Nejlepší klubovky podzimu (II.)

Vydáno 20.10.2015 | autor: Ondřej Bambas

Tempo koncertů začíná být již téměř neúnosné, vybírat z bohaté podzimní nabídky je opravdu těžké. V druhém díle klubovek se můžete těšit na koncerty rappera Taliba Kweliho či post-rockerů Caspian. Aktuální elektroniku doplněnou o výtečné vizuály představí tradiční Lunchmeat festival. A vězte, že tohle není stále vše a že se nám do přehledu spousta zajímavých akcí nevešla.

 

Nejlepší klubovky podzimu (II.) Ariel Pink vystoupí 14. listopadu v MeetFactory

COCO MONTOYA

kdy: 20. října – Lucerna Music Bar, Praha
cena vstupenky: 490 Kč na stání / 690 Kč V.I.P. balkón

proč: V rámci druhého ročníku Bluefestu se v Praze představí americký bluesman Coco Montoya. Na kytaru se naučil hrát sám a hodně mu přidalo setkání s Albertem Collinsem, od kterého odezíral jeho hru. Společně s Montoyou vystoupí v Lucerně Rusty Wright Band. Další chytlavé blues od michiganského rodáka si získává přízeň posluchačů již několik let a bylo náležitě oceněno několika oceněními a hodnotnými nominacemi. Jako poslední vystoupí večer švédský hudebník Bror Gunnar Jahnson. Ten se kromě tradičního blues pouští také do dalších žánrů a často je z jeho tvorby cítit country nebo folk.

 

GOD IS AN ASTRONAUT

kdy: 22. října – Futurum Music Bar, Praha
cena vstupenky: 510 Kč

proč: God Is An Astronaut jsou českým fanouškům již známí. Za svou více jak desetiletou kariéru natočili sedm studiových nahrávek, s posledním turné se k nám ale podívali pouze v rámci festivalové sezóny, kdy doplnili line-up Brutal Assault. Do klubového prostředí se nyní dostanou nejdříve 21. v Bratislavě, o den později také v Praze. Ve Futuru zaznějí kromě skladeb z poslední desky Helios | Erebus také starší kousky, díky kterým se zapsali do análů post-rockového žánru. Do něho vnesli vedle například 65daysofstatic příměs elektroniky, která doplňuje chytlavé klávesové a kytarové riffy.

Nejlepší klubovky podzimu (I.)

LUNCHMEAT

kdy: 23. října – Veletržní palác, Praha
cena vstupenky: 390 Kč v předprodeji, 490 Kč na místě

proč: Lunchmeat se letos přestěhoval z jara na podzim a před velkým večerem, v jehož rámci vystoupí mimo jiné Andy Stott nebo Nathan Fake, už stihl představit několik zahřívacích kol. Na programu je kromě hlavního večera, který opět proběhne v Studiu Hrdinů ve Veletržním paláci, také audiovizuální exhibice, která nabídne mezi 20. až 25. říjnem v prostorách bývalých lázní návštěvníkům díla a instalace sedmi umělců pracujících se světlem, stíny a hluky. Hlavní program pak v pátek 23. spojí dohromady ve světové premiéře Andyho Stotta s Robertem Seidelem a Nathana Fakea s Aeldrynem. Unikátní show představí také Vessel doprovázen portugalským filmařem Pedrem Maiou. Kompletní informace o programu najdete na stránkách Lunchmeatu.

 

MARCUS BONFANTI

kdy: 23. října – Vinohradský pivovar, Praha
cena vstupenky: 250 Kč

proč: Mladému hudebníkovi je sotva přes třicet, přesto už má za sebou nespočet koncertů. Nejdříve začínal jako hráč trumpety, ke kytaře se dostal až v patnácti letech. Mezi jeho oblíbence patří různí muzikanti od Muddyho Waterse, Joea Whitea až po Toma Waitse a Van Morrisona. Samozřejmě obdivuje také známé královské trio Freddieho, B.B. a Alberta. Dokáže zvládnout jak elektrickou kytaru, tak akustické styly doplněné o hru na harmoniku. Svůj debut vydal v roce 2008 pod názvem Hard Times. Na něj navázal o dva roky později úspěšnou deskou What Good Am I To You. Zatím posledním počinem je dva roky stará nahrávka Shake The Walls.

BROTHER AND BONES

kdy: 24. října - La Loca, Praha
cena vstupenky: 200 Kč

proč: Skupina Brothers and Bones patří k hrdým zástupcům londýnské alternativní scény. Brothers and Bones představí pražskému publiku své skladby v rámci jejich evropské šňůry Omaha Tour. Letos v srpnu teprve vydali debutové album a během své existence stihli předskakovat takovým hvězdám jako Bastille nebo Ben Howard. Vstupenky na jejich koncert za 200 Kč v hudebním klubu La Loca MUSIC BAR & LOUNGE je možné zakoupit na oficiálních stránkách klubu nebo i v dalších předprodejích.

Brother and Bones interview: Nejvíc se těšíme na české koblihy!

SON LUX

kdy: 31. října – MeetFactory, Praha
cena vstupenky: 510 Kč

proč: Téměř po roce se vrací na místo činu umělec říkající si Son Lux. Zatímco loni se svým materiálem v MeetFactory debutoval, nyní přiváží novou desku nazvanou Bones. Poté, co se Sufjanem Stevensem a Serengetim nahrál skladby pro projekt Sisyphus, se vrátil ke své domovské formaci a společně se spoluhráči Ianem Changem a Rafiqem Bhatiou natočil čtvrté studiové album. S ním se také upsal labelu Glassnote Records, pod nímž vydali své poslední nahrávky také Phoenix, Mumford & Sons nebo aktuálně Baio. Newyorská trojice zanechala loni v divácích příjemný dojem. Skladby doprovázeli hudebníci často jamy a osvěženími, které značně pozměňovaly strukturu originálních verzí. Elektronika tak najednou nezní vůbec tak uměle.

 

KENSINGTON

kdy: 4. listopadu – Rock Café, Praha
cena vstupenky: 390 Kč

proč: Existují již deset let a po třech EP natočili v posledních pěti letech tři studiové desky. V Nizozemí patří v současnosti k největším kapelám a před několika dny si dokonce odnesli již svou třetí cenu MTV; pod hlavičkou MTV EMA vyhráli cenu pro nejlepšího nizozemského interpreta. Že mají své fanoušky ale i za hranicemi rodné země, dokládají vyprodané koncerty z nadcházejícího turné. Dokážou po Švýcarsku, Belgii, Polsku nebo Maďarsku, kde v létě excelovali na Sziget festivalu, vyprodat také svůj český koncert? V Rock Café by ale mohlo být na začátku listopadu minimálně dost plno a hlavně tam bude k vidění prvotřídní rocková show. Ostatně si to párkrát již na domácím publiku natrénovali – naposledy v létě na festivalu Fingers Up.

 

PURITY RING

kdy: 5. listopadu – Roxy, Praha
cena vstupenky: 490 Kč

proč: S deskou Shrines se jim podařilo na krátkou vzdálenost přiblížit hranice nezávislé hudby a popu. Debut nahrávaný na dvou místech najednou si získal jak velké množství fanoušků, tak přízeň hudebních kritiků. Proto nebylo lehké natočit podobně ambiciózního pokračovatele. Purity Ring se rozhodli více semknout a změnit způsob vzniku. Another Eternity si nicméně opět produkovali sami a kromě nového alba zapracovali také na živé performance pro nastávající koncerty. Duo tedy slibuje Praze nejen hudební, ale také vizuální zážitek. Navíc k sobě na turné přizvali Empress Of, v New Yorku usazenou zpěvačku a skladatelku Lorely Rodriguez, která právě vydala své debutové album Me.

 

DARWIN DEEZ

kdy: 6. listopadu – Chapeau Rouge, Praha
cena vstupenky: 320 Kč

proč: Ústřední postava – Darwin Merwan Smith, zvaný Deez, se na hudební scéně pohybuje již přes pět let a stihl natočit tři desky. Tu poslední vydal v půlce září a pojmenoval ji Double Down. Se svou kapelou vyrazí po britské štaci již brzy také na evropské turné, v rámci něhož ho můžete vidět i v pražském Chapeau Rouge. Svěží mix kytarového soundu s kalifornským sluníčkem a mořským vánkem roztancuje i nejzarytější mrzouty, kteří se budou podzimním centrem v okolí Jakubské ulice potloukat. Na scéně je navíc doplní dívčí trio Peluché, které se těší čím dál větší popularitě. Bláznivý večer v doprovodu příjemných lidí.

 

RHYE

kdy: 8. listopadu – MeetFactory, Praha
cena vstupenky: od 590 Kč / 690 Kč na místě

proč: Éterické uskupení, za nímž stojí Robin Hannibal a Mike Milosh, natočilo prozatím jednu jedinou desku. Ale právě díky ní se dostal do širšího povědomí zpěvák Milosh, který svou první řadovku vydal již v roce 2004. Specifická hlas, velmi připomínající ženský vokál, si ovšem po vydání singlů Open a The Fall získal tisíce fanoušků a nejeden hudební blog zařazoval tyto dvě skladby mezi to nejlepší z roku 2013, potažmo 2012, kdy byly skladby vydány. V rámci živých představení hraje plnohodnotná kapela kromě písní Rhye také Miloshovy skladby. Během letošního letního turné dokonce zazněla i nějaká novinka, ukázku lze tedy očekávat i na pražském vystoupení. Pokud máte rádi nepodbízivé jemné melodie r'n'b a popu, neměli byste si nechat vystoupení ujít.

 

ST. GERMAIN

kdy: 8. listopadu – Lucerna Music Bar, Praha
cena vstupenky: 495 - 695 Kč

proč: Deska Tourist dnes patří mezi klasiky nu-jazzu a songy jako Rose Rouge nebo So Flute se řadí mezi všeobecně známé hity. Do nedávna to také byla poslední zmínka od francouzského producenta Ludovica Navarreho. Eponymní deskou se po patnácti letech opět přihlásil o slovo a zároveň oznámil evropské turné, v rámci něhož zavítá také do České republiky. Díky AghaRTA festivalu se poprvé představí na pražském pódiu 8. listopadu v Lucerna Music Baru. V devítičlenném složení bude představena jak nová tvorba, tak starší taneční kousky načichlé jazzem. Saxofony, pozouny, přesná baskytara, hravé bicí, ale také potřebné samply dotvářející unikátní zvuk, kterým si na přelomu století získal St. Germain tolik příznivců.

 

TALIB KWELI

kdy: 9. listopadu – Lucerna Music Bar, Praha
cena vstupenky: od 450 Kč / 550 Kč na místě

proč: Série Boombox není třeba fanouškům hip hopu představovat. Již několik let k nám přiváží čerstvá i legendární jména spjatá s tímto žánrem. Měli jsme tak možnost u nás vidět Ice Cubea, Die Antwoord, Dipla nebo Redmana nebo Cashmire Cata. Nyní přijíždí další z ikonických osobností rapové scény. Talib Kweli se narodil v Brooklynu před čtyřiceti lety. Na konci devadesátých let tvořil s Mos Defem formaci Black Star, o čtyři roky později stál u zrodu fenoménu jménem Kanye Westa, pod jeho label se podepsal další vycházející talent Vince Staples. Talib Kweli je zkrátka borec, který stojí u hodně významných projektů a tvorby amerického hip hopu. A tento koncert nebude o moc méně podřadnější.

 

CASPIAN

kdy: 13. listopadu – Vila Štvanice, Praha
cena vstupenky: 390 Kč

proč: Caspian se u nás představili na samostatných koncertech v Chapeau Rouge i na Sedmičce, dokonce i jako předskokani HIM. Tentokrát opět sami za sebe. Na novém místě, ve vile na Štvanici, která jede již svou druhou sezónu. Ve spodní místnosti bývalé tančírny rozezní Caspian své kytary, pomocí nichž představí novinky z aktuální desky Dust And Disquiet. Pokud tedy nastane ticho, bude opravdu jen dočasné, uvádějíc diváka mylně ke spánku a přemítání, po němž přijde zákonitá sonická fúze, jak tomu u post-rocku bývá. Komu se ještě nepoštěstilo tuto massachusettskou partu vidět živě, měl by si udělat konečně čas, energie, kterou dokážou přenášet do své hudby, není snadno popsatelná. Navíc se jedná o příjemnou partu lidí, se kterými si můžete po koncertu nezávazně popovídat. Večer zahájí domácí Permon Balet Superstar a následně zahraje britská cellistka Jo Quail.

 

CHELSEA WOLFE

kdy: 13. listopadu – Divadlo Dobeška, Praha
cena vstupenky: od 350 Kč / 450 Kč na místě

proč: Pátek 13. může pro pověrčivé znamenat neštěstí. Pro milovníky hudby rovněž. Alespoň pokud se jedná o následující pátek 13. listopadu, kdy se budou muset rozhodnout, kterou z akcí oželet. Nicméně pokud se rozhodnou pro koncert Chelsea Wolfe, litovat by nemuseli. Před dvěma lety zpěvačka zjistila, že i v Praze najde své fanoušky, a po společném večeru s Russian Circles se nyní vrací již v roli headlinerky. Na pražském koncertu ji doprovodí A Dead Forest Index a Dave Huemann. Chelsea pak představí zejména své nejnovější skladby z povedené desky Abyss, která pro mnohé patří k tomu nejlepšímu, co písničkářka složila. V hudbě se mísí ponurá a tíživá nálada, s lehkostí a citlivou interpretací, pro níž je tak často obsazováno k ozvučení nejrůznějších video záznamů.

 

ARIEL PINK

kdy: 14. listopadu – MeetFactory, Praha
cena vstupenky: od 490 Kč / 550 Kč na místě

proč: Pokud lze někoho označit za freaka, je to jistě Ariel Pink. Přitom jeho hudební projev není nijak extravagantní a jistě by si jej oblíbila i spousta staromilců. Zvuk Kalifornie, zastřených kytar a jemného electra. Ariel měl při svém kariérním startu štěstí a částečně díky Animal Collevtive se z něj během deseti let stala důležitá součást losangeleské scény. V jeho hudbě jsou slyšet vlivy jak klasických skladeb Motownu, tak rockové klasiky včetně The Cure, kteří patří k Pinkovým nejoblíbenějším kapelám. Před pěti lety vydal se svou skupinou Haunted Graffiti album Before Today, které bylo zejména hudebním magazínem Pitchfork náležitě protěžováno. Zatím poslední nahrávka vyšla loni pod názvem pom pom a nejeden výroční žebříček ji zařadil do svého přehledu.

 

THE CINEMATIC ORCHESTRA

kdy: 15. listopadu – Lucerna Music Bar, Praha
cena vstupenky: od 700 Kč

proč: Na stejném místě již uskupení hrálo. Letos se k nám The Cinematic Orchestra už jednou vrátili a na festivalu Colours Of Ostrava odehráli vynikající set. Byl to ojedinělý koncert, kdy měli možnost vyzkoušet něco z nového materiálu. Nyní vyrážejí na regulérní turné, v rámci něhož odehrají 22 koncertů. Zatím poslední nahrávkou v jejich diskografii zůstává album z roku 2012 zachycující skladby složené k němým snímkům. Řádné studiové album ovšem vyšlo ještě o pět let dříve. Z něho pochází také úspěšné singly To Build A home a Breathe. Za sebou mají také sestavení jedné kompilace Late Night Tales. Živý záznam z Royal Albert Hall a soundtrack k filmu.

text: Ondřej Bambas

 

zavřít