Na co se těšit v srpnu: Festivalová sezóna vrcholí, přijedou i šílení Die Antwoord nebo Skrillex

Vydáno 03.08.2016 | autor: David Stoklas

Prázdniny se přehouply do druhé poloviny, nudit se ale hudební nadšenci nebudou ani v srpnu. Z velkých festivalů je před námi Sázavafest, Trutnoff, Brutal Assault nebo další zastávky série Hrady CZ. Míří k nám ale i blázniví Die Antwoord nebo elektromág Skrillex. Tady je dvanáct našich srpnových tipů. 

Na co se těšit v srpnu: Festivalová sezóna vrcholí, přijedou i šílení Die Antwoord nebo Skrillex Die Antwoord jsou pověstní extravagancí a bizarnostmi

SÁZAVAFEST

co: hladinu řeky Sázavy rozčeří nálož svěží hudby
kdy: 4. - 7. srpna, Světlá nad Sázavou

Také letos pokračuje festival Sázavafest ve své multižánrové filozofii a pro své návštěvníky přizval velkou spoustu všemožných umělců napříč hudbou, divadlem i literaturou. Mezi headlinery patří Skye and Ross z kapely Morcheeba a novozélandský zpěvák Graham Candy. K nim samozřejmě zahrají ještě hvězdy české a slovenské scény. Z nich například můžeme zmínit Michala Hrůzu, No Name nebo Chinaski. Na své si tak přijdou všichni od rockerů, jazzmanů až po příznivce rapu.

Na Sázavafest přijede část Morcheeby i Graham Candy, speciální prostor dostane elektronika

OSTRAVA V PLAMENECH

co: pekelný festival opět rozpálí Ostravu
kdy: 6. srpna v Dolní oblasti Vítkovice

Festival Ostrava v plamenech opět sází na osvědčený model z předchozích ročníků, kdy divákům místo programu na několika scénách nabízí pár vybraných kapel na hlavním pódiu. Letos budou největší hvězdou nizozemští Within Temptation, fanoušci se mohou ale těšit i na Vader, Firewind, Citron nebo Oberschlesien. Zájemci si mohou stáhnout i festivalovou aplikaci, pak jim dozajista nic neuteče. Placení by měly zpříjemnit kupony, které mohou lidé získat výměnou za hotovost. 

vložte odkaz, text nemažte

SUMMER KAJUT V CARGO GALLERY

co: to nejlepší z české alternativy na lodi
kdy: 6. srpna, Litoměřice

Cargo Gallery se z pražské Náplavky přesunula do Litoměřic, kde nabízí další porci zábavy. Premiérový SUMMER KAJUT na lodi Cargo Gallery nabídne v Litoměřicích to nejlepší ze současné české alternativní hudební scény. Můžete se těšit jak na klubový elektronický zvuk, tak i na zasněné kytarové plochy. Aid Kid je vítěz loňské ceny Vinyla v kategorii objev roku 2015, leader české klubové elektronické scény. Mayen navazují na britskou kytarovou scénu přelomu 80. a 90. let svým zasněným kytarovým zvukem. Pražské trio Videos si zakládá na propojení videa a audia v podobě současné elektroniky.

HRADY CZ

co: i v srpnu bude na českých a moravských hradech krušno
kdy: 5. - 6. - Rožmberk nad Vltavou, 12. - 13. - Veveří, 19. - 20. - Hradec nad Moravicí, 26. - 27. - Bouzov

Dvanáctý ročník letního festivalu Hrady CZ, který letos odstartoval 15. července na hradě Točník, nabízí line-up nacpaným tím nejlepším z české scény. Hlavní hvězdu letošního hradního turné, kapelu Kabát, si budou moci fanoušci poslechnout na všech zastávkách v sobotu před půlnocí. Uzavře tak program všech štací. Kromě Kabátů vystoupí například Vypsaná Fixa, Anna K, UDG, Ewa Farna a mnoho dalších.

BRUTAL ASSAULT

co: metalová událost se světovými kapelami uprostřed parného léta
kdy: 10. - 13. sprna - vojenská pevnost Josefov, Jaroměř

Letošnímu Brutal Assaultu vévodí například vyslanci stoner metalu Mastodon, polská black-metalová ikona Behemoth, osobitý japonský post rock Mono, americký hardcore Parkway Drive, britský kultovní doom metal Electric Wizard nebo temný americký industrial Ministry. Festival však nesází na několik hlavních hvězd, ale na vyrovnaný program tak, aby si každý mohl vybrat své favority. "Loni jsme šli cestou, kdy jsme neměli jednu velkou kapelu, ale rozložili jsme naší pozornost na celý lineup, což je směr, kterým jdeme i letos," podotýká za organizátory Tomáš Fiala. "Chceme, aby si každý návštěvník mohl užít co největší množství svých oblíbenců," dodává.

Drtivý Brutal Assault se blíží. Sedm tipů, proč vyrazit i letos

VYPSANÁ FIXA

co: Letní tlení Vypsaná fixy rozzáří druhou půlku srpna
kdy: 18. srpna na Střeleckém ostrově v Praze

Vypsaná Fixa chystá pro malé i velké fanoušky na 18. srpna zábavný program na pražském Střeleckém ostrově. Celý den bude věnován rodičům a dětem. Pro děti je připraven od 15:00 Krásný dětský den, který přinese spoustu zajímavých aktivit, jako je lanový park, loutkové divadlo, sokolník, žonglérská dílna a sérii ekologicky zaměřených soutěží a dovedností. Vystoupí i oblíbení Mixle v Piksle, kteří během svého koncertu pokřtí zbrusu nové album. Na dvacátou hodinu večerní je naplánován koncert hlavní hvězdy. 

SOUTĚŽ O 3 X 2 VSTUPY NA VYPSANOU FIXU NA STŘELECKÉM OSTROVĚ

TRUTNOFF

co: kultovní volnomyšlenkářský festival oslaví nedožité Havlovy osmdesátiny
kdy: 18. - 21. sprna - Trutnov

Na čtyřech pódiích zazní snad všechny žánry! Po patáliích s pozváním komunistického politika Milouše Jakeše je ale všechno v pořádku a připraveno na další svobodnou jízdu napříč všemi hudebními spektry. Metalisty potěší Soufly v čele s legendárním Maxem Cavalerou, tanečníci si užijí electroswing v podání Parov Stelar a příznivci mladé krve se mohou těšit na vystoupení Jakea Bugga. K tomu všemu vzdá festival hold bývalému prezidentovi Václavu Havlovi, který byl už v minulosti jmenován náčelníkem festivalu.

DISCLOSURE

co: Disclosure - pokus druhý, tentokrát v Karlíně
kdy: 18. srpna - Forum Karlín, Praha

Pražský koncert Disclosure už měl dávno být za námi. Nicméně kvůli bezpečnostním problémům v Malé sportovní hale se musel v den konání zrušit a zklamaní fanoušci se vrátili domů, aniž by britské elektronické duo nakonec slyšeli. Taneční smršť se nakonec přesunula do prostorů karlínského Fora. Disclosure tak konečně naservírují pecky z jejich dvou desek Settle a Caracal.

Letní koncerty (II.): Druhou půlku prázdnin rozezvučí Damien Rice, The Neighbourhood i Disclosure

DIE ANTWOORD

co: nespoutané duo z Jihoafrické republiky a jejich lekce estetického hnusu
kdy: 22. srpna - Žluté lázně, Praha

Vystoupení kontroverzní formace, které třeba na Slovensku vyvolalo vlnu petic z řad věřících, je bohužel beznadějně vyprodané. Ti šťastní, jimž se podařilo ukořistit lístky, jež zmizely vskutku rychle, se mohou těšit na nespoutanou, drzou a obscénní show, kterou budou patrně vstřebávat ještě následujících pár dní.  Na open air koncertu ve Žlutých lázních vystoupí v obvyklé sestavě - vychrtlý a potetovaný rapper Ninja, droboučká blonďatá Yo-Landi Vi$$er s černýma očima a nemluvný DJ Hi-Tek.

NAHKO AND MEDICINE FOR THE PEOPLE

co: léčivá síla uchvátí Rock Café
kdy: 24. srpna - Rock Café, Praha

Po vyprodaném lednovém západoevropském turné se americká formace Nahko And Medicine For The People na konci léta vrátí do Evropy. V klubu Rock Café v Praze na Národní třídě představí písně z debutového alba Dark As Night z roku 2013 a z právě vydaného titulu Hok. Frontman Nahko (Nahkohe Parayno) se hrdě hlásí ke kulturním vlivům svých apačských, mohawkských, portorických, indických a filipínských předků. Hudbu vnímá jako léčivou sílu spojující generace, národy a kultury.

SKRILLEX

co: přední tvář světového dubstepu přijede opět rozechvět českou půdu
kdy: 25. sprna - Pragovka, Praha

Poprvé v Praze vystoupí jeden z nejvyhledávanějších producentů elektronické hudby Skrillex. Držitel osmi cen Grammy, který je také znám jako bývalý frontman post-hardcore kapely From First To Last nebo jako člen dua Jack či Dog Blood přijede po čtyřech letech do České republiky. Tuzemskou premiéru měl na festivalu Rock for People, kde si i přes nepřízeň počasí vynutil u pořadatelů alespoň improvizované vystoupení. Tomu se říká nasazení!

CLIMAX

co: klubová noc v Roxy se protáhne až do rána
kdy: 27. sprna - Roxy, Praha

V Roxy ani jinde v ČR jako takové není tradičnější pravidelné klubové noci, než je rezidentní party brightonského rodáka Chrise Sadlera Climax. Klubovka boduje u domácích i zahraničních clubberů mimo jiné kvalitním výběrem Chrisových hostů, jež se rekrutují z řad domácí houseové špičky. Svébytným fenoménem jsou pak vlastní Chrisovy sety živelně tepající v rytmu energic pumpin' house, které jsou zárukou top mejdanu. Rozjedou to s ním i Mathiass O´Zana a James.

Témata: Sázavafest, Ostrava v plamenech, Cargo Gallery, Hrady CZ, Brutal Assault, Vypsaná Fixa, Trutnoff, Disclosure, Die Antwoord, Nahko And Medicine For The People, Skrillex, Climax, Roxy

zavřít