Míří k nám Iggy Pop i Foals: 7 jmen Metronome festivalu, která nesmíte minout

Vydáno 20.06.2016 | autor: redakce

Pražský festival Metronome proběhne v prostorách holešovického Výstaviště už tento víkend. Připravili jsme pro vás tedy sedmičku hudebních tipů, které by byla škoda propásnout. Už 25. a 26. června můžete vidět to nejlepší ze současného rocku i popu. 

Míří k nám Iggy Pop i Foals: 7 jmen Metronome festivalu, která nesmíte minout Koncert Iggy Popa bude asi pěkná divočina

IGGY POP

Bezpochyby největší hvězdou bude legendární punkáč Iggy Pop. Člověk, který jako první na světě vyzkoušel zábavu, dnes známou pod pojmem stagediving, už u nás vystupoval nesčetněkrát, naposledy ve Frýdku-Místku před třemi lety. Kromě nepříjemného pocitu, zda to tentokrát už náhodou nebude poslední příležitost ho vidět, ale má i nové lákadlo. A sice ještě horké album Post Pop Depression, údajně jeho finální dílo, na němž se spojil s Joshem Hommem a Deanem Fertitou z Queens Of The Stone Age a bicí mu nahrál Matt Helders z Arctic Monkeys. Vznikla z toho jedna z nejoceňovanějších nahrávek Popovy kariéry a hvězdná sestava muzikantů by se údajně měla objevit i v Praze.

RETRO: Iggy Pop se v Praze v roce 2008 zmítal jako epileptická tanečnice a skákal do lidí

FOALS

Britské indie-rockery Foals české publikum poprvé masově zaznamenalo na hradeckém Rock for People. Od té doby šli muzikanti tak neskutečně nahoru, že až se v britském Piltonu bude za pár dní konat Glastonbury, budou jednou z jeho největších hvězd. Kromě naposlouchání hitů My Number, Inhaler a Mountain At My Gates, které v Praze určitě zazní, si v publiku přichystejte i ruce, protože frontman je známý svými výlety do publika, ať už v podobě procházky davem nebo nošením se na rukou fanoušků i s kytarou.

vložte odkaz, text nemažte

WALK OFF THE EARTH

Nenápádné, ale o to zajímavější jméno potěší všechny fanoušky optimistického popu, reggae a usměvavých předělávek světových hitů. Walk Off The Earth se proslavili coververzí Gotyeho hitu Somebody That I Used To Know, kterou celá kapela zahrála na jedinou kytaru, a od té doby je jejich YouTubových kanál plný odběratelů. Mainstreamové publikum o nich sice pořád spíše neví, protože jejich vlastní písně nebodují v hitparádách tolik, kolik by si zasloužily, ale když u nás hráli naposledy, Roxy bylo beznadějně vyprodáno.

Walk Off The Earth slavili narozeniny vyprodaného klubu ROXY

CRYSTAL FIGHTERS

Jestliže v případě Walk Off The Earth mluvíme o optimismu, u Crystal Fighters už je to čirá euforie a bezbřehé nadšení. Na první pohled hipíci ze sedmdesátých let hrají tu nejpozitivnější muziku, jakou jste kdy slyšeli, a ať je vám třináct nebo šedesát, můžete se spolehnout na to, že u jejich setu budete tančit radostí a s úsměvem na rtech. Na studiovou práci zapomeňte, Crystal Fighters jsou kapelou, která funguje hlavně naživo a můžete se spolehnout na to, že lidé, kteří o nich dosud neslyšeli, budou z Metronomu odcházet právě z nich nadšení nejvíce.

FAT WHITE FAMILY

Z úplně jiného ranku jsou Fat White Family. Fungují už pár let, pořádně slyšet o nich ale začlo být až letos, kdy jim vyšla oceňovaná deska Songs For Our Mothers. Alternativci, kteří jsou známí svými kontroverzemi, jakými jsou například podpora komunismu, svlékání se na koncertě, nacistická symbolika, píseň o pedofilovi, konzumace drog a tak dále, určitě potěší všechny příznivce netradičních hudebních vystoupení a nových překvapení. Černý kůň festivalu?

THE KOOKS

Když u nás rozjaření indie-rockeři The Kooks hráli naposledy, stihli jen pár písniček. Pak se festivalem Rock for People prohnala ničivá bouře, která devastovala pódia a odnášela stany, takže nejen oni, ale třeba také Faith No More už nevystoupili a tehdy adorovaný Skrillex nakonec odehrál nezapomenutelné improvizované vystoupení v narvaném stanu. Od té doby skupině vyšla nová deska, které se obracela do daleké rock'n'rollové minulosti a její nástupce už je na spadnutí. Metronome by tak měl být místem, kde spoustu skladeb zazní v české premiéře.

ELLA EYRE

Aktuální senzace drum'n'bassové scény už má za sebou českou premiéru na United Islands, loni ale konečně vydala očekáváný debut, a když s ním přijela na maďarský Sziget, nechala tam po sobě obrovskou spoušť. Živelná zpěvačka se lví hřívou už nemusí spoléhat na lano od Rudimental, kterým pomohla v jejich největším hitu Waiting All Night, teď už má vlastní kariéru. Těšte se tak na hity Comeback, Gravity či Together.

text: Jan Trávníček

Témata: Metronome festival, United Islands Of Prague, Iggy Pop, Foals, Crystal Fighters, Walk Off The Earth, Ella Eyre, The Kooks, Fat White Family

zavřít