Na co se těšit v prosinci: 12 tipů iREPORTu

Vydáno 02.12.2015 | autor: David Stoklas

Prosinec potěší koncertně hlavně příznivce tvrdé hudby, vedle Judas Priest nebo Hammerfall k nám dorazí i finští Nightwish. Jen pár dní před nimi přitom v České republice vystoupí i jejich bývalá zpěvačka Tarja Turunen. Z desek se nejvíc čeká na Coldplay. A pochopitelně dojde i na vánoční program.

Na co se těšit v prosinci: 12 tipů iREPORTu Judas Priest na červnovém koncertě v Praze.

TARJA TURUNEN

co: vánoční koncert bývalé zpěvačky Nightwish
kdy: 3., 4., 5. prosince – kostel Panny Marie Sněžné, Olomouc

Tři večery po sobě vystoupí v akusticky zajímavých prostorách olomouckého kostelu výtečná finská zpěvačka Tarja Turunen. Ta se proslavila díky metalové kapele Nightwish, ze které ale odešla už před deseti lety. V současnosti se věnuje sólové kariéře a v rámci jejího adventního turné Ave Maria Christmas Tour nyní zavítá i do Česka. Návštěvníci se mohou těšit na působivý akustický koncert. V programu by také měly zaznít skladby několika českých duchovních autorů.

COLDPLAY

co: Coldplay naservírují album plné hostů
kdy: 4. prosince

Coldplay příští rok oslaví své dvacáté narozeniny. Chris Martin a spol. mají na kontě už šest studiových nahrávek. Ta poslední s názvem Ghost Stories vyšla minulý rok a vypadá to, že Coldplay jsou pořád při chuti. Na přípravách nové desky se podílela docela slušná řádka další umělců jako například Tove Lo, Beyoncé, Noel Gallagher nebo soulová zpěvačka Merry Clayton. Coldplay navíc lákají, že se na desce objeví i americký prezident Barrack Obama, jak zpívá skladbu Amazing Grace.

Co vychází v prosinci: přehled novinek

NIGHTWISH

co: geniální metalová smršť smete i české publikum
kdy: 7. prosince – Tipsport Arena, Praha

A nepřijedou pouze Nightwish! S sebou si vezmou ještě další neméně výtečné kapely. Spolu s nimi zahrají v pražské Tipsport Areně ještě tvrďáci Arch Enemy v čele se zpěvačkou Alissou, která s nimi působí od minulého roku. Do třetice se přidají dark rockoví Amorphis, kteří se pyšní potemnělým a mytologických nádechem písní. Nightwish v rámci turné k poslední desce Endless Forms Of Beautiful odehrají v jedenácti evropských zemích celkem dvacet koncertů. Právě tato deska je první, na které se objevil hlas jejich nové zpěvačky Floor Jansen.

TOP 27 velkých koncertů podzimu (II.)

EDITORS

co: britští Editors přivezou do Prahy novou desku
kdy: 9. prosince – Roxy, Praha

Britská alternativní kapela se po dvou letech vrátí do Prahy. Se svým novým albem In Dreams vystoupí 9. prosince v prostorách pražského klubu Roxy. Bohužel pro zájemce, koncert je již beznadějně vyprodán. Předchozí album The Weight Of Your Love z roku 2013 bylo zásadním milníkem v jejich kariéře. Bouralo žebříčky, vyhnalo je do hlavních časů největších světových festivalů, a dokonce jim zajistilo první koncert v Africe. Nová deska In Dreams je opět posunem někam dále. Upustili od kytarového zvuku a ještě více se ponořili do temné nálady.

HAMMERFALL

co: metalový útok od švédských divochů
kdy: 11. prosince – Tipsport Arena, Pardubice

Také Pardubice se zařadí k městům, které čeká během prosince nápor metalové hudby. Švédská úderka tam totiž zavítá za účelem zbořit hokejový palác tohoto města. Hammerfall tu letos nevystupují poprvé. V létě doslova dobyli vizovický festival Masters Of Rock. Jejich aktuální album (r)Evolution se podívalo do žebříčků prodejnosti v USA a teď ho naživo pocítí i české publikum. Vstupenky za 690 Kč jsou k dostání v běžných předprodejích.

POLYGON
co: pravou severskou zimu přivezou do Prahy přední DJs Northern Electronics
kdy: 11. 12. - kdesi v Praze
Poslední letošní vydání Polygonu povede vydavatelství Northern Electronics. Zastupovat jej bude hned trojice producentů: Abdulla Rashim, Acronym a Varg. Ani tentokrát nevystoupí dlouhá zimní noc z područí techno beatu, jen se stále tají, kde tomu tak bude. Ze Švédska jsou u nás nejznámější asi "ti tři ze Swedish House Mafia", tahle trojka má na svých vinylech ale zcela jinou muziku. Naštěstí ne vůbec špatnou, což vědí i fanoušci sledující taneční scénu posledních pěti let. Abdulla Rashim má na svém kontě také několik remixů včetně Szikry od Kornéla Kovácse nebo Black Sun od Polar Inertia, varg zase nedávno vydal nové LP Story Of K. Line-up večera doplní prověření Anmer, Binar nebo Sinnan. Jedinečnou atmosféru za pomocí tmy a minimalistických světel obstará Světlonoš a Urbi et Orbi.

JUDAS PRIEST

co: praotcové heavy-metalu na posledním turné
kdy: 12. prosince – Rondo, Brno

Čtyřicet let kariéry už je slušné číslo. A Judas Priest je prožili vskutku intenzivně. Definovali heavy metal tak, jak ho známe dnes, a na kontě mají nespočet výtečných nahrávek, které se řadí mezi ty nejúspěšnější vůbec. Teď nastal čas, aby s grácií odešli, a čeká je jejich poslední světové turné s názvem REDEEMER OF SOULS TOUR 2015. Jedna z jeho zastávek bude i v Česku. Brněnské Rondo tak bude čelit náporu pecek jako Breaking The Law, Painkiller nebo Living After Midnight.

LIVE: Judas Priest v Praze připomněli zlatou éru heavy metalu

MOUSE ON MARS

co: showcase festival ITCH MY HA HA HA přiveze známé elektronické duo
kdy: 12. prosince – Kabinet MÚZ, Brno

Projekt ITCH MY HA HA HA běží v Praze a Brně od letošního září a bude končit příští rok v březnu. K umělcům, kteří v rámci jeho programu vystoupí, patří i legenda devadesátkového elektra Mouse On Mars. Ti se ve své tvorbě pohybují mezi technem, IDM a dalšími nezvyklými elektronickými kejklemi. Kromě nich se tento večer představí dánští Rangleklods a stálice slovenské elektronické scény Ink Midget & Pjoni DJ set.

JELEN

co: Jelen finišují podzimní turné po českých klubech
kdy: 13. prosince – Lucerna Music Bar, Praha

Podzimní turné kapely Jelen odstartovalo už 23. listopadu, kdy vyprodali klub Rock and Roll Garage v Ostravě. Poslední ze zastávek čeká Prahu. Tam Jelen zavítají 13. prosince. Koncert je ale už od září, ostatně jako vlastně většina dalších zastávek, beznadějně vyprodán. Ve švech praskající klub tak zažije intenzivní nával pozitivní energie, která je poznávacím znakem této známé české bandy. Jako host vystoupí vycházející hvězda Kateřina Marie Tichá.

Jelen vyprodává sály po celé republice a chystá se na Žebřík

LO/VE

co: v rámci Free Mondays se představí zajímavé pražské duo
kdy: 14. 12. - Roxy, Praha
Bicí a kytara. Ona a on. Melodie a disharmonie. Už tomu bude bezmála rok, co vydala kapela LO/VE své debutové album It's Fucking Amazing That You Are Here. Osmiskladbová šílenost, kterou si po prvním údivu bezmezně zamilujete. Živě navíc dokáže duo sestavené z výtvarníka a hudebníka Pavla Ptáčnika a doktorandky DAMU Markéty Dvořákové celý zážitek pozdvihnout na úplně jinou úroveň. Zážitek vhodný nejen pro uši, ale i oči. Na vystoupení v rámci večerů Free Mondays je doplní Johnny The Horse, sólový projekt Jana Vytisky, který vydal svůj debut v roce 2013. Letos už více lásky na pódiu v Roxy neuvidíte. Vole love.

KOM!KS: DERRICK MAY + FRANCOIS X

co: další vydání warehouse party pod taktovkou legendárního detroitského DJe
kdy: 18. 12. - kdesi v Praze

Ani tentokrát neupouštějí organizátoři od tradice a poslední letošní vydání série KOM!KS pozná své místo konání až nějaké dva týdny před akcí. Šestý díl tentokrát přivítá detroitského DJe Deericka Maye, který je ústřední postavou techno labelu Transmat. Zasloužil se o vzrůst houseové muziky, stejně jako o invenci elektronické hudby. Nejenom ta dodnes čerpá z nespočtu tracků a samplů, které pod rukou Maye a jeho kolegů vznikly. Jako dáreček k blížícím se Vánocům působí obohacení line-upu o producenta a DJe Francoise X.  Ten je kromě spoluzaložení značky Dementní, shromažďující zavedené i nové francouzské hudebníky, také rezidentem vyhlášených pařížských večírků Concrete. Vedle toho ale pravidelně navštěvuje největší evropské kluby včetně Berghainu. Program doplňují lokální zavedení DJové a ani nyní nebude chybět povedený vizuál.

ČESKÁ MŠE VÁNOČNÍ

co: tradiční církevní skladba Jakuba Jana Ryby se vrací s Vánocemi
kdy: 19. 12. a 23. 12. - kostel U Salvátora, Praha

Jubilejní rok letos přinesl poštovní známku a monografii o Jakubu Janu Rybovi. Mše Hej mistře je již tradiční součástí vánočního období a nejinak tomu bude nyní, kdy bude v adventním čase přehrána v kostele U Salvátora na Starém Městě. Pro velký zájem bude uvedena společně s dalšími vánočními skladbami hned dvakrát, jeden den před poslední advententní nedělí a večer před Štědrým dnem. Zpívat a hrát bude jak mužská skupina, tak ženský sbor společně s Piccola orchestrem včetně několika sólistů. Skladba pojednává o zvěstování narození Ježíše Krista a příchodu pastýřů k jeslím. Vznikla před více jak dvěma sty lety.

David Stoklas, Ondřej Bambas

zavřít