Kde stát na koncertech, abyste je nejlépe slyšeli (podle profesionálního zvukaře)

Vydáno 26.07.2019 | autor: redakce

Chodíte na koncerty rádi a často? Přemýšleli jste někdy, kde by bylo nejlepší stát, abyste měli výhled a dobře slyšeli? Nemusíte se cpát do prvních řad. Tam si koncerty podle profesionáních zvukařů stejně moc neužijete. Tahle místa jsou nejlepší.

Kde stát na koncertech, abyste je nejlépe slyšeli (podle profesionálního zvukaře) Kde stát na koncertech, abyste je nejlépe slyšeli (podle profesionálního zvukaře)


NAJDĚTE SI MÍSTO KOUSEK OD PROSTŘEDKA

Nestůjte zcela uprostřed. Nejlepší místo pro poslech koncertů je kousek od prostřední části místa, kde se koncert odehrává.

Zákaz focení koncertů mobilem? Ano, nebo ne? Spíše ano, řekl bych...

Pokud máte postranní reprobedny zhruba stejně vzdáleně od sebe, uslyšíte nejlépe basy. Podle zvukařů je absolutně nejlepší zvuk hned před mixážním pultem. Ostatně, zvukaři nastavují dobré ozvučení právě odsud.

Na druhou stranu, pokud máte hodně rádi basy, stát úplně uprostřed se vyplatí. Jsou tam nejslyšitelnější.


NESTŮJTE PŘÍLIŠ BLÍZKO K PÓDIU

Ačkoli stát vepředu může být dobré pro výhled na dění na pódiu (jste tam, abyste ty hudebníky viděli živě, žejo), pokud chcete koncert dobře slyšet, nechcete stát příliš blížko. Podle zvukaře, se kterým jsme mluvili, potřebujete jistou vzdálenost od reprobeden, aby se jednotlivé vlnové délky zvuku spojily a utvořily konzistentní zvuk.

Čím blíže jste, tím je vyšší pravděpodobnost, že uslyšíte jednu zvukovou frekvenci více než jinou. Stání příliš blízko reprobeden může také způsobit, že ve zvuku bude méně jasnosti. A je jasné, že příliš hlasitý zvuk neprospívá vašim ušním bubínkům.

Když ale budete stát naopak příliš daleko, může se stát, že budete ve výsledném zvuku slyšet "více místnosti". Záleží samozřejmě na tom, kde se koncert odehrává, ale pokud je to například v uzavřené hale, zvuk se různě odráží a pohlcují ho stěny. Zvukové vlny z repráků dopadají na strop, podlahu a další objekty, včetně lidí.


NESTŮJTE U STĚNY NEBO POD BALKONEM

Rozhodně byste neměli stát pod jakýmkoli balkonem, vedle stěny nebo v rohu. Pokud jste totiž blízko stěny, uslyšíte zvuk dvakrát - jednak jak jde k vám a pak, když se odrazí od stěny. Odrážení zvuku může ochudit vaše vnímání o vyšší tóniny, takže bude výsledek znít trochu zamlženě a nečistě.

VYSTOUPENÍ V NOCI MŮŽE MÍT LEPŠÍ KVALITU

Řekněme, že jste na hudebním festivalu a přemýšlíte, zda jít na nějaký koncert ve dne, nebo se šetřit na večerní představení. Možná vás překvapí, že podle zvukařů je v noci zvuk lepší.

TOP 10 skladeb, na kterých dokonale otestujete nová sluchátka nebo repráky

Může za to počasí, hustota vzduchu a teplota. Zvuk cestuje vzduchem různými rychlostmi. Ve dne má tendenci stoupat vzhůru, v noci k vám letí přímější cestou. Čistý zvuk může být přenášen i do delších vzdáleností. Úplně nejlépe cestuje třeba na poušti - v prostředí, které je suché a bez vysoké vlhkosti vzduchu.


ALE PŘECE JEN JSTE NA KONCERTU...

Na koncertu ale chcete vidět svou oblíbenou kapelu. Být jí na blízku. To člověk dokáže oželet dokonalý zvuk. Takže se musíte rozhodnout, proč na koncert jdete. Pro dokonalý zvuk, nebo abyste se měli možnost dotknout své oblíbené kapely? Stejně víte, jak zní, ne?

Text: Aleš Harazim, foto: Yvette de Wit/Unsplash, Luuk Wouters/Unsplash, Rachel Lynette French/Unsplash, Bruno Cervera/Unsplash

Témata: zvuk, zvukaři, koncerty, festivaly, kde stát

zavřít