Nejbláznivější kostýmy české hudební scény: Obtloustlý Kapitán Demo, UFO Jana Kratochvílová nebo zářivý Dan Nekonečný

Vydáno 27.09.2017 | autor: Hana Bukáčková

Kostýmy nepatří zdaleka jen k herecké profesi, pomocníkem můžou být i hudebníkům. Jak jinak se originálněji vyčlenit z řady než extravagantními maskami, svítícími barvami a třpytkami nebo vizáží ve stylu UFO? Dali jsme pro vás dohromady ty nejbláznivější kostýmy, které jsou na našich pódiích k vidění. 

Nejbláznivější kostýmy české hudební scény: Obtloustlý Kapitán Demo, UFO Jana Kratochvílová nebo zářivý Dan Nekonečný Nejbláznivější kostýmy české hudební scény: Obtloustlý Kapitán Demo, UFO Jana Kratochvílová nebo zářivý Dan Nekonečný


KAPITÁN DEMO

Nikdo není víc cool než Kapitán Demo. Na bizarních kostýmech si tento obtloustlý zazobaný rapper a multimilionář vybudoval svoji značku a potažmo celé jméno. Projekt Jiřího Buriana nemá obdoby nejen v hiphopovém světě, kde rozbíjí zavedené stereotypy a překonává limity. Ukazuje, jak být trendy a neustále vpředu před ostatními. Například v posledním klipu Trendsetter vystřídal několik převleků včetně "svátečního" obleku spíchlého z IKEA tašek, pozadu není ani jeho crew - ProGram a Givi Kross. Ti si nebojí vyjít ven ve výrazném outfitu včetně ponožek v pantoflích.

LIVE: Ceny Gramy ovládl Kapitán Demo!

DAN NEKONEČNÝ

Fenomén Dana Nekonečného sahá do přelomu milénia, kdy na nás skákal ze všech televizních obrazovek, když běžela nějaká zábavná estráda. Milovník žluté barvy, exotických vzorů, třpytek, nablýskaných pozlátek a ohnivých gejzírů dokázal jako první propojit všechno dohromady v jednu velkou show, se kterou rozzářil nejednu akci svojí nakažlivou pozitivní náladou. Módní guru nejčastěji obléká žluté oblečení, aby zářil jako slunce a byl nepřehlédnutelný, a mohl nás tak snáze mrknutím oka přemístit na svou stranu - do země rozkoší.

Mandrage ve Fóru Karlín: křest alba, nálož konfet a na závěr Dan Nekonečný

JANA URIEL KRATOCHVÍLOVÁ

Když se řekne Uriel, kromě archanděla si všichni vzpomenou na jednu mimozemšťanku… Osobnost s výstředním zjevem a zcela nezaměnitelným hlasovým projevem, to je Jana Kratochvílová. Zkraje své kariéry působila zcela nenápadným až nevýrazným dojmem. Uplynulo pár let a kvůli své výstřednosti, jež v socialistickém Československu nebyla vládnoucím režimem nijak vítána, se setkávala s mnoha zákazy a omezováním své umělecké dráhy. To byl i jeden z důvodů, proč v osmdesátých letech emigrovala. Svým zjevem, oblečením a líčením z běžné produkce vyčnívala, jako kdyby přiletěla z jiné planety. Nemá zábrany ani dnes coby vitální šedesátnice. 

LIVE: VH80: V Lucerně se vzpomínalo na Václava Havla, vystoupili David Koller nebo Jana Kratochvílová

DYMYTRY

Dymytry je česká metalová kapela z Prahy, která funguje od roku 2003 a v posledních dvou letech se těší nebývalé popularitě. Svůj styl nejčastěji označuje jako psy-core, postavila ho na mohutných kytarových riffech, melodických refrénech a sugestivním zpěvu.  Je pověstná svojí image založenou na maskách s motivy hmyzu z dílny Národního divadla, takže by se jim mohlo z fleku říkat "čeští Slipknot".

Dymytry vyráží spolu s Komunálem na podzimní turné. Pro fanoušky připravili pořádnou nálož novinek

PRAŽSKÝ VÝBĚR 

S Janou Kratochvílovou úzce souvisí i Pražský výběr, ve kterém hraje její manžel Jiří Hrubeš. Kapela vzešlá z výrazných a kreativních osobností se krom hudebního projevu vyjadřavala svojí vizáží. I tou přispěli k nadčasovosti svého repertoáru. Aby nový rockový proud, ke kterému se hlásili, odlišili, začali se oblékat do bizarních nerockových šatů a oděvů, používali masky, paruky a další podivné serepetičky. Každý prezentoval svoji přirozenost a to, co mu bylo vlastní. Nejvýstřednější byl Michael Kocáb se svojí blonďaťou parukou, slunečními brýlemi, rukavicemi a vestou či koženou bundou. K Výběru patří neodmyslitelně i Artur Ropotámo coby oživlý maskot.

LIVE: Pražský výběr vzdal v Praze poctu Radimu Hladíkovi a předvedl megalomanskou show

MONKEY BUSINESS

Letos plnoletá kapela Monkey Business je zajímavá nejen svými hlavními protagonisty, ale i nepřehlédnutelnými kostýmy, které byly vždy tématicky zaměřené dle charakteru/konceptu koncertního turné. "Mankáči" se v poslední době zamilovali do výrazných fosforových barev, které ve večerních hodinách za pomocí laseru svítí a stávají se tak lákavou "atrakcí" nejen pro ucho, ale i pro oko. 

Monkey Business vyjíždí na podzimní část turné Už jsi zaplatil daň z práva na život?

MANDRAGE

Ani Mandrage nemůžou chybět v našem přehledu, a to díky svým vesmírným kombinézám, které byly dvě sezóny součástí jejich koncertních čísel, doplněných navíc o světelnou show. Svůj set plný známých hitovek tím obohacovali o zážitek pro oko. Kapela momentálně chystá novou desku, nechme se proto překvapit, s čím vyrukují na plánovaném jarním turné. 

TOP 12 nejočekávanějších domácích alb podzimu: Mandrage, Ondřej Brzobohatý, Mydy Rabycad a další

MYDY RABYCAD

Kapela teprve s pětiletou historií má z českých interpretů snad nejlépe našlápnuto na mezinárodní hvězdnou kariéru. V současné době je na světových pódiích jako doma. Cestou na výsluní se svezli na electroswingové vlně, později si ale vytvořili vlastní styl. Koncem října vydávají novou desku M.Y.D.Y. Když se řekne Mydy Rabycad, mnohým se vybaví tvář extravagantní frontwoman Žofie Dařbujánové, která dokáže zpěvem, energií, originalitou a svým "Ahuuuj" zvednout všechny na nohy. Boduje ale i svými zrzavými, mnohdy nastavenými kadeřemi, vysokými podpatky i glitry bohatě zdobenými vrstvenými kostýmy, které během show odhazuje. Kapela ji vhodně kostýmy a třpytivým líčením doplňuje. 

VIDEO: Mydy Rabycad si z Montrealu přivezli klip Yellow

KAŠPÁREK V ROHLÍKU

Bejbypank slaví letos 10 let! Projekt se zrodil jako reakce na nedostatek kvalitních původních písniček pro děti a na téměř neexistující mezigenerační zábavu určenou společně pro dospělé a děti. Repertoár je složen z coverů známých písní. Do projektu se zapojila řada známých interpretů, například Márdi, Blanka Šrůmová, Radek Gipsy Banga, Lenka Dusilová, Jan Kalina, Milan Cais, Jiří Zemánek z Wohnout či David Koller, kteří se do svých vystoupení nebojí zapojit i děti. Na pódiu se nezapomínají vyřádit i v kostýmech a svými nezapomenutelným gumovými číry, aby vykouzlili na dětských tváří nejeden úsměv. 

Text: Hana Bukáčková, foto: archiv

Témata: Kapitán Demo, Dan Nekonečný, Jana Uriel Kratochvílová, Dymytry, Pražský výběr, Mydy Rabycad, Mandrage, Monkey Business, Kašpárek v rohlíku

zavřít