Lemmy byl Motörhead, kapela oficiálně končí. Jak vzpomínají Ozzy Osbourne, Slash, Alice Cooper a další?

Vydáno 29.12.2015 | autor: Nicola Bernard

Nejen metalový svět zasáhla tato smutná zpráva. Lemmy, hudební ikona, zakladatel a frontman věhlasné britské hardrockové legendy Motörhead, podlehl rakovině, jen krátce po svých sedmdesátých narozeninách. Jak na svého kamaráda, kolegu a blízkého přítele vzpomínají velké osobnosti hudební scény?

Lemmy byl Motörhead, kapela oficiálně končí. Jak vzpomínají Ozzy Osbourne, Slash, Alice Cooper a další? Lemmy zemřel ve věku 70 let

Zpráva o Lemmyho úmrtí pochopitelně ihned obletěla sociální sítě. A reagovali na ni i jeho kolegové a přátelé.

Ozzy Osbourne
"Právě jsem ztratil svého nejlepšího přítele, Lemmyho. Budeš mi sakra chybět. Byl jsi legenda. Uvidíme se na druhé straně."

Zemřel Lemmy Kilmister, legenda z Motörhead. Bylo mu 70 let

Alice Cooper
"Lemmy byl opravdu inovativní, věrný svému umění a neustále relevantní, i když se o to vlastně nikdy nestaral. Vždycky vytvářel a obnovoval hard rock a přítomnost basů. Byl to klenot pro jeviště. Byl to v rocku opravdu charakter. Upřímnou soustrast jeho rodině, jeho spoluhráčům z kapely a fanouškům po celém světě. Tato ztráta je velká," uvedl na svém Facebooku Alice Cooper a k příspěvku přidal fotografii s Lemmym.

RECENZE: Motörhead hrají stále stejně, přesto opět skvěle

Slash
"Tenhle člověk mi bude chybět víc, než můžu slovy vyjádřit. Ztělesnil rock'n'roll a všechno, co pojem R'n'R znamená. Byl jsi opravdu dobrý přítel. Odpočívej v pokoji, Lemmy."

Judas Priest
"Slov o Lemmym nemůže být nikdy dost, takže jednoduše: sbohem Lemmy, byl jsi Bůh! Děkujeme za hudbu a společné cesty... S láskou Rob, Glenn, Ian, Richie, Scott"

Manowar
"Lemmy byl skvělý baskytarista, skladatel, a ze všeho nejvíce – nejlepší přítel. Nemohu říci, že mi bude chybět, je to totiž moc slabé slovo. Byla to a bude vždycky legenda. Nikdy na tebe nezapomenu a nezapomenu na dobré časy, které jsme zažili na společných cestách. Sláva s Tebou!"



K celé události se na svých facebookových stránkách vyjádřily i české kapely a pořadatelé největších českých festivalů.

Törr, Alkehol
"Lemmy byl ikonou hudby, na jejíž základech jsme vyrostli, a byl to i on, proč jsme začli muziku dělat. Lemmy díky!"

Druhý den Rock for People Europe: Guano Apes, Motörhead a vedro

Kabát
"Co k tomu říct... Snad jen, jak si přeje kapela a jak by si přál Lemmy... Pouštějte teď Mötorhead nahlas... R. I. P. Lemmy Kilmister"



Harlej

"Je asi hodně málo rockovejch kapel naší generace, který by tenhle člověk nějak neovlivnil. Odpočívej v pokoji Lemmy!"

Chinaski
"Byl jsi pro mě inspirací, byl jsi "Born to raise hell" odpočívej v pokoji.." Franta T.

Masters Of Rock
"Největší ikona a ztělesnění rock'n'rollu Lemmy Kilmister odešel do metalového nebe. Lemmy podlehl rychle mimořádně agresivní rakovině. O nemoci se dozvěděl 26. prosince! Ještě 13. prosince slavil Lemmy své sedmdesátiny v Hollywoodském klubu Whiskey A Go Go. [...] Lemmy, nikdy nezapomeneme!"

Motörhead měli 18. února odehrát koncert i u nás, v pražském Foru Karlín. Ten se však ruší, vstupenky se budou vracet od 6. ledna. Lemmyho spoluhráč Mikkey Dee zároveň v jednom z rozhovorů potvrdil ukončení činnosti této metalové legendy. "Bez Lemmyho to nikdy nebude ono. Byla to legenda, nikoho jiného nechceme. Nikdo ho nenahradí," píší fanoušci na oficiální stránku kapely. "Motörhead jsou u konce, samozřejmě. Lemmy byl Motörhead," dodává Dee. "Nebudeme dělat žádné další turné. Ale značka přežije a společně s Lemmym žije dál v srdcích všech," dodává na závěr.

Motörhead k datu 29. 12. 2015 ukončili veškerou svou profesní činnost. Fenoménu jménem Lemmy Kilmister se samozřejmě budeme podrobněji věnovat i v nadcházejícím díle naší rubriky Smrt si říká Rock'n'Roll. 

Nicola Bernard

zavřít