Jak se klube jaro (III.): V Roxy zazáří Kölsch či Ten Walls, v Radosti FX Samuel Fach

Vydáno 20.04.2016 | autor: Ondřej Bambas

Závěr dubna bude patřit v klubech křtům debutů Delta Heavy nebo Kláry Vytiskové. Pořádné horko slibuje show Yung Leana i Kölsche. Zkrátka nepřijdou ani fanoušci kytar s koncerty Emmure nebo Protomartyr.

Jak se klube jaro (III.): V Roxy zazáří Kölsch či Ten Walls, v Radosti FX Samuel Fach Ten Walls vystoupí v Roxy koncem dubna

VNV NATION

kdy: 20. dubna - Futurum Music Bar, Praha
cena vstupenky: od 330 Kč / 400 Kč na místě
proč: Na konci roku 1995 vyšlo album Advance And Follow. U této příležitosti vyrazili VNV Natio na turné oslavující dvacet let od vydání debutu, který ještě jednou vydali v upravené verzi s bonusy v roce 2001. V té době už měli venku také průlomovou desku Empires, která jim získala oblibu zejména v Německu. Zatím poslední nahrávkou je kolekce orchestrálních úprav svých nejznámnějších skladeb jako Nova nebo Perpetual. Do Prahy se vrací formace po třech letech.


KLARA.

kdy: 20. dubna - Roxy, Praha
cena vstupenky: 245 Kč
proč: Loni vyšla sólová deska zpěvačce Kláře Vytiskové, kterou můžeme znát z kapely Toxique. Tu začala dávat dohromady před třemi lety u sebe doma, proto i výsledná souprava nese název Home. V písních se odráží svoboda, pocit spokojenosti i tenze, které mohou vzniknout v životní fázi, kdy se snažíte usadit a žít ve společnosti své rodiny - najít si domov. Jak se zdá, jedna fáze už se zrodila, teď se ukáže, jak do nastávající etapy zpěvačka vstoupí po oficiálním křtu. Ten proběhne za podpory živé čtyřčlenné kapely a Lazer Vikinga, nové identity Jakuba Kaifosze. Turné dále pokračuje v Českém Těšíně, Brně, Olomouci a Jablonci.

LIVE: KLARA. je na pódiu jako doma. V Plzni došlo na tanec, křest i Justina Biebera

ANETA LANGEROVÁ

kdy: držitelka ceny Žebřík objíždí české kluby
cena vstupenky: 550 Kč
Aneta Langerová pokračuje v úspěšném turné Na Radosti ke stejnojmennému albu. "Celé turné je pro mě nádherný zážitek. Jsem obklopena lidmi, se kterými je mi opravdu dobře. Dlouho jsem je hledala a věřím, že naše souznění je na pódiu znát. Stejné souznění panuje i v zákulisí. Každé setkání s fanoušky nás nabíjí neskutečnou energií. Snažíme se tu radost lidem vracet," popisuje Aneta. Ta se nedávno stala Zpěvačkou roku v hlasování fanoušků v rámci ankety Žebřík. 



PROTOMARTYR

kdy: 21. dubna - Basement Bar, Praha
cena vstupenky: od 213 Kč / 250 Kč na místě (v prodeji posledních pár kusů)
proč: Album The Agent Intellect figurovalo v nejednom žebříčku loňských nejlepších desek. Greg Ahee na ni nahrál přes stovku nápadů, z nichž nakonec poskládal dvanáct hotových kusů. Ty nyní přijedou Protomartyr představit živě také do Prahy do Basement Baru. Pro něj to bude poslední koncert na stávajícím místě, již o víkendu proběhla závěrečná party. Provozní ale slibují, že v září se klub vrátí v plné síle na novém místě. Jako doprovod vystoupí losangelští Qui, kteří se objeví také 29. dubna v Prachaticích.

SAMUEL FACH

co: měsíční jízda se zahraničními hosty
kdy: 22. dubna - Radost FX, Praha
proč: Pražský klub Radost FX opět zažije skvělou párty, kterou znovu poctí svou návštěvou zahraniční umělec. Tentokrát přišel na řadu německý DJ Samuel Fach. Po letech objevování napříč hudebními žánry začal kolem roku 1999 hrát jako DJ. Přestože se v hraní neustále zlepšoval, cítil nutkavou potřebu vyjádřit své hudební pojetí vlastní tvorbou, a tak začal produkovat hudbu pod uměleckým nickem "Laufmasche". Pod tímto pseudonymem úspěšně vydával na Labelech jako What What, Snork Enterprises a Eminor. Dnes žije v Berlíně, kde v roce 2011 vytvořil své alter ego Samuel Fach. Kromě něj se v Radosti objeví například ostravský Mathiass O´Zana se saxofonistou Paulem Saxo.

Samuel Fach bude první zahraniční hvězdou party MoOn:FX v pražském klubu Radost FX


DELTA HEAVY

kdy: 22. dubna - Roxy, Praha
cena vstupenky: od 260 Kč
proč: Delta Heavy není na taneční scéně naznámým pojmem. Ovšem až nyní vyšlo debutové LP Paradise Lost této britské dvojice. Singly jako Get By nebo Empire tak dostaly obstojného nástupce. A pokračování čeká také přehlídka návštěv Prahy, kde už stihli zahrát na malém večírku v Yes Clubu i v hale letňanského PVA EXPO. Do Roxy se tentokrát vrátí v doprovodu MC Visionobiho a se supportem od rakouských Fourward. Opět nějaký pořádný večer s drum'n'bassovou produkcí.

CANDY DULFER

kdy: 22. dubna - Lucerna Music Bar, Praha
cena vstupenky: 495 Kč (balkón vyprodán)
proč: Candy Dulfer se vrací po roce a půl do Prahy. Tehdy Lucerna Music Bar vyprodala a přestože předvedla skvostný výkon, z její produkce se jaksi vytratila dravost, kterou v minulosti členka Princovi kapely vynikala. Nyní přiveze obměněnou kapelu, jejíž součástí je taktéž zpěvák Ivan Peroti, známý z nizozemské verze talentové soutěže The Voice. Zatím poslední deskou Candy je deska Crazy z roku 2011. Jak dopadne další vystoupení populární saxofonistky?


KÖLSCH

kdy: 23. dubna - Roxy, Praha
cena vstupenky: od 300 Kč v předprodeji / 400 Kč na místě
proč: Kölsch označuje pivo vyráběné v oblasti Kolína nad Rýnem nebo také přezdívku Rune Reillyho Kølsche. Signifikantní zvuk, kterým se v roce 2013 zapsal deskou 1977, pobláznil nejeden klubový prostor. Nyní jej dánský DJ a producent dostane i do Prahy. Zde představí publiku své hity jako Opa, Goldfisch nebo novinky Talbot a Cassiopeia z loňské desky 1983. Do ní promítnul své vzpomínky na cestování z Dánska na jih Francie. Tohle je jízda, kterou si rádi projedete. A přitom můžete zůstat v Praze.


CHARLIE WINSTON

kdy: 23. dubna - Jazz Tibet Club, Olomouc / 24. dubna – Lucerna Music Bar, Praha
cena vstupenky: 300 Kč (350 Kč) / od 390 Kč
proč: Svou premiéru si v České republice odbyde britský zpěvák a multiinstrumentalista Charlie Winston. Nejdříve se představí v Olomouci, o den později zavítá do Prahy. Přestože je rodilý Angličan, má také velmi blízko k Francii, kde se prosadil. Zkraje své kariéry odehrál turné s Peterem Gabrielem, oficiální první LP vydal poté na začátku roku 2009 pod názvem Hobo. Jeho poslední deska vyšla loni pod názvem Curio City a největší ohlas opět sklidila ve frankofonních zemích.

NEVER SAY DIE!: EMMURE, NORTHLANE a další

kdy: 25. dubna - MeetFactory, Praha
cena vstupenky: 590 Kč
proč: Kdo byl loni na festivalu Brutal Assault nebo o rok dříve na Rock For People, ten už možná Emmure viděl. Do Prahy se vrací po čtyřech letech, kdy vévodí aktuální jarní edici série Never Say Die! Společně s Američany přijedou také australští kolegové Northlane či Kanaďani Despised Icon. Kompletní line-up oblíbené akce představující to nejčerstvější z hardcore a metalcore scény doplňují v Praze ještě Chelsea Grin, Hundredth a Hellions. Tenhle den bude dlouhý. Ale o to krásnější.


YUNG LEAN

kdy: 26. dubna - Roxy, Praha
cena vstupenky: momentálně vyprodáno
proč: Není si třeba nic nalhávat. Před dvěma lety o něm téměř nikdo u nás nevěděl a ve Futuru bylo několik věrných a pár zvědavců. Nyní se vrací Yung Lean ale jako hrdina, který se díky internetu vyšvihnul na pozici vyhledávaného švédského rapera. Ve společnosti svých Sad Boys představí aktuální nahrávku Warlord. S tou navazuje na dva roky staré debutové LP Unknown Memory. Přestože je stockholmskému rodákovi teprve necelých dvacet let, má rozjetou slušnou kariéru.


CARNIVAL YOUTH

kdy: 26. dubna - Café V lese, Praha / 27. dubna – Divadlo Pod Lampou, Plzeň / 28. dubna – Fléda, Brno
cena vstupenky: 213 Kč (250 Kč na místě) / od 161 Kč (200 Kč na místě) / 200 Kč (250 Kč na místě)
proč: Lotyšská indie kapela Carnival Youth se chystá na malé turné po České republice, v rámci něhož zahrají v Praze, Plzni a Brně. Skupina vznikla v roce 2012, o dva roky později vyšlo EP Never Have Enough hned následované LP No Clouds Allowed. Letos získali European Border Breakers Award za Litvu stejně jako v rámci rozhodování veřejnosti. Díky neustálé píli a vystupování na festivalech jako Open'er, Positivus nebo Sziget si získali pověst vynikající koncertní kapely.


10000 RUSSOS

kdy: 27. dubna - 007, Strahov, Praha
cena vstupenky: 220 Kč v předprodeji / 250 Kč na místě
proč: Před rokem vyšla debutová deska, kterou si kapela nahrála v opuštěném obchodním centru z osmdesátých let. Sami členové ji popisují jako psychedelickou jízdu na okraj izolované periferie, kde naplno vytane dekonstrukce s opakováním. V jejich tvorbě se tak může nejlépe reflektovat fosforeskující kontura tmavé šedi. Temná a dekadentní, stejně jako může být nahlíženo na Porto idstrčené od zbytku Evropy. Odsud nyní přijíždí čtveřice, kterou na Sedmičce doplní domácí formace Vellocet Roll.


HURRA TORPEDO

kdy: 28. dubna - Palác Akropolis, Praha
cena vstupenky: 450 Kč
proč:Tepláková souprava, kule dej si doprava,“ hlásá jeden známý český text, kterého se drží bláznivá parta Norů, která má opět v plánu zrecyklovat několik postarších elektrospotřebičů. Namísto zarostlého koutu skládky odpadů si pračky, lednice a sporáky vychutnají záři reflektorů a dostanou možnost stát se na chvíli součástí hitů od Pixies nebo Lady Gaga. Dekadence, nadsázka i notná dávka invence dává dohromady projekt, který se už mnoho let těší oblibě nejen ve Skandinávii.

LOLA

kdy: 28. dubna - Cargo Gallery, Praha
cena vstupenky: 100 Kč v předprodeji / 150 Kč na místě
co: Skupina Lola pokřtí v Cargo Gallery své druhé album. Lola je jednou z kapel, která si chce své fanoušky "vyjezdit" a osobně poznat na koncertech. "To, co nás nejvíc baví, je živé hraní. A to je i důvod, proč tohle všechno děláme," říkají. K poslechu nového alba nedávno fanoušky pozvali klipem Balíky slámy, ve kterém si zahrál sám Robert Rosenberg, ikona českého porna. Vstupenky na křest stojí v předprodeji jen 100 Kč, pokud je budete kupovat na místě, připlatíte si dalších 50 Kč. 

Cargo Gallery se v dubnu vrací na pražskou Náplavku, vystoupí Lipo, Sto zvířat i Lola

MAX COOPER

kdy: 29. dubna - MeetFactory, Praha
cena vstupenky: od 290 Kč v předprodeji / 390 Kč na místě
proč: Před rokem vystoupil Max Cooper v MeetFactory se speciálním audiovizuálním programem Emergence. Klidné plochy se snoubily s techno beatem a zvuk doznal symbiózy s obrazem. Nyní se vrací na stejné místo, aby návštěvníkům nabídl čtyřhodinový DJ set a dokončil tak, co minule po show započal. Dá se tedy očekávat, že dojde na taneční plochy, na které se minule nedostalo. Domácí barvy bude hájit rovněž v roli DJ Floex.

TEN WALLS

kdy: 29. dubna - Roxy, Praha
cena vstupenky: od 300 Kč
proč: Přípravy na tento zážitek trvaly více než rok. Výsledku se dočká v rámci deseti zastávek turné také Praha. Equalized vrací Ten Walls tam, odkud vzešel, kde začínal. Návštěvníkovi by měla poskytnout nejen audiovizuální zážitek, ale také možnost vcítit se do zážitku a naplno ho prožít. Živá performance se bude skládat z devadesáti procent z nového materiálu, který bude doplněn o největší hity Ten Walls. Fanoušci by tak neměli přijít o singly Walking With Elephants či Sparta, které tohoto litevského producenta proslavily.

 

SIR ROBIN & THE LONGBOWMEN + METRONOME BLUES

kdy: 29. dubna - Stará Pekárna, Brno / Klub FAMU, Praha
cena vstupenky: neuvedena
proč: První den roku 2016 vyšla deska drážďanské kapele Sir Robin & The Longbowmen. Nyní ji přiveze představit také do České republiky, kde vystoupí po dva večery ve společnosti česko-novozélandské kapely Metronome Blues. V Praze je v Klubu FAMU navíc doplní ještě třetí formace Tourette Boys. Spojovacím prvkem večera tedy bude blues, ale vždy v jiném, originálním pojetí, které si každý interpret upravuje podle vlastních pravidel.

 

THE TOY DOLLS

kdy: 30. dubna - Akropolis, Praha
cena vstupenky: momentálně vyprodáno
proč: Ať už to byl festival Pod Parou nebo Trutnov, Toy Dolls si našli své místo. To jistě budou mít také v Akropoli, která už nyní hlásí vyprodáno. Zavzpomínat totiž na hity Dig That Groove Baby z počátku osmdesátých let nebo Toccata In Dm z první poloviny devadesátých let si rád přijde každý správný pankáč. Evropské turné odpálili The Toy Dolls na začátku dubna v Belgii a poslední den v měsíci bude patřit Praze. Jelikož trojice chystá novou nahrávku, možná zazní nějaká ukázka i nyní. Všichni ale ví, co chtějí fanoušci nejvíce slyšet: "Victory if Glenda she, had a baby, oo-eee..."

Ondřej Bambas

zavřít