Klubová sezóna se blíží do finále: Sentiment Dinosaur Jr. versus progres Three Trapped Tigers

Vydáno 25.05.2016 | autor: Ondřej Bambas

Květen pomalu končí, už vyhlížíme červen a s ním také neodvratný konce jarní klubové sezóny. V následujících dnech se můžeme těšit na dvojité vystoupení Porches a Frankie Cosmos, svěžích indie kapel z New Yorku, sympatickou Saru Hartman nebo warm up večírek k letošnímu ročníku Lunchmeat Festivalu.

Klubová sezóna se blíží do finále: Sentiment Dinosaur Jr. versus progres Three Trapped Tigers Donosaur Jr. vystoupí v červnu v Lucerna Music Baru

KALIPO + AMBASSADEURS

kdy: 25. května – Palác Akropolis, Praha
cena vstupenky: 250 Kč
proč: Jména Mark Dobson a Jakob Häglsperger řeknou něco pouze těm nejzasvěcenějším. Pseudonymy Ambassadeurs a Kalipo už jsou ovšem o něco známější. Rovné beaty nabízejí prostor pro svévolné tancování stejně jako konstruktivní přemýšlení. Škála zvuků a harmonických linek je stejně široká jako emoce, které hudba vyvolává. Ambassadeurs má na svém kontě desítku remixů doplněnou o EPčka a singly na různých kompilacích. Oficiální desku ale vydal až loni pod názvem Patterns na labelu Lost Tribe. Kalipo si naopak letos přidal do diskografie druhou nahrávku s názvem Wanderer. Jak napovídá název, skladby jsou inspirovány producentovými cestami, které jej zavedli kromě Berlína a Vídně také do Prahy.


TROY VON BALTHAZAR

kdy: 25. května – Potrvá, Praha
cena vstupenky: 200 Kč
proč: Troy Von Balthazar je zatraceně cool jméno. Zároveň je to hlas indie rockové bandy Chokebore. V sólovém provedení je Troy daleko pomalejší a zasmušilejší, dokonce by se dalo říct až odbytější. Jeho velmi civilní projev se ale řídí nepsanýmí pravidly lo-fi a DIY přístupu, jehož forma vyzní naživo v malém prostředí baru či klubu právě nejlépe. Na druhou stranu je dobré si někdy pustit nahrávku interpreta, kterého chcete slyšet živě, v klidu doma. V pořadí třiačtyřicátý počin vydavatelství Silver Rocket je právě deska Troye Von Balthazara s prozaickým názvem The TVB LP. A pokud tuto desku neznáte, pusťte si alespoň poslední album Knights Of Something. Pak poznáte, proč bude v Potrvá krásně. Navíc ještě ve společnosti Kalle.

vložte odkaz, text nemažte


SARA HARTMAN

kdy: 26. května – La Loca, Praha
cena vstupenky: 295 Kč
proč: Po čtyřech měsících se vrací zpěvačka Sara Hartman do Prahy. Prvně tu vystupovala v roli předskokanky Ellie Goulding, tentokrát se představí v intimnějším prostředí klubu La Loca, na druhou stranu bude cílit na své vlastní fanoušky. Poté, co se rozhodla z Ameriky odcestovat do Berlína, rozjela se naplno kariéra zpěvačky a letos vyšlo Saře debutové EP Satellite. Navzdory hitovému potenciálu nemají videa obrovský počet zhlédnutí, svou cestu si ale zpěvačka razí alespoň prostřednostvím streamovacích služeb, na nichž dosahují přehrání miliónů. Monster Lead Me Home, Satellite, ale jistě zazní cover Stranger In A Room od Jamieho xx.


LUCNHMEAT 2016 WARMUP: OBJEKT + LAKKER

kdy: 27. května – Neone, Praha
cena vstupenky: 250 Kč před půlnocí, později 290 Kč
proč: Datum dalšího ročníku Lunchmeat Festivalu už je potvrzeno na 14. října. Abychom se pořádně naladili, i letos proběhnou zahřívací večírky. První se koná poslední květnový pátek v Neone za přispění v Berlíně usazených DJs Lakker a Objekt. Ten nabídne tříhodinový set, irská dvojice předvede svůj živý set, kterému dá audio systém Neone vyniknout asi jako málokterý pražský klubový prostor. Podobný zářez si připíše na své konto HRTL, kterého je po vydání nahrávky Dataloss vidět čím dál častěji. Program doplní DJ sety Nina Pixel a DJ Kredenc.

LIVE: Lunchmeat je společenskou událostí plnou jistot

ELEANOR FRIEDBERGER

kdy: 27. května – Café V lese, Praha
cena vstupenky: 200 Kč v předprodeji, na místě 250 Kč
proč: Původně ohlášený koncert Mass Gothic byl zrušen z důvodu posunutí turné, Eleanor Friedberger ale svou cestu Evropou neodvolala a už v pondělí 23. května začala v Zurichu. O pět dní později dorazí také do Prahy, aby zde prezentovala svou aktuální desku New View. Tu natočila v závěru loňského roku jako svůj třetí sólový počin, kdy chtěla znít jako vyrovnaná dospělá žena, bez jakékoliv bezradnosti, naštvanosti nebo ublíženosti. Jak se jí to povedlo a zda bude příjemný poslech i živé verze v doprovodu dalších dvou hudebníků, si budeme moci poslechnout v Café V lese.

FRED EVERYTHING

kdy: 28. května - Radost FX, Praha
proč: DJ z Quebecu Frédéric Blais se nemohl rozhodnout, jaký žánr je mu nejmilejší, proto se rozhodl, že se nebude omezovat a do své produkce promítne vše. Proto si za své jméno zvolil Fred Everything. Svou reputaci všestranného DJ si začal budovat již v první polovině devadesátých let, kdy postupně rozšiřoval své hraní v Kanadě a USA. Ke konci devadesátých let přesídlil do Evropy a začal se věnovat více deep houseu. Také rozšiřoval svou kolekci remixů, která čítá také interprety jako Bran Van 3000 nebo Atjazz. Jeho vlastní autorská diskografie nečítá příliš položek. Přesto má na svém kontě stovky remixů, mixů a singů, kterými přispěl na nejrůznější kompilace.

Party v Radosti FX v květnu ovládne Fred Everything


ANTWON

kdy: 29. května – 007, Strahov, Praha
cena vstupenky: 250 Kč v předprodeji / 300 Kč na místě
proč: Sedmička je s hip hopem neodmyslitelně spjatá stejně jako Roxy s taneční hudbou. Možná už to tak dnes nevypadá a v programu byste mezi punkáči a rockery hledali rapery těžko, o svých začátcích by vám členové Bigg Boss mohli vyprávět. Nyní se ke konci května hip hop vrací v syrové a zároveň velmi aktuální formě. Z Kalifornie dorazí Antwon, jehož kariéra začala s hardcoreem nebo pop punkem v kapelách Leather nebo Sour Patch. Svůj první mixtape vydal v roce 2011 pod názvem Fantasy Beds a zatím poslední nahrávkou je letošní EP Double Ecstasy. V pěti skladbách dává vyniknout jak klidnější poloze se standardním rapem, tak říznějším pasážím s metalovými riffy.


PORCHES + FRANKIE COSMOS

kdy: 30. května – MeetFactory, Praha
cena vstupenky: od 250 Kč v předprodeji / 350 Kč na místě
proč: Asi těžko říct, který z projektů je v současnosti více cool. V žádném případě ale nelze ani jednomu odepřít kvalitu. Porches si vysloužili za svou desku Pool od Pitchforku známku 8.3 a Frankie Cosmos za aktuální nahrávku Next Thing dokonce o dvě desetiny víc. V MeetFactory tak bude předposlední květnový den léto, i kdyby venku mrzlo nebo snad padal sníh. Frankie Cosmos nabízí velice jednoduché a krátké skladby, o to víc ale vyniká jejich síla. Porches do své tvorby dokáží zakomponovat navíc syntezátory s elektronikou. Možná má hudba nádech osmdesátek, v žádním případě ale nepůsobí staře. U toho nechcete chybět.

SKYLINE

kdy: 2. června - Cargo Gallery, Praha
cena vstupenky: 250 Kč
proč: Nová deska Skyline s názvem Jungle vyšla 5. května tři roky po předchozí úspěšné nahrávce Fairytapes. Novinku kapela pokřtí 2. června na lodi Cargo Gallery na pražské Náplavce. Zároveň půjde také o první možnost, kde bude album k dostání na fyzickém nosiči. Vstupenky jsou k dostání v předprodejních sítích GoOut a SmsTicket za 250 Kč včetně poplatků. Kapacita je omezená, fanoušci by tedy neměli váhat. 

Na loď za Danem Bártou, Skyline i Filipem Topolem: TOP 7 akcí Cargo Gallery v Praze


SUICIDAL TENDENCIES

kdy: 2. června – Lucerna Music Bar, Praha
cena vstupenky: 690 Kč
proč: Suicidal Tendencies se vrací letos už podruhé. Prvně jako předkapela Slipknot ve vysočanské hale, nyní na svůj samostatný koncert v Lucerna Music Baru. Legendární úderka z Venice v Kalifornii existuje už pětatřicet let a od samého začátku bourá hranice žánru. Proto je ve spojení s nimi nejčastěji používán termín crossover a své příznivce nachází jak v komunitě tvrdých metalistů, tak ve skupině skateboardistů. Jejich skladby si našly místo i v popkulturních dílech filmech jako Repo Man, Miami Vice nebo Iron Man. Skupinou za dlouho existenci prošli hudebníci jako Robert Trujillo, který nahradil Newsteda v Metallice, Josh Freese známý z kapely Devo nebo Thundercat, který natáčel s Flying Lotusem a Kendrickem Lamarem.

GUNNAR STILLER - VOLIERA SPECIAL EDITION

kdy: 3. června - Radost FX, Praha
cena vstupenek: 100 Kč
proč: V Radosti FX vás čeká opravdu vypečená akce. Jako headliner se představí Gunnar Stiller, zástupce německého labelu Upon.You Records. Podpoří ho česká tech-house princezna Lillou a Lucas Hulan, který má v Radosti FX za sebou několik úspěšných nocí s názvem Voliera. Radost FX byla nedávno zrekonstruována a osazena novým zvukem Funktion One, je tedy ideální čas přijít na pořádny mejdan! Gunnar Stiller je uznávaný producent a DJ, který pochází s Rostocku, odkud se v 80. letech přestěhoval do Berlína. Jeho party mají grády i dnes. 


DINOSAUR JR.

kdy: 8. června – Lucerna Music Bar, Praha
cena vstupenky: od 550 Kč
proč: Již třetí možnost vidět v Praze tuto legendární kapelu, která se stala předlohou nejednoho hudebníka. Inspiraci tvoří už od poloviny osmdesátých let a dodnes jsou desky jako Dinosaur nebo Bug citovanými díly nejen post-punkové scény. Kapela se na nějaký čas musela smířit s odchodem Lou Barlowa, před deseti lety se ovšem členové opět usmířili a vznikla tak nová deska Beyond. Na ni ještě stihli navázat dvěma nahrávkami a letos ji doplní o třetí nazvanou Give A Glimpse Of What Yer Not, kterou předznamenává singl Tiny, právě představený v show Later With Jools Holland. Možná to bude vzpomínání na staré dobré časy, ale u tohohle zážitku byste neměli chybět.


BOY

kdy: 9. června – Palác Akropolis, Praha
cena vstupenky: 560 Kč
proč: Ačkoliv prostý název svádí k mužskému elementu, základ kapely tvoří tvůrčí dvojice Valesky Steiner se Sonjou Glass. Indie pop v jejich unikátním pojetí se těší přízni už od první nahrávky z roku 2011 a velice snadno se dostal i za hranice germánských zemí. Na popularitu debutu Mutual Friends, který získal v roce 2012 European Border Breakers Award, chtějí nyní navázat také akutální deskou We Were Here, která vyšla v srpnu loňského roku. Kromě standardních verzí obsahuje nahrávka rovněž akustické verze vybraných skladeb. Podobnou vstuvku lze očekávat i na pražském koncertu.


THREE TRAPPED TIGERS

kdy: 9. června – Rock Café, Praha
cena vstupenky: 295 Kč v předprodeji / 350 Kč na místě
proč: Do České republiky se vrací Three Trapped Tigers po čtyřech letech, kdy představili pouze svůj debutový materiál. Svou další desku přichystali na letošek a pod názvem Silent Earthling ji nyní živě představí v pražském Rock Café. Londýnské trio si na pomoc k novince přizvalo kreativní dvojici Brian Eno a Karl Hyde. Do své math-rockové hry tak dokázali propašovat i optimální mnošství elektroniky, která je odlišuje od všech podobných interpretů. Díky své obtížné uchopitelnosti se tak dostali k spolupráci se Skeptou nebo předskakování Deftones. Tohle bude chod pro opravdové fajnšmekry.


KAMP! + FIORDMOSS

kdy: 9. června – MeetFactory, Praha / 12. června – Park Lužánky, Brno
cena vstupenky: od 240 Kč (290 Kč) / od 290 Kč
proč: Polská kapela Kamp! se začala dostávat do povědomí nedlouho po vydání debutové desky. Už před třemi lety u nás odehráli první koncert ve společnosti Deaths. O rok později se vrátili v rámci festivalu United Islands a Besedy U Bigbítu. Letos se představí také na dvou festivalech, nejdříve ale otestují materiál z loňské desky Orneta na pražském publiku. Pak je čeká akce Wonderpark spojující poslech hudby s cvičením jógy a otevřeným jarmarkem a o měsíc později návrat na festival Fingers Up. V rámci večera navíc vystoupí skupina Fiordmoss, která bude moci opět představit nový materiál s připravované desky, kterou předznamenal oficiálně zatím jeden singl Madstone.

zavřít