupu)
proč: Loni oznámili Maybeshewill svůj konec. Před rozchodem si ale ještě stihnou odjet jedno turné, v rámci něhož se vrátí do Prahy. Jak se zdá, jedinečnou možnost vidět britské post-rockery, kteří hrají přes deset let, si nechá ujít málokdo, koncert už je bezmála zcela vyprodán. Že má tento večer ambice vysoké, dokazuje rovněž výběr předkapely Waking Aida. Těm vyšla poslední deska Full Heal loni na podzim, Maybeshewill datují poslední řadovou desku naopak až do roku 2014. Společně kapely spojuje label Robot Needs Home a společně si zahráli například na loňském ročníku festivalu Arctangent.

KRISTIAN HARTING

kdy: 20. března - SKØG Urban Hub, Brno / 22.března - Potrvá, Praha
cena vstupenky: nezjištěno / 180 Kč a 250 Kč na místě
proč: Na dvou českých koncertech máte možnost vidět písničkáře Kristiana Hartinga v prostředí zavedených kaváren. Zatímco ta pražská už je známým místem pro koncerty všeho druhu stejně jako pro malá divadelní představení, brněnská kavárna funguje teprve od konce roku 2014 a kultury se tam kromě versnisáží příliš nedělo. Dosud. Kristian Harting k nám přinese solitérský přístup k muzice, v němž propojuje přírodu se světem a vy máte možnost sdílet s ostatními posluchači samotu. Dánsko je zemí s nejšťastnějšími lidmi na světě, na druhou stranu poznáte v Hartingově hudbě, že život má někdy své stinné stránky a k těm veselým momentům je třeba dojít přes různé nástrahy.

TRICOT

kdy: 22. března - Futurum, Praha
cena vstupenky: 290 Kč / 350 Kč na místě
proč: Dívčí trio z Japonska je u nás známé zejména díky festivalům. Poměrně velkou odezvu si získalo na druhé největší stagei Rock For People, své dovednosti ale nejlépe prodalo návštěvníkům Pohody, kam se loni děvčata vrátila po roce, aby si mohla zopakovat dvoják. Stejně jako předešlý ročník se v programu uvolnil slot po zrušeném interpretovi. Tricot tak dokázaly, že jim nedělá problém zahrát na střeše autobusu stejně jako na větším pódiu. Tentokrát se poprvé představí v regulérním klubu, před pražským publikem v klubu Futurum. Math-rock možná není tak přitažlivý jako jiné rockové žánry, díky chytlavým postupům se do něj ale s Tricot snadno zamilujete.

HEY ELBOW

kdy: 26. března - Potrvá, Praha
cena vstupenky: 200 Kč
proč: Je to pop? Je, jen odvací svou tvář jiným směrem a nenechává se svazovat tradičními postupy. Je tak z něho cítit daleko více emocí a na posluchače vyskakují neustálá překvapení. Omšelé označení severská hudba už do toho ranku vlastně ani nezapadá. Hey Elbow mají větší rozsah. Předvádějí jej na své debutové desce Every Other, kompletní síla ale vynikne zejména naživo. V ten moment se naplno propojuje elektronika s živými bicími, zpěvem a táhlým zvukem křídlovky. V Potrvá bude možná trochu natěsno, i tak to bude zážitek.

PABLO NOUVELLE

kdy: 29. března - La Loca, Praha
cena vstupenky: 140 Kč / 200 Kč na místě
proč: Švýcar Fabio Friedli se od architektury dostal samovolně k filmu a hudbě. Na začátku letošního roku mu pod pseudonymem Pablo Nouvelle vyšlo již druhé album s názvem All I Need. To nyní přiveze za čerstva představit také do Prahy. Se svou doprovodnou kapelou se již jednou v našem hlavním městě představil, když zde před rokem vystoupil v rámci Free Mondays v klubu Roxy. Jak je na novince slyšet, čím dál tím více upouští od samplů a vytváří originálnější hudbu, která koketuje s hravým soulem a chytrou elektronikou. K dotvoření atmosféry hostuje na desce řada vokalistů včetně Sama Willse nebo Josefa Salvata. Tohle bude zahájení jara ve vší parádě.

Pablo Nouvelle, který vrací soul do budoucnosti, se chystá do Prahy

RINGO DEATHSTARR

kdy: 30. března - MeetFactory, Praha
cena vstupenky: od 250 Kč, 350 Kč na místě
proč: Shoegaze sedí v rámci žánrového označení k Rngo Deathstarr asi nejlépe. Přesto je jejich zvuk daleko obsáhlejší a v podstatě vychází z garage DIY zvuku. To ovšem neznamená, že byste u této texaské skupiny nenašli žádné melodie. Jejich tvorba je naopak poměrně přímočará, jako doplněk k The Smashing Pumpkins se před pěti lety tedy perfektně hodila. Nyní si ozkouší vedení sami před publikem smíchovského MeetFactory. V rámci turné k loňskému albu Pure Mood zde vystoupí společně s českými předskokany DIV I DED.

PAN-POT

kdy: 1. dubna - Roxy, Praha
cena vstupenky: od 459 Kč
proč: Pan-Pot už jsou pojem. V Praze ovšem zatím nevystoupili. To se chystají napravit na apríla. V noci rozjedou v Roxy party plnou techna, houseu, ale i techničtějších subžánrů. Návštěvníci prý pocítí mnoho protikladů, podobně jako je nabízí na své poslední různorodé desce The Other. Jakoby se propojily dva světy, z nichž oba hudebníci pochází: alpská vesnice a město blízké Berlínu. Diverzifikace a neurčitost je pro Pan-Pot vlastní a přemýšlení nad hudbou a sestavování setů je u dvojice samozřejmostí. Pokud se chcete nechat unést do jiných dimenzí, zajděte na tuhle party.

Temná strana síly v Roxy: vystoupení Pan-Pot nebude apríl

BOKKA

kdy: 1. dubna - Fléda, Brno
cena vstupenky: od 330 Kč / 390 Kč na místě
proč: Bokka se nám představili na Colours, pak také ve vyprodaném sále Paláce Akropolis. Tajemná parta Poláků se vrací tentokrát na brněnskou Flédu. Komunikovat budou, jak mají ve zvyku, opět pouze pomocí počítače, o co sdílnější jsou, kompenzují hudbou a energií, kterou do performance vkládají. Synth-pop má několik podob, lze v něm nalézt mnoho zvuků, které vznikají rozličným způsobem. V Brně se předvede pětice v rámci festivalu Echoes a na pódiu je doplní slovenští Herzog Herzog, a čeští Dirty Picnic s HRTL.

ANE BRUN

kdy: 2. dubna - Palác Akropolis, Praha
cena vstupenky: 560 Kč
proč: Série Femme Fatale nám v Paláci Akropolis pravidelně představuje silné zpěvačky a hudebnice, které mají co ukázat, a pro mnohé jsou inspiračním zdrojem nejen v hudbě. Ane Brun nahrála za více jak deset let na stovku písní a za prodeje svých nahrávek byla v Norsku několikrát oceněna zlatou či platinovou deskou. Zatím poslední řadové album vyšlo loni pod názvem When I'm Fire a kromě rodné země s ním bodovala také v Nizozemí či Švédsku. V diskografii hrají významnou roli záznamu živých vystoupení protože nabízejí posluchačům další rozměr. Pokud jej chcete na vlastní kůži pocítit i vy, nenechte si tuto zpěvačku, která pochází ze stejného města, v němž hrával před zraněním fotbal spisovatel Jo Nesbø.

SKEPTA

kdy: 6. dubna - MeetFactory, Praha
cena vstupenky: od 490 Kč / 590 Kč na místě
proč: Kdo znal Skeptu ještě před Shutdown? A kdo byl na vystoupení před osmi lety, když přijel s Boy Better Know? Tuhle vzdálenou historii bude z návštěvníků MeetFactory pamatovat asi málokdo, nicméně jsme rádi, že se k nám grime MC vrací. Původně měl koncertovat již loni společně s Denzelem Currym, akce ale byla nakonec zrušena. Denzel už si svou absenci vynahradil před měsícem v Roxy, Skepta sem přijede na začátku dubna. Na nové album se sice stále čeká, jak už ale dokazují singly That's Not Me, It Ain't Safe, Ladies Hit Squad nebo právě Shutdown, čekání se vyplatí. A kdo ví, třeba zazní na vystoupení i nějaká další novinka...

KING CHARLES

kdy: 6. dubna - Roxy, Praha
cena vstupenky: od 450 Kč
proč: I když je King Charles kavalír a na Španěla se také podobá, nejedná se o žádného psa, nýbrž talentovaného hudebníka ze západního Londýna. Svůj debut natočil v roce 2012 a dodnes patří singl Mississippi Isabel ze stejného roku k jeho nejúspěšnějším. Na desku LoveBlood navázal na začátku letošního roku albem Gamble For A Rose. Z něho už loni představil dva singly. Ty a další desítku skladeb přijede premiérově předvést pražskému publikum díky festivalu Rock For People. Podobně jako Colours, i královehradecký festival se rozhodl pustit do produkční činnosti mimo svůj vlastní areál. Po větších koncertech s Blink-182 a posledně Three Days Grace s We Are The Ocean přivezou do Prahy i tuto kluboku, na kterou naváže v polovině června kocnert britských The Heavy.

ART DEPARTMENT

kdy: 8. dubna - Roxy, Praha
cena vstupenky: od 250 Kč
proč: Opět tu máme něco z houseové scény. Tentokrát z Kanady přiletí Jonny White, který pokračuje pod označením Art Department. Před rokem opustil uskupení kolega Kenny Glasgow, který se vydal na sélovou dráhu. Přesto za sebou nechal skladby jako Much Too Much nebo Catch You By Surprise. Oproti nim má novější singl Kisses For Roses hutnější a temnější sound. Stále si ale zvuk Art Department ponechává svou podivnost, s níž prorazili v tanečním světě. Do deep houseu vnáší projekt odlišné prvky než na které jsou zvyklí posluchači producentů Diynamic. Tento večírek bude možný trochu jiný, i tak se je ale na co těšit.

JACOB COLLIER

kdy: 8. dubna - Palác Akropolis, Praha
cena vstupenky: od 223 Kč
proč: S předposledním březnovým dnem začíná sedmý ročník festivalu Mladí ladí jazz. Tentokrát je jednou z hlavních hvězd jedenadvacetiletý multiinstrumentalista Jacob Collier. Vychovaný v rodině hudebníků byl k vlastní kreativní tvorbě veden už od útlého věku. Tím se u něj vytvořila mnohostranný talent nahlížející do všech žánrů a směrů, které si lze s jazzem spojit. Mezi jeho nejznámější skladby patří asi svébytná úprava Don't You Worry 'Bout A Thing Stevieho Wondra. Dnes se o něm pochvalně vyjadřuje celá řada kolegů včetně Chicka Corey, Herbieho Hancocka nebo Jamieho Culluma. Staňte se Jacobovým fanouškem ještě předtím než vydá 1. července svůj debut.

zavřít